Nuomonė apie Raundup naudojimą darže

Praeitais metais kažkaip tarp kitko pasodinau visokių daržovių ir jos lietingos vasaros dėka išaugo savaime ir didelės. Šiais metais paprašiau naujai atrasto kaimyno Ernesto išarti man mano 3 arų plotelį. Važinėjau po apylinkes ir ieškojau pas ką kieme traktorius stovi. Ir radau!

Tėtis mane pradėjo įkalbinėti viską Raundapu išpirkįti, o po kelių savaičiu sodinti. Pradėjau domėtis kas ir kaip su tuo Raundapu. Kadaise girdėjau kad prieš sėjant veją nupurškia ir išnaikina piktžoles, kad šios dekoratyvinei vejai netrukdytų. Dabar internete pilna informacijos arba apie tai, kad roudapas naudojamas prieš kviečių derliaus nuėmimą, arba apie tai, kad braškes sodinant iš pradžių reikia nupurkšti šia chemija, arba "radikalių" eko-fanų pasisakymų kaip tai baisu, pvz: http://ekologija.blogas.lt/mitai-ir-tiesa-apie-„roundup“-22660.html

Tiesa, pastebėjau, kad tikrai pozityvių straipsnių kad tai "gana švarus ir greitai skylantis" ir visai nepiktas dalykas - daug, tačiau jie tokie labai jau pirktiniai atrodo. Iš kitos pusės eko-fanų nuomonė kartais irgi verčia suabejoti ar tai ne koks baubas.

Žodžu kreipiausi aš į technologus, kadangi tokių pažįstų, maisto pramonėje besidarbuojantys ir daug ką išmanantys chemijoje. Išgirdau atsakymus tokius:

- jeigu pati ruošiesi valgyti tai, ką išauginai, tikrai nepurkšk
- jeigu purkši, tai metus toj vietoj nesodink nieko, nes tiek laiko reikia, kad dingtų ta "greitai skylanti" chemija
- o braškėms tokios instrukcijos, kai vienas metais braškes sodini, o tik kitais derlių skini, tai viskas kaip ir jau dingę iš dirvos būna, tai kaip ir ok...

Kadangi mano entuziazmas turėti tik ekologiškas daržoves ir prieskonius tikrai dar gyvas, tikiuosi toks ir bus, tai bandysiu ravėti tas piktžoles. Tiesą sakant (kas gėda man), daržo aš ne itin ruošiuosi prižiūrėti ir pasikliauju sėkme - užaugs - valio, neužaugs - ką padarysi. Dabar statybos prioritetas. Bet jeigu užaugs...kaip praeitai metais, bus džiaugsmo ir vitaminų:



O ryt ruošiuosi važiuoti pirkti tręšnių ir vyšnių! Pats laikas sodu užsiimti.

Komentarai

  1. šaunu, kad atsisakote chemijos, prieš daug metų ir mums teko purkšti seną velėną, suaugusią kartu su krūmokšniais. Toje vietoje dabar veja, bet jei gryžčiau atgal, jokiu būdų nepurkščiau, tai nuodas ilgam ir giliai įsiskverbiantis į žemę ir gruntinius vandenis.. pažeidžia dirvos struktūrą ir išnaikina viską kas gyva. O piktžolių ravėti nebūtina, klokite ant jų kartoną, tarplysviuose šienautą žolę be sėklų, ar šiaudus ir pačios sunyks.. Gero Jums derliaus :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Pasidomekit internete mulčiavimu. Tai organinės arba neorganinės kilmes sluoksnis, dengiantis žemę šalia Jūsų auginamų kultūru. Piktžolės elementoriškai negauna saulės ir neauga. O ir žemė drėgmę ilgiau laiko.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Yra dar vienas daržininkavimo būdas, kai žemė užklojama šiaudų sluoksniu. Pvz bulvės ne neįkasamo į žemę, tiesiog ant žemės padedamos bulvės ir užklojama sluoksniu šiaudų. Daugiau jokios priežiūros, rudenį tik susirinkti bulves ir viskas. Brolis auginosi, tai visai normaliai gavosi. Tik žinoma reikia šiaudų iš kažkur gauti.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Visi šie būdai tikrai labai įdomūs, labainorėčiau išbandyti, bet nežinau ar šiais metais pavyks. Neramina tik tai, kad kiek esu skaičiusi, žemė turi būti nedirbama 2-3 dešimtmečius, kad viskas po šiaudais gerai augtų, o žinau, kad žemė prieš 10 metų buvo aktyviai išnaudojama. Bet net galvoju gal padaryti kada eksperimentą - pasodinti kokias bulves įprastu būdu, o šalia po šiaudais, ir palyginti rezultatą :)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai