Gegnės - pušinės ar eglinės?

Kuo tokiau į mišką, tuo daugiau.... na žodžiu visąlaik galvojau kad pušis yra geriau už eglę.

Bet pasirodo, jog kalbant apie gegnes eglė yra berods geresnis pasirinkimas. Vieni sako, kad pušis labiau "kraiposi", kiti sako, kad lietuviška pušis labai jau šakota, o eglė - tiesi-graži ir t.t. Dar trečia nuomonė - eglė jeigu ką - linksta nuo svorio, o pušis kenčia-kenčia ir trakšt.

Išsiuntinėjau medienos stogui užklausimus įvairiais adresais, sulaukiau pasiūlymų, skaičiuosim ir užsakinėsim tą žiemišką medį. Beje, atsargiai su tais medienos žinovais. Vienas jų į užklausimą kad medieną būtų žiemos kirtimo sureagavo taip: o koks skirtumas, juk ir nukirsto medžio sultys pavasariui atėjus atitirps ir bus tokio pat drėgnumo. Na taip. Kertam medį, o jis siurbia vandenį be šaknų, žievės ir visas supjaustytas toliau. Dar pakartosiu - čia mediena prekiaujantis taip žmogelis savo nuomonę išreiškė :)

Tęsiant kalbą apie eglę gegnėms - tai ji pasirodo brangesnė nei pušis, nes į užsienį veža būtent eglę, ne pušį, taigi pušies pasiūla mūsuose yra tiesiog didesnė.

Bet kokiu atveju reikia skubėti užsakyti medieną, kol dar žiema už lango...


Komentarai

  1. Šlapia mediena daugiau susikraipo ir dažniau daro trakšt. Dėl eglės ar pušies medienos, kažkaip nebuvo iškilę tokių klausimų ką rinktis. Tik skaičiau, kad eglė labiau šakota ir tos šakotos vietos greičiau išpūva, tiesiog iškrenta iš lentų šakų gabaliukai, tai reiškia tai, kad skylėta mediena nieko nelaiko... Todėl kažkaip manau, kad geriau pušis, nes mažiau šakų. O žiemos pjovimo mediena būna labiau išdžiūvusi, todėl išpjovus tikimybė kad mažiau susikraipys, taip kad teisingas būtų pasirinkimas užsakyti medieną dabar :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. eglė daugiau naudojama medinėse konstrukcijose, ypač stogo, dėl savo standumo, lengviau atstato savo matmenis po momentinių apkrovų. Čia skaičiais galėtų iliustruoti atsparumų specialistai. Kai pats pjoviau namo sienojus iš pušies, daug gegnių išėjo nuo medienos "likučių". Kažkiek gegnių dar reikia "dasipirkti", ieškau dabar eglinių. Kokias kainas randi kubo pjautos medienos? Kai pats klausinėjausi, tai kalba apie 540-560, jeigu apvalios nepjautos medienos - 200-240 priklausomai nuo lokacijos - tavo kieme ar dar miške. Kainos bendrai paėmus sukilo po naujų metų.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Užsakiau eglę vis gi. Ja jau kerta :) Papildomai prie paskaičiuoto kiekio primečiau kelias ilgesnes gegnes. O šiaip tai radau lentpjūvę, kuri man supjaustys tiksliais išmatavimais kokių man reikia. Ir vis gi nusprendėm, kad nedurstysime gegnių, o užsakėm ilgesnes gegnes, murlotus ir siją. Nuomonių yra ir už ir prieš, bet vis gi jungiant gegnes konstrukcija silpnėja, plius sunaudojama daugiau kubatūros tiems sujungimams, ir darbo daugiau. Taigi kaina tokia: už trumpesnes nei 6 m - 550 Lt/kuba, o nestandartines ilgesnes - po 600 Lt/kuba. Pasandėliuos, suriš, pasirūpinsim prižiūrėsim karts nuo karto. O dėl impregnavimo spręsime vėliau kuo ir kaip.

      Panaikinti
    2. Tai kokio ilgio tos ilgesnės gegnės užsakytos ir koks gegnių plotis/aukštis? kiek medienos kubų išviso priskaičiavot? :)

      Panaikinti
    3. Gegnes 20x6, dalis po 7,3 m, dalis po 4,5 m, na ir kitokiu yra ilgiu kelios - po 5 ir 5,5 ir 6 m
      Murlotai 15x15; sijos ir balkiai - 20x 8, atramos 14x8 ir 16x8
      Viso 7,2 kubai. Viskas bus supjaustyta reikalingais ilgiais ( jie paskaiciuoti su siokiu tokiu rezervu zinoma)
      Cia nera dar tu ilguju balkiu didziojo kambario viduje, nera taip pat ir gegnes kuri bus reikalinga ir kurios nebuvo pradiniame stogo konstrukcijos breziny, taciau ji bus is medzio ir skardos - tokios kur labai ilgios gali buti ir atlakyti daug :) idomimtokia, apie tokias anksciau ne nezinojau. Na is kitos puses as ir zodzio "murlotas" ki siol irgi nezinojau :)

      Panaikinti
    4. O koks bus stogo nuolydis? Ar bus tarp tų ilgiausių 7,3m gegniu papildoma atrama? Pas mus tarp atramų buvo 6,7m ilgio gegnės (be papildomu atramu) konstruktoriaus apskaičiuotos 25x8, stogo nuolydis 30 laipsniu.

      Panaikinti
    5. Vienos stogo dalies - 24 laipsniai (to, kur trumpesnes gegenes), o to kur ilgesnes - 14 laipsniu. Taip, atramos tarpines bus, vienoje puseje atrama tarnaus siena tarp namo ir terasos, o kitoj pusej bus papildoma atrama - nailweb sija.

      Panaikinti
    6. supratau, Alramstos gamybos sija :) nuolydis ištikrųjų - labai mažas!

      Panaikinti
    7. na taip, juk vieno aukšto namukas :) O bituminėm čerpelėm reikia minimu 10 laipsnių nuolydžio, taigi viskas pagal taisykles

      Panaikinti
  3. Tiek eglę, tiek pušį naudoja stogo konstrukcijoms ir nesigirdi masinių pranešimų, kad stogai lūžinėtų ar išlinktų. Konstruktoriai atsargūs žmonės ir konstrukcijos patvarumą suprojektuoja su labai didelę atsarga(nepriklausomai nuo medienos). O jei stogo konstruktyvą skaičiuos pats architektas, tada dar didesnė atsarga bus paslikta :)

    Tad galit rinktis tą medžiaga, kuri finansiškai bus patrauklesnė ir geriau paruošta(jeigu imsite jau impregnuota ir išdžiovinta).

    AtsakytiPanaikinti
  4. Nepamirškime be gegnių dar yra lotavimo brūseliai. Prie gegnių tvirtinasi difuzinė plėvelė,plėvelės prie gegnių tvirtinama makaronais išilgai, o po to dedasi lotavimo bruseliai. Visa ši mediena turi nūti inpregnuota.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. hm, nelabai žinau kas tie lotavimo bruseliai... šiaip kadangi bus stogas iš bituminių čerpelių, tai bus osb plokšte dengiamas visas stogo plotas, todėl sakykim pakalimo lentų nereikės..

      Panaikinti
  5. Siulau vietoj OSB sukalti dvigubo pjovimo lentas. Jeigu kalsite tiesiai ant gegniu dar obliuotas tose vietose kur pakalimai, nereikes apdailos ish apacios. Paskaiciuokit kaina tos abejotinos kokybes OSB, ir dvigubo pjovimo lentu kvadratinio metro...

    AtsakytiPanaikinti
  6. Autorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  7. dėl gegnių, tai mums kiek pažįstami su medžiu dirbo sakė vistik geresnis pasirinkimas gegnėms yra eglė, mes ją preitą savaitę irgi užsakėm, gana palankia kaina po 520 už kubą, o medieną patys apžiūrėjom, tai šimtametės super geros eglės. tik aišku tokios kainos niekur priemiesty nebuvom radę, galiausiai, visai atsitiktinai kaimo letpjūvėj suradom per pažįstamus. Verta buvo ir tuos papildomus kelis km nuvažiuot. Beto svarbu atkreipti dėmesį, jog gegnės turi būti išpjautos korektiškai, t.y. neturi būti visos šerdies. kitaip sukinėjas po to. o be šerdžių labai retas kas pjauna, nes jiems neapsimoka.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. na aš kiek brangau moku, tačiau už tokius ilgius, kurie reikalingi, tai sumoje manau taupiai gausis. Aš irgi baisiai noriu nuvažiuoti pažiūrėti į išpjautą medieną, tikiuosi tai padaryti neužilgo.

      Panaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai