Stogo paruošimas dengti bituminėm čerpėm - ką dabar daryčiau kitaip

Jeigu dabar daryčiau iš naujo, tai daryčiau tokia seka - tik tik uždengus OSB iškart dengčiau paklotu. Uždengus paklotu, jokie lietūs nebaisūs. Yra ir tokie paklotai, kuriuos net žiemai galima palikti.

Labai gaila, kad niekas iš pardavėjų to nepatarė. Bet kokiu atveju visą stogą dengsiu paklotu, ir jį galima buvo uždengti iškart kai tik sudėjome OSB - na, būčiau iš anksto užsakiusi jį. Tačiau konsultantai dažniausiai Lietuvoje net paklotą atkalbinėja dėti - esant kiek didesniam nuolydžiuj pataria pataupyti.

Jeigu konsultantams iš tiesų rūpėtų duoti patarimus ką po ko daryti, į ka atkreipti dėmesį, tai tikrai būtų vertingas patarimas apsaugoti OSB ar kitą kokį pasirinktą pagrindą nuo lietaus.

Deja, laikrodžio atgal neatsuksi. Paklotas sudėtas po stogu laukia kada galės būti uždengtas, kai tik liūčių sezonas baigsis.

Statybinkai juokiasi "tu man pasakyk, kas Lietuvoj be lietaus stogą uždengia!" Ir sako nesinervinti labai jau. Na lengva pasakyti, juolab kai tikrai galima buvo imtis priemonių. Kad tik žinočiau tai anksčiau, ką dabar žinau...

Na o ruošiantis stogo dengimui, tėtis nusprende tose vietose kur susiduria šlaitai, uždėti skardos. Nes OSB plokštės sueina neidealiai, o skarda gražiai tą kampą sulygina, ir bus patogiau kloti. Nors dangos pardavėjai pasakė, kad nemato tame prasmės. Vis gi ne viską jie taip puikiai išmano, juolab ir ta skarda kainavo kelias dešimtis litų, ir jeigu taip patogiau ir tvarkingiau - tai matyt taip ir reikėtų:


Ir ten kur kraigas:


Matyti oro tarpas pačiam viršuje tarp OSB - jis būtinas vėdinimui, virš jo kažkada bus speciali plastiko vėdinimo detalė.

Na o tėtis vaikščiodamas ant stogo (aš ant jo vis dar bijau lipti) - ramina, sako OSB visiškai neišsikraipę, kiek pasišiaušė permirkę. Na tikiuosi tuo ir atsipirksiu :) Labai tikiuosi.

Komentarai

  1. Tas pasakymas - "Jeigu reiktų daryti iš naujo..." :) Ta liaudies išmintis, kad pirmas namas pardavimui, antras uošvienei, o tik trečias jau pačiam, turi šiokį tokį pagrindą jeigu statybos apribotos laike.
    Nors pats esu ties pamatų betonavimo stadija, bet jau vartoju tą posakį, kad darydamas iš naujo sutaupyčiau kokį mėnesį laiko(iš trijų jau skirtų pamatui). Mano atveju neturiu apribojimų laikui, tai neapsižiūrėjimai, nežinojimai virsta didesnėmis laiko sanaudomis, bet kokybiniai parametrai nenukenčia.

    Nors dvejus metus rinkau informacija apie namo statybą, niekas taip nesuteikia informacijos kaip pačios statybos(tiek savo, tiek dalyvaujant kitose statybvietėse) Žinoma blogai taip pat stipriai padeda, bet juose paliečiamas siauras ratas niuansų.


    O kas dėl OSB, tai nieko jam nenutiks, tiesiog gali tekti su šlifavimo įrankiu pabrinkusias briaunas kiek pašlifuoti ir viskas.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. man atrodo, kad tas "trecio namo sau" sindromas dazniau buna del sprendimu namo projektui - zmones supranta, kad is tiesu daug ko jiems nereikia, arba kad geriau visgi naudoti kokybiskesnes medziagas. Mano atveju kiek kita istorija - tiesiog orai mano satyboms nepadeda :) Tiesa pasakius ir tik uzdejus osb galejo prapliupti liutys, ir nieko su tuo nepadarytum - tektu laukti, tektu kenteti stogo mirkima :) Mano statybos anaiptol nepribotos laike, neturiu paskolos paemusi statybosm, turiu kur gyventi. Taciau bet kokiu atveju bet kokias statybas laike Lietuvos zemej suspaudzia orai - neuvaziuojamas pavasaris, pramirkusi vasara, nepravaziuojamas ruduo ir t.t. :) istaikyti gerus orus - sekme, ne daugiau.

      Na bes OSB uzdengimas paklotu - nedidele gudrybe, buvo galima ja zinant tokia galimybe, isnaudoti. Del kitu sprendimu kol kas nesigailiu, na bet zinoma ziuresim kaip toliau bus :)

      Panaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai