Vandens klausimas

Pirmas darbas, kurį ruošiausi padaryti pavasarį - tai išsigręžti vandens gręžinį. Tačiau dabar bandau spręsti - gal neinvestuoti šiame etape į brangų gręžinį, o išsikasti šulinį? Aš žinau, kad toje vietovėje vanduo maždaug 40 m gylyje. Su visais filtrais kainuotų gręžinys apie 10 - 12 tūkstančių. Bet dabartiniame etape man galbūt užtektų šulinuko, o tuos 10 tūkstančių investuočiau į stogo apšiltinimą. 

Kiek teko domėtis, mūsų gimtoj šalelėj yra 300 tūkstančių šulinių ir 25 tūkstančiai individualių gręžinių. 

Na o jeigu apie galimybes, tai kiek išsiaiškinau jų yra trys (yra ketvirta - vandentiekis, bet čia apie individualius kalba):

1) GRĘŽINYS dar kaip suprantu arteziniu vadinamas - čiau jau kaip pasisekė - jeigu vanduo pas jus100 m gylyje, tai labai brangus malonumas. Jo minusai - geležimi taip prisotintas, kad reikalingi visokie brangūs filtrai ir t.t. O filtrai švarindami vandenį "nužudo" ir visus geruosius jo mineralus ir t.t. - žodžiu nieko naudingo jame jau ir nelieka... Su jais yra daug popierizmo, beje, nes VISIEMS gręžiniams įrengti reikalingas projektas ir leidimas. *


2) ŠACHTINIS ŠULINYS. Jo minusas tas, kad vanduo prisotintas kenksmingų nitritų ir nitratų, ir jeigu jų kiekis labai viršija leistinas normas, tai jau kenkia sveikatai. Jeigu normos ribose, tai žinoma, "įkasus" kokius 7 rentinius, kainuotų apie 1500 litukų. Aš manau pasidarysiu iš kaimynės šulinio vandens tyrimus - pažiūrėsime, koks ten vanduo. Labai jau nesinori šiame etape investuoti į tą gręžinį...


3) ABISININIS ŠULINYS (arba kaltinis) - čia būtų tiesiog pasaka, nes tai pats pigiausias būdas - metras kainuoja apie 100 m, ir jeigu pas jus negiliai yra smėlio sluoksnis gana storas (ir vandeningas), iš kurio ir surenka vandenį įkalta vadinamoji "adata". Tai maždaug 50 mm skersmens metalinis vamzdis, su daugybe išgręžtų skylučių, ir dar apsuktas kaproniniu audeklu. Prie tos adatos ant trumpasriegių prisukamas 6 cm cinkuotas vamzdis, adatos galu statomas  į 1 m gylio duobę, prie kitos prijungiama žarna nuo gaisrinės ir paduodamas apie 12 atmosferų spaudimo vanduo, kuris plaudamas sau kelią kišasi gilyn. Tuomet prisukamas dar vienas vamzdis ir t.t. Gaunasi sakykim 12 m neartezinis šulinys. Vandens kokybė - kaip šulinio, t.y. su visais galimais nitratais. Va radau šiaip ne taip internete paveiksliuką kaip tai atrodo nupiešta:


Tereikia hidroforo - ir turite vandenuką. Tačiau pas mane molis, o smėlio sluoksnis tik metro storio, po to vėl eina molis, tai bijau kad nieko nesigaus su tokiu šuliniu. Kai adata atsiremia į molį - baigtas kriukis, nes pro molį vanduo jau sau kelio neišplaus. O būtų geriausia išeitis man dabar...

Svarstau šachtinio šulinio galimybę - jeigu apsisukčiau su 2 000, tai sutaupyčiau šiame etape nemažą sumą, kuri oi kaip bus reikalinga stogui...


* Kiek pasidomėjau apie artezinio gręžinio popierizmą:
Geriamojo vandens gręžinių projektavimą ir įrengimą reglamentuoja Aplinkos ministerijos norminis dokumentas LAND 4-99 „Gręžinių projektavimo, įrengimo ir likvidavimo tvarka“. Jei šalia jūsų sklypo yra miesto vandentiekio tinklai, leidimas įsirengti gręžinį gali būti nesuteiktas. Net jei vandentiekio vandenyje, kuris pasiekia jūsų sklypą, būtų viršytos geležies ar kitokio užterštumo normos, bus sunku gauti leidimą gręžiniui įrengti.

Žmogus, planuojantis įsirengti gręžinį, kartu su gręžimo įmone turi užpildyti paraišką savivaldybei. Tik šiai atsakius teigiamai, galima rengti gręžinio projektą. Jei leidimas gautas ir projektas parengtas, jį dar reikia suderinti su Aplinkos ministerijos Regiono aplinkos apsaugos departamentu ir Teritoriniu visuomenės sveikatos priežiūros centru. Projekte turi būti numatyti sanitarinės apsaugos griežto režimo zonos parametrai (ne mažiau kaip 5 m spinduliu aplink gręžinį) ir nuotekų tvarkymo būdas.

Na o kalbant apie šulinius - visa baisi tiesa apie nitratus:

Nitratai, kaip ir radiacija, neturi nei spalvos, nei kvapo, nei skonio. Šie pavojingi teršalai gali būti nustatyti tik nitratų testais arba laboratoriniais tyrimais. Tokių tyrimų duomenys rodo, kad 60% šulinių užteršti sveikatai žalingais nitratų kiekiais. 
Nitratai į gruntinius (kartais ir į požeminius) vandenis patenka iš tvartų, lauko tualetų, mėšlo krūvų, srutų duobių, salietra tręšiamų daržų, šiltnamių, laukų. Reikia žinoti, kad keičiantis metų laikams nitratų kiekis šulinių vandenyje svyruoja: mažiausiai nitratų randama viduržiemyje įšalus gruntui, o daugiausia – pavasarį bei vasaros pradžioje pradėjus tręšti dirvas.
Nitratai nepašalinami nei virinant vandenį, nei  filtruojant  jį  įprastais buitiniais kasetiniais filtrais. Šulinio išvalymas, dezinfekavimas ir jo eksploatavimas laikantis specialių higieninių reikalavimų,  nitratų šulinio vandenyje nepanaikina. Netgi sutvarkius šulinio aplinką ir pašalinus taršos šaltinius, nitratai visiškai iš grunto išsiplauna ir  vandens kokybė pagerėja tik po 15-30 metų.


Komentarai

  1. Dėl leidimo gręžiniui arba prisijungimo prie miesto vandentiekio, būna suderinama jau pradinėje namo projektavimo stadijoje, kai užpildote prašymą ir gaunate projektavimo sąlygų sąvadą. Vėliau architektas suderina visus inžinerinius leidimus, kuriuos patvirtina kai gaunate kartu su statybų leidimu. Taip, kad nieko papildomai jau nebereikia daryti.
    Dėl gręžinio ar šulinio patarčiau neskubėti, jei taupote pinigus statybai. Vandens galima atsivežti kanistrais ir pripildyti paprastą bačką kasdien kol vyksta mūro darbai. Vėliau vandens poreikio iki dalinės apdailos darymo praktiškai nereikės visai. Manau tikrai išsiversite su tuo kiekiu, nes mums kai mūrijo prileisdavo vandens iš kaimynų šulinio, tik nusipirkom savo siurbliuką ir ilgą šlangą 25m, viskas kainavo 125 Lt, bet galima ir iš netoliese esamo prūdo vandens prisisemt ir panašiai.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O, galvojau, kad reikės tą popierizma kažkada praeiti, bet tikrai - viskas juk suderinta ir net gręžinio vieta numatyta projekte. Dėl neskubėjimo - visgi be vandenes praeitus metus buvo žiauriai sunku...artimiausias šulinys - už 200 m. Kai reikės mūryti sienas, reikės statyboms ir t.t. Karštą vasaros dieną norisi ir atsigaivinti, ir nėbuvo kaip...Jau nekalbu apie tai, kaip pasodinus daržą nešiojau iš kaimyno prūdo vandenį - "ėjau lažą" tiesiog, labai sunku. Aišku, jeigu daryti šulinį, o po kokių 6 metų gręžinį, tai kaip ir permoki šulinio kainą, tačiau reikia kažkaip protingiau pinigus paskirstyti etapais. Aš pradžiai gal nuvešiu vandens tyrimams, gal jie parodys kad siaubingai blogas vanduo, bus tuomet gal lengviau spresti. O jeigu geras - tai su šuliniu gal ir šimtą metų galima bus verstis. Aplinkui arti jokių lauko tualetų, jokių tręšiamų laukų ir t.t.

      Panaikinti
    2. Mes ir dabar namie geriame vandenį ne iš gręžinio, nors tokį naudojame, bet labai jau kalkėtas vanduo, o nitratai viršija normą. Tai atsivežame šaltinio vandens, naudojame 20 l plastikinę tarą, kuri būna ofisuose. Norint gerti gręžinio vandenį reikia pastatyti gerų filtrų sistemą, kuri kainuoja apie 1500-2000 Lt, tai savo naujam name greičiausiai reikės tokius įsirengti, nes pas kaimyną tokie filtrai jau yra.
      Aš manau, visada galima rasti išeitį. Sodui vandens galima surinkti nuo pavėsinės stogo, gyvename kur lietūs lyja, dėl vandens stygiaus nereikėtų mums skųstis :) Mes patys darysime gręžinį jau paskutinėj eilėj, kai matysis darbų galas.

      Panaikinti
  2. Jei tikrai reikia vandens, patariu nemėtyti pinigų veltui šuliniams.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Bandykite 3 variantą :) Nes ir pats planuoju bandyti, tai jau žinosiu kaip kas :) Tik aš gręšiu ne su vandens srove, o su žemės grąžtu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Autorius pašalino šį komentarą.

      Panaikinti
    2. Gal turite duomenu ar kokius kontaktus kas juos daro ABISININIS ŠULINIUS (arba kaltinius) , nes noreciau toki pasidaryti sode.

      Panaikinti
    3. gal turite duomenu kas juos daro?

      Panaikinti
    4. Autorius pašalino šį komentarą.

      Panaikinti
    5. Sau pasidariau pats, nesvarbu koks gruntas, smėlis, molis ar dar kas nors, gręžiasi gilyn normaliai. Galiu padaryti ir jums. Įdedu nuorodą kaip tai vyksta.
      www.youtube.com/watch?v=XCX51-n2vDY

      Panaikinti
  4. Pasiskaitykite čia http://plepys.blogspot.com/search/label/%C5%A0ulinys
    Kad nesigautų, kad norėjom kaip pigiau o gavosi kaip visada :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Mano galvoje taip pat sukosi mintis, kad pirma kasiu šulinį ir jį deklaruosiu kaip vandens tiekėją (ūkininkams tai galima), o po to kai jau gyvensiu vietoj, darysiu gręžinį.. "lietuviškai".. Taip kad nepatektų į tą 25.000 gręžinių sąrašą. Taip galvojau, nes projekte įrašyta ta "stebuklinga" frazė: esant miesto komunikacijų tinklams, būtina prisijungti. O tai reikštų likviduoti turimą vandens tiekėją. Kame logika: išsigręži gręžinį, turi gerą vandenį ir.. ne ne ne, va tau miesto vamzdys, o tu savo gręžinį tamponuok..
    Po to vis tik pagailo tų pinigėlių šuliniui ir nusprendžiau, kad bus gręžinys. 25001 :)
    Kai dariau geologinius matavimus, tai su žmogum paplepėjau ir apie vandenį, grežinius. Tai va, visi tie pigūs gręžinukai, kurių gylis apie 30-60m, tai kaip supratau pinigų švaistymas, jei skaičiuoti plačiau. Tikras vanduo yra 100-130m gylyje.
    Mano išmąstymas (kalba eina apie Klaipėdos rajoną), kodėl gyliau reiškia geriau ir pigiau(!): jei gręžinys 30-60m gylio, vandenį gauname iš paviršinių gruntinių vandenų, tam kad jį naudoti buityje, statome filtrų sistemą, kurios pradinė vertė apie 3000-5000 Lt, o dar po to nusimato aptarnavimo išlaidos, nes filtrus reikia keisti, atnaujinti. Tiek geologas, tiek dar vienas pažįstamas žmogus, pasakė, kad reikia gręžti iki sekančio sluoksnio, kuris Klaipėdos rajone yra apie 120m gylyje. Ten glūdintis vanduo švarus, nereikia super brangių filtrų, jokių apnašų ant kranų, vonios sienelių. Paskaičiavus, kad tektų gręžti kokius +70 metrų, tai gautųsi apie +8500 Lt brangiau (o gal pigiau), bet jei įvertinti, kad santechnika tarnaus ilgiau, nereikės filtrų bei su jais susijusių papildomų išlaidų, vis tik pasilieku prie "giliojo" gręžinio.
    Žinoma, čia mano nuomonė ir jei yra kokių rimtų argumentų, būtų net džiugu išgirsti ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. na žinokit labai abejoju, kad 60 m butu pavirsinis...manau kad kai gylis 100 - tai jau laikoma kad nelabai pasiseke ir vanduo giliai, o vat jeigu 60 - tai liuks... Bet bijau labai gincytis, nes dar nepraejau sio etapo, as tik apsidziaugiau, kad pas mane gana negilu - tik 40 m, ir labai tikuosi kad tai ne pavirsinis :) Bet siaip logiskai mastant - pro 40 - 60 metru grunto prasifiltraves pavirsinis vanduo manau prasivalytu tikria nuo visko. O aplink Vilniu tai gruntinis yra labai prisotintas gelezies, tai matyt jeigu daug gelezies, tai cia jau giluminis, ne pavirsinis gaunasi...? Beje, as linkstu berods link grezinio, priezastis - nesinoretu kartu su suliniu likti sausringa vasara be vandens, kai to vandens labiausiai ir reikia...

      Panaikinti
  6. pasikartosiu, bet va ir turiu beda su adata: http://niuniauskas.blogspot.com/2013/09/vandenelis-negerasamonis-virsija-norma.html

    Gal yra susidurusiu ir galinciu patarti? Ar yra filtru amoniui pasalinti?

    AtsakytiPanaikinti
  7. PATARKIT,
    Sklypas randasi Klaipedos miesto ribose, tačiau vandentiekis iki sklypo "neateina" (mazdaug uz 100m nuo sklypo). Kokį variantą galiu rinktis namo statybai ? Visi sako, kad savivaldybė neduos leidimo giluminiam greziniui, nors vandentiekio iki sklypo savarankiskai taip pat neatsivesiu.

    AtsakytiPanaikinti
  8. PATARKIT,
    Sklypas randasi Klaipedos miesto ribose, tačiau vandentiekis iki sklypo "neateina" (mazdaug uz 100m nuo sklypo). Kokį variantą galiu rinktis namo statybai ? Visi sako, kad savivaldybė neduos leidimo giluminiam greziniui, nors vandentiekio iki sklypo savarankiskai taip pat neatsivesiu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O tie visi - tai kas? Manau gal reiketu pasidometi savivaldybeje kokioje? Nes grezini galima jeigu nera galimybes prisijungti prie miesto vandentiekio, bet tiksliai tai reiketu pas klerkus matyt klausti konkretu atveji

      Panaikinti
  9. Visiems patariu darytis abisininį šulinį, pasidariau sau, kaimynams, galiu ir kitiems išgręžti. Štai kaip atrodo darbų eiga, nesvarbu koks gruntas, smėlis, molis ar plavūnas.
    www.youtube.com/watch?v=XCX51-n2vDY

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labas Vytautai Jonava, kaip butu galima su jumis susisiekti ?

      Panaikinti
    2. Sveiki unknown, rašykite man vytas19@gmail.com savo problemas, o paskui ir susiskambinsime, iki.

      Panaikinti
  10. Kaip atgaivint sulinio adata ,dirba bet nepilai

    AtsakytiPanaikinti
  11. Kiek metų adata dirbo, ar geras spaudimas buvo anksčiau?

    AtsakytiPanaikinti
  12. Dirbo 8metus po to 4 m.nedirbo dabar bandau gaivint,usipumpouja,vostuvas laiko paleidi vandeni spaudimas geras paskui krenta liktai tkuktu vandens,per laika vel usipumpoja,itari adata uzsinesus.

    AtsakytiPanaikinti
  13. 8 metai tikrai geras laikas, pagal rusų statistiką tokie gręžiniai tiek ir dirba panašiai, va jeigu nebūtų pertraukos tikrai dirbtų ilgiau. O dabar garantuotai užsinešęs filtras, reikia bandyt pravalyti. Kurioje čia vietoje gręžinukas?

    AtsakytiPanaikinti
  14. Silutei.ir adata sklepe ir kaip geriau tai padarit..Gidro smugio,ar adbuline sroves eiga ,gal papracau ka patartumet.

    AtsakytiPanaikinti
  15. Silutei.ir adata sklepe ir kaip geriau tai padarit..Gidro smugio,ar adbuline sroves eiga ,gal papracau ka patartumet.

    AtsakytiPanaikinti
  16. norėčiau susisiekti dėl gręžinio sode (Kaunas). mokytojas1@yahoo.com

    AtsakytiPanaikinti
  17. Gręžinys ilgaamžis su keičiamu filtru žemėje. Triguba filtravimo sistema. Šis gręžinys yra alternatyva šuliniui, bei giluminiam arteziniam gręžiniui. Gręžinys veikia nuo hidroforo, todėl nereikia pirkti brangiai kainuojančios įrangos. Tai praktiškas ir pigus variantas turėti daug vandens įvairiems poreikiams. Pagrindiniai mūsų atliekamo gręžinio privalumai : Darbai atliekami kompaktiška įranga, sauso gręžimo būdu, todėl neišdarkoma aplinka. Gręžimo įranga yra mobili ir kompaktiška, galime gręžti ten, kur neįvažiuoja kita technika. Taip pat galime gręžti patalpose, ( garažuose, katilinėse, rūsyje ) šiltnamiuose, ganyklose ir tt. Unikali gręžinio kolona: Po keliolikos metų reikalui esant, nesunkiai pačiam galima pasikeisti gręžinio dugne ęsanti filtrą. Gręžinį įrengiame bet kokiu metų laiku ir žiemą ir vasarą. Suteikiame garantiją. Detalesnė informacija telefonu. 865558596. Tik skambučiai.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai