Geologinis tyrimas

Praeitą savaitę tarp visų kitų darbų buvo atliktas ir geologinis tyrimas. Kadangi sklypo teritorija išmelioruota, tikrai norėjau žinoti, kas gi darosi ten po žeme ir būti rami, kad galiu daryti gręžtinius pamatus.

Jau prieš kurį laiką buvau apskambinusi daug ką ir išklausinėjau apie kainas. Daug kas siūlė daryti tyrimą ir dar zondavimą, tačiau to zondavimo iš tikrųjų tokiu paprastu atveju kaip mano, tikrai nereikia.

Atvažiavo geologai ir padarė du gręžinukus po 5 metrus, skirtinguose būsimo namo kampuose (tuos kampus labai preliminariai nustačiau jau prieš kurį laiką).

Štai kokiu instrumentu buvo daromos skylutės:

Taigi, tyrimo išvados ir rekomendacijos tokios:
"Inžinierinės geologinės sąlygos yra paprastos; hidrogeologinės aikštelės sąlygos yra vidutinės. Gruntinis (podirvio) vanduo sutiktas 1,05 - 1,1 m gylyje. Jis susikaupęs dirbtiniame grunte ir moreninio molio sluoksnio viršutinėje dalyje esančiuose smėlio lęšiuose. Kadangi vandeningą sluoksnį ąsluoja vandeniui silpnai laidus moreninis molis, intensyvesniu kritulių ar pavasarinio sniego tirpsmo metu šioje vietoje vandens lygis lokaliai gali pakilti. Statinio pamatų pagrindu gali būti moreninis molis, pasižymintis geromis stipruminėmis savybėmis."

Na, o tas moreninis molis vienoje vietoje prasideda 1, 5 m gylyje, o kitoje - 0,4 (įtariu, kad pirmu atveju taip giliai dėl to, kad žiemą bandydami atkasti melioracijos vamzdžius kai kur kasinėjome ir susiformavo dirbtinis gruntas, o galbūt jis susiformavo, kai kažkada prieš dvidešimt metų buvo daroma melioracija...)

Taigi bus gręžtiniai pamatai (aš tiesą sakant kažkada nerimavau, ar nereikės kalti polių, kas yra labai brangu, bet dabar matau, kad visiškai be reikalo ir iš nežinojimo).

Dar reikės nuspręsti, kokio gylio tuos gręžtinius pamatus reikia daryti. Kiek žinau, svarbiausia, kad pamatai turėtų būtų giliau nei įšalo zona, kuri yra 110 cm. Namas bus tik vieno aukšto, tačiau bus mūrinis. Šiomis dienomis laukiu iš architekto namo pamatų projekto.

Tiesa, geologinis tyrimas kainavo viso 500 Lt už du gręžinius.






Komentarai

  1. Kadangi aukštas gruntinis vanduo, patarčiau daryt juostinius pamatus, įsigint iki kol pradės šlapiuoti gruntas, gręžtinius įrengt reikės spec įrangos su apsauginiu vamzdžiu, kainuos brangiau nei juostinius įsisrengt..

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pagrinde norėjom įsitikinti, ar gruntas nėra koks ypatingai birus - jis pasirodė nebirus. Todėl puoselėjam mintį, kad galma būtų bobcat'o pagalba išgręžti pamatų skyles, ir po to jas pildyti (žinoma, reikia gerų orų, nes tas procesas truks ne vieną dieną). Na bet matyt reikia įvertinti visus už ir prieš, kol kas dar apmąstymuose...

      Panaikinti
    2. Siūlau atidžiai susikaičiuoti kiek kainuoja juostinis pamatas ir kiek grežtinis? Juostinį galima darytis patiems, o grežtinį teks samdytis meistrus. Man juostinio pamato 30 cm. pločio 1 m. išėjo 220 litukų.

      Panaikinti
  2. Sveiki, gal galite pasidalinti kokia įmonė darė tyrimus?

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai