Stogas uždengtas OSB

Labai greitai šį darbelį tėčiui pavyko padaryti - 275 kv metrų stogą uždengė OSB plokštėm per 4 dienas. Tiesa, liko OSB plokščių - jeigu kam reikia, galiu 10 lakštų 12 mm storio parduoti su gera nuolaida :) Pasirodo, OSB suėjo be jokių atliekų, taigi dėl to ir liko.

Na ir yra keli svarbūs momentai dengiant OSB plokšte, nuo kurių priklausys bituminėm čerpelėm kloto stogo kokybė.

1) Reikia palikti tarp OSB plokščių 3 mm pločio tarpelį - čia tam, kad OSB kiek plėsdamasi neišsišoktų, kas įvyktų, jeigu ją vieną prie kitos be tarpų sudėtume:


2) OSB pas mus guli ant grebėstų, o šie ant makaronų, kurie ant gegnių (na tarp jų dar difuzinė plėvelė). Taigi gaunasi ne mažiau kaip 5 cm tarpas - o tai labai gerai, nes reikia, kad OSB vėdintųsi. Nuo vėdinimosi sąlygų priklauso jos tarnavimo laikas. Apskritai kalbant apie bituminę dangą vėdinimas yra vienas esminių dalykų, nes jis ypatingai traukia saulę ir stogas žiauriai įkaista. O kiek važinėjau aplink Vilnių - didžioji dalis bituminių stogų padaryti be vėdinimo detalės ant kraigo. Ir tai yra arba bus problema po kurio laiko... na bet iki kraigo vėdinimo detalės mums dar toli. Tačiau su tuo susijęs kitas momentas:


3) Svarbu ten kur kraigas palikti tarpą, t.y. iki pat galo nesudėti plokčių - tuomet gaunasi toks tarpelis. Po to jau dengiant bitumu bus sumontuota ant to tarpo speciali vėdinimo detalė. Taigi tarpas vėdinimui - jį būtina palikti:

4) na nepatikėsit, kas dar labai svarbu...ogi varžtai, kuriais prisuksite OSB.  O OSB prisukti reikia ne su bet kokiais varžtais, o su tinkamais, ir kaip aiškina žinovai - tik ne su juodais (nes juodi tik vidaus apdailai tinkami, o čia turi būti "auksiniai" arba "sidabriniai"). Nuo tų varžtų tiesiog dramatiškai priklauso OSB laikymosi kokybė. Štai koks varžtukas:


Na ir pastebėjom, kad vienoj vietoj pakalimo lentutės išlinko - matyt kažkaip dėl didelio ilgio (ar ilgo ilgio...). Na čia ne itin matosi, bet jos tokiu lanku eina:

Aš tiesą sakant nelabai mačiau nors išpūtus akis žiūrėjau, na bet tėtis griežtai pasakė, kad reikės pataisyti. Nupirko metaliniu tokių keturkampių vamzdžių, atlupo OSB ir vamzdžiais pritvirtino pakalimo lentutes, kad jau stipriai tinkamai laikytų ir ateity nesugalvotų lanko daryti:



Matosi va juodi metaliniai kur-ne-kur:


Na o čia jau idealiai palygintos pakalimo lentutės:


O čia štai OSB uždengtas stogas. Labai skubėjom uždengti (na aš tik morališkai skubėjau, nes ant stogo užlipti taip ir nesiryžau), nes svarbu, kad difuzinė plėvelė nebūtų per ilgai atvira - ji bijo UV spindulių, prarandamos jos savybės, taigi dabar po OSB ji jau saugi. Štai su stogeliu vaizdelis:


O štai likusių OSB krūvelė - nenoriu laikyti, tikrai kam nors atiduočiau su nuolaidine kaina. OSB dabar pabrangę, ir sako nuo liepos vėl brangs. Dar girdėjau, kad latviškos nėra geros, tik taip ir nesupratau kodėl. Tai čia ne latviškos, čia geros :) 10 lakštų...

Komentarai

  1. Sveiki,

    Susidomėjau Jūsų patirtimi, norėčiau kelių patarimų, bet niekur nerandu Jūsų kontaktų. Galbūt galite man parašyti el.paštu juozapaityte.ruta@gmail.com?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Laba diena, aš naudosiu OSB su išdroža ir dygiu iš keturių pusių, ar jums rekomendavo naudoti OSB lygiu kraštu?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. dengiant osb, butina palikti keletu mm tarpeli tarp osb, nes jei osb sudursite, nepalike to tarpo, tai osb pleciantis, bus labai matyti - jums "subanguos" stogas.

      Panaikinti
  3. Sveiki, parasykit kiek mm tarpa palikot tarp osb stogo virsuje stogo ventiliacijai?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip tiksliai nepamenu, yra keli straipsniai kur is arti parodyta nuotraukose (atsifiltravus tema "stogas") tikrai ne maziau nei 5 cm, bet jus tiesiog paklauskite pas prekiaujanciais stogo danga - man rodos as is ju ta info buvau suzinojusi.

      Panaikinti
  4. Sveiki. Gal prisimente kokiu atstumu dėti skersiniai grebėstai (tie, kur statmeni gegnėms ir "makaronams") po OSB plokšte ir kokie jų išmatavimai? Iš nuotraukų panašu, kad grebėstai 25mm x 100mm ir per OSB plokštės potį (1,25metro) dėti trys grebėstai. Ar taip ir yra?

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai