Lauko židinys

Taigi dėl židinio pavėsinėje apsispręsta. Jis bus super paprastas. Kadangi neskirtas šildymui, tai paprastai tariant tai tiesiog sienelės, metalinis gaubtas ir kaminas.

Visų pirma galėčiau pasakyti, kad lauko židinių, kurie būtų bent kiek modernūs, rasti internete ne taip paprasta. Tačiau radau kelis pavyzdžius, kurie būtų su metaliniais gaubtais, štai pavyzdžiui šie:




Taigi galiausiai nusprendžiau koks bus tas mano lauko židinukas ir eskizas štai toks:


Jis stovės ant pagrindo, kurio aukštis apie 90 cm ir bus apklijuotas klinkerio plytelėm, tokiom pačiom, kaip ir pavėsinės sienelės (ir namo kolonos). Nebrangios, lenkiškos 32 Lt / m:


O pačio židinio sienėles reikės sumūryti iš klinkerio plytų. Nelengva rasti mažą kiekį - reikia tokių, kurių yra sandėlyje. Tikiuosi jų dar bus, tuoj bandysiu užsakyti. Tereikės 60 vnt.



Duinbergen, išmatavimai 215 x 100 x 65 mm.

Na ir gaubtas. Tėtis apskaičiavo atstumus - o tai ne taip lengva. Taigi brėžinukai tokie:


Ir tuomet sukonstravo muliažą su atitinkamom proporcijom ir kartono:

Na ir rado kas suvirintų iš išpjaustytų dalių visą visumą, 2,5 mm storio skardos. Kainavo 110 litukų :)

Ir dabar visas tas grožis tūno garaže, spėjau padaryti nuotrauką:


Jį dažysime juodai. Nežinau, ar tikrai gerai viskas derės, tačiau labai tikiuosi. Jei kas blogai - busiu kalta aš :) Taigi lauksiu šiltesnio pavasario, kad būtų galima pradėti darbus. Kas išbrangis visą židinį - tai kaminas, brangus bjaurybė... 

Dar atradom visokių atsparių ugniai ir karščiui medžiagų, kurias irgi panaudosime įvairiom paskirtim, tačiau apie tai jau kai darbai vyks :)

Komentarai

  1. Nepamirškit pasidomėti koks turi būti min. kamino aukštis pagal jo diametrą, kitu atveju dūmai ne pro tą galą eis, turėjo mano pažystami su tuo reikalų statydami lauko židinį.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. na taip, yra proporcijos tarp židinio portalo parametrų ir kamino aukščio, žiūrėsime kaip čia bus...

      Panaikinti
  2. Liuks atrodo, įdomu kaip viskas atrodys kai pastatysit visą židinį :) Tik metalą reikia dažyti karščiui atspariais dažais, o kaminą galima taip pat išlankstyt iš karščiui atsparios skardos manau, taip pat kaip ir gaubtą ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. tikrai taip, atspariais karščiui dažais :)
      dėl išlainkstymo - tai ieškomas skardininkas, žiūrėsim ar gausis kas
      ir man irgi baisiai įdomu, kaip viskas atrodys galų gale, manau kokį gegužį tai išlįs į dienos šviesą...

      Panaikinti
  3. Šaunuoliai, jau paruošas turite lauko židiniui ir brėžinius.
    O aš, vis per kitus darbus, nesugebu suprojektuoti, kokio židinio noriu, o artėjant pavasariui reikia jau darytis pamatukus lauko židiniui :(

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. man pamatuką suprojektavo kartu su pavėsine architektas, todėl įtariu kad jis plius minus standartinis - 150 x 65 cm. Tai jeigu nemastot apie kažkokį grandiozinį senovinį židinį su bakenbardais, o šiuolaikišką, tai maždaug tokių išmatavimų pamatuką galite pasidaryti. O židinio projektas tai tikrai gimė nelengvai man...

      Panaikinti
    2. Aš stačiau židinį iš baltų plytų su skyle malkoms susidėt(savaime aišku anga šamotas)ir apmūrijau akmenim, kadangį židinys šlaite tai antra eilė plytų kad neišverstų židinio sienos, tai pamatą dariau ne ištisinį, o polius išsigrežiau. Padariau keturis polius po ~ 140cm gylio su armatūra, kiek įmanoma rankiniu būdu surišau su ~45cm ištisiniu padu armatūra, tai kolkas pamatas dirba puikiai, neatsirado jokių skilimų ar pan. Nors židinio svoris turėtų būti labai didelis dėl kelių eilių plytų, akmenų ir aukšto kamino.

      Panaikinti
  4. Statau sodyba, tu neisizeisk, bet geriau dabar sakyti nei kai jau būsi priėmusi esminius sprendimus:
    neklijuok jokiom klinkerinių plytų imitacijom. Tai juk kiču vadinasi. Jei nemūriji iš klinkerio tai ir nereik juo dėl grožio aplipdyti. net nufotografuotose pavyzdžiuose atrodo nenatūraliai ir taip lenkiškai blogaja prasme, o sulipinus po keletos metų kai kažkur truputi nuskils, kazkur net nukris bus visai liūdnas vaizdas. vat pavyzdžiui kažkas tau medinę koloną įkirto truputi. Tai nieko, patepsi dažais ir nesijaus, o kaip riesta būtų jei ten atsidengtų koks betono stulpas viduj:)
    Žodžiu reik tiesiog paprastas neturalias medžiagas stengtis naudoti ir jų neapklijuoti kažkokiom imitacijom( pvz jei dedi jau plastikini langa neiimituok medzio rasto,isnaudok plastiko privalumus ir rezk drasiai kokia nori spalva, bet ne ruda) ir tada visada bent ~septynetui dizainas gaunasi.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. na aš kažkaip pasitikiu architektu - klinkerio plytelėm apklijuoti yra jo pradinis siūlymas, ir man nekilo dėl to didelių klausimų - kiek mačiau, jeigu tinkamos spalvos pasirenkamos, atrodo gražiai. Klinkeris - natūrali medžiaga, kalba neina apie jokias imitacijas šia prasme, na o ar apklijuota plytelėm, ar sumūryta iš klinkerio plytų tai pro lupą niekas gi nežiūrės. Na o jeigu atkris plytelės - ką padaryti, viskas gali nubyrėti, atsiklijuoti... Tiesą sakant nelabai matau alternatyvų.

      Dėl langų - jie tiesiog bus matyt rudo plastiko, bet tikrai ne medžio imitacija pagal raštą :) Beje, jeigu pavėsinėje klinketis neatrodys labai gražiai - namo kolomoms galima bus pasirinkti kažką gražesnio, kaip ir apsidraudimas gaunasi

      Plytelės beje nuotraukoj atrodo labiau dirbtinai, realybėje žinoma kad kitaip. Nesinorėtų nusilyrinti į tokį natūralumą, kur viskas liūdnai ir nykiai, norisi ir žaismingumo, kad ir "lenkiško". Ne visas namas juk klinkeriu apklijuotas, o tik kolonos...

      Panaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai