Medinis karkasas mineralinei vatai

Vienas bjauriausių darbų per 35 laipsnių karštį kamšyti akmens vatą. Fu :)

Vat nusprendi kažkada jog imsi ir apkalsi savo namuką medinėm dailylentėm. Juk rodos pats banaliausias ir paprasčiausias sprendimas fasadui, koks begali būti - tokį darbą galima pačiam bac bac vinukas - medvaržtukas - ir baigta. O bet tačiau šiais laikais fasadai mediniai turi būti vėdinami (ventiliuojami) - tai yra tarp šiltinimo sluoksnio ir apdailos turi būti oro tarpelis, pro kurį iš apačios oras įeina, o viršuj išeina ištraukdamas drėgmę ir daugybe kitų gerų dalykų padarydamas. Ir dar daug visokių niuansėlių...

Karkasą šiltinimo sluoksniui nusprendėme daryti dvigubą - tam, kad vata per siūles persidengtų - taip užtikrinant sandarumą, kas apšiltinime yra esmių esmė mano supratimu. Karkasas pas mus medinis, t.y. mediniai bruseliai 5 X 3,5 cm storio / pločio. Štai tokios dvi krūvos:


 Pirmasis karkasas - bruseliai kalami horizontaliai, tar jų tarpas 60 cm (vatos plotis 61 cm, taigi vata turi gražiai įsisprausti). Į pirmą karkasą dedama 10 cm storio vata, o į antrąjį, jau vertikalų karkasą - 5 cm vata ir plius 3 cm priešvėjinė vata. Bet pradėsiu nuo pradžių ir dabar aprašysiu pirmąjį, horizontalųjį karkasą.

Pačią pirmą liniją, kuri apatinė ir virš cokolio nusprendėme kokiu geru centimetru kilstelti virš putlpasčio (juo apklijuotas cokolis). Tą tarpelį pagalvojom, kad būtų gerai užpūsti putomis - makrofleksas užpildo viską tarp putplasčio ir medinio karkaso ir tokiu būdu nelieka jokiu tarpelių-šalčio tiltelių.


Mums reikia 10 cm karkaso, o bruseliai po 5 cm. Taigi pradžioje mūrvarščiais pritvirtiname prie betoninio blokelio pirmą brūselį, o po to prie jo medvarščiais antrą bruselį.  Mūrvarščių dydis 7,5 x 112, medvarščiai - 5.0 x 90/60.


Kadangi namas pastatytas iš Haus blokelių, tai mūrvarščius reikia įsukti per blokelių susidūrimą, nes ten  sujungta užpilant betonu ir nėra tuščia. Štai kaip vyksta mūrvarščio įgręžimas: https://www.youtube.com/watch?v=JzLUFSGmYik&feature=youtu.be

O čia štai matyti, kokia dalis to mūrvarščio yra sienoje - juk teks atlaikyti karkasui ir šiltinimo sluoksnį, ir apdailą:


Prie pirmojo brūselio pritvirtinamas antrasis, abudu sudaro 10 cm. 10 cm brūseliai išlenda ir už mūro, kad kampuose irgi laikytų vatą:


Dabar jau galima užpurkšti tarpelį apačioje putomis, kad užildytų visą 10 cm gylio tarpą:


Pirmojokarkaso padarymas užėmė gerą savaitę - tikrai ilgai, nes pirmasias kelias linijas darai ant žemės stovėdamas, o po to jau reikia darbuotis aukštyje, ir viskas sulėtėja - pamatuoti, atpjauti, nulipti užlipti, instrumentų laidai painiojasi, na žodžiu tikrai nepaskubėsi. 

Pradžioje su sienų viduriu darbuotis pagaminti buvo tokie pastoliai:


O po to ir jų jau neužteko prie aukštesniųjų sienų, taigi tėtis sumastė tokius trikampius pasidaryti, kurie puikiai laikosi:


Man tokiam aukštyje būti baisu, ką ten būti - net žiūrėti dreba širdis, taigi gerai kad šeimoj yra nebijančių aukščio :)


Štai visas pirmasis horizontalusis karkasas sukaltas aplink visą namą.


Kamšymas vata palyginys labai greitas dalykas. Ji švelniai įspraudžiama, dirbama švelniai, nes jos nereikėtų kažkaip prispausti, suspausti - tik švelniai įsprausti.

Pradžia:
 Einam į priekį:

 Viduriukas:
 Dabar aukštai:

Aukščiau jau reikia išpjauti visokiom formom, trikampiukais. Tam nusipirkome specialų peilį - patį pigiausią senukuose, pjausto super - lengva su peiliu tuo dirbti tikrai:


Štai siena gatava:

Iš šonų išlenda kad kampai irgi vatos sluoksnyje skestų:



Na ir kadangi sienos storis virš 20 cm gaunasi, reikia ir cokolį pastorinti. Pas mus pamato storis sutampa su sienos storiu, o 10 cm kabančios sienos virš cokolio nekaip atrodo, tai suklijavome dar papildomai 10 cm polisterolą:

Kadangi pirmas sluoksnis putplasčio žiemojo, jis kiek pagelto, apsipurvino. Imam automobilinį šepetį ir lengvu mostu tiesiog nubraukiam visą tą geltonumą - ir putplastis vėl baltas:


Netrukus aprašysiu tolimesnius darbus, beveik tris savaites praleidau sodyboje be galimybės aprašyti visko tuoj pat. Dar ne visas antras karkasas padarytas, bet jau pabandėme dailylentes kalti, o iki jų kalimo reikėjo išspręsti, kaip gražiai pritvirtinti apatinį skardos lankstinį ir kaip ir kokį pritvirtinti tinkliuką nuo pelių ir vabzdžių. Apie visa tai netrukus, kai tik būsiu prie kompiuterio, o dabar tiesiog svajoju ištrūkti iš tvankaus buto atgal į sodybą, kur vakarais vėsu, laužas ir žvaigždėtas dangus, gaivus lauko dušas na ir t.t....




Komentarai

  1. na lauke dar lauke, galima palei seseli begti ratu, dar ir vejukas dulkes nupucia, va jei stoga dabar reiktu kisti, tai butu is tikro fuuuu :) paskutines trys nuotraukos, manau, kad atperka visus, net ir didziausiu karsciu vargus :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sauniai. Manau neivienas statybininkas nepadarys taip kruopsciai kaip pats savom rankom :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Darbo daug bet galutinis rezutatas manau bus tikrai geras, saunu:) Gal dar reikejo prie bruseliu kokia hidroizoliacija pritvirtint ar padengt pan. kaip murlota hidroizoliuoja nes siena su medziu nedraugauja per daug metu, bet gal daug dregmes neprisiurbs:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, prie brūselių būtinai reikėjo prišaudyti hidroizoliaciją nuo mūro pusės. Kas nutiks? Gal ir nieko. Bet gali mediena pradėti pūti nuo drėgmės, kuri skverbiasi iš vidaus/kyla iš apačios. Elementari klaida.

      Panaikinti
    2. neklaidinkite. Tai yra vėdinamas fasadas, ir jo atveju visa drėgmė besiformuojančių oro sroviu pagalba išgarinama. Pasidomėkite tokiais fasadais, su oro tarpu.

      Panaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai