Statinio statybos techninė priežiūra

Nors pagal STR reikia turėti ir pildyti statybos žurnalą (vienas privalomųjų dokumentų statyboms darbams pradėti) - bet kiek aš išsiaiškinau, jokio žurnalo priduodant statybas pateikti nereikės. O štai sutartį dėl statinio techninės priežiūros turėti reikia. Be to galima sulaukti ir patikrinimo, kurio metu gali tokio dokumento pareikalauti.

Niekas jūsų jokioj savivaldybėj išduodant leidimą satybai dėl to neperspės. Ir man niekas neužsiminė. Matyt savaime suprantama, kad susiruošęs statytis žmogus, kad ir savo rankomi, turi viską žinoti, nes juk "nežinojimas neatleidžia nuo atsakomybės" (itin patogi frazė biurokratams). Jūs tai sužinote netyčia, tarp kitko arba skaitydamas kitų tinklaraščius. Iš tiesų tai yra labiau formalumas, nos pati esmė yra lyg ir teisinga - kažkas laiko pulsą ar viską teisingai statai.

Sutartį reikia pasirašyti su atestuotu specialistu. Aš kontaktą gavau iš savo architekto, ir sutartis pasirašyta. Reikia dar turėti ir to žmogaus kvalifikacijos atestato kopiją su užrašu "kopija tikra". 

Man teko sumokėti 150 Lt už tai. Kažkokia duoklė biurokratiniam reikalui gaunasi...



Jei kas nori pildyti statybų žurnalą -  juos pardavinėja, kainuoja keliasdešimt litų. Tačiau galima rasti internete ir atsispausdinti, pirmąjį jo lapą reikėtų, jog užpildytų atestuotas statybų techninės priežiūros specialistas. Tačiau kadangi to niekas kaip ir nereikalauja, tai gaunasi tiesiog niekam nereikalingi rūpesčiai, kurie tiesiog absoliučiai teoriniai.

Komentarai

  1. Kaip niekas nereikalauja. Baigus statybą prieš registruojant registrų centrui teks pateikt statybos inspekcijos pažymą kad nenukrypta nuo projekto. Statybos inspekcija prieš išduodama pažymą reikalus ir projekto ir kadastro matavimų, statybos žurnalo, energetinio naudingumo sertifikato ir kitų dokumentų. Nuo šių metų sugriežtinta atsakomybė techninei priežiūrai, atsirado privalomas civilinės atsakomybės draudimas, taigi greitu laiku manau liks mažai žmonių kas formaliai pasirašinės už 150lt neįsitikinęs atliktų darbų kokybe..
    Nepamirškit kad privaloma samdyt netik tech. prižiūrėtoją bet ir statybų vadovą.
    p.s Sutartis su tech priežiūra ar statybos vadovu niekam realiai neįdomu, svarbu informuojant statybos inspekcija apie būsimus darbus pranešime nurodyti tuos žmones..

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na suneramino mane jūsų komentaras, tai aš darsyk pasitikrinau. Kad žinokit, nereikia to statybų žurnalo. Jis nėra įtrauktas į privalomų pateikti dokumentų sąrašą teikiant baigtos satybos deklaraciją. Tačiau painiava ta, kad statybos vykdymo tvarką nepasikeitė ir ten toks dalykas yra numatytas kaip privalomas.

      Pasiklausiau dviejų praktikoje susiduriančių ir daug žinančių žmonių, tai verdiktas vienareišmiškas - niekas nereikalauja šiais laikais to statybų žurnalo. Taigi mano nuomone tikrai neverta vargintis. Reikalaudavo dar prieš kokius 4 metus, o dabar jau ne. Ir statybų vadovo nereikia. Negana to - sklaindo info, kad net ir to statinio techninės priežiūros nereikia, tačiau čia vat nesu tikra - architektas patarė šį dokumentą visgi turėti. Tai ir susiveikiau, nors aišku 150 Lt gaila :)

      Panaikinti
  2. Sveiki, girdėjau, kad statybos civilinio draudimo jau reikia. Gal turite informacijos šia tema? Teks užsisakyti kadastrinius greitu laiku, įdomu ar to draudimo reikės einant į statybų inspekciją su visais popiergaliais?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Autorius pašalino šį komentarą.

      Panaikinti
    2. 6. Projektuojant ir statant nesudėtingus statinius ir atliekant statinio paprastąjį remontą, draustis privalomuoju statinio projektuotojo ir rangovo civilinės atsakomybės draudimu nebūtina. Taip pat neprivaloma draustis juridiniams ir fiziniams asmenims, atliekantiems statybos darbus ūkio būdu.

      Panaikinti
    3. del civilinio nesidomejau ir negirdejau nieko deja...

      Panaikinti
  3. Na skaitom STR 1. 08.02:2002 18.5. statybos darbų žurnalą (žr. STR 1.08.02:2002 4 priedą). Statybos darbų žurnalą privaloma pildyti statant statinius, kurių statybai yra reikalingas statybos leidimas, neatsižvelgiant į tai, kokiu būdu (rangos ar ūkio) statinys statomas.
    paskui skaitom STR 1.11.01:2010 "Statybos užbaigimas" 5 priedas, Įstatymų nustatyta atsakomybė už šioje deklaracijoje pateiktų duomenų atitiktį tikrovei žinoma. Įsipareigoju nuolat saugoti šiuos statybos dokumentus, o perleidus statinius kitam asmeniui – perduoti dokumentus nuolat saugoti šiam asmeniui:
    1. statybos darbų žurnalą (kai jis privalomas), o kadangi jis privalomas, nes buvo isduotas statybos leidimas, tai jį privaloma pildyt bei saugot.

    Bent šiauliuos tikrai jo reikalauja, gal kituose rajonuose netokie griežti inspektoriai..

    tai nėra čia ko gasčiotis, surašyt darbus perdaug nesmulkinant, nunešt tiem patiem statybos vedovui ir tech prižiurėtojui pasirašyt ir tiek..

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. zinau, kad STR tai parasyta, bet daug ko musu istatymuose parasyta ir daug ka vykdyti reikia tik teoriskai - vel gi statybu zurnala "prirasineti" per daug nesismulkinant - kokia is to prasme ar reali nauda...kadangi mano sodyba salia Vilniaus, tai domejausi kaip cia protingai pasielgti- taigi cia kalba, kad nereikia. Manau, kad Alytuj ir Kaune irgi nepraso. Kaip kitur - nezinau :)

      Panaikinti
  4. Na jūsų teisė bandyt priduot pagal "panetkes" bet netaip retai būna, kad ko pasakė nereikia dabar pradeda reikėt kai laikas priduot..

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. na, nezinau ka turite omeny "panetkes" bet itariu kad tai mazdaug a la "viena bobute sake". Taip, mano teise :) Taciau jeigu nematau teisingos prasmes tame biurokratizme, ir sake man ne turgaus bobutes kaip yra is tiesu, o nuolat su tuo dirbantys zmones, tai bandysiu paklausyti ju, ir zinoma pamatysime po keliu metu ar nesuklydau :)

      Panaikinti
  5. O tas prižiūrėtojas ką nors daro ar tik dėl popieriaus? Būtų malonu gauti kontaktus to žmogaus, jei čia nėra paslaptis kokia nors.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. tik ant popieriaus, todel deja truputi paslaptis. Tiesa sakant as tik su popieriuku pazistama :)

      Panaikinti
  6. Sveiki,
    o būtinai turi pasirašyti darbų žurnala atestuotas žmogus?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. jeigu to zurnalo kas klaustu, tai tokiu atveju metyt kad taip. taciau pakankamai painiai aiskinama, gal galima ir paciam. tikrai tiksliai nezinau...

      Panaikinti
  7. http://m.manonamai.lt/daraupats/statybos/article.php?id=71763944

    Cia raso, kad nereikia pildyti Zurnalo statant ukio budu :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. va va, chebra.. todėl net ir statant pačiam reiktų turėti žmogų, kuris pažiūrėtų situaciją ir padėtų su dokumentacija. kad ir teorine.. mes taip ir darėm. psd.lt

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai