Plastikinės lauko durys - rinktis ar ne?

Pasikartosiu, bet statybose vienareikšmiškų atsakymų nebūna. Viskas priklauso nuo to, ko jums reikia ir kiek galite sau leisti :)

Senais laikais analizavau lauko durų galimybes, ir netikėtai atradau, kad tiesą sakant nelabai yra iš ko rinktis. Duris butui yra ženkliai lengviau išsirinkti, nei lauko duris namui - šiam lyg ir keliami nemenki šilumos varžos reikalavimai. Tik bėda tame, kad slenksčio, dažniausiai metalinio, buvimas suardo visą iliuziją, jog galima rasti tikrai labai sandarų variantą.
Apie savo analizę, kokias lauko duris svarčiau, yra šiame straipsnyje, parašymame prieš net 4 metus. O ką ir už kiek pasistačiau - štai čia, pavasarinis mano įrašas 2014-aisiais.

Dabar gaunu klausimus (skaitytojai mums rašo:) ) - na ir kaip, ar patenkinti tuo, kad pasirinkote plastikines duris. Atsakymas - aš patenkinta, bet tai nereiškia kad ir jūs būtumėte patenkinti :)



Aš rinkausi pagal tokius kriterijus: kaina, išvaizda, šilumos varža ir ekploatacija. Dar pridėčiau saugumą mažų vaikučių atžvilgiu. Sakyčiau kainos ir išvaizdos atžvilgiu plastinės durys yra geriausias pasirinkimas. Atrodo tikrai gerai, be to, dera su langais - taigi namo išvaizdai pliusas. 

Apie šilumos varžą. Man pardavėjas tikrai nesekė pasakų ir sakė, kad prie didelių šalčių gali pašerkšnyti metalinė apačia. Kiek pamenu, buvo apšerkšnijusi rakto skylutė, apačia kažkaip nelabai. Dabar štai už lango -8, ir pridėjus ranką prie apačios - tikrai jaučiasi šioks toks oro gūsis. 

Kodėl man tai nesudaro problemų. Aš esu didžiulė tambūro gerbėja. Tambūras mano nuomone būtinas dėl dviejų priežasčių: 1) jame susislepia visi batai, tapkės, krepšiai ir kiti daiktai, kuriuos norisi numesti, netvarkyti ir palikti gulėti - taigi gali pridaryti betvarkę, uždaryti tambūro duris, o namie vis tiek tvarka ir niekas akių nebado. 2) man labai nepatinka, kai lauko durys iškart svetainėje ar valgomajame, tuomet kai šalta ir kas nors įeina į namą - būtinai visi esantys viduje turi kentėti žvarbų žiemos oro gūsį, dažniausiai šaukdami "greičiau uždaryk duris, skersvėjis gi nu".

Yra vienas niuansas su tom mano durimis. Jos yra su šaliduriu, ir kai jas tik uždarai, bet nepasuki raktelio, kad užsirakinti - jos yra ne itin sandarios. Kai užrakini - prisispaudžia ir visi tarpeliai užsispaudžia. Kažkaip aš įpratusi įėjimo duris nuolat užrakinti - nes vaikštome vasaros metu į lauką dažniausiai pro terasą, o žiemos metu išvis slepiamės viduje. Jeigu laikyti neužrakintas lauko duris, o už lango minusas - tuomet tikrai gali išeiti šiek tiek šilumos. Pasyvių namų gerbėjams tas šiek tiek būtų matyt košmaras :)

Kuo plastiko durys laimi prieš sunkias storas, kurias dažnai pasirenka pasyvių ar puspasyvių namų savininkai - na, jeigu yra mažų vaikų, kurie mėgsta kaišioti pirštus tarp durų ir ne tik, tai kažkaip su tom sunkiom man širdis būtų labai nerami. Čia apie tokį niuansą man vienas bičiulis, įsistatęs super brangias sunkias storas duris, pasakojo - sako, su plastiku būtų ženkliai mažiau adrenalino, o tai bėgioja vaikai, varsto tas duris, tranko, o jam net silpna darosi. Apie tokius dalykus, rinkdamiesi duris juk negalvojame. O gyvenimas po to parodo kas iš tiesų yra svarbiau. Vėl gi - kaip kam.

Tikiuosi, mano atviras ir nieko neslepiantis įrašas bus naudingas darantiems sprendimus. Gal dabar yra kokių naujų sprendimų, bet abejoju. Tiesa, po tokiais mano įrašais pradeda dėti visokių nuorodų nemokamos reklamos mėgėjai - tai aš su jais nieko bendro neturiu, trinti jau nusibodo, tai traktuokite tai kaip antireklamą :)

Beje, labai puikus sprendimas buvo padaryti duris su "priedurniu", t.y. šaliduriu. Labai dažnai reikia ką nors įnešti - praplatini praėjimą ir įneši, o kai gyveni name, tai nuolat atsiranda toks poreikis. Tai žinoma, kažkiek mažina šilumos varžą, bet man su mano situacija - labai puikus sprendimas, džiaugiuosi juo.

Komentarai

  1. Kaip tik planuoju šią savaitę užsakinėti langus, tai pakalbėsiu ir dėl plastikinių durų, ką jie man paporins. Bet aš pats sau pagalvojau, kad renkasi žmonės itin šiltas įėjimo duris, sprendžia šilumos, sandarumo klausimus. O išėjimą į terasą pasidaro tas pačias plastikines duris. Niekas net nesvarsto apie šarvuotų arba super šiltų durų statyti išėjimui į terasą. Dėl to ir aš linkstu į plastiko pusę, juo labiau, kad pas mane yra prieangis ir durys kaip ir pas jus su "priedurniu"
    O dėl vaikų pirštų saugumo, pas mane bute įstatytos šarvuotos durys, kurių kraštai užapvalinti ir varčia yra labai lengva, bet tuo pačiu tvirta

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Terasos durys dažnai būna balkoninės ir jos pakankamai sandarios. Panašiai, kaip varstomi langai. Jokių metalinių slenksčių. Dėl to jos santykinai šiltos.

      Panaikinti
  2. Kad durys nesitrankytų yra pirkti štai toks dalykas
    https://ksd-images.lt/display/products/0000/1060/10554392.jpg?h=270&op=fit&w=374

    Kiek teko susidurti, juose reguliuojasi durų uždarymo jėga, pristabdymas ir užtrenkimas. Kada durys užsidarinėja jų nelabai ir paskubinsi.

    AtsakytiPanaikinti
  3. "Prie šaltojo upelio" ar naudojote si stabdi pas save? idomu astiliepimai butu

    AtsakytiPanaikinti
  4. Taip pat darysim tambūrą su 2 plastikinėm durimis (paprastom-2 stiklų!) - geriau nei 1 uber-šilta.
    Sunkios 'šarvuotos' durys man rodos jau epochos atgyvena, nemotyvuotos baimės kažkokios ;)
    O su 'antireklama' kovoti galima taip: Blogger sistemoje galima nustatyti, jog 'moderuoti komentarus senesniuose kaip mėnuo straipsniuose'. Tai pažiūri kartais moderuojamų komentarų skyrelį ir ištrini spamą urmu. Arba patvirtini vykusius komentarus.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Name uosvis sumeistravo medines duris, zmona sugalvojo burbuline spyna, su patraukiama rankena, tai turejom, beda, kad net sviestuvai laukiniai duzo, kai vejo gusis pagaudavo, ar vaikai neziuredami duris atlapodavo. Fasada ir ta sugebejo su rankena suzalot. O isgelbejo paprastas stebuklas - duru pritraukejas. Ir nuo vaiku, ir nuo vejo, ir durys visad uzdarytos. Super dalykas!

    AtsakytiPanaikinti
  6. Sveiki. Is patirties. Tik ne Mikea. Aptarnavimas puikus, durys visom prasmem bevertes. Vienas pakeite, kitos vel susikraipe. Is dvieju tarpiniu jokios naudos nes apacioj tik viena ir gaunas tarpas. Staktos per siauros, problemos su apdaila. Nu zodziu tikrai nevertos savo kainos.

    O dabar ka as rekomenduociau is labai ilgu tyrinejimu jau post faktum :) Visos jos problematiskos, su daug langistu kalbejau, su daug zmoniu kurie montuoja. Bet yra dalykai kiuriu reikia vengti. 1. Visoki dideliu matmenu stiklai ir kiti intarpai i duris. Kuo durys paprastesnes tuo mazesnes tikimybe, kad jos deformuosis. Zodziu kuo vientisesnes durys. 2. Jei imanoma tamsiu spalvu.

    Dabar deciau turbut Vilijandi is ermitazo ir nesukciau galvos del siltu turu. Jos pigios ir puikiai atlieka savo funkcija. Kiek pastebejau biski turi problemu su blunkancia spalva...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jadzekas, gali placiau apie Mikea duru pakeitima, priezastis, po kiek laiko nuo istatymo atsirado bedos, po kiek laiko nuo istatymo duris pakeite?

      Mano Mikea THermika po ~2m issigaube varcia, pripazino, kad tai gamyklinis brokas - laukiu pakeitimo..

      Panaikinti
    2. Nu ką, grižęs imu gulsčiuką ir einu matuot. :) Artūrai, laukiam įrašo su įrodymais :)

      Panaikinti
    3. Realiai pas mane ir stakta kazkiek neidealiai istatyta, nors state pardaveju rekomenduotas zmogus, net pinigu priemimo kvita israse. Dabar kai visa apdaila padaryta nepulsi juk griaut visko...

      Panaikinti
    4. Nu jei lauki pakeitimo, tai keisi. O tai reiškia darysi fasado taisymo darbus aplink duris, kas atrodo skausminga. Auch :(

      Mikea Thermika dėjau kaip paradinio įėjimo ir katilinės durims. Įėjimo durys su centriniu stiklu, katilinės uždaros. Stačiau su draugu, tiklsliau jis statė, o aš tik padėjau, nes pats patirties turiu mažai - bijojau prichalturint sau. Anga buvo tik tik, tarp statktos ir angos Marytės plaukas, bet putų užpust pavyko. Žodžiu nejaučiu, kad labai daug kraipytusi. Gumos neidealios, prieš šiltą ir šaltą sezoną liežiuvuką pareguliuoju, kad gumos prisispaustų. Bet čia visoms tas pats. Žiemą naudoju abi spynas, tada tiek viršutinė, tiek durš viršus tiek apačia geriau prisispaudžia ir pusė velnio. Peršalimo nepastebėjau. Gyvent galima. O ir rinkoje nėra stebuklų visi tai žino, kas ieškojo, net ir brangiausios turi panašias bėdas, bet kitą kartą bent jau paradines pirkčiau kitas su viltimi, kad bus geresnės :)

      Panaikinti
    5. po metu. sunkiai man dabar sektusi paaiskint. pakeite nelabai greit. gal koki 4 men praejo. kas is to po metu varcia vel issigaube. bet trb kaip dauguma kurie patys stato, nustoji poto verkt del visokiu tokiu sudu. jei ne tos durys namuose trb oro neliktu :) viska taip uzsandarinau, kad traukia per betkokia skylute :) kaip atkemsu zidinio oro padavima trb galeciau baliona prisipust :) galeciau aisku bandyt kazka aiskintis del tu duru, bet trb po metu bus vel taspats. tai kam sau sbeikata gadint. stenkites i viska ziuret paprasciau.

      Panaikinti
    6. Gnamai, keiciama bus tik varcia, staktos nekeisiu...
      cia video apie tai ka pamaciau sausio viduryje ir Ach****nau.. Parasiau pikta laiska duru pardavejam, kita diena atvaziavo ivertint, daugiau nei valanda reguliavo vyrius.

      https://1drv.ms/v/s!AvmRfC2OqxN8hVts0SB7EnkAol6e

      Panaikinti
    7. po metu. sunkiai man dabar sektusi paaiskint. pakeite nelabai greit. gal koki 4 men praejo. kas is to po metu varcia vel issigaube. bet trb kaip dauguma kurie patys stato, nustoji poto verkt del visokiu tokiu sudu. jei ne tos durys namuose trb oro neliktu :) viska taip uzsandarinau, kad traukia per betkokia skylute :) kaip atkemsu zidinio oro padavima trb galeciau baliona prisipust :) galeciau aisku bandyt kazka aiskintis del tu duru, bet trb po metu bus vel taspats. tai kam sau sbeikata gadint. stenkites i viska ziuret paprasciau.

      Panaikinti
  7. pas man taip pat pvc durys su dvieju kameru paketu per visa plota, neturiu didesniu priekaistu, jei reikia sandarumo rankena kilsteliu i virsu ir sliauzikliai perimetru puikiai uzsandarina, po keliu metu gumos gal kiek susedo, bet watu negaudau todel ner ko isterikuoti

    AtsakytiPanaikinti
  8. Turi problemų plastikinės durys, kaip sakant geriausias pasirinkimas iš blogiausių, nes idealių durų kaip ir autorė mini tiesiog nėra, trūkumas jų :)
    Mūsų plastikinės plonos 70 mm. profilio katilinėje stovi kaip naujos, pritraukiamos rankena. Tuo tarpu pagrindinės veka softline 82 mm. profilio įėjimo durys "vaikšto" kraiposi nuolat, reguliuojame, net ir varčia susėdus (uždėjus gulsčiuką matosi). Su raktu užrakinimas ne pats geriausias sprendimas, geriau pigesnis ir paprastesnis su rankena :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jūsų lauko durys "mandrios", su kreivais statramsčiais. O kaip taisyklė, kuo "mandriau", tuos sunkiau stiklinant įstrižainę kuo geriau sutampyti.
      Turėjome vienas problematiškas duris, tai iš viso parsivežėme atgal į gamybą, išstiklinom, su diržais sutampėm įstrižaine į gerą pusę, sustiklinom ir dar paketus įklijavome specialiais klijais - daugiau nebegrįžo jos atgal.

      Panaikinti
    2. kiek šis procesas trunka? galvojame ir mes apie panašų perdarymą visą varčios vidų darant stiklinį ir gamintojas tą pataria. tik va nesinori be durų pora dienų gyventi :)

      Panaikinti
    3. Autorius pašalino šį komentarą.

      Panaikinti
    4. Visų pirma, reikia žiūrėti ar išvis įmanoma padaryti tokį darbą. Kaip suprantu, norite išimti esamus statramsčius ir įdėti per visą varčią vientisą stiklą.
      Būna, kad prieš veriant tarpinę yra pažeidžiamas (išfrezuojamas) profilis ir išėmus statramstį lieka skylė varčios profilyje. Tokiu atveju lieka tik gaminti naują varčią arba jei klientą tenkina, naudoti specialius klijus, kuriems išdžiuvus galima uždažyti atitinkamos spalvos pieštuku (kaip nudažytos ir siūlės kampuose).

      Jei taip nėra, tada tik iš anksto reikia išmatuoti ir užsakyti stiklo paketą. O toliau jau viskas priklauso nuo požiūrio į klientą ir galimybių:
      - Jei gamybinės patalpos kažkur netoli, susisukti per pusdienį be didesnių problemų įmanoma.
      - Galima viską daryti vietoje pas klientą, bet aišku, tik jei yra tam vietos (garažas ar pan) susitaupys laiko kelionei. Iš esmės ten jokių specifinių įrankių nereikia, kurių nebūtų galima atsivežti į vietą.
      Bet aš vis dėl to leisčiau išvežti varčią, kai patogiau dirbti, galima tikėtis geresnės kokybės.

      Bent jau aš rekomenduoju į plastikines duris dėti horizontalų statramstį, ar kelis (pagal dizaino poreikius). Kažkaip tokio tipo, kiek pastebėta, mažiausiai bėdų kelia.

      Panaikinti
    5. Tai su rankena sandarinamos nebutinai balkonines, iejimo taip pat su sliauzikliais plius spyna ir ten kiek pamenu kaina medidele buvo

      Panaikinti
  9. Negalima net lyginti balkono ar terasų durų su įėjimo. Labai gerai tai pastebėjo ,,dzūkiška pirkia'', nes ,atosi, kad žmogus statosi pasyvų ar energetiškai efektyvų namą. Savo A klasės vieno aukšto name , net nesvarstėme plastiko. Ir čia ne dėl saugumpo. Mums buvo svarbu ilgaamžiškumas iš išorės ir užsidarymo sandarumas. Pasirinkimas buvo arba VIKING, šiltos medinės arba naujos kartos šarvuotos pasyviems namas su viena spyna ir OCUME plokšte.

    AtsakytiPanaikinti
  10. http://www.gediminobustodarbai.lt/ - gal kam pravers

    AtsakytiPanaikinti
  11. Lauko durys

    Čia kopija iš Gulbinų namų blogo...

    Keista, bet langų pasirinkimas didelis, bet durų - ne. Arba kaina kosminė, arba durys gražios, bet nėra šiltos. Pradžioje norėjau plastikinių durų. Man labai gražu didelis veidrodinis stiklas, kaina nesikandžioja, bei yra didelis pasirinkimas. Bet net rimtos langų firmos atkalbinėjo rinktis plastikines duris paradiniam įėjimui. Duris nuolat tenka reguliuoti, plastikas labai vaikšto nuo temperatūros pokyčių. Vieni siulė imti nebent aliumines. Be plastikiniu, labiausiai patiko kompozicinės lauko durys iš stiklo pluošto

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Remi, bet Gulbinų namai - ne jūsų blogas? Kokias duris pasistatėt ir jei ne paslaptis - kokia kaina?

      Panaikinti
  12. Na mes pasistatėme Termus, tipo vienos šilčiausių šarvuotų durų LT. Deklaruojamas šilumos perdavimo koeficientas siekia: Ud= 0,65 W/m2K. Lauko puse su pačia atspariausia rinkoje natūralaus medžio OCUME plokšte.
    http://www.termus.lt/ . Ar patenkinti? Pačios durys ok, užsidaro sandariai. Tačiau, jei kitą kartą statytume namą, dėtume stiklo pluošto duris

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gal buvot atsirinkę stiklo pluošto durų favoritus? Kas jie? O kas vis tik kliūna?

      Panaikinti
    2. Stiklo pluošto favoritų neturėjome atsirinkę. Pigiausios kompozitinės durys iš Lenkijos, bet svarbu ir kaip jas pastatys.
      Nors TERMUS gmintojas teigia, kad spynos nerasoja, tai netiesa. Pas mus rasoja iš vidaus. Na gal ir dėl to, kad testuose buvo panaudotos spynos su stiklo pluoštu, o mes paėmėme paprastą ASSA cilindrinę. Žodžiu, perdavimo koeficientas tikrai didesnis. Čia panašiai kaip su degalų sąnaudomis. Deklaruoja viena, realybėje gauname kitą.

      Panaikinti
    3. Remi, kaip elgiasi jūsų durys per didžiuosius šalčius? Ar labai baisiai rasoja, gal net apledėja?

      Panaikinti
  13. Tiesa kaina apie 1000 EUR su įstatymu.

    AtsakytiPanaikinti
  14. Kur pirkti Rehau duris? Gal zinot gal jau atsirado variantu be metalinio slenkscio?;D

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai