Stogo šiltinimas. Pradžia.

Pradėjome šiltinti stogą. Tiksliau - tėtis pradėjo, mano dalyvavimas visame procese apsiribojo mineralinės vatos nupirkimu, na ir kitų sąskaitų apmokėjimu.

Stogo šiltinimo sluoksnis 25 cm, varža R gausis apie 6,75 (reikalaujama mažiausiai 6,25). Šiltinti nusprendžiau stiklo vata Knauf. Ji tokia minkštutė, todėl prieš užsakant visą kiekį nusipirkau vieną poką ir išbandėmė sukišti tarp gegnių, pažiūrėti ar laikosi ir apskritai kaip dirbasi su Knauf. Dirbasi visai puikiai, kas labai džiugu, nes Knauf yra ženkliai pigiau nei Paroc (taupau ant viso kiekio daugiau kaip 600  Lt), o nupirkti teko  31,2 m3 vatos po 10 cm storio, ir 8 m3 vatos po 5 cm storio. Viso apšiltinimo ploto - beveik 160 kv. m.


Išpakuota vata labai išsipučia, yra švelnutė ir minkšta:


Pirkau Knauf stogui, kaip ir Paroc sienoms, iš Lemora. Viso vata kol kas kainavo man 3290 Lt plius 60 Lt už atvežimą.

Tėtis kiek pakoregavo savo važinėjančius pastolius - pritvirtino turėklus viršuje dėl saugumo, o kopėčias padarė prisatomas, kad patogiau užlipti būtų. Sako - labai vertinga konstrukcija, gana patogu su ja dirbti, aišku kiek gali būti "patogu" užvertus galvą ir rankas aukštyn.


Pirmas darbas prieš šiltinant vata - visus visus varžtelius, kuriais pritvirtintos gegnės, suveržti. Jie absoliučiai visi atsilaisvinę, kai kurie tiek, kad pirštais laisvai sukti gali - juk gegnės išdžiuvo per tuos pusantrų metų, taigi viskas atsilaisvino. Viskas dabar stipriai priveržta. 

Tarpai tarp gegnių pas mus 59 cm, kas yra idealu kai vatos plotis 61 cm. Vata, įsprausa tarp gegnių patogiai įsitaiso ir niekur neslenka. Na, namuko stogas šlaitinis, tačiau nestatus, taigi tikriausiai vata ir neturėtų po kiek laiko susistumti.

Taigi per dvi su puse dienos tėčiui darbuojantis vienam pavyko apkamšyti 20 cm storiu vieną ilgą stogo šlaitą:


Viso yra 4 šlaitai, ir daugiausia laiko pareikalaus jų susidūrimo vietos, žinoma...


Visur apkamšyta ir virš murlotų, kad jokių neliktų silpnų vietų:


Aplink kamink kaminą taip pat apkamšyta, ir į kaminą įsispiria tokios metalinės plokštelės, pritvirtintos prie gegnės, taigi tikėkimės, kaminas neturi didelių šansų judėti dėl kokio didelio vėjo ar panašių dalykų:


Ką gi, prieš akis labai daug darbo, visas sunkumas prasidės matyt kai teks tvirtinti paskutinį 5 cm storio vatos sluoksnį, pritvirtinant tam tikslui bruselius papildomai prie gegnių. Kantrybės tėčiui...

Komentarai

  1. "Stogo šiltinimo sluoksnis 25 cm, varža R gausis apie 6,75 (reikalaujama mažiausiai 6,25)"
    tai tik teorinė varža, spėju, idealiomis laboratorinėmis sąlygomis. O realiai pažiūrėjus balkius, plyšius - gaunasi mažoka. Bet kadangi tai 'sodyba', žiemą nuolat negyvensit, tai matyt OK.
    O kodėl Paroc taip brangiau? Kuo gamintojai ir pardavėjai tai pagrindžia?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. nesutikciau, kad tai "tik sodybos" variantui tikama, zinoma, pagyvensime, pamatysime. Bet - visi reikalavimai teoriniai, ir jie gana dideli, nematau kol kas reikalo virsyti tuos reikalavimus dvigubai ar pan., cia ne pasyvus juk namas. Kiek domejausi siltinimu, tai pagrindinis reikalavimas - sandarumas, kruopstus darbas, uzkamsyti viska nepaliekant plysiu.

      Panaikinti
    2. 25cm vatos yra visiškai normalus variantas paprastam namui, netaikančiam į pasyviųjų pusę.

      Panaikinti
  2. ar nekris paskutinis penketukas netvirtinant virvele ar pan kol dėsit? gal patogiau būt buvę 10 5 10?

    o varža visvieną gausis didesnė už viso kaimo trobesių lubas iš 3 cm spalių sluoksnio:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. paskutinis penketukas bus tvirtinamas su spagatu, be abejo :)

      Panaikinti
    2. patarimas su penketuku, ji deti ne paskutini, o i viduri, tokiu atveju paskutinis 10-tukas tvirciau isispraudzia ir nebereikia spagato. na deti ne 10+10+5, o 10+5+10

      Panaikinti
    3. nelabai isivaizduojo to praktikoje - gegnes juk 20 cm storio, o paskutinio sluoksnio (kuris 5 cm) paskirtis pagrindine - uzdengti gegnes, nes jos dramatiskai mazesne varza turi nei 20 cm vatos sluoksnis tarp ju :) Todel bruseliai tvirtinsis prie gegniu taip, kad sudarys tokias "grotas" - ir vieninteles vietos be vatos galu gale liks tik tie nedidukai siauri ploteliai, kur bruseliai liesis su gegnemis. Jeigu deti kaip jus sakote - tai arba banguotos lubos gausis (vienur ant gegnes, kitur su idubimu) arba jus galvojate, kad papildomai bruselius tvirtinti ketiname isilgai gegniu - tokiu atveju gegnes liktu neapsiltintos visiskai...

      Panaikinti
    4. na gegniu mes nesiltinom. jas isstorinom su lotais tais papildomais 5cm ir viskas. Kazkaip net nesidomejau medzio varza, priemiau ji kaip salciui nelaidu, o gal visgi reikejo?? :) I duris juk net medine staktas deda, kad neleistu jos salcio, o cia 20cm gegne, kazin ar bus ten toks jau dramatiskas skirtumas?

      Panaikinti
    5. gegniu 20 cm varza galetu buti mazdaug 2, manau tikrai ne daugiau :) na, neapsiltinot tai jau nesukite sau galvos - svaru, kad sandariai tai padarete ;)

      Panaikinti
    6. u-value.net skaičiuoklė rodo, kad pušies 20 cm storio varža R=1,538

      Panaikinti
    7. ten dar priklauso dziovinta ar ne ir t.t. bet taip - ne daugiau nei 2...

      Panaikinti
    8. Niuniauskai, be reikalo taip padarėt. Aišku nei namas sugrius, nei sušalsit staiga, bet naudodami tas pačias medžiagas pasidarėt šaltesnį stogo sumuštinį, nei buvo galima. Medis nėra šaltas kaip betonas ar metalas, bet tuo pačiu nei iš tolo neprilygsta šiltalams. Dėl to paskutinis sluoksnis dedamas skersai gegnių krypties ir jas uždengia, taip panaikindamas papildomą šalčio tiltą.

      Tiesa, blog'o autorei - stogo varža pas jus nesigaus 6,75 net idealiausiai padarius. 6,75 yra 25cm Knauf TP115 varža. Įskaičiuojant gegnes bendra konstrukcijos varža sumažėja. Tingiu uwert'e skaičiuot dabar, bet berods lieka kažkas žemiau 6.

      Panaikinti
    9. gyveni ir mokaisi, kitam namui zinosim :) matysim ziema, jei visgi bus salta, sudesim ant lubu po papildoma 5-10cm sluoksni ir psio.

      Panaikinti
    10. tai suprantu, kad teorine varza, nesikesinu i praktine. Bet bandau isivaizduoti 25 cm storio vatos sluoksni, ir manau kad jis labai nebogas reikalas turetu buti galu gale. Svarbu sazininai "uzkamsyti" ;)

      Panaikinti
  3. džiaukitės, kad stygų pas jus nėra, o tai būtumėt smagiai pasikeikę vatą dedant :)

    dėl 5 cm. dėjimo taip pat manau, kad kris ir teks darbuotis dviese, vienam prilaikant vatą, kitam su stempleriu prišaudant virvutę.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. 5 cm tikrai kris - tuo isitikinome 5 cm paroc extra pabande ikisti tarp gegniu (cia dar pries pasirengant vata ir abejojant del Knauf minkstumo), todel tikrai reikes iskart su virvute darbuotis su tuo 5 cm sluoksniu, na o tetis dabar dirba Edisonu - masto kaip palengvinti toki nedekinga procesa. Jeigu sumastys, butinai pasidalinsiu jo atradimais, gal kam pravers :)

      Panaikinti
  4. Kodel butinai vata i paskutini 5cm sluoksni? O ne purskiamos putos arba polistirolas supurskiant krastus makrofleksu? Siltinimo storis stoge neturi prasmes, jei jis nesandarus. :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. tikrai taip, labai svarbu sandarumas, ir ne tik stogo atveju, bet ir sienu. Del putplascio nepakomentuosiu labai, nes net nesvarsteme varianto stogo siltinimui naudoti putplascio, visgi naudojamos stogo kostrukcijose medines gegnes, o putplastis ir medis kiek suprantu nėra geriausia draugystė, nes šunta tas reikalas labai...dar yra ir mano šioks toks nusiteikimas ir nenoras namo supakuoti į putplasčio rūbą...putplastį naudojome tik grindų apšiltinimui, kas po betono sluoksniu yra...

      Panaikinti
  5. Kodel butinai vata i paskutini 5cm sluoksni? O ne purskiamos putos arba polistirolas supurskiant krastus makrofleksu? Siltinimo storis stoge neturi prasmes, jei jis nesandarus. :)

    O cia tai patarimas :) sudeta va o i paskutini sluoksni polisterola :D ir galima grybus auginti.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vedintis namus reikia ir nereikes nei grybu auginti, a nei pelesiu :)

      Panaikinti
  6. patarciau nepamirsti apie garo izoliacija, kuri turi buti uzdeta dar PRIES paskutini siltinimo ''penketuka''. Neblogai matosi paroco breziniuose visa tai.
    http://img.materialbank.net/NiboWEB/paroc/showCartPublicContent.do?uuid=3462765&random=745647&lang=lt

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nemanau, kad garo izoliacija turi BŪTINAI būti prieš paskutinį penketuką. Dedant garo izoliaciją tap, kad ji būtų už visos šiltinimo medžiagos, pasiekiamas geriausias rezultatas, t.y. paskutinis "penketukas" negauna drėgmės iš patalpų. Bet tada iškyla kita blogybė - kaip tvirtinti visas lubas, ortakius ir kt. nepažeidžiant garo izoliacijos. Raituzas tai išsprendė dėdamas papildomą OSB plokščių sluoksnį.

      Panaikinti
    2. garo izoliacija pas mus bus dedama sudejus visus sluoksnius. Galima deti ir pries į cm sluoksni, ir ant jo, bet man atrodo jog geriau izoliuoti ir paskutiniji, dengianti gegnes sluoksni. Domejausi tuo klausimu - galima ir taip ir antraip daryti

      Panaikinti
    3. Rolandai, ant garo izoliacijos tokia speciali juosta klijuojama kad uzdengti pradurtas vieteles. Pas mus kalsis bruseliai ant izoliacijos ant kuriu po to tvirtinsis medines lubu lentutes

      Panaikinti
  7. Smagu matyti Knaufa. Gi dar apie fasadą diskutuojant patarinėjau Knauf. Ir kaina, ir kokybe, ir visai kitas malonumas dirbant :) Šaunu

    Dėl putų polistirolio, tai nenoriu įžeisiti, bet nemanau, kad bent vienas statybose truputį mąstantis žmogus darytų tokią kvailystę.... Nei tvora nei mėta ir tiek. Visų pirma, tai kaip paskui su apdailos montavimu ? Ir aplamai putų polistirolis patalpų viduje ?? No comments. Nemanau, kad čia aplamai diskutuotinas klausimas :)

    Kas liečia gegnių šiluminę varžą, tai čia nereikia per daug sureikšminti, kažko baisaus čia neatsitinka. Ir jeigu tingite skaičiuoti bendrą varžą, nerašykite, kad ji bus žemiau 6. Tuo atveju jeigu 5cm brūselius kalti ne skersai, o tiesiai ant gegnių, varža gaunasi apie 6,28. O kadangi paskutiniai brūseliai bus montuojami skersai, tai varža bus dar didesnė. Taip, kad šitoje vietoje viskas gerai.

    Dabar apie garo izoliaciją. Teiginys, kad garo izoliacija TURI BŪTI MONTUOJAMA PRIE PASKUTINĮ SLUOKSNĮ - yra neteisingas. Nes Izoliacija GALI būti montuojama, o ne privalomai. Čia visa tai yra tik tam, kad vedant komunikacijas po apdaila nebūtų pažeidžiama garo izoliacija.

    Garo izoliacija GALI būti montuojama prieš paskutinį sluoksnį tik tada, kai išorinės vatos santykis su vatos sluoksniu, esančiu prieš garo izoliaciją yra 3:1. Reiškia jeigu atitvaro bendras izoliacijos sluoksnis yra 20 cm, Garo izoliacija gali būti montuojama tarp sluoksnių 15 cm ir 5 cm vidinėje atitvaro pusėje.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Nu nezinau kiek yra teisinga daryti tai savarankiskai,paciam, man tai norisi specialistu, mes bendraujam su https://www.gamo.lt/

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai