Kaip pastatyti lauko tualetą

Istorija su lauko tualetu, iš pradžių atrodžiusiu poros dienų lengvu projektu, gavosi laaabai ilga ir kiek juokinga net. Užbėgant už akių, pasakysiu, kad mes vis gi pastatėm kompostuojantį, t.y. ekologišką lauko WC. Bet iš pradžių galvojome padaryti tokį "tradicinį", kokių apstu mūsų, o taip pat Rumunijos kaimuose (žodžiu lauko tualetų skaičius yra tiesiogiai proporcingas šalies pragyvenimo lygiui, hm?)

Iš pradžių į žemę "įdėjome" dvi sijas, kad jų paviršius būtų lygus su žemės paviršiumi. Prie jų turi tvirtintis lauko WC karkasas.


Tuomet tarp jų iškasėme duobę maždaug 1 metro gylio:

Pasiekus maždaug 70 cm gylį, pradėjo sunktis vanduo, bet tuo metu buvo balandžio mėnuo, ir vandens visur buvo daug. Na, tai kad gruntiniai vandenys aukštai, aš tą žinojau jau seniai...

Tuomet ant sijų pradėjom konstruoti ir tvirtinti karkasą. Pradžioje bruseliai tvirtinami prie sijos žemėje:

Bruseliai prie sijos tvirtinamos medvarščių ir kampukų pagalba:
Tam, kad bruseliai būtų statmeni, jie tvirtinami (laikinai) įžambių lentų pagalba štai tokiu būdu:

Viršuje pritvirtinamas bruselis kuris sudaro nuolydį:

Iš kitos pusės daroma tokia pati konstrukcija ant antrojos sijos, ir abi sujungiamos, žemesniame gale pačiam viršuje, o priekyje kiek žemiau, nes priekyje bus durys:

Toliau formuojamas karkasas būsimai sėdimajai daliai (apačioje):

Ir štai tuomet liūčių ir gausaus kiekio požeminio vandens, niekaip nespėjančio pavasarį įsigerti į žemę, pagalba duobė pilna vandens ir žemės pradėjo tiesiog virsti, štai kaip išgraužė, gerai, kad pastebėjom, nes būtų nelaimė kam nors kada įvirtus...

Taigi pradėjome kasti duobę kitoje, aukštesnėje vietoje. Ir tuomet jau aš pasidomėjau giliau apie tuos "tradicinius" lauko WC. Pasirodo, tokie WC - 1) tiesiog atsiprašant smirda 2) jie užteršia net gruntinius vandenis - tiek kaimynams, tiek sau pačiam. Ir pamenu, kad vienoje sodyboje mačiau lauko WC su kibiru pilnu smulkių pjuvenų, ir tas WC buvo sausas, jaukus, ir...nesmirdantis. Pasodomėjom - tai kompostuojantis WC. Taigi nutarėme daryti kompostuojantį WC. Tam nereikia kasti duobės, reikia turėti 1) kibirą (na, tam reikalui...); 2) kibirą su pjuvenom 3) komposto dėžę ar duobę.

Na mūsų karkasiukas buvo paliktas kiek dėl kitų pavasario darbų, jį stiprūs vėjai išvertė. Bet šai mes jį prieš savaitėlę pakėlėm ir pritaisėme prie kitoje vietoje įstatytų į žemę sijų:

Negilią duobutę vis gi iškasėme ir truputį žvyro į ją pripylėme. Tuomet sėdimąją vietą apkalėme lentutėmis:
Viršutinę sėdimosios dalie dalį pritvirtiname prie karkaso tik pačioje pradžioje, o toliau ji bus atidaroma, tam kad galima būtų patogiai išimti kibirą:
Tuomet karkasą apkalame tuo, ką turime, o mes turėjome štai tokio juodo plastiko:

Visą apkalame ir per vidurį įstatome duris, jos pas mus iš faneros, kuri kadaise priklausė senai spintai kaime pas močiutę. O stogas su nuolydžiu - tiesiog pritvirtinta skarda:

Nupirkome plastmasinį dangtį, išpjauta skylė, dangtis įstatomas:

Kad būtų patogu išimti kibirą, sėdimoji dalis "attidaroma" lankstų pagalba:

Įstatomas plastikinis kibiras kokių 20 litrų talpos:


Ir, žinoma, nepamiršti pritvirtinti kabliuko iš vidaus :)

Dar reikės šiukšlių dėžės ir kibiro su pjuvenomis. Pjuvenos pastoviai papilamos į WC kibirą, ir jos reikalingos tam, kad eliminuotų kvapą ir gamintųsi visokių cheminių prosesų pagalba kompostas. Į kibirą žinoma negalima mesti nei popieriaus, nei ko nors sintetinio. Na o kibiro turinys karts nuo karto išpilamas į komposto duobę, vėl gi papilama pjuvenų, o po to, praėjus metams ar daugiau, galima tręšti visokius medžius ir krūmus (daržo nekyla ranka, tebūnie tam kito pobūdžio trąšos). Pjuvenų važiuosiu į artimiausią lentpjūvę, jų reikia ne stambių, o pačių smulkiausių, kaip sako "iš po gaterio".

Taigi turime ekologišką, jaukų, nesmirdantį WC. Ko trūksta: pirma - būtinai duryse reikia išpjauti širdutės formos skylutę (!), antra - bandysiu tą juodą plastiką kaip nors nudažyti - išpaišyti, nes baisiai...juodas.

Na o dėl komposto krūvos - sako, reikia, kad komposto turinys pagulėtų metus - kitus, tam, kad žūtų daugelis žmogaus organizmo parazitų. O po dviejų metų kompostas paruoštas ir jį galima naudoti. Na o kai kurie tiesiog kibiro turinį iškarto išberia po kokiais krūmais.

Biudžetas:
Mediena grindims ir sėdimajai daliai - 120 Lt
Sijas ir kelis bruselius ir skardos gabalą iš kažkur turėjome
Medvarščiai, lankstai, kampukai, tašeliai - 86 Lt
Dangtis - 19
Kibiras - 10 (buvo nuolaida)
Na dar reikės šiukšlių kibiro
Viso mums gavosi iki 250 Lt



Komentarai

  1. Aš paprasčiausiai paėmiau 200ltr bačką, nupjoviau abu galus ir įkasiau į žemę, tai ir gavosi kompostujantis toaletas. Su drenažu jums kažką galvoti, nes jei kur stovės namas ir taip aukštai gruntinis vanduo, tai būtinai turėsite rengti drenažą ir kiek žinau iš anksčiau pas jus praeina drenažo surinkėjas, tai pajungti į surinkėją.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tai kad sklype padaryta melioracija, kaip suprantu nereikia drenažo darytis, melioracijos sistema kažkiek veikianti. Dariau kaip tik geooginį tyrimą, vandeningas sluoksnis yra metro gylyje, pamatai bus gręžtiniai.

      O kompostuojantis tualetas - tai kaip gi pas jus kompostuojantis, jeigu įkasta bačka į žemę ir be dugno - tai viskas ir sueina į žemę ir užteršia... Ar aš ne taip supratau kažką?

      Panaikinti
  2. Gražus darbas, bet ydomu per kiek laiko supus Jūsų apatiniai tąšai? Ar nevertėtų po tualeto kampais pakišti po plytą ar panašų daigtą?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na man manau neverta, nes šis lauko WC tik 2-3 metams daromas. Jeigu ilgesniam laikui - gal galvočiau tuos tašus paimpregnuoti, nežinau...

      Panaikinti
  3. 2-3 metams uz 250 lt??? o gal geriau pasibetonuoti? uz 14 lt cemento maiselis ir tas tualetas 20 metu stoves!!! statybu ereliai :D

    AtsakytiPanaikinti
  4. 2-3 metams uz 250 lt??? o gal geriau pasibetonuoti? uz 14 lt cemento maiselis ir tas tualetas 20 metu stoves!!! statybu ereliai :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. o taip, o dar paskaiciuokite uz kiek tualetinio popieriaus sunaudosime - apskritai kakoti neapsimoka! As nesiruosiu puse gyvenimo lauko tulike tupeti, uzuojauta jeigu jums teko tokia dalia... :D

      Panaikinti
  5. Nesuprantu kodėl negalima popieriaus mest. Kas ten tokio jame?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. pats popierius nieko blogo, bet tiesiog sis tualetas toks, tik naturalus turinys plius pjuvenos, kad vyktu reikaling procesai. Nes ta komposta - rezultata galbut nores kas panaudoti kokiem krumam patresti. Mes nenaudojame kaip trasu to :)

      Panaikinti
    2. Na juk ta pati celiuliozė!
      Nublanko šiek tiek tokio tūliko idėja jeigu tikrai taip yra su tuom popierium.
      Šiaip ačiū, kad dalinatės.

      Panaikinti
  6. popieriu galima ir reikia mesti . Tik kompostuoti reikia ne duobeje o ventiliuojamoje dezeje.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Klausimas, jau 2019 metai. ar tos SIJOS visai supuvo, ar dar vis stovi?

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai