Kiek kainavo antras šildymo sezonas. Oras - vanduo šildymo kaštai

Ką gi, žiema buvo ilga. Tiksliai pamenu, jog pirmas sniegas iškrito lapkričio 6 dieną. Velykos, kurios balandžio 17 buvo taip pat su sniegu. Paskutinis sniegas - gegužės 9. O mūsų šildymo sezonas prasidėjo spalio 9 dieną ir išjungtas gegužės 6 dieną.

Paduodama temperatūra buvo 28 - 32 laipsniai. Namie buvo palaikoma 18-20 laipsnių temperatūra. Gybenama nuolat - nuo kovo 1 dienos, o kitais mėnesiais - kaip kada - tai visa šeimyna per Kalėdas suvažiuodavom , virėm, kepėm, maudėmės, tai šiaip kas praleisti keleto dienų prie krosnelės, tai svečių savaitgaliais su nakvyne.

Temperatūra kai tik galima buvo, buvo fiksuojama, dažniausiai pirmoje dienos pusėje, neankstyvą rytą. Ir ji svyravo taip:


Na ir šildymo kaštai, kartu su vandens pašildymu čia:

Visas šildymo sezonas su vandens pašildymu kainavo 488 eur. Vandens pašildymą išskaičiavome apie 40 eur, taigi vien šildymas 448 eur / 7 mėn.

Namo kvadratūra - 135 kv.m. Vieno kvadratinio metro šildymas visam sezonui - 3,3 EUR.

Svarbu pažymėti, kad name nėra vidinių durų, ir dėl to:
  • nešildomas sandėliukas įtakojo bandrą temperatūrą
  • nešildoma katilinė taip pat (ten tikrai šaltoka tose patalpose)
  • Tambūre, kur įėjimo durys varstomos, kai bus uždarytas, taip pat matyt pagerintų bendrą situaciją.

Kas maloniai nustebino - langai visiškai nerasojo. Valio :)

Komentarai

  1. Atrodo neblogai, bet nuolatos gyvenant 18-20C butu mazokai, su vaikais nori, nenori prasosi ~21C viduj, kad butu. Na 2 laipsniu pakelimas ko gero ~150-200eur dar primestu prie sezono islaidu. Tiesa, o krosnele kurenosi daznai? Malku daug subego?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. taip, mėgstantiems daugiau šilumos norisi kokių 22-23. Krosnelę kūrenom tik malonumui, taigi malkų sunaudojome simboliškai, dėl jaukumo tik. Manau, kad sustačius vidines duris ir atribojus nešildomas patalpas ir patalpas su lauko durimis (tambūras ir katilinė) - būtų kažkiek teigiamo įtakos. Beje, termostatai dar neveikia, tai temperatūros nereguliavome atskirose patalpose.

      Panaikinti
    2. pas mane 28-30C į grindis padavinėja kai už lango būna -20C, tai kambary būna +24C

      Panaikinti
    3. 2-4 laipsniais grįžtamas skirdavosi nuo paduodamo. Žemiau kaip 22 grįžtamo negalėjau laikyti dėl atsitirpinimo. Bet nesenai buvo užsukęs montuotojas, upgradino softą, plokštę, pagal nauja specifikaciją dapylė freono ir sakė grįžtamas dabar galės buti +15 C. Reikia laukt kitų metų ir bus matyt ar gerai atsitirpina. Bet kuo aukštesnis grįžtamas, tuo greičiau jis atsitirpina. Dabar turiu upgradinta siurblį, sakė turėtų būti ir ekonomiškesnis dabar, nes kažkur kažkie hercai sumažinti.

      Panaikinti
    4. Sveiki. Gal galit duoti montuotojo kontaktus?
      Ačiū labai

      Panaikinti
  2. nėr ko čia daug skaičiuot ir matuot - geras namas, normalios išlaidos. jūsų atveju dar pakoreguočiau temperatūras kai nebūnate, ir gausit dar geresnį rezultatą. na o kai jau stipriai pabrangs elektra, galėsit daryt rekonstrukciją ir šiltinti papildomai (nemanau kad tai gresia kol turėsim baltarusių pigią atominę elektrą)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Visuomet įdomu palyginimui pamatyti kokių rezultatų kiti statytojai pasiekė. Bet būtų nekorektiška pradėt aiškint daug čia ar mažai gavosi :) Visi mes statydami savo namus tikimės kažkokio rezultato ir jei tik jis pasiektas, reiškia viskas padaryta taip, kaip buvo planuota. Tai ir yra svarbiausia.

      Panaikinti
  3. Idomiai kad tokia auksta kambary... jeigu paduoda 28, tai betonas isilyla kokiu na sakykim 26, tai visas oras kambary kad butu iskart 24...? Pas mane lubos 4 metrai tai manau dar nuo turio priklauso, siaip siltas oras gi visuomet aukstyn eina. Na kai atitversiu nesildomas saltas patalpas durimis ir susistatysiu termostatus, vaizdelis manau pas mane bus tikresnis, tada bus galima diskutuoti ir lyginti. Bet temperaturos nemanau kad noreciau aukstesnes nei 21 kambary :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Šiemet dar ventiliacijos neturėjau, tai matyt tai dar itakojo aukštesnę temperatūrą, nelabai buvo kur iškeliaut tai šilumai. šiaip kambario temperatūra skyrėsi pora laipsniu nuo betono temperatūros. Su marškinėliais kimarint gerai, bet dirbt tai jau per karšta :)

      Panaikinti
  4. Mano skaičiai šildantis gamtinėmis dujomis: sausis 50 Eur (dažnai židinį kūrėm), vasaris 60 Eur (židinio beveik nekūrėm), ties kovu nebeskaičiavau :) Išlaidos jau su karštu vandeniu. Viduj 22-23 visada. 143 kv.m. (iš jų nešildome ~10 kvadratų), sienos 20 neoporas, stogas 34-43 cm vatos lambda 0,035, rekupas.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ne, as jokio zidinio ar krosneles silumai nekuriau. Manau visiems lyginimui reiketu lygint vienodus dalykus - mano skaiciai nuo tos dienos ksi ijungau siurbli, tikrai nemazai energijos sueina isildyti pirmakart grindis, visa betono plokste. Mazuose kambariuose buvo zymiai silciau, temperatura irase nurodyta tos svetaines erdves, kuri didele ir auksta ir dali silumos nuvagia nesildomos patalpos be duru. Kazkaip neraciau iraso kad cia pradetu lygintis. Kol kas siurbliu patenkinta del jo patogumo, nes mano pasirinkimas buvo arba granulinis katilas arba oras-vanduo

      Panaikinti
    2. Kaip matau, sildymo sezona baigem tuo paciu metu.
      Gyvenimas name prasidejo nuo Vasario 16d. Temperatura visada palaikoma ~22laipsniai. Nuo balandzio 1d siektiek pakoreguotas Katilo darbo laikas tiek karstam vandeniui tiek sildymui.
      Dujos +elektra
      Vasari 70,54eur
      Kovas 73,75eur
      Balandis 61,24eur
      Geguze 39,73eur

      Kaip suprantu, Sildymas brangiau nei dujomis jums kainuoja tik salciausiais menesiais, kitu metu praktiskai taspats.

      Panaikinti
  5. Paskaičiavau šio Daikino prasmingumą. Na atsipirks ;)
    Per šį sezoną sutaupei beveik 1000€ (vs jei šildytum tik elektra). O jei pridėsi vasarą ir aukštesnę temperatūrą kitą žiemą, tai sutaupoma apie 1500€. Tad išleisti beveik 7000€ atsipirks per 4-5 sezonus.
    Aišku, granulinis atsipirktų greičiau, bet na lygis ne tas ;)
    Dar: tavo siurblys šalčiausią mėnesį naudojo 45% galios. Bet to mėnesio temperatūra apie -10C. Jei -20C nuolat, tai jau ir riba - 100%. Tad 8KW siublys tikrai parinktas gerai. O galvojau kad bus per stiprus. Tiesa, prie -10C jis tik 6KW generuoja. O prie -20C - tik 4KW. Tad reikėtų kokiu šildytuvus įjungti.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Šaunūs rezultatai! Priminkit, grindinis vėsinimas pas jus yra ar ne? Ir paskutinis klausimėlis - kažkokia ventiliacija pas jus yra?

    AtsakytiPanaikinti
  7. O kaip oras vanduo išlaidos geros :)
    Reikės ir man pasiskaičiuoti kas ir kaip prisuko.

    AtsakytiPanaikinti
  8. 169 m2 oras-vanduo Mitsubishi Zubadan siurblys, žiemos metu paros šildymo kaštai ( palaikant pastovią 23'C) vidutiniškai 3,02€. Į tuos pačius kaštus įskaičiuotas ir vandens pašildymas 300 ltr. Vidinių durų tuo metu nebuvo, tik garažas buvo užmaskuotas šiltnamio durimis :)))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Autorius pašalino šį komentarą.

      Panaikinti
    2. Ne, namas du aukštai. Beto antram aukšte trys skylės stoge-stoglangiai. Energijos sunaudojamas buvo skaičiuojamas su kontroliniu el. energijos skaitikliu, kuris skaičiuoja būtent tik siurbliui atitenkančią energijos dalį. Taip tai iš dalies yra netikslu, nes pasirinktas mokėjimo tarifas "namai -plius" o kontrolinis skaitiklis vienanaris, tad ir suvartojimas pinigine išraiška kaip kad dieniniu tarifu dirbantis visą parą. Siurblys šalčiausiomis dienomis dirbo 90-100% pajėgumu, bet papildomi pakopiniai tenai nebuvo aktyvuoti. Pagal tech.specifikacija jie turėtų pasileisti nuo -27'C, o jeigu siurblys nebuvo priverstinai sustabdytas savo eiga gali dirbti ir iki -30'C, kiek tai tiesos velnias žino, buvo tie -27'C ( nakties metu) tačiau tenai neįsijungė. Siurblį pirkau ne iš Lietuvos tarpininkų, nes musiškių antkainiai labiau negu žvėriški. Manasis skirtas būtent Švedijos / Norvegijos šiaurinei sričiai. Su logistika iš UK pats siurblys kainavo 3200€ plius pastatymas ir paleidimas vietoje.

      Panaikinti
    3. o antram aukste kokiu budu sildymas irengtas - grindinis irgi?

      Panaikinti
    4. Jei ne paslaptis, kur UK pirkote siurblį? Koks jo tikslus modelis?

      Panaikinti
  9. Visas namas šildomas tik grindiniu šildymu

    AtsakytiPanaikinti
  10. Sveiki. Nejaugi niekas neturi įsirengę saulės baterijų.
    Mes pirmus metus kurenam su sukaupta per vasara elektra. Turim sukaupę 2500 kWh. Kurie mums kainuos 0.038 cnt už kWh.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Snikeri, o koks pas jus galingumas elektrinės? Ji ant stogo? Šildotės namą kokiu būdu? Kiek kainavo jums ir kada statėtės? Mes žadame šildytis gryna elektra (elektros kabeliai betone) ir saulės elektrinė - mane labiausiai žavintis variantas ateičiai.

      Panaikinti
    2. Sveiki.Inverterio galingumas 5kw baterijos 6.5kw. elektrinė ant stogo. Elektrinę montavau pats ir susipirkau Lietuvoje ir iš užsienio tai kaina jums nedaug ką pasakys,nes gavau pigiau. Viso 4800euru. Elektrine geriau montuoti ant žemės.Galima ir trenerį pasistatyti,kad saule sektų. Stovi šilumos siurblys Daikino 6kw bet pagal Lietuvos traktuojama kaip 8kw syldimas. Namas 140kv naujai statytas.

      Panaikinti
  11. Labas, paminėkit kokie nustatymai buvo valdant ŠSiurblį? Valdėt vidaus termostatu (RT control) ar LWT? Nes tai irgi įtakoja siurblio darbą. Kiek pats siurblys rodo sunaudotos ir pagamintos kwh?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki Valdai.
      Gal galit pasakyti kaip tai įtakoja siurblio darbą? Kuris valdymas geresnis?
      Ačiū

      Panaikinti
    2. Sveiki Arta Snikeris.
      Kai naudoji daikino valdymo pultelį kartu kaip ir patalos termostatą ir š.siurblio valdymą nustatai RT control, pranašumai:
      -nereikia papildomo išorinio patalpos termostato;
      -didžiausias komfortas ir efektyvumas. Išmanioji patalpos
      termostato funkcija gali padidinti arba sumažinti pageidaujamą
      ištekančio vandens temperatūrą pagal faktinę patalpos
      temperatūrą (moduliacija). Tai užtikrina:
      ▪ Pastovią, pageidaujamą temperatūrą atitinkančią patalpos
      temperatūrą (komfortiškiau).
      ▪ Mažiau ĮSIJUNGIMO/IŠJUNGIMO ciklų (tyliau, komfortiškiau ir
      efektyviau).
      ▪ Žemiausią įmanomą ištekančio vandens temperatūrą
      (efektyviau).
      ▪ Paprasta. Galite lengvai nustatyti pageidaujamą patalpos
      temperatūrą naudodami vartotojo sąsają:
      ▪ Atsižvelgdami į kasdienius poreikius, galite naudoti iš anksto
      nustatytas reikšmes ir planus.
      ▪ Norėdami nukrypti nuo kasdienės tvarkos, galite laikinai pakeisti
      iš anksto nustatytas reikšmes bei planus ir naudoti atostogų
      režimą.

      O kad termofikato siurblys neveiktų pastoviai ir nenaudotų elektros iš Continiuous perstatoma i Request.

      Panaikinti
  12. Sveiki, įsigijau ir aš Daikin'ą. Toks trumpas klausimas, ŠS sušildo boilerį tik iki 48 laipsniu, paskui persijungia į grindis. Ar čia taip ir turi būt? Per meniu galima pasirinkt iki 60 laipsnių.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, jei nesunku prisiregistruokite supermamose - ten kaip tik pasipylę klausimai-atsakymai apie Daikin. Tema ši: https://www.supermama.lt/forumas/index.php?showtopic=1021201&st=1380

      Panaikinti
    2. Šio siurblio veikimo principas toks, pad prioritetas - pradžiai sušildyti vandenį boileryje ir tik tada persijungti ant grindų. Šiaip vandens tenperatūrą jūs galite nustatyti kokią norite, aukštesnę nei 48. Po to boileryje vanduo visada karštas - vasarą žiemą, gal pradžioje kyla tokie klauaimai - mums irgi kilo, tai klausinėjome pardavėjų visko :)

      Panaikinti
    3. Aš ten supermamoj paskaičiau - na ten super sudėtinga... kažkaip gal žmonės patys įsirenginėja surinkinėja, aš šiaip džiaugiuosi kad pirkau pas pardavėjus lt oficialiai, tai gali skambinti kada panorėjęs ir klausti, kartą buvo ir atvažiavę paaiškinti kažką.

      Panaikinti
    4. Aš irgi pirkau pas pardavėjus, dabar laukiama atsakymo iš Daikin'o, nes pardavejas nepaaiskina kodel taip gaunasi, kaip minėjau pas mane susišildo iki 48 ir atsijungia, nors per meniu nustatyta 60 laipsnių. Pagal instrukciją suprantu kad irgi turėtų užšildyt iki nurodytos temp.

      Panaikinti
    5. Pas jus boileris nešildo daugiau nei 48?

      Panaikinti
  13. Taip, boileris neitegruotas, pasiekia temp 48 laipsnius ir atsijungia

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Hm, tada keista... sakyciau su kompiuteriu kazkas, pas mane aisku kitoks modelis - integruotas boileris. Kiek pamenu mes boilerio auksciau ne 50 laipsniu nesildome, beje.

      Panaikinti
    2. Ačiū už ats. Gal atsilieps kas turi ŠS su neitegruotu boileriu

      Panaikinti
  14. Autorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labas, ar pavyko sutvarkyti klaidą su š. siurbliu? Kaip supratau dėl mažo vandens srauto išsijungė š.siurblys. Gal santechnikas užsuko grindinio kažkurį vamzdį ir jam neužteko srauto 12 l/min.?

      Panaikinti
    2. kadangi prieš keletą dienų buvo santechnikas, kurio užduotis buvo sustatyti viską taip, kad būtų galima reguliuoti šildymą atskiruose kambariuose, tai matyt jis kažką pridarė ne taip. Iš tiesų kyla įtarimas, kad iš 10 konturų tik 7 yra reguliuojami, tačiau mechanizmus jis sudėjo ant visų dešimties. Tai galbūt tai ir yra problema, kad kažką užsuko per daug. Aš nuoširdžiai nesitikėjau, kad man teks gilintis į tokio pobūdžio santechniko darbus, aš absoliučiai nieko nesuprantu, santechnikas turėjo projektą, mes jį perspėjom, kad pažiūrėtų, neužsakytų ko perdaug, nes termostatų yra tik 7... Na bet žiūrėsim, santechnikas žadėjo pasiaiškinti ir paskambinti, dar neskambino... džiaugiuosi tik kad nesumokėjau jam dar, tai bent kiek ramiau, nes jeigu būčiau atsiskaičius iškart, dabar manau verkčiau :)

      Panaikinti
    3. Nesupratau... Turit 7 termostatus, bet norit reguliuoti 10 konturu? Kaip? 7 termostatai reguliuoja 7 voztuvus. Isidrkit 3 papildomus ir reguliuos likusius.

      Panaikinti
    4. Nieks nenori reguliuoti 10 konturu, kai kurie konturai nereguliuojami, tik 7 reguliuojami. Viską išsiaiškinom, santechnikas nepasigilino į projektą

      Panaikinti
  15. A, tai čia ir gali būti problema. Nes termostatai uždaro tarkim iš 10-ties 8-nis kontūrus ir tų dviejų konturų neužtenka š. siurbliui ir metą klaidą 7H Water flow - mažai srauto. Teks tikriausiai spręsti problemą įrengiant taip vadinaną bypassą. Arba gal galima norimas temperaturas sureguliuoti prisukant, atsukant kontūrus - vonioj pilnai atsukta, miegamajam prisukti. Tik šiuo atveju sioks toks minusas gaunasi kai prisukti konturai - didesnis spaudimas siurbliukui, stipriau dirba, daugiau eletros naudoja.

    Teks Jums ir su šildymu ir santechniką susipaži ti. Atsiųsiu meilu rastą š. Siurblio montuotojo instrukciją lietuviu kalba. Butinai paskaitykit kur vadymas ir galimos problemos/klaidos.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gal ir man galima būtų persiūst? Būtų idomu paskaityt :) Ačiū

      Panaikinti
  16. Giedrius Dariux gal galite paviesinti kur UK pirkote savo siurbli?

    AtsakytiPanaikinti
  17. o tai trecio sildymo sezono sakaiciavimo nebus :(

    AtsakytiPanaikinti
  18. Bet niekas neraso kiek sunaudoja elektros visi tik giresi kad pigiai pazistamas 60 kv turi su audojo elektros uz 80 euru spali nenaudoja daug elekros irengimu gyvena vienas sako saltoka namas tik is isores nesiltints aisku ne AA Klases namas

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Neišmokė jūsų mokykloje kablelių ir taškų dėt, turit vargo dabar.

      Panaikinti
  19. Brangu, neverta oras-vanduo tokiu atveju. Apie jį apskritai daug mitų yra.

    AtsakytiPanaikinti
  20. Sveiki pas mane namas 200 cm2 2aukstai,antrame aukšte trys centraliniai.sildymas oras vanduo už paskutinius mėnesius mokejau po 320eur. Tai jokio pigumo nematau,gal kas metais.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. oh kaip daug... neismanau kaip su 2 aukstu namo sildymu, pas mane vieno auksto, grindiniu sildymu, tai oras-vanduo siuo atveju ganetinai efektyvu.

      Panaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai