Kokia kvadratinio metro kaina yra lietuviška?

Pastaruoju metu daug informacijos apie modulinius ir per porą mėnesių pastatomus namus pasirodo. Štai dar vienas straipsniukas delfyje. Rašoma štai, kad "Visas individualaus namo gamybos ciklas trunka iki dviejų mėnesių. Kvadratinio metro kaina – nuo beveik 3 tūkst. litų."  Ir dar rašo, kad "lietuviams mūras kol kas priimtinesnis, tačiau nei vienas iš tokių namų statytojų negalėtų pasigirti 2 mėnesių darbų trukme ir pilnu įrengimu

Man atrodo, kad besistatantys lietuviai skirstomi į tris kategorijas:

Pirmoji, tai ta, kurie stato iškart su visa turima pinigų suma (galbūt tai ir paskola, nebūtinai savi pinigai) - tačiau jeigu jau stato, tai nori kiek prabangesnio namuko, nekarkasinio, ir tas skandinaviškas kuklumas kaip ir neįsipaišo į jų namo viziją

Antroji, pasiryžusi daugelį darbų patys suorganizuoti, prakontroliuoti, įsikišti, ir patys dar kai ką padaryti. Aš save prie šios pripaišau. Na bet tuomet tie 3 tūkstančiai už kvadratą atrodo brangu, nes aš planuoju, kad mano užmiesčio namukas kainuos man kažkur iki 1800 Lt už kvadratą (čia jau su viskuo, su baldais ir šaldytuvu)

Trečioji, super-išmanioji, besistatantys pasyviuosius, išmaniuosius, gal patys architektai, bet jie jau kiek labiau ištroškę originalumo, modernumo, ir skandinaviškumo - bet prabangaus. Su saulės energija, su rekuperatoriais, ir t.t. Ir ne karkase bei ne mūre čia esmė jau. Ne jiems tas standartas už 3 tūkst.

Tikriausiai su tais moduliniais orienuojasi į kokį vilnietį ar klaipėdietį, kuris blaškosi ieškodamas buto, kurio kvadratas kainuoja daug daugiau nei 3 tūkst. O čia štai tau - namas, skubiai, ir palyginus nebrangiai. Vat klausimas, ar tikrai nebrangiai.. Kad patogu - nesutikti negaliu :)

Komentarai

  1. na as busiu irgi tas Jusu 2-as variantas, nes noriu ~1200Lt/m2 sutilpti kazkokiu stebuklingu budu...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nebent namas bus >200 kvadratų, arba pats statysiesi viską. Pats statausi 143 kv. namuką (1a+mansarda, stačiakampio formos, be jokių balkonų, poliniai pamatai, silikatinis mūras, 2 kaminai, 5 stoglangiai, viena vitrina, šildymas granulinis), su visa apdaila (jokios prabangos, tačiau kokybiškos medžiagos, ypač santechnika) ir integruotais baldais bus 1.900 - 2.000 Lt/kvadratui. Iš esmės darbo jėgą visą samdant (patentininkai su rekomendacijomis), dalį apdailos darbų pasidarant pačiam. Gerbūvis neįskaičiuotas.
      Neįsivaizduoju, kaip su tokia kvadratūra reiktų tilpti į 172.000. Grubiai dėžės pabaigimo metu bus išleista 100.000, vien šildymo sistema 20k, vėdinimas 10k ir t.t.

      Panaikinti
    2. 239m2(sildomo ploto ~132m2) kita garazas su rusiu. Darbus visus darom patys, isskyrus dali santechnikos. I deze, su langais ir vartais subyres ~110k Lt. Na ir dar tiek pat, net siek tiek daugiau, grubiai ~140-150k Lt skaiciuoju vidaus darbams.

      Panaikinti
    3. Visi skaiciavimai labai skirtingi, nes pas vienus plikas namas be rusio, garazo, o tai reiskia kad kievienas kvadratas yra apsiltintas, isgrazintas. Pas kitus be vitrininiu langu, be kaminu, be laiptu, be terasu. Taigi labai skirtingi nameliai, ir labai skitingi skaiciavimai. Be to, vienintelis budas tiksliai skaiciuotis - suvesti saziningai vias islaidas iki lito. Nes didele islaidu dalis "pasimeta" transportavimo, varzteliu, vinuku ir kitokiu smulkmenu pavidalu.

      Panaikinti
    4. Tikrai taip. Negalima tu paciu skaiciavimu taikyti skirtingiems projektams. Konstrukciniu sprendimu taip pat yra gyva galybe...ir tik nuo tave paties priklauso ka pasirinksi, kur taupysi, kur ne...Gali rinktis plastikinius langus uz 400Lt/m2, o gali rinktis medinius uz 800Lt/m2, gali rinktis granulini peciu uz 13000lt, gali rinktis spizini uz 3000Lt. Gali naudoti naujas medziagas, o kai kur gali pasirinkti naudotas. Tarkim statybine mediena pasiruosem patys t.y. is misko parsivezem rastu, juos veliau su gateriu supjovem, susitaupe ~2k Lt. Garaza, vidaus pertvaras pamuryjom is valytu plytu, susitaupe ~2-3k Lt, pamatams naudojom senus blokus, susitaupe ~1,5-2k Lt. Paprasta aritmetika, sutaupyk 10x po 1000Lt ir bus jau 10000lt :)

      Panaikinti
    5. na cia manau eina kalba apie gana ekonomini namo varianta, jokiu prabangiu mediniu langu :) Ir manau apie komfortabilu sildymo prasme - ne su kokliniu pecium ar pan... :)

      Panaikinti
  2. I tiek man jau akivaizdu kad netilpsiu, svajone yra 1500, bet manau realybe (ir tai suspausta) bus 1800 :) Na bet pagyvensim - paziuresim.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Straipsnyje tokios nerealios kainos paskelbtos. Ne lietuviui.
    Palyginimui: prieš kelis metus daug šurmulio sukėlė projektas "Namas už buto kainą" - ten pigiai pardavinėjo (rodos), bet kažkur prapuolė.
    O šiaip negalima lyginti 200 m2 senobinės konstrukcijos namo ir 80m2 šiuolaikinio (su rekuperatorium, 3st langais, stoglangiais) namo. Metro kaina skirsis kelis kartus.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. rekuperatorius namui 10-15Klt, Langai irgi panasiai, stoglangis irgi ne kazka kainauoja ~500-700Lt

      Panaikinti
    2. Autorius pašalino šį komentarą.

      Panaikinti
    3. kiek kainuoja žinom. Bet ką norėjai pasakyt - nesupratau. Kad kaina nepriklauso nuo projekto?
      manau niekas čia nesutiks.
      Minėtus dalykus tik pavyzdžiu paėmiau. O visų namo elementų kaina kartais skiriasi.

      Panaikinti
  4. Vieni pažįstami praeitais metais nutarė statytis namą. Padavė skelbimą dėl savo buto pardavimo šiek tiek užkėlę kainą ir netikėtai atsirado pirkėjas. Teko butą parduoti ir ieškoti greito statybos būdo. Kadangi vyras turi problemų su stuburu, tai atkrito variantas ką nors pačiam daryti. Ir susigundė jie moduliniu namu. Šilumos varžą bei namo sandarumą žadėjo labai gerą ir terminas berods keli mėnesiai iki rakto.
    Jie ir pasirašė. Kas dėl termino, tai statytis pradėjo praeitais metais, i įsikraustė tik prieš savaitę. Ir tai toks negalutinai sutvarkytas, nes nenorėjo gyventi nuomojamame bute. Taigi, keli mėnesiai iki rakto virto visais metais su nebaigta apdaila.
    Žinoma yra savi niuansai kiekvienai konkrečiai situacijai. Mano pažįstamam iškilo dilema su finansais, nes statant modulinį namą, reikalinga labai didelė suma iš karto, o pačio objekto tai dar nėra, kurį galėtum bankui užstatyti. Kažkaip jam pavyko susitarti, kad tą modulinę statybą į etapus išskaidytų ir po kiekvieno darė turto vertinimą.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Gaila, kad delfis nerodo IP, nes pagal dalį komentarų labai panašu, kad smarkiai komentuotų tas pats "Indigo House". Pažįstu juos, tai kelių mėn. duomenimis, tokius namus LT įsigiję tėra 2 šeimos - ir tos pačios iš "Indigo House" :)
    Apibendrintai - vienintelis jų išskirtinumas yra greitis. O minusai - kaina, ribotos galimybės projektui, diskutuotina išliekamoji vertė (jeigu reiks parduoti/užstatyti bankui). Manau, kad efektyviau būtų 2 metus nuomotis namą, ir tuos 2 metus statytis. Nesupraskite, kad pačiam mūryti, vežioti cementą ir t.t. - konstruktyvui tikrai verta samdyti darbininkus, tačiau kas liečia apdailą, ne mažai ką galima pasidaryti ir pačiam, jei tik laiko yra :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. paskaiciau komentarus, tikrai taip, atrodo kad jie patys ir komentuoja, kazkaip liguistai reaguoja. nesmagu net kazkaip...

      Panaikinti
  6. Dabar pagalvojau, kaip aš skaičiuoju kvadrato kainą - tik uždarų patalpų kvadratūrą, t.y. 135 kv m. O juk pas mane yra didelė 28 kv m terasa, kuri po stogu. Jai reikia ir pamato sienai, ir sienelė, kuri laiko stogą, ir stogo (tik neapšiltinto), ir pamatėlių, ir grindų. Vadinasi, galima skaičiuoti, kad namo kvadratūra 163 m, iš kurių terasa 28 :) Tuomet mano namelio vienas kvadratas labai smarkiai pinga. Valio! :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Na, netrukus ir aš pradėsiu statyti namuką, gal net ir tinklaraštį rašyti. Kaip ekonomistas esu skrupulingai pedantiškas, todėl viską ruošiuos surašyti iki paskutinės pirktos vinies :) Tikiuosi sutilpti į 1500lt/kv m2. Namas 113 kvadratų, pačių paprasčiausių konstrukcinių sprendimų, plokštuminiai pamatai, haus blokeliai, skardinis stogas, aeroterminis šildymas+židinio kapsulė. 80 - 90% darbų (beveik viską, išskyrus stogą) pasidarysiu pats.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki Karoli,
      ar pradejot jau statybas, kaip sekasi? gal jau turit preliminare samata?

      Panaikinti
  8. Baigem mes statyt savo nama. 200 kvadratu, su visais NAUJAIS baldais, aplinkos tvarkymu (nera tik tvoros), trinkelem ir t.t. Gavosi suma 400 tukst. Niekur nebuvo taupyta, rinkomes kiek imanoma optimalesni varianta kainos/kokybes atzvilgiu. Darbininkai dirbo patentininkai, kai kuriuos darbus patys darem. Taigi namo kvadrato kaina 2000 lt. Neskaiciuojant visu baldu ir buitines technikos butu daug maziau.

    AtsakytiPanaikinti
  9. tikrai noriu padėkoti LAPO mikrofinansui už tai, kad suteikė man 19000 eurų paskolą sergančiam vaikui prižiūrėti. jei jums reikia skubios paskolos, venkite suklastotų skolintojų ir kreipkitės per tikrą paskolų bendrovę el. paštu lapofunding960@gmail.com
    „Whatsapp“ +447883183014

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai