Iš ko daryti pamatus

Dabar jau tiksliai žinau, kur stovės namas. Tam išsikviečiau geodezistą, kuris nustatė tikslias namo kampų koordinates pagal architekto projektą, ir "išvedė ašis" - kad tie kampai būtų tikslūs, statūs.

Galbūt reikėtų tą daryti ir kiek vėliau, tačiau jau dabar labai norėjau įsitikinti, kur tiksliai stovės namas, kurioje vietoje bus terasa. Iš pirmo karto architektas brėžiniuose namą nuslinko per toli, o man svarbu, kad terasa "žiūrėtų" tiesiai į gražų beržynėlį. Juolab reikia po truputį ruošti namo vietą - iškirsti medžius (oi kaip gaila kelių beržų ir eglės gražuolės, na bet ką padarysi...). Geodezisto paslaugos man kainavo 200 Lt.

Taigi kur bus  pamatai žinau. O dabar klausimas, kurį norėčiau visapusiškai apsvarstyti - žinau, kad galima daryti klojinius pamatams iš HAUS blokelių. Jų interneto svetainėje rašoma, kad tai patogus, pigus ir lengvas būdas vykdyti pamatų įrengimo darbus. Žodžiu, nereikia gamintis (arba nuomotis) klojinių, kas tikrai atrodo labai patraukliai!!! Tie blokeliai patys tarnauja kaip klojiniai. Į suformuotą iš blokelių klojinį užpilamas betonas, pamatas pastiprinamas armatūra. Kadangi mano namas be rūsio, tai tokiu atveju "viduje perimetro aukščiau žemės paviršiaus iki grindų paliekamas oro tarpas, prireikus užpildoma didesne akmenų frakcija - ir taip pastatytas pamatas veiksmingai apsaugo namą nuo drėgmės."

Ateity laukia svarstymai ir skaičiavimai, ar galima kažkokią dalį darbų įrenginėjant pamatus padaryti ir susiorganizuoti patiems - manau, kad sutaupyčiau labai nemažai. Ir galimybė išvengti klojinių gamybos atrodo tikrai patraukliai...


Komentarai

  1. Jeigu galvojete apie sodybos pridavimą tai veskite statybų žurnalą, o geodezistas turėjo pažymėjęs ašis subraižyti į žurnalą ir pasirašyti.
    Aš ir buvau susidomėjęs haus blokeliais, bet kasiau tranšėjas ir dariausi klojinius. Šiai dienai sakyčiau pigiausias variantas, jeigu turite iš savų kas sugeba padaryti. Pili betoną dedi akmenis ir pamatukas kyla, tai užima nemažai laiko ir jeigu nėra iš savų kas daro tai tada jau priklauso kaip sutarsit dėl kainos su darbininkais. Jums reikės nustumti dirbamą žemės sluoksnį po namu, tai turėsite išsaugoti namo kampų kuoliukus. Siūlau metalinius strypus ir sukalti giliau į žemę, kad nepabėgtų namo kampo taškas.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O tas statybų žurnalas - tai kažkokia standartizuota forma? Kur tokio ieškoti reikėtų?

      Panaikinti
    2. Tai apie 100 lapų žurnalas. Ieškoti galima Sabelijoje, SDG. Paguglinti.

      Panaikinti
  2. Sveiki,

    Jeigu yra noras patiems pasidaryti pamatą, galiu parekomenduoti kitokį pamato tipą - ploksčiąjį. Visus darbus galima pasidaryti pačiam ir tam nereikia ypatingų žinių ar sugebėjimų. Tuo pačiu gausit patį šilčiausią pamatą be šalčio tiltų.
    Šiek tiek info galit pasiskaityti jau pasidariusių ar besiruošiančių svetainėse:
    http://vvnamas.wordpress.com/2011/01/14/pamato-plokste/
    http://www.pasyvusnamas.klezys.lt/2012/07/11/pagrindo-pamatui-paruosimas/ - viską pasidarė pats, išskyrus grunto lyginimo darbus ir betono užpylimą.
    O čia pilietis aiškinosi pamatų įrengimo kainą samdant:
    http://pirmasnamas.wordpress.com/
    Jis pradžioje buvo gan skeptiškas ir kai užklausė pamatų įrengimo kainą, gavo gan didelius skaičius. Veliau palygino polinių pamatų įrengimo kainą plius pirmo aukšto grindų įrengimo kainą - gavosi analogišką, o plokštuminis pamatas yra šiltesnis.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai