Ar galima sumūryti lauko židinį pačiam?

Vienas tinklaraščio komentaras įkvėpė rimtai apsvarstyti idėją susimūryti lauko židinį patiems...

Aš labai daug ieškojau židinio mūrijio proceso, kuris būtų nuosekliai ir detaliai aprašytas ir vis nesisekė. Tačiau pasirodo, kad Vilniuje, Žvėryne esančiam knygyne galima rasti visokiausio pobūdžio knygučių, kaip vieną ar kitą dalyka pasidaryti pačiam. Ir štai - vienoje tokioje rusų kalba aprašyta labai smulkiai viskas apie židinius. Štai ji:

Piešinukais išaiškinta kaip sumūryti kiekvieną eilutę, na ir taip toliau.

Na o man tenka užduotis pagalvoti apie židinio projektą (dizainą). Čia taip pat sunkiai sekasi ką nors rasti, nes kaip visuomet - kai ieškai ko nors paprasto, tai tampa labai nepaprastu uždaviniu. Štai vienas skanuotas lauko židinuko variantas, link kurio matyt kažką dėliosiu:


Kalbėjau su architektu, jis įsivaizduoja, kad židinukas turėtų būti apipavidalintas klinkerinėm plytelėm, kurių spalva turėtų būti tamsesnė nei pavėsinės sienų plytų spalva. Na o naršydama internete, truputį parankiojau nuotraukų, kur man viena kita detalė patiko.

Štai čia viskas švaru gražu ir toks įspūdis, kad tokiam židiny tikrai gaminamas maistas:


O čia labai lengvas šiuolaikiškas variantas ir itin išradingai malkoms numatytos vietos:


Na o čia tiesiog matyt fotografas geras buvo, nes labai jauku viskas, bet čia uždaras variantas, lyg ir po stiklu, tai netinka man:

O štai čia labai graži lentynėlė, ant kurios galima sustatyti vazonėlius su kokiais prieskoniais:


Labai noriu suprojektuoti taip, kad būtų ir funkcionalios lentynos, angos, ir visokie mieli mažmožiai. Kol kas galvoj tuščia, bet jau labai kaupiuosi... Gal kas gausis? Tik va reikia pasigilinti į reikalaujamas proporcijas, patogų aukštį ir t.t. Taigi teks šiek tiek perprasti "techniką"...



Komentarai

  1. Svarbiausia židinio pakuros angos dydis ir kamino trauka. manau jei per didelė židinio anga ruks dūmai pro angą. Gerai išsiskaičiuokite proporcijas ir sekmės :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Jo, dabar ir as suku galva, kas galetu sumuryti man atvira lauko zidini... bet kazkaip nerandu šio amato specialistu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. na manau kainuotų tikriausiai apie tūkstantį o gal ir du...nežinau, ar pavyks, tačiau gal vis gi bandysiu nupiešti projektuką ir pagal jį lipdyti... Kaime, kuriame mano būsimoji sodyba, aišku iškart atsirado židinių spec'ų :) tačiau man atrodo, kad židinys - tai toks kruopštus darbas turėtų būti, ir šiuo atveju nedrąsu būtų jį patikėti taip lengvai bet kam. Juolab aš nenoriu kokio iš akmenų grandiozinio, norisi lengvo, subtilaus ir funkcionalaus. Žodžiu suku galvą ir morališkai vis kaupiuosi piešti-braižyti, na ir skaitinėju žinoma. Beje, nusipirkau šian žurnaliuką kaip tik apie židinius ir pavėsines "Mažieji sodo statiniai" - tačiau labai įdomių idėjų neaptikau.

      Panaikinti
    2. Na perskaičiau viską ką jūs čia prirašėt ir galiu teigti, kad pačiam pasistatyti tikrai įmanoma, tereikia noro, šiek tiek pinigų ir vizijos(kas ko gero sunkiausia. Ai, reik nepamiršt paminėt kad fiziškai darbas ne iš lengvųjų :) Jei jau yra vizija, reiktų pabandyt vieno kito žmogaus paklausti kaip daryti vieną ar kitą elementą ir pradėti. Per šią vasarą pastačiau du židinius, nors neplanavau, gavosi spontaniškai. Neturėjau nei jokios patirties tame, nei patirties statybose(juolab man 19metų). Tačiau vieno kito žmogaus paklausimas, keli atsakymai ir galima pradėti. Vieno židinio statybos užtruko ~2-3savaites, kito lygiai 7 savaitgaliai darbo. Jei įdomu įdėčiau nuotraukas :)

      Panaikinti
    3. žinoma, labai idomu butu pamatyti. Jums patogiau ar nuoroda kokia atsiusti, ar el pastu atsiusti, jei el pastu, tai tuomet toks: sodybastatau@gmail.com

      kaip tik jau laikas projektuoti ta zidinuka man :)

      Panaikinti
  3. Cia radau paveiksliuku, kaip patys pasigamino lauko zidini-krosni, gal pravers:

    http://www.fornobravo.com/forum/f36/outdoor-fireplace-installation-photos-3368.html

    http://www.fornobravo.com/forum/attachments/36/5735d1204595551-outdoor-fireplace-installation-photos-img_0352.jpg

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nėr už ką, ten daugiau foto ir idėjų yra visokių su lauko krosnim. Jei būtų galimybė, pasidarykite kriauklę ten pat indų plovimui, bus tikrai patogu!

      Panaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai