Trinklelės plius sumanios rankelės lygu įėjimas į namą

Šio rudens didysis darbas  - įėjimas iš trinkelių. KAIP aš jo laukiau. Visų pirma namas be normalaus įėjimo atrodo tikrai nekaip. Tačiau ne tiek estetika, kiek noras patogiai įeiti ir išeiti iš namų - štai ko tikrai trūko. Vasaros metu vaikščiojom visi pro terasą, tačiau atėjus šlapiam šaltam tamsiam periodui norisi eiti pro tambūrą. Na ir apskritai labai jau norėjosi užbaigti fasado apdailos darbus, ir įėjimas iš dalies yra to dalis - su juo galiu konstatuoti fasado užbaigimą :)

Taigi kaip padaryti aikštelę iš trinkelių? Ją tikrai galima padaryti savo jėgomis, net iš pirmo karto.

Iš kokių etapų susideda toks "projektas"
1. Komunikacijos - po aikštele gali eiti pavyzdžiui elektros laidai, tai reikėtų nepamiršti juos pravesti
2. Nusipirkti klinkerio - jis palyginus nebrangus, o štai cemento reikia nemažai ir tai sudaro kartu su žvyrų didesniają biudžeto dalį
3. Pasidaryti pamatus - gali būti juostiniai arba poliniai
4. Iš vertikalių trinkelių statosi pirmosios laiptų pakopos sienutė
5. Visą aikštelės suformuotą vidų užpilti storu sluoksniu (ne mažiau kaip 20 cm) žvyro. Dėl to nereikės dėti jokios armatūros (šaltis žvyro neiškilnos)
6. Tuomet užbetonuojama pirma pakopa - lygiai su sudėliotų vertikalių trinkelių viršumi.
7. Tuomet dedamos antrosios pakopos (mano atveju - jau aikštelės) vertikalios trinkelės.
8. Vėl pilama žvyro tiek, kad liktų vietos ne mažiau kaip10 cm storio betono sluoksnio aikštelei
9. Išbetonuojama aikštelė -laukiama kok išdžius
10. Betonui išdžiuvus trinkelės klijuojamos elastingais šalčiui atspariais klijais (Knauf geri)
11. Išdidžiai statot koją ant civilizuoto paradinio įėjimo :)

Suprantama, kad iš žodinio aprašymo nė velnio nesuprasi, taigi viskas su nuotraukomis toliau nuo pat pradžių. Štai kokiais kelis metus laipiojome laiptais :)


Pati pradžia - atradimas, kad elektros laidai, skirti vartams, ūkiniam pastatui ir t.t. išlenda iš po pamato ir yra trumpi:


Kviečiam elektrikus ir ilginame laidus - jų prireiks vėliau:


Tuomet perkame trinkeles - pasirinkimas - paprastos, šviesiai pilkos, Senukuose. Skaičiuojama tiesiog kvadratais, pradžioje pirkom 500 vnt, po to nusipirkome dar 30 vnt. Išmatavimai: 100x200x50 mm :


Taigi mūsų pamatai yra juostiniai. Čia nuotraukoje matosi išbetonuota pirma pakopa, o po ja jau supiltas žvyro sluoksnis (apie 20 cm):


Štai vaizdelis tos pakopos iš viršaus. Pradžioje laukia pabai kruopštus darbas: sumontuoti atramines lentas, kurios turi būti labai lygios - jos laiko vertikalias trinkeles ir tarnauja kaip klojinys. Kai klojinys sumontuotas, tiesiog prie jo viena po kitos statomos vertikaliai trinkelės. Sustačius užpilama betonu iškart.


Betonas užpilamas lygiai su trinkelių paviršiumi:



 Čia kampas matosi pirmosios pakopos:


Svarbu paminėti, kad trinkelės ilgis yra 20 cm, o pakopa patogi kai jos aukštis apie 17 cm. Uždėjus ant vertikalių trinkelių horizontalias - gaunasi bendras aukštis 20 + 5 cm. Todėl reikia įgilinti vertikalias tiek, kad bendras nuo žemės aukštis galutiniame variante taptų 15 ar 17 cm (man 20 cm pakopa jau per aukšta ir nepatogi). Sluoksnis apačioj toks: žvyras, tada betonas, ant betono trinkelės, vėliau viduje - irgi betonas:


Lygiai tokiu pat principu daroma antra pakopa - sustatomos vertikaliai trinkelės į suformuotą klojinį. Tuomet užpilame į vidų žvyro, jo reikia ne mažiau kaip 20 cm, jokios armatūros nedėjome - nes žvyras - gera pagalvė ir neturėtų leisti skilinėti betonui:



Užbetonuojama aikštelė betono sluoksniu, kurio storis mažiausiai 10 cm:


Iškart paaiškinsiu apie pakopos pagrindo plotį. Jis yra 0,5 - 1 cm mažesnis nei trinkėlės ilgis + jos plotis. T.y. pakopos paviršius - tai viena plytelė išilgai ir viena statmenai - tai 30 cm.


Bet kadangi ant viršaus kraštinė trinkelė kiek išlindusi (0,5 - 1 cm) - tai pakopai pagrindas yra tiek ir siauresnis, kiek tas norimas išlindimas:


Grįžtame prie stadijos, kai tik išbetonuota:


Betonavimo technika tokia, kad iš pradžių užbetonuojama tokia aikštelė, kuri neliečia namo ir kolonos. Tam, kad betonuojant ir lyginant paviršių su lenta, galima būtų laisvai su ta lenta manevruoti (braukyti):




O kai ši dalis išdžiūna, tuomet nuimamos lentos ir lengvai užbetonuojami tie plyšiai. 

Na ir dar toks niuansas su namo cokoliu. Kažkada bemūrijant nusprendėme kad reikia pakelti durų ir vitrininių langų slenksčius, berods 12 cm. Dėl ko būtent - jau patys neprisimenam (berods dėl šalčio tilto ar pan.) - tai sudarė kelis kartus problemų. Nes tas išbetonuotas paaukštinimas lieka nepšiltintas, plius susidaro aukštas slenkstis išeinant į terasą ir į šią aištelę. O aukšto slenksčio nesinori, todėl jį padarėmė maksimaliai mažą - tik kokius 5 cm. O tai reišia, kad aikštelė formuojama aukščiau nei visas namo cokolis. Čia nuotraukoje matosi kad jau išbetonuota aikštelė siekia apkalimo lentutes:




Todėl apatinė lenta atplėšiama ir atitinkamai pasiaurinama.... Sudėjus trinkeles - štai toks vaizdelis, matosi kad pasiaurinta apatinė apkalimo lenta:


O štai tas slenkstelis - kokie 4 - 5 cm (juoda juosta) Po to jį apdailinsime tokia pat šviesia lentute kaip ir visas namas:


Taigi kai išbetonuota aišktelė išdžiūna - maždaug po 3 dienų - klijuojamos trinkelės. Instrukcija parašyta ant klijų maišelio. Tepamas sluoksnis, prabraukiama su "šukom" ir dedama trinkelė. Tėtis klijavo nuo namo sienos (tos vietos kur nuotraukoje atremtas gulsčiukas):


Susidaro keli plyšiai, kuriuos po to reikia užpildyti betonu. Visų pirma, keli cm tarp trinkelių ir durų slenksčio (pamato):


Dar šalia kolonos, išklijuotos klinkeriu:


Medine kolona - rąstas - jis irgi atsidūrę ne virš trinkelių, o įgilintas į jas. Medine kolona remiasi ne į betoną, o į metalinį varžtą su poveržle (kad nebūtų kontakto su drėgme). Tas susiformavęs kavadratukas bus užpildytas skalda:


Kas liko dar nepadaryta: reikės nupirti akmens dulkių ir užpildyti visus tarpelius tarp trinkelių. Būtų aišku nelaukti ilgai, nes nesinorėtų kad ten prisikauptų purvo...

O čia meistras :) 


Vienam tikrai sunku tokį darbą daryti, todėl teko samdyti pagalbininką. Šįkart pavyko kaime surasti norintį dirbti vyruką, jam mokėjome 20 eur per dieną. Jo pagalbos prireikė 4 dienom.

Na ką gi, štai vaizdelis tvarkingai atrodančio namo įėjimo :)


Žengiam patogų žingsnį :)


Biudžetas paprastas:
Trinkelės kainavo jau nepaenu tiksliai bet sakymim 80 eur
Žvyras 50
Cementas 50
Klijų prireikę 2 maišų po 25 kg, sakykim 20 eur
Darbininkas 80 eur
Viso 280 eur :)
Beje, aikštelės plotas - apie 10 kv m. 

Komentarai

  1. Turite fantastišką tėtį. Pagarba jam.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Labai išsamus ir geras aprašymas. Ačiū. Ir spaudžiam dešinę meistrui

    AtsakytiPanaikinti
  3. Puikiai padaryta. Ar bus koks aprašymas cokolio apdailos? Nes matosi, jog apklijuotas klinkeriu, būtų idomu pamatyti darbų eigą ir aprašymą.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Šaunuoliai, gražiai padaryta.
    Nors, galima buvo viską daug paprasčiau padaryti. Jūsų pasirinktam būdui, kai pagrindas yra visas betonuojamas, trinkelės kaip ir perteklinė medžiaga. Galima buvo akmens masės ar klinkerines plyteles klijuoti.

    Jeigu naudoti trinkeles, tai reikėjo išbetonuoti tik atramines sieneles viršutinei aikštelei. Vidus gerai sutrombuojamas ir seudedamos trinkelės taip kaip joms ir priklauso. Tada tik pakopa prijungti.
    Ar gautųsi pigiau, nežinau. Betonuoti reiktų žymiai mažiau, klijų reikėtų taip pat nedaug.
    Tikėtina nereikėtų samdytis žmogaus, nebent tėvukui reikia pagalbos net ir nedideliam kiekiui betonuoti.
    Reikėtų išsinuomuoti vibro plokštę.

    Bet čia pastaba kitiems skaitantiems pamastymui, jūs jau pasidarėt, nebent dar kitoj vietoj kažką panašaus galvojate.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Kaip visada viskas aukščiausiame lygyje!

    AtsakytiPanaikinti
  6. Šauniai čia jūs, bet kartu ir sudėtingai, mes viską darėme paprasčiau formuodami iš sutankinto grunto o pakapas tiesiog mūrydami, 3 žiemą stovės, kol kas jokių problemų :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Na tai nėra sudėtingas variantas, tiesiog vienas iš variantù. Žiureta buvo kelios versijos, tai pasirinktas būtent toks varianats įsiklausius į vieno labai patikimo meistro patarimà. Tikiuosi kad tvirtai ilgai viskas tarnaus :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Puikiai atliktas darbas! Dabar tikrai turėtų būti smagu vaikščioti pro paradines duris :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Tai kaip ten visgi su pamatu? koks jo gylis? jei ne paslaptis ;}

    AtsakytiPanaikinti
  10. Aš klausiu apie Jūsų laiptų ne namo pamatą :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. tai laiptų ir yra juostiniai (namo gi poliniai). Tai juostinių laiptams - apie 70 cm gylis.

      Panaikinti
  11. Sveiki. Kaip tankinote žvyrą, kuri užpylėte betonu? Kaip suprantu pamatą liejote tik ties pirma pakopa ir jis yra 70 gylio ir 20 cm ploto duobė užpilta betonu? Jei po juo 20 cm žvyro tai kasėte net 90 cm gylio griovį? Ar nekilnojo šaltis po pirmos žiemos? Ačiu už atsakymus.

    AtsakytiPanaikinti
  12. Vistiek neaišku - kam po pakopa smėlis(žvyras?), jei jau yra betoninis pamatas? Ar pamatas irgi iš žvyro?

    AtsakytiPanaikinti
  13. Gal galima kontaktus to patikimo meistro?

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai