Šilumos siurblys oras - vanduo. Daikin. Japonai valdo.

Šilumos siurblio paieškomis teko užsiimti man. Su mintims susirinkti pasiūlymus ir pažiūrėti į akis tiems, kas tuo užsiima - ėjau į Restą, dar pavasarį. Geriausia eiti klausinėti turint labai konkrečią info: koks namo plotas, kokios apšiltinimo medžiagos, koks šildymas numatytas, kiek žmonių ruošiasi gyventi tame name. Tuomet jie mato, kad domiesi labai konkrečiai, nes šiaip tose parodose ne kekvienas nusiteikęs bendrauti su potencialiais klientais, gal tos parodos šiaip daug kam tiesiog šventė ir išėjimas "į žmones".

Kokiom aštuoniom įmonėm aš pakalbėjus daviau savo kontaktą ir paprašiau atsiųsti man pasiūlymą pagal nurodytus visus namuko duomenis. Galvojate atsiuntė? Nee.. Na aš tuomet išsiunčiau elektroniu paštu priminimus kad laukiu pasiūlymo, išsiunčiau papildomai visus duomenis ir t.t. Man rodos siunčiau gal net du kartus kai kuriems. Žodžiu, toks įspūdis, kad po parodos matyt pailsėti visiems reikėjo, kas man atrodė gana keista, nes pirkinys tai toks už 6 - 7 tūkst. eur. Vieninteliai kurie paskambino ir net ne vieną kartą buvo šiaip jau ta kompanija, iš kurios galiausiai gerokai pasiderėjusi ir nusipirkau. Taigi gauti šilumos siurblio pasiūlymą nėra vieno spragtelėjimo pirštais reikalas - reikia griežtai pareikalauti.

Na o atsiųsti variantai tokie (pačioje pabaigoje - nugalėtojas) Tiesa, o pirmasis pasiūlymas gautas ne iš Restos, o dar ankstyvą pavasarį pirmiau, kai gavau kontaktą iš "Celsis". Surašau tik pagrindinius duomenis, išskirdama montavimo darbus su montavimo medžiagom, visas kainas rašau su PVM, nes tiek ir sumoku:

1. Heating Service - 7570 eur (iš jų montavimas su papild. medž. - 1936 eur).
6kW ROTEX HPSUC Compact, vandens talpos dydžio nenurodė

2. Exposito - 7699 eur (iš jų montavimas - 1000 eur) - šie irgi ne iš Restos, o tiesiog norėjau pasitikrini už kiek siūlo Daikin kiti:
10 kW DAIKIN, integruota vandens talpa 180 l

3. Salna - 8344 eur (iš jų montavimas su medžiagom - 1389 eur)
10 kW MITSUBISHI, vandens talpa 220 l

4. Jaukurai pasiūlė kelias versijas:
du variantus kur boileris neintegruotas: 1) 10 kW SAMSUNG ir 220 boileris 2) 12,5 kW ir 300 l boileris - kaina be montavimo darbų buvo pasiūlyta tik pastarojo - 6620 eur
ir vienas variantas su integruota vandens talpa, kainos be montavimo darbų - 9837 eur: Vitocal 222-S (VIESSMANN)
Montavimo darbai atskitai buvo tokie nuo - iki: nuo 1250 iki 1700 eur. Taigi kainos pasiūlymas su viskuo svyravo nuo 7870 iki 11 537 eur...

5. Ekoklima - 6491 eur (iš jų montavimas - 1510 eur)
NIBE Split 2 AMS 10-12 kW, ACVM 270 - čia matyt suprask boilerio talpa

6. B2B Projects - 6309 eur  (iš jų montavimas - 726 eur)
10 kW DAIKIN, integruotas boileris 180 l

Pabendravus su visais gyvai o po to laiškais labai išryškėja ir pasitikėjimas savo įranga (čia japoniškųjų variantų Daikin ir Mitsubishi atstovai), ir abejonės savo kokybe - berods švedai taip atsargiai užklausė - o gal jūs geriau geoterminį statykit (jie jame specializuojasi), Jaukurų žmogus man pasakodamas apie Samsung ilgai netikėjo kad gali būti integruotas boileris, manau buvo naujokas tame reikale absoliučiai, tai pasitikėjimo irgi ne tas žodis kaip nekelia.

Supratau, kad japonai "valdo" ir nesuklysi jeigu juos pasirinksi, Daikin yra ženkliai pigesnis japonas nei Mitsubishi. Boilerio norėjau vienareikšmiškai integruoto. Nežinau ar informacija ne paskalų lygio - bet apie Samsungus atsiliepimai labai atsargūs ir perspėja kad labai jau jie garsiai ūžia. Bet kadangi pati negirdėjau, tai nežinau ar tiesa, va tik apie tai perspėjo ne vienas žmogus, tai kažkaip patikėjau.

Taigi siurblį man pastatė  B2B Projects, ir kainavo įranga ir darbai 6309 eur, na čia labai smarkiai pasiderėjus. Kai kalba, kad galima ženkliai pigiau susiveikti - na nežinau, iš pasiūlymų matote, kad tai praktiškai geriausia kaina. Būna akcijos matyt kartais, bet paprastai jų nebūna kai tai konkrečiai jau prireikia kažko.

Tiesa, papildomai dar reikia aprišimo - tai darė santechnikas, ir tai pareikalavo papildomo biudžeto:
Medžiagos - 250 eur
Darbas - 100 eur
VISO: 350 eur

Taigi su aprišimu kainavo 6309 + 350 = 6659 eur

Įjungti siurbį planuoju spalio 17-18 .

Apie tai, kas svarbu ir ko reikia ruošiantis ir organizuojant tokius darbus - parašysiu atskirai, o tiksliau apie:  1) užtikrinti reikiama elektros galią (man teko pasididinti) 2) pasigaminti pad'ą su nuolydžiu (kai kurie siūlo tai padaryti, įeina į kainą) 3) užtikrinti kad būtų tinkami elektros laidai - vieni sako kad reikia trifazės, kiti sako užtenka vienfazės, iš tiesų reikia tikrai ištvermingų elektros laidų 4) pajungti signalizaciją prie išorinio bloko.

Na ir štai kontaktas, B2B projects:
Paulius Bartaševičius
Projektų vadovas
paulius@b2bprojects.eu
Tel.:+370 650 79614
B2B Projects, UAB
Ukmergės g. 234a, 07160 Vilnius

P.S. O taip atrodė mano užklausimas visiems išsiųsta el. paštu:

  • Namas - murinis, haus betoniniai blokeliai
  • Sienu siltinimas vata - 18 cm (15 cm paroc extra, 3 cm prievejine) - varza virs 5
  • Fasadas ventiliuojamas
  • Stogo siltinimas - 25 cm vatos (teorine varza 6,75)
  • Namo plotas 135 m2, vieno auksto, visas sildymas irengtas grindinis. Sildomu patalpu plotas - apie 120 (nesildoma katiline ir sandeliukas)
  • Nezinau, ar aktualu - lubos aukstas, ties kraigu 4,20, vitrininiu langu yra nemazai
  • Skaiciuoti reiketu iki 4 asmenu seimai
  • Prisegu namo projekta / isplanavima

Komentarai

  1. Xm, o kodėl nepabandėt pasidomėti dar vienu rimtu Japonu gamintoju .t.y. "Panasonic" šilumos siurbliais?
    Kaina nėra viena iš pigesniu, bet parametrai jų tikrai yra įdomus...
    Oras-vanduo šilumos siurbliu gama:
    http://www.aircon.panasonic.eu/LT_lt/ranges/aquarea/air-to-water/

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. kažkaip nagrinėjant kuo toliau vis labiau daikin patrauklesnis atrodė, o panasonic niekas ir nepasiūlė. Žinojau kad yra panasonic, bet buvo jau mano bloge nuorodas įkėlę kaip triukšmingai jis veikia: https://www.youtube.com/watch?v=xsyGzEjEA1Q
      bet tai žinot - visko ir nebuvo tikslo sužiūrėti, ir dar toks kaip ir buvo žinojimas kad jie nėra iš pigiųjų. Pagaliau gyvenimas parodys ar teisingai padariau kad daikin pasirinkau

      Panaikinti
    2. Tai teisingai pasielget kad pasirinkote daikin irengini,ar dar tarnauja

      Panaikinti
  2. 7000E už dėžutę su ventiliatoriumi!? Siaubas... :)
    Pamenu gruntinius siurblius už niekad neatsipirksiančius 30000 Lt stumdydavo. Dabar lyg į logiškesnį lygį kainas nuleido.
    O orinių siurblių kainos nemažėja. Gal paklausa yra.
    Na ok, pas tave su boileriu ir aukščiausia klasė. Gal tiek ir turi kainuoti. Tik atsipirkimo klausimas toks atviras...
    O namo šilumos nuostolius turi pati ar tamstos inžinierius suskaičiuoti. Ne siurblių pardavėjų reikalas tai. Kažkaip taip <a href="http://a-namas.blogspot.lt/2014/05/namo-silumos-poreikiai.html>http://a-namas.blogspot.lt/2014/05/namo-silumos-poreikiai.html</a>. Gal todėl ir neskubėjo pardavėjai atsakyti.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. na atsipirkimą - žiūrint ką su kuo lyginsite :) Dėl paklausos - manyčiau kad yra, nes bendrovė kuri man juos montavo tai labai taikė laiką, užsiėmę baisiai. Dėl namo šilumos nuostolių - nesupratau: siurblių pardavėja visi klausinėja tų pačių standartinių klausimų, kad galėtų logiškai įvertinti ką siūlyti, kai kurie net į vietą nori atvažiuoti pažiūrėti kaip viskas iš tiesų atrodys (žiūri ar tvarkingai namas pastatytas, iš akies matyt įvertindami ar sandarumo tikėtis ar ne). O dėl realių šilumos nuostolių - manau teorija nuo praktikos labai skiriasi. Žinau, kur yra mūsų nuodėmės, bet apie jas parašysiu, kai jos duos apie save žinoti iš tiesų (jeigu duos). Kol kas galiu pasidžiaugti, kad karštomis vasaros dienomis name buvo labai vėsu, o tai reiškia, kad įkaitusį juodą bituminų stogo dangą mūsų 25 cm vatos (tvarkingos su perdengimais sudėtos) atlaiko kuo nuostabiausiai :)

      Panaikinti
    2. Na taip, pirkėjais negalima pasitikėti ;)
      bet tiesiog nelogiška, kai kiekvienas pardavėjas turi tai skaičiuoti. Skaičiuoti turėtų namo projektuotojas. Ir jo atsakomybė.
      O koks Daikin modelis?
      Aš taikausi į pigesnius, bet jie gali pasirodyt ne tokie pigūs, galbūt.
      Panasonic triukšmų skaičiukai kaip ir Daikin. Ko produktas realiai vertas gal tik po N metų pamatysim.. Kada guoliai susidėvės ;)
      (Įjunk nuorodų / HTML rodymą savo blog'e ;)

      Panaikinti
    3. Na niekas gudriu skaiciavimu ir nedare, tiesiog is keliu faktu iskart pasake kokio varianto reikia. Sioj vietoj as galiu prisiminti, kaip man gudriai skaiciavo grindinio sildymo vamzdziu poreiki, ir nepataike, o santechnikas primete iskart skaiciu ir pataike 99 proc tikslumu (o projektuotojas smarkiai apsiriko, nors darem viska pagal jo "tikslu" projekta :) nuo to laiko as i tuos super gudrius teorinius skaiciavimus ziuriu labai atlaidziai ;)

      Panaikinti
    4. Skaičiuodamas šilumos siurblio „atsiperkamumumą“, kokiu metrinės sistemos vienetu vertini faktą, kad grįžęs žiemą iš atostogų dar oro uoste gali įjungti šildymą, kad temperatūra name visada maloniai pastovi, kad nereikia gaišti savo brangaus poilsio laiko kraunant malkų į pečių? Jei skaičiuoti per šildymo sezoną sugaištą laiką dirbant pečkuriu, ŠS atsiperka labi greitai. Butelis Chablis irgi „neatsiperka“, lyginant su bambaliu Kobros alaus

      Panaikinti
  3. Iš kur tokios montavimo kainos! Čia gal su pamato išoriniam moduliui pastatymu? Ten nėra ką montuoti, pora laidų ir pora vamzdelių freonui ir viskas. Atvažiavo meistras, viską pajungė per kelias h, sumokėjau už vamzdelius ~5m ir jų pajungimą 800Lt ir tai jaučiausi permokėjęs... Tiesa vidinį modulį buvau jau pakabinęs ant sienos, pajungęs vandenį ir elektrą. Būna užvakuumuotų vamzdelių, jeigu tinka ilgis, juos tiesiog reikia prisukti ir viskas, nereikia jokios spec įrangos. Jeigu vamzdelis nesieka 10-15m tai nereikia papildomai freono pildyti užtenka tiek kiek yra lauko modulyje iš gamyklos. Kai pirkau savo Samsungą nusiderėjau daugiau nei 1000Lt nuo pradinio pasiūlymo. Vilniečiams verta pasidairyti pasiūlymo Kaune, nes kainos smarkiai užlaužtos Vilniui.

    ps. pagal Samsungo SS softą, sunaudojam mažiau energijos nei prognozavo. Galit pasisiskaičiuoti kiek jums keinuos šildymas SS ir vanduo jeigu žinot namo energijos poreikius. http://www.samsungehs.pl/aktualnosci/ehs-simulator-ver41-najnowsza-wersja-programy-doborowego-dla-pomp-ciepla-samsung,5/

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. "Maximum heating load" kas ten per reiksme turi isirasyt?

      Panaikinti
    2. Paaiškinkit jus man, neišmanėliui, kaip reikia derėtis?
      Sakyt kad va atlyginimas mažas, maistui nepakanka, bet noriu šito Daikin ar Samsung...? Kaip vyksta tas procesas neprarandant savigarbos?
      Ir kodėl pardavėjas turi negauti pajamų todėl kad pas tave pinigų nepakanka? Kas čia per labdara?

      Panaikinti
    3. Ignai, apeliuoti į mažas savo pajamas tikrai ne pats geriausias būdas. Yra nemažai būdų deryboms. Visų pirma reikia rinktis iš kelių variantų, tada galima žaisti, kad konkurentai pateikė geresnį pasiūlymą, o siurbliai ne daug kuo skiriasi (čia galima šiek tiek blefuoti, bet jausti saiką)
      Šio blogo autorė turi labai stiprų argumenta deryboms - BLOGAS, kuris yra populiarus, todėl už galimybe būti paminėtam jame galima tikėtis nuolaidos.
      Tiesa dar galima ieškoti tiekėjų, kurie galėtų suteikti nuolaidas, mokank grynais be jokių popierių, bet čia atsiranda garantijos klausimas.
      Na ir galiausiai beveik jūsų ėjimas, bet ne apeliavimas į mažas pajamas, o fiksuota biudžetą šiam įrenginiui. Tai veikia, nes kai pasakai, kad tau reikia sprendimo už xxx suma, nes daugiau negali skirti, dažnai vadybininkai pasistengia, jog tau pavyktų tilpti.

      Panaikinti
    4. Ačiū už patarimus. Na taip ir maniau.
      Gal tiesiog ironizavau rašydamas. Esu labai nusistatęs prieš nuolaidas. Kodėl vieni labiau sukti ar iškalbingi pirkėjai turi mokėti mažiau o kiti daugiau?
      Savo nedideliame versliuke nuolaidų neduodu (pirkėjų netrūksta), nes tai rodytų jog kaina neproporcingai užkelta. Lyg prisipažinimas jog esu sukčius.
      Lyg skandinavijos šalyse yra sąvoka 'sąžininga kaina' - jos pakanka stabiliai įmonės veiklai ir oriems atlyginimams. Gyvenimo lygis - na patys žinote.
      O nuolaidos - rytų turguje. Taip gyventi norite? :)
      Ok, atsiprašau už off-topic :)

      Panaikinti
  4. Ignai, nesupranti as jusu: tai jus pasibaisejes visa sumoketa suma, tai klausiat kaip deretis neprarandant savigarbos. Kam tokie krastutinumai: susirenkat kelis pasiulymus, lyginat ir be ypatingo blefo leidziat pakovoti del jusu. mano bloge visos kainos ir rasomos kad kiti matytu realia situacija, be to viskas su visais pvm, taigi tikrai galima susidaryti reali ir legalu vaizda :) jeigu kas pasigyre kad perpus kazka pigiau galima - netikiu, nebent su kokia akcija ar is ekspozicikos ir gal plius prie viso to uz grynus, tik tokiu budu manau pasiseka vienam is simto ir tai - kaip aklai vistai grudas :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ignai čia ne Delfi..... :) Žmogus dalinasi patirtimi ir tai nuostabu. O derybos tai lyg ir kompromisų menas. Neuždirbam mes dar tiek, kad pirkti viską statyboms nesiderint. O kas liečia pačius didžiausius pirkinius, tokius kaip katilai, valymo įrenginiai, gręžinys ir panašiai siūlyčiau tik oficialiai ir tik su popieriais... kad nenutiktų taip kaip Aukštadvaryje. Žmogus darė sau gręžinį ir baigėsi viskas labai prastai, nes kažkas ten nenusisekė ir pusę Aukštadvario šulinių liko be vandens..

    AtsakytiPanaikinti
  6. Ratuozai, o pajungti prie jusu kai kuriu rekuperatoriu tinka tik Oras-Oras? Gal galite pavardinti keleta oras-orų pasiteisinusių jusu klientams?

    AtsakytiPanaikinti
  7. AteiciAI kas domesis del realiu SS daviniu! P.S. super didelis aciu blogeriai ir visiems kitiems blogeriams uz jusu laika ir info!!!

    http://www.waermepumpen-verbrauchsdatenbank.de/index.php?button=anlagen

    AtsakytiPanaikinti
  8. ir mes bendraujame su B2B dėl tokio pat siurblio pirkimo. Minėjote, jog kainą gavote gerai pasiderėjus. Galėtumėte pasidalinti patirtimi, kur yra jų galimybės kainos sumažinimui? pasiūlymas pagrinde iš trijų dalių: išorinis blokas, vidinis blokas ir darbai.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. na as kaina kokia nusiderejau - parasiau, man neipatingai pavyko nusimusti nuo darbu kainos, nors tikejausi kad butent ten slepiasi tas potencialas :) Jie patare man statyti 10kW galingumo, kas yra efektyviau - nors galima pasirinkti ir maziau galinga, jis pigiau bet labai jau nedaug... Ir boilerio dydis irgi lemia kaina. As uz integruota boileri, man taip atrodo daugiau garantiju, kai viskas is vieno gamintojo. Siaip galite palyginti parametrus ir kaina kuria as gavau - ir susiorientuoti. As pastebejau, kad uzsakymu jie turi, tai reiskia, kad labai kainos iki negalejimo nenuleis, kitavertus - gal ir turi tu uzsakymu nes nebogai padaro - as kol kas problemu neturejau, nors gal pritruko kiek patarimu del elektros instaliacijos ir del pado isoriniam blokui, ir paleidus surijo daug elektros nes buvo nesureguliave - pas mane kol kas nereikia biolerio, o aparatas to "nezinojo". Bet is esmes kol kas tfu tfu tfu sakyciau viskas sklandziai - o tai JAU YRA LABAI GERAI :) Tai vat nezinau - jeigu gavote ne didesne kaina nei as tai gal ir nera galimybiu labai nusidereti, nes as dar ir bloge apie juos parasiau, ir daikin taip gavosi kad "pareklamavau". Jeigu butu kas blogai tai irgi "pareklamuociau" :)

      Panaikinti
  9. Aš irgi statausi daikin 11kw silumos siurbli, klausimas, kokio galingumo el kabelio jam reikia ( m2) ?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Laido storis tikrai svarbu - mes prisivede trifazi, tai iš trifazės panaudosime vieną vazę, tiesiog su storesniu laidu, nes standarinio laido atveju kokių pvz 7 kW apkrovos neatlaikytų. Visur isvedzioti laidai 2,5 mm2 skersmens ir tokie laidai netlaikytu sakykim 7 kW. Kokio storio trifaziame zinokit atmintinai nepamenu, bet is tiesu rekomenduociau pasitarti su elektriku (siurbli ireginejantys mums sioj vietoj nepadejo, jie gali ir praleisti sia "smulkmena")

      Panaikinti
    2. Laba diena. Tai pat domuiosi dakin šilumos siurbliu. Norejau paskklausti kaip Jjms silumos siurblis atlaike sezona? Gal zinote kiek Kw sunaudokote sildymo metu? Ar buvo isijunge papildomi tenai salciausiu metu?

      Ačiū

      Panaikinti
    3. Va cia va aprasyta kiek galiu siam momentui uztikrintai papasakoti: http://statausodyba.blogspot.lt/2016/06/sildymo-sezonas-arba-kiek-kainavo.html?m=1

      Panaikinti
  10. Sveiki o cia i kaina ieina sildymu grindu sistemos isvedziojimas? Kaina pilnai su visu pilnu sildymo irengimu ar tik uz siurblio pajungima?

    AtsakytiPanaikinti
  11. Sveiki o cia i kaina ieina sildymu grindu sistemos isvedziojimas? Kaina pilnai su visu pilnu sildymo irengimu ar tik uz siurblio pajungima?

    AtsakytiPanaikinti
  12. sveiki,mane domina elektros sanaudos ziemos metu?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. siaip galima atsifiltruoti mano boge tema "sildymas" ir rasti viska. Linkas apie sia tema cia: http://statausodyba.blogspot.lt/2016/06/sildymo-sezonas-arba-kiek-kainavo.html

      Panaikinti
  13. Autorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. jus tokius komentarus gal geriau prie sio iraso darykite: http://statausodyba.blogspot.lt/2017/05/kiek-kainavo-antras-sildymo-sezonas.html

      Panaikinti
  14. Sveiki. Gal turite kontaktu meistru kurie galetu pajungti siurbli Klaipedoje?

    AtsakytiPanaikinti
  15. sveiki,niekaip neisirenku ar daikin ar viessmann,kiek zinau daikin neturi oficialaus atstovo remonto klausimais lietuvoju o viessmann turi.ir ju kaina su integruotu boileriu zymiai pigesne.o cop panasus.tai va kas bus kai sudegs plokste po zaibo ar siaip koks daviklis?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. kiek teko domėtis, viessman labai brangu, O nuo žaibo kodėl turėtų kas degti, jeigu viršįtempiai yra? čia kažkokios nėra logikos

      Panaikinti
  16. Tiek Viessman tiek Daikin turi oficialius atstovus Lietuvoje. O jeigu rinktis tarp šių dviejų, tai tik Daikin. O dėl COP parametro, reiktų žiūrėti tose temperatūrose, kurios viršija šalies vidurkį. Nes prie -19'C daugumos gamintojų parametrai yra panašūs arba ties ta pačia riba. Bet jeigu pasižiūrėsit prie –22'C ar dar žemiau, skirtumai atsiranda. Beto iki kokios max temperatūros dirba savo eiga ir kada pereina prie tenų. Nes vieni pvz gali sustoti prie -27'C ( dingus elektrai) ir toliau pasileidus dirbti savo režimu, o kitie yra kad sustojo prie –20'C ir labanakt, kol nenukrenta iki -16'C tol dirba tenais. O tada ekonomiškumo tik minusas :)

    AtsakytiPanaikinti
  17. liuks tik ka pasijungem Daikin ir apie kitoki net negalvojom. saunus dalykas.Siulysiu nobelio premija tiems gudragalviams- nei gamtos tersi, nei rupescio turi, nei ugnies, nei dumu namie. VALIO TIKRAI XXI amzius

    AtsakytiPanaikinti
  18. Galbūt yra nusimanančių apie išmanius namus? Svarstom statyti mūrinį namą ir žiūrimės į galimybes. Ar apsimoka ekonominiais sumetimais valdomus namus turėtų? Kiek girdėjau galima susireguliuoti šildymo/ventiliacijos režimus, bet nieko neišmanau apie tai, kol kas tik vieną įmonę radau tuo užsiimant https://www.jung.de/lt/623/produktai/technologijos/ gal dar panašių žinote ar galit parekomenduoti, kur pasikonsultuoti šitais klausimais?

    AtsakytiPanaikinti
  19. Autorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  20. Pats nusipirkau namams šilumos oro siurblį. Labai pigiai suradau ir labai greitai įsidėjome. Pirkom čia
    https://adma.lt/silumos-siurbliai-oras-vanduo/

    AtsakytiPanaikinti
  21. Jau kiek mėnesių laukiam pono Pauliaus žadėto apsilankymo, Daikin atstovo... Vis pamiršta atvažiuoti ir padaryti savo darbą

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai