Pajudėjo rostverko darbai

Atrodo, kad taip lėtai viskas juda, taip po truputį... ir tam reikia labai daug kantrybės ir kruopštumo.
Rostverkas bus sudėtas iš trijų blokelių eilių, blokelių plotis tokiam 1 aukšto namui - 20 cm pakankamas. Rostverko aukštis gausis 75 cm. Taigi bus 3 eilės armatūros: pirma ir antra eilė - iš 12 mm skersmens, o viršutinė armatūra - 10 mm storio.

Atvežti blokeliai pamatams:

Ir atvežta armatūra. Jos ilgis 6 metrai, taigi teko nuomotis priekabą:
Tiesa sakant, dėl armatūros man neramu, nes ji guli tiesiog ant žemės ir yra labai lengvai pavagiamas daiktas, jeigu kam pradėtų niežtėti nagus...

Kadangi rostverką darome ant gręžtinių pamatų ir iš betoninių blokelių (o ne vadinamos apalubkės pagalba) - reikia kruopščiai paruošti lygų pagrindą, kad blokeliai sugultų lygiai. Prieš tai tarp polių padarytas gana storas 20 cm smėlio sluoksnis. Ir tas smėlis išlyginamas štai tokio sukonstruoto "lygintuvo" su gulsčiuku pagalba:


Ir tuomet dedamas 5 cm storio ekstrudinis putu polisterolis, kuris skirtas amortizuoti besikilnojantį dėl įšalo gruntą. Toks putpastis visiškai nesugeria drėgmės, beje. Štai kaip atrodo kampinis polius ir putplastis šalia jo:

Na ir maždaug taip kiek bendresnis vaizdas:


Tuomet ant putplasčio dedama armatūra:


Kai kur kyšanti iš polių armatūra ne visiškai atitinka blokelių viduriuką, tai kai kur nupjauta (vieto 4 - 3 kyšo)


Prieš dedant blokelį toks praktšias patarimas - jo apatinę dali "prabraukti" kokia silikatine plyta - visokius kauburėlius nuimti, kad paviršius liktų lygus:


Na ir, žinoma, polius išlietas ne visur lygiai, tenka ir juos pašlifuoti-paskaptuoti, kad blokelis atsistotų tobulai lygiai - tame pačiame aukštyje visur vienodai. Štai matosi "vagelė" poliuje:

Čia vaizdas iš viršaus, kaip atrodo apatinė armatūra:


O čia štai kampe armatūra:


Kaip taip gražiai ir super lengvai sulankstyti armatūrą (pasigirsiu dar kartelį), parašyta čia: http://statausodyba.blogspot.com/2012/09/kaip-lankstysim-armatura.html

Na ir pirmos pamatų blokelių eilės pradžia atrodo taip:

Iš tiesų tai labai kruopštus ir lėtas darbas sustatyti pirmą eilę. Na ir patys blokeliai sveria po 25 kg kiekvienas... taigi tėtis pluša oj oj... Su antra ir trečia eile tikisi, kad bus lengviau, nes pirma eilė jau bus lygi, ir jau galės ką iš kaimo į pagalbą paimti pagelbėti. Dabar gi darbas kruopštus ir sunkiai planuojamas, viską pats.  O šiandien jau štai ką atradau vakare atvažiavusi - jau beveik pusė pirmos eilės sudėliota:


Sunkiausia yra ties kampais, ten tenka daug laiko praleisti, paplušėti. Tačiau kol kas atrodo viskas lygiai ir tikrai tvarkingai:



Labai tikiuosi, kad per šią savaitę pavyks pirmą eilę sudėlioti, o per kitą - ir dvi viršutines ir galbūt net pavyktų užlieti betonu. Nors orai tiesą sakant tikrai šlykštoki, prilijo, balos kliukso:


Toks štai tas ruduo... Rytoj beje bus lygiai metai, kai įsigijau šį sklypą ir tapau žemvalde - du hektarai - ne juokai :)



Komentarai

  1. Dar noriu pasiteirauti ar planuojate armatura risti vertikaliai t.y. tarp skirtingu blokeliu eiliu? Tai manau, tikrai sustiprintu konstrukcija,o ir liejant betona, blokeliai geriau laikytusi.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Taip, butinai risime. Tetis dabar bando konstuoti toki "kabli", kurio pagalba ris, ir nupirkta kaitinta viela. Armatura bus sudeta apacioj po pirma blokelou eile, tuomet tarp antos ir trecios eiles, ir virsuje ant trecios eiles. Is viskas kiek suprantu bus tarpusavy surista.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jeigu bus daug vietų armatūrai surišti, rekomenduočiau išsinuomoti rišimo įrankį. Darbas eina nepalyginamai greičiau.
      Vienas pažįstamas įsirenginėjo pamatą ir naudojuosi tuo įrankiu, tai atėjo du vyrukai iš šalia statomo namo, kurie su kabliais rišo. Tai jų žodžiais "Kol mes vieną surišam, tai tu 10 spėji surišti".

      Panaikinti
    2. Toks įrankis, apie kurį kalbate, berods kainuoja apie 60 Lt. Bet mano tėtis gyrėsi man, kad sukonstravo kažką pats, taigi nekantrauju pamatyti ir paviešinti :)

      Panaikinti
  3. Gražiai dirba tėtis, miela žiūrėt :)
    Nepamiršot armatūrą truputį atkelt nuo putplasčio, kad būtų iš visų pusių užlieta betonu? nuotraukose to nesimato dar.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. truputį pakelta, bet tik keli milimetrai - puse centimetro gal ar pan., ne daugiau...

      Panaikinti
  4. Kiek domėjausi armatūra, turi būti ne mažiau kaip 4-5 cm. nuo betono krašto, kitu atveju rūdyja ir nedirba pagal paskirtį. Armatūra betone turi savo vietą, tai reikia į tai atkreipti dėmesį. Mano nuomone jūsų armatūra normaliai dirbs tik tarp 1-2 blokelių eilės ir 2-3 eilės, o viršutinė ir apatinė neturęs stiprumo. Siūlau pasidomėti šiuo klausimu. Kitas pastebėjimas. Jeigu betoną pilsit iš kriaušės blokeliai gali išlakstyti. Galbūt aš klystu, bet būtų gaila jūsų tėčio darbo jeigu aš teisus. Sėkmės

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. dėl atsargaus betono pylimo sukam galva, irgi nedrąsu iš kriauses...bet siaip blokeliai tikrai gan tvirtai sukimba ir ne taip lengva juos butu isjudinti, vat kampinius reikia kazkaip irgi suristi, nes jie labiausiai palaidi.

      O del armaturos - galima buvo apatine deti ne apacioje, o virsuje pirmosios blokeliu eiles, taciau tai tik jeigu nenoretum vargti - nes apacioje armatura yra gerai. Taigi pasirinktas sunkesnis, bet kiek suprantu, tvirtesnis variantas.

      Panaikinti
    2. Pas mane kai pylėm į klojinius, tai vienoje vietoje kur veranda yra 1,20m ir nedėjome suveržimo tai papūtė apie 1cm. Klausimukas. O smėlį po rostverku supylę sutrombavote ar ne? 20cm. gana daug aš dėl viso pikto pasitarčiau su specialistais dėl tokio rostverko įrengimo. Nors namas vieno aukšto ir tik sienos mūrinės, bet svorio vistiek susidės, o betono į blokelis susipils į monolitą nedaug, ta prasme betono monolito storis bus gana mažas. Manau konstrukcijas reikia daryti su atsarga, o ypač pamatą. Aš jau senokai skaitau čia dienraščius, tik gaila kad visi baigiasi su įrengimu namo ir tik keli pasidalina išlindusiom klaidom :)

      Panaikinti
    3. Taip, smėlį trombavome ir net labai. ir dar lietutis patrombavo :) Dėl smėlio storio - tai abejoju, ar gali būti blogai kiek storesnis smėlio sluoksnis, inžinierius statybininkas patarė smėlio "nepagailėti" - bet reikia žinoma labai gerai sutrombuoti.

      O dėl betono blokeliuose: tai tie blokeliai patys yra betoniniai, ir jų esmė tame, kad užpylus betonu - viskas kartu tampa vientisu betoniniu monolitu.

      Panaikinti
  5. Manau, jei nepakeltą armatūrą taip paliksite, ji surūdys, ir tikrai nedirbs kaip reikėtų. Tai turėtų būti vientisas visą monolitą surišantis pamatų konstruktyvas. Dėl tos priežasties, tokios nepatikimos mūsų akiai konstrukcijos, mes nepasirinkom pamatų iš blokelių, nors pirminiam savo pasirinkimų variante buvom svarstę ir šią galimybę... Tikiuosi, jums viskas pavyks gerai viską atlikti.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. labai tikiuosi ir aš. O armatūros nepaliksime taip - ji būtinai pasikels. Ir armatūra bus surišta visa.

      Panaikinti
  6. armatūra tikrai reikėjo pakelt, bet 3cm kad būtų, jei tik 0,5cm ji pradės tikrai pradės rudyti, už koki 10m jos ten neliks. mažiausiai apsauginis sluoksnis ne mazesnis kaip armatūros diametras turi būti kad ji dirbtu. šiuo atveju jin ten tik padėta, tačiau funkcijos neatliks, na bereikalingi pinigai tiesiog. Vidurinė armatūra pradės dirbt tik tada kai skils rostverko apačia, dabar ji zonoje kur nėra tempimo įtempimų.

    iš kitos pusės gal vien betono tempimo stiprio pakaks, rostverkas aukštas, apkrovos nedielės ir viskas bus ok :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. pasirodo, jus teisus :) Dabar ta armatura guli, kol dedama pirma blokeliu eile. O po to surisant ji pasikels keleta cm, nes "armatura turi savo vieta". Aciu uz patarimus!

      Panaikinti
  7. Skaitant kiek darbo ir kantrybės reikalauja tokio tipo pamatai(žinoma kai darai sąžiningai) ar kitą namą statant rinktumėtės šią technologiją vėl?
    Nežinau kiek kainuoja tie blokeliai, bet jeigu už jų kainą galima būtų nupirkti lentų(ar OSB plokščių) klojinui, tai pamtas būtų padarytas žymiai greičiau.

    Dabar nerandu nuorodos, bet kažkuris statytojas pamato klojinius pasidarė iš polisterolio lapų ir į juos supylė tiesiai betoną. Taip pamatas gavosi iškarto apšiltintas.

    Kuo HAUS blokeliai pranašesni už į savadarbius klojinius supilto betono?

    Tik nesupraskit to kaip kritiką jūsų pasirinktam sprendimui, tiesiog man kaip nepayrusiam iš šalies tai neatrodo patogus statymo būdas, bet galbūt ši sistema turi kažkokių privalumų, kurie dar nebuvo čia paminėti.

    Sėkmės ir gero oro statybose :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Berods mačiau tą įrašą apie klojinius tiesiog iškart iš polisterolio, nepamenu gaila kur, bet ar ne juostiniai ten buvo? Nes pas mus juostiniai nebūtų įmanomi, bet idėja tikrai pasirodė super. Pas mane su gruntu ne itin didelė sėkmė - reikia gręžtinių.

      Dėl darymo klojinių iš lentų arba iš OSB - vis gi viskas, kas sunaudojama klojiniams, po to išmetama (juk lentų po betono nenuobliuosi ir niekur kitus nepanaudosi, o už klojinių nuomą sumokėsi labai daug...) O pas mus pamato perimetras - apie 70 m. Daugokai gaunasi...O blokelis - už jį sumoki, bet juk jis pats betonas, taigi neiko neišmeti.

      Antras argumetas - vis gi tėtis daro iš blokelių praktiškai vienas. Klojinių vienas nepadarysi, tektų samdytis kažką ir t.t.

      Klausiu tėtės - ar darytum darsyk taip pat - kol kas sako, kad taip :) Na bet manau, kad atskaymas tikrasis gali būti tik po to, kai padarysime iki galo tuos pamatus, ir dar daugiau - po kelių metų, kai tikrai matysime, kad viskas su jais tvarkoje.

      Na ir kaip tėtis sako - antrąkart viskas trigubai greičiau eitųsi, o čia pirmas kartas, kiekviena problemėlė ir jos sprendimas reikalauja labai daug laiko ir mastymo.

      Na o biudžetą vedu, taigi kai viskas bus baigta - bus išstatyta viešai obzervacijai, galima bus matyti. Tikiuosi, per spalį tai ir įvyks, kad tik lytų mažiau nei kad ši dienelė mirkdė ir murkdė...

      Panaikinti
    2. tikriausiai snekate apie plokstuminius pamatus su polistirolu.Sie pamatai pasizymi tuo kad nera jokiu salcio tilteliu

      Panaikinti
  8. Igori, man atrodo, kad paprasčiau daryti klojinius iš OSB. Pasibaigėm prieš mėnesį gręžtinius pamatus, klojinius darėm iš OSB. Tik svarbu arba pakankamo storio paimt OSB, arba papildomai sutvirtinti brusais. Mes ėmėm 12mm, kalėm kuolus kas 0,75m - 1m ir rišom. Tai tam tarpe 1 m per vidurį išsipūtė :(

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. na jo, OSB turi savybę linkti, turbūt reikėjo tikrai tankiau kuolus kalti. Bet kokiu atveju - o tą OSB tiesios išmesite ar kaip?

      Panaikinti
    2. Arba panaudosim stogą dengiant arba dar kažkur. Jos kaip ir geros, bet tik dabar formatas nei šioks nei toks: 30x2500.

      Panaikinti
    3. Hm...stogą dengiant tokio siaurumo...bet gal ką nors sugalvosit :) Tiesą sakant galvojant apie rostverką mums labai didelį svorį turėjo argumentas, jog klojinių kaina tikria didelė. Bet aišku priklausomai kokio ilgio tie klojiniai. O kiek pas jus pamatų perimetras?

      Panaikinti
    4. Bendras pamatų perimetras 34m. Per 2x betonavom, tai tas pačias OSB panaudojom 2x Tiesiog nuėmėm pirmą dalį išbetonavę ir perkėlėm į naują vietą.

      Panaikinti
    5. Na jo, pas mus vis gi zenkliai didesnis perimetras - dvigubai. Ir zinoma, kiekvienas pagal savo galimybes - pas mane sklype nera vandens, ir butu sudetinga tamyti vandenuka is kaimynu sulinio (atstumas kokiu 300 m) jeigu petys maisytume betona. O jeigu atvezi betonvezi - tai reikia viska uzpilti poros valandu begyje... Is tiesu gal man vertetu bruksteleti straipsniuka apie argumentus del ko pasirinkome bloelius rostverkui, nes zinoma tai salygojo musu situacija, gruntas, techinies galimybes ir t.t.

      Panaikinti
    6. O šiaip tai pas jus kažkaip keistai siauras ir labai aukštas rostverkas. Pvz pas mus 50cm pločio (siena bus 50cm + lentel4 apdailin4 su oro tarpu) ir 30cm aukščio. O pas tave 60cm aukštis ir apie 30 plotis?

      Panaikinti
    7. Plotis rostverko 20 cm. Mano namukui kuris vieno auksto ir be jokiu perdangu - uztenka. O aukstis pagal projekta buvo 70 cm, taciau blokeliu aukstis 25 cm, tai trys eiles gaunasi 75 cm. Rostverkui aukstis nepakenks, o virs zemes kysos kai viska uzbersime ir islyginsime zeme - 40 cm. Beje sienu plotis blokeliu taip pat bus 20, zinoma uzsides dar apsiltinimas ir apdaila ant sienu.

      Panaikinti
    8. Apdaila tada jau ne plytos bus? Arba reikės papildomo pamato...

      Panaikinti
  9. Kad neišmesti pinigų į balą, galima naudoti OSB plokštes, tik tą pusę, kuri liesis su betonu, uždengti plevele(polietilenas). Žinoma, OSB reikalauja sutvirtinimo, tai arba žemėmis arba papildomais suramstymais reikia. Po betonavimo OSB liks sveika ir tinkama kitur naudoti.

    Taip darėme pas uošvį, kai jam reikėjo tvoros pamatą betonuoti, tai darbas ėjosi labai greitai.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na mums osb ploksciu prireiktu stogui veliau, taciau reikia tokiu didesniu gabaritu, o cia kaip suprantu gan siauros juostos (rostverkui apie 60 cm vidutiniskai kazkur matyt). Bet manau sutiksit, kad klojinius sumontuoti reikia bent 2-3 patyrusiu vyruku? O vat su siuo reikalu kaip sakoma itempta - visi dirbantys ir laiko neturntys ar nelabai statybu patirties beturintys. Samdytis - pinigai dideli sueina...

      Panaikinti
  10. Saunuoliai.Neuzmirskit apie pamato hidroizoliacija, siltinima bei pabaigoje vandens nubegima nuo rostverko irengiant nuogrinda.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. taip, butinai, manau si reikala irenginesime siemet rudeni. O namo apsiltinima ir stogo - jau kitamet..

      Panaikinti
  11. Sveiki mes irgi pradėjom pilti pamatus, naudosime 20 cm. Haus pamatinius blokelius tik va kl. Uzsisakiau Finfoam pulistirola tokių matmenų 2485x 585x 50 ir nenoriu jų pjaustyti tai kur patartumėte pastumti tą pulistirola link vidaus ar į išorę kalbų apie pagalvę po rosrverku nes lieka apie 40 cm. ?

    AtsakytiPanaikinti
  12. Sveiki gerbiamieji.
    Planuoju sode statytis karkasini namuka iki 80 m/2, patirties ir ziniu nedaug , o norisi daug maz savo jegomis pasistatyti. Taciau turiu keleta klausimu Jums, is kokios medienos geriau statyti karkasini nama ir ar butina pirkti kalibruota mediena?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. si klausimeli gal cia pravartu cia uzduoti:
      http://pasyvus-karkasinis.com/
      as stogui naudojau egle, ziemos pjovimo butinai, kad sausesne butu. Kalibruota zenkliai brangesne, bet nesu tikrai kas karkasiniams tinka...

      Panaikinti
  13. Labutis,
    Perziurejus Jusu darbu eiga, tiesiog norisi viska atkartot savo statybose. Daug maloniau kuo daugiau darbu nuveikti paciam, bet kaip visad truksta ziniu. Tai noriu Jusu paklausti, kiek reikia Haus pamatu blokelius ileisti i zeme formuojant rostverka? ir kokiu atstumu buvo vienas nuo kito greziamos skyles?
    Ir gal turite kokiu patarimu murijant pamatus butent is siu Haus blokeliu, labai mazai info apie juos.
    Aciu....

    AtsakytiPanaikinti
  14. na, tėčiui tikrai patiko daryti pamatys iš haus blokeliu, gavosi labai lygus pamatai, ir nereikejo jokiu papildomu medziagu. Del patarimu - tai jie visi surasyti irasuosie apie pamatus, nieko nenuslepiau :) SKYLIU GREZIMAS - jas grezeme pagal architekto paruosta poliu planeli. Del ILEIDIMO I ZEME: kadangi buvo nuimtas augalinis sluoksnis, tai gavosi is pradziu praktiskai neileisti, bet suformuota po jais gana stora smelio pagalve - net 20 cm, cia tetis pasistenge, del viso pikto. Kadangi pagal projekta pamatas islindes virs zemes 40 cm, o rostverka dareme is 3 eiliu blokeliu po 25 cm, tai rostverkas gavosi 75 cm. Kai zemes islyginsim iki galo, jos uzdengs apie 30 - 40 cm rostverko, palikdamos apie 40 cm virs zemes.

    AtsakytiPanaikinti
  15. beje, as tikrai daug sutaupiau pirkdama per RESTA paroda, dazniausiai visi duoda geras nuolaidas, taigi apsimoka pasiskaiciuot, kiek reikes ir uzsakyti jeigu bus geru pasiulymu. Ir reikia atminti, kad atvezimas-iskrovimas irgi gana brangiai kainuoja :(

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. mes irgi siais metais pirkom resta parodoje siuos blokelius ir adam neuzilgo pradeti statybas... tik kylas vienas klausimas del surisimo. Sake kad uztenka pasidaryti kablius, kurie sukabintu apatine armatura su virsutine, 8mm storio armatura. Kaip Jus manot?

      Panaikinti
    2. sakyciau kad 8 mm yra per plona, mes ememe 12 mm. Buvo 3 armaturos lygiai, pirma ir antra po 12 mm, ir jos tarpusavy suristos, is tiesu tai tokia funkcija atliko antroji - pakele pirmaja nuo zemes, kad betonas visur uzsilietu. O paskutine trecioji - virstutine - kiek plonesne, 10 mm virsuje. Nesu isitikinusi, apie kokius kablius snekate - mes viska risome vielute, tokiu rankiniu budu :)

      Panaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai