Kaip lankstysim armatūrą

Toks ponas Edisonas yra pasakęs: "Tam, kad ką nors išrastum, reikia geros vaizduotės ir daugybės nereikalingų daiktų". Tai čia apie mano tėtį :)
Tiesiog jau nespėju sekti ir užfiksuoti visokių jo idėjų ir išradimų. Na bet kai ką atrandu ir galbūt tai bus kam nors naudinga.

Kai užpilinėjo betonu polius, likutį išpylė viduje. Tėtis įkišo kelis strypus armatūros ir jie ten dabar užstrigo suvisam:

Na ir iš tų visokių nežinia kam reikalingų daiktų atsirado toks metalinis vamzdis labai storom sienelėm:


Na gerai, ir koks tarp jų ryšys? - galvoju. Ogi pasirodo armatūros lankstymui tai labai padės. Čia buvo parodytas bandymas:
Į tą vamzdį įkišam armatūrą, kuri yra įstatyta tarp įbetonuotų armatūrų ir lenkiama. Lankstosi tikrai lengvai, gražiai ir kokiu nori kampu. Štai:


Tokio įrenginio prireiks kai bus armuojamas rostverkas. Ką gi, manau tikrai įdomus sumastymas :)

Na, o tęsiant pamatų darbus, jau suformuota "pagalvė" iš smėlio. Tarp polių iškasta kokių 25 cm gylio juosta ir užpilta smėliu.
Smėlis kiek kompensuoja žemės poslinkius esant įšalui, todėl iš tiesų nepagailėjom - padarėm gan gilią (rodos, paprastai daro 10 cm gylio) - 25 m. Dar ant viršaus dėsis putplastis. Taigi pagalvė bus gana "didelė".

Tą smėliuką reikia gerai sutrombuoti, ir šiam laikui sumontuotas toks štai dalykas:


Taip sutrombuota palei visą rostverko ilgį:


Dabar reikia užsakyti blokelius, armatūra ir putplastį. Labai tikiuosi, kad pavyks darbus nuveikti gan pakenčiamu oru.

Komentarai

  1. Sioje vietoje kai pas mane dare pamatus, tai putplascio virsus buvo lygus poliaus virsui http://3.bp.blogspot.com/-RMfD2OjVA4c/Tno79qKEUHI/AAAAAAAAAKc/tBtA0MLFQ9M/s1600/21092011%2528010%2529.jpg

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. butent taip ir turetu buti, visiskai teisingai. Dar iki to nepriejome, siuo metu vyksta putplascio paieskos - gal yra kur uz geresne kaina ir t.t. :)

      Panaikinti
    2. Kaip matau, tai reikės smeliuką nukasti, kad dedant polistirolą jo viršus sutaptu su poliaus viršumi.
      Vilniuje, kai ieškojau, geriausią kainą siūlė Šilputa.

      Panaikinti
    3. tikriausiai taip ir darysime. O gal zinote, kaip elgtis su pamatu apsildinimu ir izoliacija nuo dregmes. Esu aptikusi pas jus diskusija, kur sako:

      "Prieš betonuojant rostverką reikėjo po horizontaliu šiltinimu patiesti plėvelę, kurią būtumėt užlenkę į viršų po pamato abipusio apšiltinimo taip šoninį EPS apsaugant nuo drėgmės."

      Ar tikrai to reikia?

      Panaikinti
    4. Nežinau tiksliai, bet girdėjau, kad paprastą plėvelę betono druskos su laiku pragriaužia, net ruberoidą ant pamato po mūru rekomenduojama dėti dvigubą.

      Pamatas (betonas) nuo drėgmės apsaugomas su hidroizoliacinėmis mastikomis. Plėvelė mano galva, gali praplyšti ar dar kas nors ir praleisti drėgmę, man atrodo, patikimiau nutepti ir viskas, po to apšiltinti.

      Po pamatu geriau dėti tvirtą ir drėgmės nepraleidžiantį xps putplastį.

      Panaikinti
  2. Jūs man paaiškinkite, kodėl negali būti putplastis aukščiau nei poliaus viršus, juk viską rostverko betonas suriš, ar kažką ne taip suprantu?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Putplastis is apačios reikalingas, žemes kilnojimosi kompensavimui, todel XPS čia kaip tik mažiausiai tinka. Del hidro izoliacijos, tai, mano nuomone, reikia saugoti visą pamato sumuštini t.y. patį pamatą ir apšiltinimą, nes vien nutepus mastika, ir palikus neapsaugotą apšiltinimo sluoksnį, per kažkiek laiko, jis tikrai praras savo savybes ir pamatas peršals :(.
    Vat iš išores apšiltinimui XPS kaip tik ir tinka, nes atsparus, dregmei ir spaudimui.
    O del poliaus ir putplasčio aukščių suvienodinimo, tai priklauso nuo projekto. Jei pakelsite putplastį, tai reikės žeminti rostverką, norint išlaikyti projekto aukščius, o šiuo atveju, tai neįmanoma, nes blokelių juk nepjaustys, smėlį nukasti lengviau, nei pjaustyti betoninius blokelius Todėl ir reikia suvienodinti :), nebent poliai buvo pažeminti, per putplasčio storį.
    Žinoma, į projekto aukščius galima ir nekreipti dėmesio.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. "...vien nutepus mastika, ir palikus neapsaugotą apšiltinimo sluoksnį, per kažkiek laiko, jis tikrai praras savo savybes ir pamatas peršals" ,
      "XPS kaip tik ir tinka, nes atsparus, dregmei ir spaudimui"

      Sutinku su tuom, ką jūs viską aiškiai aprašėte, kad XPS nepraleidžia drėgmės, tad kaip suprantu yra svarbiau nutepti betoną hidroizoliacija, putplasčio jau nėra prasmės saugoti nuo kažko, be to jis vėliau vistiek dar bus kažkuom apdailintas, aptinkuotas ir pan.

      "Putplastis is apačios reikalingas, žemes kilnojimosi kompensavimui, todel XPS čia kaip tik mažiausiai tinka" - su šituo teiginiu nesutinku, nes visi putplasčiai turi tam tikrą suspaudimo skaičių didesnį ar mažesnį, svarbu, kad jis neįgertų drėgmės, kuri skatina tą kilnojimą šalčių metu.

      Panaikinti
    2. "visi putplasčiai turi tam tikrą suspaudimo skaičių didesnį ar mažesnį, svarbu, kad jis neįgertų drėgmės, kuri skatina tą kilnojimą šalčių metu" - šalčių metu kilnojasi drėgmės turinti žemė, o ne putplastis ir to praktiškai niekaip neišvengsi. Kai man statė pamatus aš tai išsiaiškinau su pamatų statytojais (jie tikrai ne šaraškino kontora) ir putplastis iš apačios reikalingas kaip amortizatorius būsimiems žemės kilnojimams, jo paskirtis tikrai nėra šiluminė izoliacija (nors ir tai šiek tiek yra) ar apsauga nuo drėgmės, o dar labiau kad rostverkas atsiremtų į žemės paviršių ir jam perduotų dalį namo konstrukcijų svorio (tai daro poliai).

      Panaikinti
  4. Jei putplastis įgeriantis drėgmę, reiškia žiemą ta drėgmė esanti putplastyje pavirsta taip pat į ledą ir kilnoja... O dėl apšiltinimo iš apačios - yra atlikti konstruktyviniai skaičiavimai, ne aš juos sugalvojau, kiek tai duoda naudos, skaičiai parodo...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. tas ekstrudinisputplastis kuri jau naudojame - jis nesugeria dregmes. Man logiska atrodo naudoti visiskai nesugerianti dregme :)

      Panaikinti
    2. viską teisingai darote kol kas manau :)

      Panaikinti
  5. Deja ekstrudinis putplastis nera taip gerai kaip visiems atrodo. Pirma: jis suspaustas nelabai grizta i pirmine busena taip kad jei zeme po rostverku kelsis ekstruda suspaus ir jis negris i pradine padeti tada liks tarpas kuri uzpildys greiciausiai zemes taip po keliu tokiu manevru ekstrudas neatliks savo paskirties. Antra EPS 100 polistirolis ir minkstesnis uz ekstruda ir praktiskai neigeria dregmes o jo kietumo reikia tik tokio kad atlaikytu betono ir klojiniu svori kol rostverko betonas sukietes. Trecia: hidroizoliacija pamato apacioje nereikalinga nes ten ja irengti ir nelabai butina nes kapiliariniu budu dregme turetu kilti tiki apie 30 cm na max 50 ir tuo paciu nelabai imanoma

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai