Pavėsinės stogo darbai tęsiasi

Šis sekmadienis pradžiugino puikiu oru, taigi galėjome užbaigti pavėsinės stogo vėjalenčių tvirtinimą. Nė nebūčiau pagalvojusi, kad tai bus toks sudėtingas darbelis. Šiandien jį pabaigėme, o pradėjome dar vasarą, tiesiog dėl visų rūpesčių su pamatais niekaip nesisekė užbaigti.

Taigi pratęsiant pavėsinės statybų istorija:

Atsivežėm OSB plokštes:


Jos buvo sukeltos ant stogo ir po to, kai jas apipjaustė, liko vos kelios plonos juostelės:


Tuomet pradėjom tvirtinti vėjalentes. Vėjalentėms panaudojome iš kaimyno pirktas lentas, o iš kito kaimyno pasiskolinom tokias senas senas priešistorines staklytes čia pat vietoj tiesiog ir nuobliuotos buvo, štai taip:

Iš šonų jas pritvirtinti nebuvo sudėtinga...
...tačiau pritvirtinti ten, kur jos susieina kampu - pareikalavo kelių gerų pusdienių, ir tai ištęsė procesą keliom savaitėm.


Prieš tai tėtis užbaigė sienelių mūrijimo darbus, nes jas mūryti toliau galima buvo tik sudėjus sijas ir užtengus stogą, kad pavėsinės sienelės siektų stogą, štai taip:

Na, man atrodo, kad sumūryta super gerai - tėtis nelabai ką turi bendro su mūrijimu, taigi šis bandymas mano nuomone yra super sėkmingas, sienutės atrodo nuostabiai :)


Taigi kampu susieinančių vėjalenčių montavimas vyko taip:

Pradžioj dvi lentos sujungiamos lentutėmis ir prisukamos medvarščiais:


Tuomet tėtis paėmė metalinį virbą ir išlenkė jį pagal kampą, kurį sudaro stogas, t.y. jo šlaitas. Tas kampas yra štai toks:

Tiesa, tokį pat kampą išlanksčius, patogu užsakyti ir metalines vėjalantes, kurios vėliau bus tvirtinamos prieš dengiant stogą bituminėm čerpelėm ant medinių vėjalenčių.

Tuomet pagal tą kampą pažymime būsimosios vėjalentės kraštą:


...ir gražiai nupjauname su geru pjūklu :)

Na o tuomet reikia medvarščiais iš šono ir iš viršaus prisukti, štai kaip gražiai susijungė:


Tiesą sakant šiam darbui būtinai reikia dviejų žmonių, nes teks ne kartą palaikyti, primatuoti, užlipti - nulipti - reikia gražiai atitaikyti viršuje esantį kampą ir gražiai jį taip pat nupjauti. Darbo viršuje daug, taigi sukonstruotos štai tokios dvi kopetėlės iš įvairių lentų-lentučių:


O kai reikia tvirtinti iš viršaus, tai buvo daroma tiesiog užsikabarojus ant stogo:

Na ir labai svarbu vėjalentes gerai pritvirtinti iš vidaus. Kampas sujungiamas lentele (čia ta, kur pačiame kampo sudūrime, viršuje)

Ir taip pat lentutėmis keliose vietose pritvirtinama prie gegnių:


Tokiu būdu vėjalentė labai tvirtai laikosi ir jokie vėjai jai nebaisūs:)

Aš tiesą skant turiu baisią aukščio fobiją, todėl man net kojos tirpsta, kai tėtis lyg niekur nieko vaikšto ant pavėsinės stogo:

Šioj nuotraukoj jau matosi visos prikaltos vėjalentės. Belieka prikalti metalines, jos jau yra atvežtos, dar prieš tai reikės pritvirtinti lietvamzdį - ir tik tuomet bus klojamos bitumines čerpeles. Neramu, kad kaminui skylę kirsim vėliau, bet matyt ką nors sugalvosime...

Nežinau, kada prieita bus prie šių darbų, nes dabar svarbiausia yra rostverko darbai. O pavėsinė turės kiek palaukti. Tiesa, aš jau išsirinkau klinkerio plyteles pavėsinei. Radau lenkiškas Iris parduotuvėje, kainuoja nebrangiai, yra natūralaus molio spalvos ir nelygaus paviršiaus:


Tinkamos išorės apdailai, nuo vokiškų skiriasi na gal kiek neįmantria spalva ir žinoma, kaina. Manau, atrodys šiltai ir natūraliai, o būtent to man ir reikia. Vat reikia dar surasti, kas uždėtų išlyginamajį sluoksnį, nes sienos iš silikatinių plytų. Manau, kad tai vienos dienos darbas, neturėtų kainuoti labai daug...matyt... O vat klinkerines plyteles planuoju užklijuoti pati... Sako, darbas žmogų puošia. Būsiu labai puošni :)




Komentarai

  1. Smagu matyti, kaip stumiatės į priekį ir kaip vyksta procesas.

    Norėjau pastebėti, kad čia pasirinktos yra keraminės plytelės, jos plonos, nesunku klijuot, tik paviršius turi būti paruoštas lygus. Klinkerio plytelės yra žymiai storesnės, iš degto molio, tinkamos klijuoti ir ant plytų paviršiaus užtepant tik klijų ant sienos ir plytelių, prieš tai, žinoma, nuvalius paviršius nugruntuoti skystu gruntu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. tai kad ne - cia butent klinkerio plytele (ne plyta, zinoma). Si plytele sunki, ir raso kad tai klinkeris, o ir pardavejas Irise sake, kad tai klikeris. Stai jos puslapiukas: http://www.paradyz.com/Collection/clinker/natural-rosa
      Ar cia gali buti apgavysciu? Kalbejau su architektu, tai sake, kad lenkisko klinkerio yra labai neblogo, o Irise pardavejas pasake, kad is esmes skirtumas tarp vokisko ir lenkisko klinkerio yra tik kaina, sako "klinkeris yra klinkeris - jis pats is saves gera medziaga"...

      Panaikinti
  2. O as galiu atsakyti kuo skiriasi vokiška klinkerinė plytelė nuo lenkiškos: ogi storiu. Lenkiška yra berods per pusę plonesnė. Aišku, tai atrodo neblogai, bet tai atsiremia į tai, kai tenka pildyti tos plytelės tarpus :) Pasirodo, kuo plytelė plonesnė, tuo tarpų pildymas brangesnis. Vat ir visas nepasakytas mokslas...

    AtsakytiPanaikinti
  3. Na suintrigavot :) varau ziureti ir lyginti klinkeriniu plyteliu, pranesiu apie ispudzius :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Čia galite pasiskaityti kas yra klinkeris: http://www.statybuverslas.lt/straipsnis/248/kas-yra-klinkeris-klinkerio-technines-savybes-klinkeriniu-plytu-ir-plyteliu-matmenys-www-klinkerisvisiems-lt

    Jūsų pasirinktos plytelės berods glazūruotu paviršiumi? Lenkai tik taip vadina, kad klinkeris... Klinkeris, manau, nėra glazūruojamas, tai natūralus degtas molis, kurio spalva kinta priklausomai nuo degimo temperatūros.
    Jei jums gražu, būkit rami ir naudokite tas lenkiškas, dėl skonio juk nesiginčijama :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. oj ne, tikrai neglazuruotos :) tokios paprastos, tik nelygiu pavirsiumi. Atrodo naturaliai ir yra sunkios gana... Na as vis gi pati dar patikrinsiu savo rankom ir akim ir dar bandysiu pasiklausineti kitoje parduotuveje :)

      Panaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai