Lietaus nutekėjimo sistema

Prieš klojant bitumu stogą, reikia pritvirtinti kronšteinus, latakus ir laštakius, kad po to vanduo nuo stogo sėkmingai susirinktų ten, kur reikia. Kažkada mąsčiau apie tai, ką pasirinkti, ir sprendimas priimtas -  visgi bus kokybiškas plastikas. Labai ilgai tiesą sakant nedvejojau - apie wavin daug gerų atsiliepimų, skardinių dalykų šalininkai apie wavin irgi nieko blogo negali pasakyti. O kaip praktika parodė, montuoti juos tikrai labai lengva - čia jau tėčio nuomonė.

Užsakiau paprasčiausiai per http://e-stogdengiai.lt/, tai viena geriausių mano patirčių - nusiunčiau pavėsinės ir namo projektą - viską paskaičiavo, parsivežėm patys, labai maloniai bendravo, na žodžiu tikrai miela. Namo stogui tiesa lietvamzdžių nepirkau - juos vis tiek montuoti galėsime jau kai namas bus su apšiltinimu ir apdaila - o tai tik kitais metais.

Taigi išbandyta pirmiausia ant pavėsinės, o po to jau ir namą "apsiuvo". Su vandens šlanga nustatėme, kur lygu, ir lataką reikia taip nustatyti, kad būtų mažiukas nuolydis, na kad vanduo tekėtų, ten, kur jo pasiruošęs lietvamzdis laukia.


Tuomet tvirtinami kronšteinai - pasirodo taip gudriai vadinasi tie kabliukai, kurie latakus laikys.


Įtemta virvutė simbolizuoja teisingai nusatytą kronšteinų tvirtinimo lygmenį :)


Matuojam ar laštakis - skarda, kuri sulinkusi per stogo kraštą ir dar po to atlinkusi taip, kad vandenukas gražiai į lataką gryptų. Viskas kaip ir ok.


Na ne taip jau ok. Kažkodėl pavėsinei skardas užsakėm rudas...Neklauskite kodėl, nieko neprisimenu, berods užsakinėjo tėtis, matyt pasitarė vietoje, kokią dažniausiai užsisako spalvą, tokią ir užsakė :D Namui jau užsakė pilkas, kaip ir visi vamzdukai. Bet iš tiesų tai ta ruda prie tam tikro apšvietimo apsimeta pilka spalva ir akių nebado. Na bet vis tiek juokinga, kaip kartais nutinka...

Na o čia išpjauta skylutė nuolajai:

Reikėjo nusipirkti specialų pjūkliuką metalui, su juo smagiai visai tas wavinas pjaustosi:


Žodžiu sumontuota viskas, pritvirtintas lietvamzdis. Tikrinam, ar veikia - pilam iš kibiro vandenį tolimiausiame kampe:


Vanduo bėga bėga:


Ir išbėga per ... sujungimą...


Pasirodo aukštyn galva kampuką pritaisėm:


Apvertėm taip kaip reikia, pilam vandenį - ir jis smagiai jau dabar pro tenk kur reikia bėga, apačioj:


Pavėsinėje nusprendžiau visgi tik iš vienos pusės lietvamzdį organizuoti, iš kitos pusės - tenkur mažiau vaikštoma, netvirtinau - taip sutaupiau kelis šimtus litų. Ten lašnos, tačiau ketinu sodinti prie pavėsinės sienos vynuoges, tai irgi nelabai gerai būtų, na žodžiu pataupiau. Va kaip pavėsine atrodo su lietaus nutekėjimo sistema (iš vienos pusės):


Na o namas irgi jau visas su latakais, bet turiu pasakyti pora dalykų papildomai. Bet prieš tai apie spalvas - apkalimo lentutes nudažėmė dažais, spalva tokia, kokia bus ir namo spalva:


Atidarius "skardinę" tokia nesuprasi kokios spalvos - beveik balta. Pradėjus dažyti neobliuotas lentas - vis vien nesuprasi, kokia ta spalva iš tiesų :)


Na o kalbant apie darba ant stogo -  visų pirma visgi nusprendžiau kad reikia išsinuomoti normalius surenkamus pastolius, kad stogo darbai patogiai eitųsi. Pastolių nuoma ne tokia brangi kaip atrodė iš pradžių - 5 Lt už kv m / mėnesiui. :


Taigi kainuos keletą šimtų, bet susirenka greitai (būčiau žinojusi, nebūčiau su ta mediena prasidėjusi)

Kronšteinus geriausia prikalti tose vietose, kur gegnės - tvirčiau patikimiau laikysis, o kadangi gegnės sudėtos kas 60 cm, tai labai tinkamas atstumas:

Va kaip tvarkingai guli latakas, ilgas jis šioj pusėj, apie 20 m.

Nuolajas tėtis nusprendė dar vielute prie medvaržtuko pritvirtinti papilomai - gal ateity sniego krūvio kokio poveikis bus ar pan.:


Kol kas nuolajos atsuktos į išorę, kaip minėjau, lietvamzdžius tvirtinsime tik kitais metais, kai namukas bus su apdaila. O dabar pro taip atsuktas vanduo ne link namo, o nuo namo toliau kreipsis:



Tikriname, ar vanduo reikiama kryptimi eina ir pro jokius tarpus neprateka:


Na ir taip aplik visą namuką:


Dėl wavin spalvos - kaip ir bet kuri plastmasė, nuo saulės jis kiek gali blukti, bet dėl savo kokybės blunka tolygiai. O štai mačiau kaip atrodo nekokybiška kažkokios plastikinės sistemos versija, važiuodama pro šalį pastebėjau, net sustojau nufotografuoti:


Reikia visgi kokybiškas medžiagas rinktis...

Na ir visi stogo kraštai jau su skarda:

 









Komentarai

  1. Gražėja namo stogas ir pavėsinė, smagu žiūrėt! :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. http://postimg.org/gallery/23qo2nca/d7322ded/

    nuotraukose geriau atrodo negu yra tikroveje

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. košmaras... parašyta kad "plastmo", tikiuosi tai dramatiškai skiriasi nuo wavin...

      Panaikinti
  3. Jus viska graziai, tiesiai, teisingai montuojat, kaip is vadovelio, nu bet laikas parodys ko verti plastmasine lietaus nuvedimo sistema.
    Dramatiskai gali skirtis tik plastikas nuo metalo, bet ne plastikas nuo plastiko.... labai gaila, kad nepaklauset mano patarimo del metalines sistemos.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. na iš tikrųjų - pagyvensim, pažiūrėsim :) atsiliepimų blogų yra apie viską, gal tiesiog linkstu visuomet į kokius tai pažangius sprendimus, ir wavin plastikas man pasirodė vienas iš tokių. Na bet laikas parodys, visko gali būti. Aišku tikiuosi, kad bus viskas tvarkoje ir su tvirtumu, ir su spalvom

      Panaikinti
  4. dar kartą pažiūrėjau jūsų namo nuotraukas, nesuprantu tik kokį vaidmenį atliks difuzinė plėvelė po osb plokšte? :) manau, pinigus į balą tik išmetėt, nes ji neatliks jokios funkcijos, jei po osb rinktųsi kokie lašai, tai reikėtų mest tada lauk visą osb...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. na kad tarp difuzines pleveles ir OSB yra minimum 5 cm tarpas. Tam ir dejome makaronus ir grebestus (ant gegniu su difuzine), kad oro tarpas butu toks nemazas, ir tas oro tarpas skirtas osb / stogo ventiliacijai. O difuzines pleveles veikimo principa isivaizduoju toki, kad susikaupe vandens lasiukai nusliuogia is virsaus i apacia graziai, kadangi slaitas. Taigi mano supratimu osb nekentes siuo atveju. Bent jau darom viska lyg ir gan nemazai pasiaiskine ir pasitare ir daug nuomoniu ivertine...

      Panaikinti
  5. Matau atejo laikas parasyti irasa apie namo stogo "sumustini". Net baugu kiek bus kritikos :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. sveiki,
    norėjau paklaust, kaip lietvamzdžiai atrodo po metų, ar nenubluko spalva?

    AtsakytiPanaikinti
  7. sveiki,
    norėjau paklaust, kaip lietvamzdžiai atrodo po metų, ar nenubluko spalva?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. sveiki, ne spalva tikrai nenubluko, bent jau kol kas :) jie tokie kai oras greitai kaista ar sala po truputi traska :) taip tyliai, bet karts nuo karto girdisi, nezinau ar su skardiniais tas pats vyksta. Kol kas lyg ir viskas tvarkoj su lietvamzdziais, tiesa jie dar tokie negalutinai savo vietose...sia vasara butinai uzbaigsiu si etapa...

      Panaikinti
    2. aišku, o gal dar pamenat, kokio dydžio latakai pas jus? 100mm ar 130mm ?

      Panaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai