Elektros kabelio tiesimas

Labai greitai čia gavosi su tuo kabeliu apsispręsti ir susiorganizuoti. Taigi nupirktas aliuminis kabelis, išmatavimai - kaip ir nurodyta namo projekte 5X16. Dabar esu užsisakiusi iš LESTO 7 kW, tačiau perspektyvoje galbūt kada prireiks ir 15. O toks laidas yra tinkamas ir 20 kW, gal ir daugiau net.

Laidas 5 gyslų. Kiek mano moteriška logika suvirškino, tai 5 gyslų reikia, nes įžeminimas padarytas iškart prie elektros dėžės. Vat jeigu sumanysiu žaibolaidį darytis kada, tai reikės papildomai daryti įžeminimą šalia namo...

O susiorganizuoti labai greitai privertė galimybė iš besisukiojančių šalia sklyo ir įrenginėjančių transformatorinę darbininkų pasisamdyti mažą traktoriuką (su visu darbininku) ir prakasti tranšėją. Tiksliai žinau, kad patys to tikrai nepadarytume, nes atstumas laido - apie...120 metrų! Jeigu prašyčiau kokio kaimiečio pasidarbuoti, tai jis tikriausiai kasdamas tokio ilgio tranšėją galą gautų ir manau kainuotų ne ką pigiau, nei traktoriukas - šis už valandą ima 80 litų, plius atvežimas nė kiek nekainuoja.

Laidą tėtis atsivežė su priekaba, nors iš tiesų tai galima buvo sutalpinti ir į universalą/pikapą. Ir nuo 16 valandos mažiukas vikrus traktoriukas pradėjo kasti tranšėją - pati matavau - jos gylis 80 cm.

Štai kaip išrausta:



Patiesus laidą , užvertė žemių kiek mažiau nei pusę griovio. Tuomet patiesė apsauginę juostą, ir tuomet jau užvertė visą žemę. Traktoriukas darbavosi 5 valandas. Iš abiejų galų reikėjo palikti po kokius 2 metrus, tačiau liko kiek daugiau - nes tėtis bijojo apsirikti tai keletą metrų ėmė viršaus, o visai nereikėjo. Na bet kai tokie atstumai, tai geriau kiek perdaug, negu kad per mažai.

Viso išlaidų:
Traktoriuko darbas - 300 Lt
Kabelis ir apsauginė juosta - 765
Viso: 1065 Lt

Na o šiaip kalbant apie darbus TM įrengimo, tai mano skaičivimais LESTO vėluoja - viskas turėjo būti padaryta iki rugsėjo 15 dienos, bet taip nėra.

Dar vienas kiek keistas momentas - pagal projekta infrastruktūriniams skiriama 5 metrai nuo kelio krašto. Todėl kai sodinome pušelių gyvatvorę, tai labai su atsarga - pasodinome 5,5 metrų atstumu, kad jau tikrai-tikrai nereikėtų jaudintis, kad kas jas trukdys kada. Na ir ką - tranšėja LESTO samdoma įmonė kasa tiesiog vos ne ant mūsų pasodintų per sunkų prakaitą pušaičių šaknų:


Niekaip nesuprantu, kodėl reikia lipti ant pasodintų augalų, kodėl reikia važinėti per pušaites, jeigu jos pasodintos paliekant tvarkingai vietos laikantis visų atstumų. Jeigu paliekama 5 metrai, tai kokio velnio dar iš žmogaus atimti tą pusmetrį. Buvau kiek pikta, kai radau pervažiuotą pušaitę, labai tikiuosi kad jos visos nenudžius - nes visą vasarą džiaugiausi gražiai prigijusiom pušaitėm. Sodinti buvo tikrai sunku, tik kelios neprigijo, jas bandysim atsodinti kaip nors dar rugsėjį. Žodžiu, elektrikai nesilaiko nei terminų, nei atstumų...Užtat ima už viską avansu :)

Dabar vat galvoju: ar reikia tą tranšėją užnešti ant topo nuotraukos - kažkada pas Bambizą skaičiau, kad darė taip. Bet pas mane plius minus pagal projektą ir padaryta viskas. Čia dar reikės pasiaiškinti...

Komentarai

  1. Labas,
    kur pirkote kabeli 5x16. ar ieskojote specialiai? kokios firmos? man irgi tokio reikia :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. pirkau Ermitaze, ten pasakai kokio reikia ir puikiai vaikinukai orientuojasi. Kadangi pirkau tom dienom, kai duoda 25 - 30 proc nuolaidas, tai labai gerai gavosi. Nes laidai oi nepigus malonumas pasirodo...

      Panaikinti
    2. aisku, kaip suprantu klojote be instaliacinio vamzdzio. man reikia 160m metru pakloti, tai turbut sudetinga butu prakiskit kabeli. :)

      Panaikinti
    3. oi, atsiprasau, man pasirode, kad klausete apie kalebli, kur tieseme pavesinei, pasirodo cia apie nama. Tai si kalbeli mes ne Ermitaze pirkome, o kazkur vieno elektriko nurodymu nedavaziavus iki oro uosto pasukus i desine (link Salininku kazkaip) ir kazkur tam rajone specializuotoj parduotuvej. Deja nepamenu nei jos pavadinimo nei tikslesnio adreso. Bet kabeli pirkome aliumini, nes musu irgi buvo virs 100 m, ir nekisome i jokius ten papildomus reikalus, svarbu kabeli gan giliai pakasti, kokiu 70 - 80 cm, ir is virsaus padeti apsaugine juosta. Gana brangiai tie elektros reikalai kainuoja, tai tikrai neislaidavau be reikalo...

      Panaikinti
  2. Autorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai