Biurokratai nerimsta

Turbūt jau matėte straipsniuką delfi:

Statybų inspektoriai ruošia pirtį statantiems namus


Buvau girdėjusi, kad jau ir tos techninės priežiūros nebereikia tvarkytis, bet matomai visgi labai reikia :) Džiaugiuosi, kad susitvarkiusi šį reikalą, dar tik pasitikrinsiu ar architektas tikrai užregistravo. 

Kadangi pildymas paprastai pasibaigia statybos leidimo išdavimu, tai reikia kaip naują pranešimą sukurti apie tai, kad yra techninė priežiūra. Tai čia truputį pražiopsojau šį dalyką, nes kaip suprantu pagal reikalavimus turi pats pranešti, jog pradėjai statytis. Štai:

"Statybų įstatyme numatyta, kad individualių namų statytojai Valstybinei teritorijų planavimo ir statybos inspekcijai (VTPSI) privalo pranešti apie pasamdytą rangovą, statybos vadovą ir techninį prižiūrėtoją."

Tas "pranešti" - kaip suprantu ir yra pateikimas infostatyboje reikalingų duomenų. Taigi nepamirškite dar vieno biurokratizmo. Techninis prižiūrėtojas yra, dar reikia ir pranešimo.Kadangi statausi ūkio būdu, tai tikiuosi, kad to užtenka. Šiaip apie statybas ūkio būdu tai viskas gana miglotai išaiškinta. Aš supratau, kad statybų prižiūrėtojas kaip ir nereikalingas tokiu atveju. Čia kad susivokti kaip paprastą namą pastatyti dar turėtum pinigėlių ir juristui pakloti, nes juk įstatymo nežinojimas nuo atsakomybės neatleidžia. Pradedu nekęsti šios frazės... Tiksliau pradeda nervuoti, jog sukurta daugybė biurokratinių painių neaiškių ir dviprasmiškų reikalavimų, o niekur nėra aiškiai, nuosekliai paaškinta, nepasirūpinta, jog žmonėms informacija būtų suprantamai pateikta. Toks apsileidimas biurokratų irgi neturėtų atleisti nuo atsakomybės prieš visuomenę.


Papildymas apie pamastymus, kam visa tai naudinga

Komentarai

  1. "Aš supratau, kad statybų prižiūrėtojas kaip ir nereikalingas tokiu atveju."
    Jei jūs turite omenyje, kad nereikia statybos vadovo, tai klystat, jis būtinas kaip ir techninė priežiūra. Turi būtinai būti du atskiri asmenys ir negali būti iš tos pačios įmonės. Statant ūkio būdu ir statytojui (žmogui, kurio vardu išduotas statybos leidimas) turint išsilavinimą ir patirtį leidžiantį būti statybos vadovu ir techniniu prižiūrėtoju, tuomet jis pats gali būti ir tuo ir tuo. Na čia tokia išimtis statybos įstatyme. Kaip minėjau tas galioja tik ūkio būdu ir tik pačiam statytojui. Toks išaiškinimas buvo pateiktas VTPSI.LT klausimuose ir atsakymuose.

    AtsakytiPanaikinti
  2. O tai reikia norint buti paciam statybu vadovu kazkokio konkretaus issilavinimo? Vien issilavinimas juk nieko nereiskia. Ir gal pavyzdziui statybu vadovas gali buti giminaitis...?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Šiandien ir aš tą straipsniuką skaičiau.
    Ką galiu pasakyti, dar didesnis biurokratizmas ir pinigu kišimas valdininkams mūsų laukia...
    Bus taip, norėsi priduoti pastatytą namą, teks susimokėti valstybei 3000Lt baudą, nes kažkada, prieš kelis metus neužregistravai veltėdžio "statybos vadovo" arba "techninio prižiūrėtojo"
    Įdomu, ar norint pačiam būti "statybos vadovu" užteks inžinerinio magistrinio išsilavinimo, ar reikia būtinai statybos specialybės išsilavinimo? Ar, jie prašys pateikti diplomus?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Na įdomu, už ką čia ruošiasi bausti. Sakykim - nesi pateikęs pranešimo apie techninį prižiūrėtoją, tačiau tą techninį prižiūrėtoją iš tikrųjų tai turi, ir sutartį su juo. Tai bausti gali už nebuvimą to prižiūrėtojo, ar ir už tiesiog neinformavimą jog tokį turi?

    O dėl statybų vadovo tai jau lietuviai matyt traktuojami kaip neįgalūs ir namo sau pastatyti ūkio būdu -neužtenka projektų, brėžinių, reikia atestuoto žmogelio. Tik vat baisiai fiktyvu viskas, sudaromos sąlygos visokiems savivaldybių darbuotojams, prisiglaudusiams architektūros ar panašiuose skyriuose pasipelnyti.

    Baisiausia, kad bandai tikrai tvarkingai su visais leidimais ir profesionaliai bei atsakingai paruoštais projektais statytis, o čia dar turi drebėti, jog gal kažkokio atsinaujinusio reikalavimo ar popieriuko neturi. Gąsdina čia ir visaip viešoj erdvėj grąsina. O kodėl niekas nepatikrina ir neįvertina, ar suprantama ir prieinama besistatančiam namą žmogui visa informacija. Man kartais atrodo, kad specialiai viskas taip painiai pateikta (arba nepateikta), o tu žmogeli narpliokis pats kas ir kaip....

    Akivaizdu, kad matyt į biudžetą nori daugiau mokesčių surinkti, tai vat ir pastangos atitinkamos.

    AtsakytiPanaikinti
  5. As gi jau rasiau apie tai dar praeitais metasi Blogo komentariose...pamenat? o juk niekas nepasikeite istatyme, pagrasino viesai kad tikris :), kaip ir ansciau tikrindavo.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. aha, tikrai. Tik tuomet aš nesupratau akcento - diskutavom labiau lyg ir apie statybų žurnalo reikalingumą, o kad reikia į infostatybą pateikti info apie tech. priežiūrą ir apie statybų vadovą, tai nesupratau. Gal kas turite statybų priežiūros sutarties šabloną? Jeigu turite - atsiųskite sodybastatau@gmail.com. Statybų vadovas yra surastas, tik va nėra sutarties, ir reikės įkelti į infostatybą...

      Panaikinti
  6. Infostatyboje reikia registruoti , jei tavo pastatas nera nesudetingos grupes. Pas mane taip projekte parasyta. Ir sis reikalavimas netaikaomas... paziurek, gal ir pas tave nesudetinga statyba (2 grupe)

    AtsakytiPanaikinti
  7. nesvarbu ar sudetinga ar nesudetinga statyba, jei yra leidimas statybai, turi buti ir darbu vadovas, ir techninis priziuretojas ir statybu zurnalas.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. na šiuo atveju nesate labai teisus, nes nesudėtingo statinio statybos atveju nereikia. Štai ištrauka apie tai (paskutinis sakinys):
      - informaciją apie rangovo pasamdymą, taip pat pagrindinių statybos sričių vadovų (statinio projekto vykdymo priežiūros vadovo, statinio projekto vykdymo priežiūros dalies vadovo, statinio statybos vadovo, statinio statybos specialiųjų darbų vadovų, statinio statybos techninės priežiūros vadovo, specialiosios statinio statybos techninės priežiūros vadovų) pasamdymą ar paskyrimą per 3 darbo dienas nuo jų pasamdymo ar paskyrimo paskelbtiLietuvos Respublikos statybos leidimų ir statybos valstybinės priežiūros informacinėje sistemoje „Infostatyba“; šis reikalavimas netaikomas statinio paprastojo remonto ir nesudėtingo statinio statybos atvejais.

      Panaikinti
  8. http://www.vtpsi.lt/node/1195

    Šis reikalavimas netaikomas tik statinio paprastojo remonto ir nesudėtingo statinio statybos atvejais.

    Kame as klystu ?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nesudetingam berods nereikia. Taciau bet koks namukas didesnis nei 80 kv m jau nera nesudetingas statinys. Pas mane 135 kv m...

      "Nesudėtingas statinys – paprastų konstrukcijų pastatas, kurio didžiausias aukštis 8,5 m, kurio visų aukštų, antstatų, pastogės patalpų ir naudojimo paskirtimi susietų priestatų plotų suma yra ne didesnė kaip 80 kvadratinių metrų ir kurio rūsys (pusrūsis) yra ne didesnis kaip vieno aukšto; paprastų konstrukcijų inžinerinis statinys. Pastato ir inžinerinio statinio paprastų konstrukcijų požymius ir techninius parametrus nustato normatyviniai statybos techniniai dokumentai."

      Panaikinti
  9. As kalbu, kad tik nereikia registruoti...

    AtsakytiPanaikinti
  10. Stebuklas, pas mane virs 80 m2 vidus ir projekte stovi nesudetingas statinys 2 grupes :) taip ir buna..

    AtsakytiPanaikinti
  11. Puoduk, nesudėtingas statinys NE TAS PATS, kas neįpatingas statinys.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai