Gręžtiniai pamatai - polių betonavimas

Orų prognozių stebėjimas tampa rimtu užsiėmimu. Štai šeštadienį dar girdėjau nuostabias prognozes šiai savaitei - trečiadienį laukiama puikaus vasariško oro. Gerai, kad šeštadienio vakarą pasitikrinau prognozes ir pamačiau, kad iš saulėtos savaitės giedrų dienų liko tik pora. O sekmadienį jau žiūriu -  trečiadienį žada atsliūkinti lietūs. Todėl reakcija buvo žaibiška - antradieniui, kuriam žadamas saulėtas šiltas oras užsakėme betoną. Paprašiau bičiulio padėti, dar kaimyną į pagalbą pasikvietėm. Ir antradienį ryte prasidėjo darbai, nes betonas užsakytas 13 valandai.

Taigi iš pat ryto su tėte trečią kartą išsiurbėm vandenį iš visų skylių. Į kiekvieną išgręžtą skylę įstatėme po plastikinį vamzdį, kuris pro šlapio molio košę įspraudžiamas taip, kad pasiektų tvirtą pagrindą.


Armatūra - 4 po 10 mm. 2 metrų ilgio, 1,5 viduje, o pusmetris kyšos. Suvirinta žiedais, atrodo taip:
Armatūra sustatėme į skylutes, galvojome kad prieš pilant betona išimsime ir įstatysime jau į pilną betonu užpiltą duobę. Tačiau atvežę betoną vairuotojai patarė nieko neišiminėti, nes srovė labai stipri, viską užpila ir puikiai užpildo, nes srovė labai stipri.

Tiesa, vieną skylutę grežiant duobes praleidome - pražiopsojome, taigi vietoj jos teko rankiniu būdu išgręžti dvi po 15 cm skersmens ir įstatėme štai tokias armatūras:

Pasiruošimo darbai vyko labai greitu tempu nuo 10 val ryto, o 13 valandą atvažiavo du betonvežiai, kiekvienas atvežė po 5 kubus betono. Yra ir didelių betonvežių, kur galėtų iškart vienas atvežti 10 kubų, tačiau tai didžiulė mašina, ir jai reikia labai patogaus privažiavimo. Taigi atvažiavo dvi. 
Tokia mašina patogiai privažiuoja ir su didžiuliu siurbliu pasiekia apie 20 metrų atstumu esančias duobutes.

Tiesa, betono pylimą į skylutes įsivaizdavau kiek kitaip. Galvojau, kad su tokiu radio pultu reguliuos betono padavimą: pripildo, tuomet palaukia, kol prieini prie kitos duobutės ir vėl įjungia betono padavimą. O čia įjungė ir du vyrai laiko tą šlangą ir bėgioja nuo vienos skylutės prie kitos vieną paskui kitą pildydami, o betono padavimas nestoja.

Betonas iš to šlango su labai stipria jėga pilamas į duobutę - štai spėjau pagauti momentą:
Tokia galinga betono srovė tikrai labai gerai užpildo duobutę, be to vanduo lengvesnis už betona ir galų gale atsiduria paviršiuje. Taip per 50 min. buvo užpildytos visos duobutės:
Po dešimties minučių tas betonas kiek nusėda, ir duobutės lieka kiek neužpildytos:

Jas užpildyti panaudojamas betono likutis. Mums liko kiek daugiau nei kubas, tas likutis tiesiog išpilamas čia pat:
Po valandėlės su kibiru betonas buvo dar išpilstytas į duobutes, kad užpildytų jas gražiai iki pat viršaus. Aptvarkėme keletą duobučių, kuriose buvo susikaupę kiek daugiau vandens - iš tokių tas vanduo išstumiamas, tačiau išsilieja aplink, tai kad nesukietėtų, tai apvalėme.

Žinoma, reikėjo pataisyti armatūrą, kad ji sovėtų per būsimo rostverko centriuką - mums tai svarbu, nes pamatai bus iš blokelių su ertmėmis, tai norisi, kad armatūra eitų per centrą ir reikėtų kuo mažiau ją lankstyti. Ištiesėme virvutes, kurios žymi vidines sienų ribas ir pagal jas maždaug palyginome armatūrą.

Oras buvo vasariškas, todėl darbai ėjosi greitai ir gana sklandžiai. Tiesą sakant pergyvenau, ar užteks žmonių, bet tikrai gali užtekti dviejų vyrų. Iš užsakyto betono 10 kubų liko apie kubą, o baiminomės, kad tik užtektų - tad užsakėme kiek daugiau dėl viso pikto. Atvežtas betonas - C16/20 markės (čia tipo 200)


Na ir svarbiausia...Didžiulis AČIŪ bičiuliui Jonui už tokią pagalbą ir paaukojusiam visą darbo dieną! Ir kaimynui Antoniui, kuris atbėgo padėti laikyti betono šlangą. Ir žinoma tėčiui, kuris triūsia prie šių pamatų jau geras mėnuo. O aš siaubingai patenkinta ir truputį gal atsipūsiu, nes tarp darbų, įtempto komandiruočių sezono ir statybinių rūpesčių pradėjau jausti begalinį poilsio norą. Dabar lauksiu bobų vasaros, gal galėsime grįžti prie pavėsinės darbų, kurie sustojo dėl pamatų. Na ir žinoma laukia rostverkas. Bet poliai buvo didžiausias rūpestis. Ir tai jau padaryta. Dedu didelį pliusą :)

Komentarai

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai