Statybą leidžiančio dokumento išdavimo procedūra

Atrodo, tema apie Vilniaus rajono savivaldybę pradeda būti įdomi :) Man atrodo, kad čia kiek kitokios procedūros nei kitur Lietuvoj.

Valstybinė teritorijų planavimo inspekcija prie Aplinkos ministerijos teigia, kad: kai gaunami visi privalomi dokumentai, prašymą išduoti statybą leidžiantį dokumentą ir visus pateiktus dokumentus per 2 darbo dienas įgaliotas valstybės tarnautojas paskelbia LR statybos leidimų ir statybos valstybinės priežiūros informacinėje sistemoje "Infostatyba". Nuo to momento, kai tai yra paskelbiama, yra nustatomas terminas statybą leidžiančių dokumentų išdavimui. Neypatingo statinio statybai (koks ir yra mano sodybos namukas) numatoma 20 darbo dienų.

Viskas būtų nuostabu, tačiau Vilniaus rajono savivaldybėje niekas į Infostatybą, pasirodo, projektų nekelia. Reikia įkelti pačiam. Mano architektas dvi dienas blaškėsi po savivaldybę bandydamas išsiaiškiti kas ir kaip, ir jam nelabai kas normaliai ką paaiškino.

Tuomet aš pabandžiau susižinoti ten, kur tvarkiausi žemėtvarkos projektą: berods prieš keliant projektą į Infostatybą, prieš tai dar reikia gauti ant popierinių variantų parašus iš Melioracijos ir Kelininkų. Ant mano žemėtvarkos projekto iš tikrųjų yra pastaba, kad "techninio projekto suvestinį inžinierinį planą derinti papildomai" Kodėl papildomai derinti - architektui atrodo absurdas, nes tas pats už melioraciją atsakingas valdininkas projektą tvirtinti turėtų per Infostatybą.

Mane glumina tai, jog į savivaldybę dokumentai pateikti jau liepos 31 dieną, tačiau dėl architekto nežinojimo Vilniaus rajono savivaldybės niuansų, ir dėl toje savivaldybėje sėdinčių bobikių nesugebėjimo išaiškitni tiksliai ką kada reikia daryti, aš iš esmės su dokumentais statybos leidimui stoviu iki šios dienos vietoj, t.y. nulinėj stadijoj. Po velnių.

Neramina ir tai, kad žmogus, nuolat turintis reikalų su šia savivaldybę nuteikė, jog ten projektą gali derinti kokius 6 mėnesius, o ne 20 darbo dienų, kabinėjasi prie visokių kablelių ir t.t. Žodžiu, nelabai žmogiškai viskas. Na pamatysiu ir pajausiu tai savo kailiu netrukus...

Blogai tai, kad architektas nepasiskambino ir nepasiaiškino dėl niuansų, kaip ką daryti reikia šioj savivaldybėj, nors aš prašiau, daviau kontaktą kas galėtų pakonsultuoti. Kaip suprantu, architektui buvo "nefasonas" tokius dalykus aiškintis. Dabar jau jis pasiskambins, tačiau kai pasakiau, kad nusiųstu peržiūrėti inžinierinį projektą - žmogus siūlėsi pažiūrėti, ar nebus kokių kabliukų, tai griežtai atsisakė. Ką gi, ambicijos kainuoja. Gaila, kad jos kainuoja brangų vasaros ir rudens pradžios laiką man. Aš kadangi ambicijų neturiu, skambinsiu ryt pati dar rajono melioracijos viršininkui  ir aiškinsiuos kokia gi tikroji tvarka.

Bet po velnių, gyvenam raštingoj šaly, nejaugi negalima žmogiškai aiškiai pateikti informaciją?! Ir užknisa jau vietoj architekto aiškintis visokias detalias. STABDŽIAI.

Sutariau, kad ryt architektas nuvažiuotų į savivaldybę ir gautų tą parašą dėl viso pikto iš melioracijos viršininko. Ir kad tuoj pat įkeltų projektą į Infostatybą. Nes kol neįkelta, tai jokie terminai nepradeda eiti. Aišku, labai viliuosi, kad projektas tvarkingai paruoštas ir kad jam nepradės visi iš eilės nepritarti ir atmetinėti. Juk tai vieno aukšto namas su ūkiniu pastatu, juk tai ūkininko sodyba, juk tai supaprastintas procesas. Prieš pradedant ūkininkauti žmogus matyt spėja triskart nuprotėti kol įsirengia vien jau būstą. Ne nuo rūpesčių. Nuo vedžiojimo už nosies.

Beje,yra tos metodinis leidinys statytojams, galimybė pranešti apie korupcijos atvejus: http://www.vtpsi.lt/files/File/Paslaugos/Informacinis%20-%20metodinis%20leidinys%20statytojams.pdf

Komentarai

  1. Na su derinimai dabar tikrai yra tragedija ir netik Vilniaus bet ir Šiaulių savivaldybėse. Negana to kad pagal įstatymą turėtų užtekt įkelt projektą į infostatybą, reikia dar priės tai projektą tvirtinti nuolatinėje statybų komisijoje, tipo repeticija, iš kurios tolko 0 o tik sugaišta diena.

    Nežinau kaip įvardintas jūsų projektas ar kaip gyvenama sodyba, o gal skirta turizmui ar pan? nes jei taip nuo šių metų derindama projektą darbo inspekcija reikalauja parengt pasirengimo ir statybos darbų organizavimo projekto dalį, thu thu thu gyvenanmims namams kol kas nereikia.

    Kas dėl derinimo, kažkodėl daug kam atrodo kad čia projektuotojo darbas, bet pagal statybos įstatymą užsakovo pareiga yra gauti statybos leidimą, architektas ta gali atlikt pagal susitarimą, nu bet aišku neuždyką gi... o jei už derinimus pinigų nesitarėt, kodėl jam reiktų gaišti laiką, atiduoda jums projektą ir derinkitės, bus pastabų pataisys ir vėl derinkitės :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mano kaip gyvenama sodyba, papildomai nieko nereikia kiek suprantu. O dėl projekto dokumentų tvarkymo - tai prokektą priduoda architektas, nes į infostatybą įkelti reikia ir elektroninio parašo, žodžiu aš pati neturėčiau ir galimybių tam. Visokius parašus surinkti aš pasiruošusi, tačiau pradžiai reikia architekto indėlio. Taip sutarta.

      Panaikinti
  2. ten būna čiūdu kai pats įkeli, vienu metu 2 projektus regstravom skirtingos savivaldybėse, tai abiem aptejais su problemom, pirmas užregistravom, paskambino truko poros popierių - papildėm, tylu ramu, ~2sav. skambinam kame reikalas, - oj pamiršau paviešint, tai projekta savivaldybe mato o kiti derintojai ne :).

    kitas atvejis irgi tylu ramu, skambinam, tai ne neužregistravom, reikėjo paskambint pranešt kad patalpinot... patys bent kas rytą negali :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, pasirodo, kai įkeli į infostatybą, reikia pasirūpinti, kad savivaldybės darbuotoja dar priskirtu prie projekto tuos, kurie turės tvirtinti. Jeigu nepasirūpinsi, gali pamiršti, ir gali likti ant ledo vat taip...

      O Vilniaus rajono savivaldybėje nors ir keliama į infostatybą, bet vis tiek reikia prieš tai susiderinti kabinete pas melioracijos viršininką, jeigu nesuderini, tai infostatyboje tiesiog ima ir pažymi, jog netvirtina. Čia žodžiu tas pats, kaip suskaičiuoti skaičiuotuvu ir į excelį įrašyti skaičių :)

      Panaikinti
    2. Galiu pasidalinti Kauno raj. sav.patirtimi. Negano to kad sukelia info statyboje, bet dar ir popierinis variantas vaikšto po kabinetus ir jeigu tai tik vienas variantas tai jis lieka savivaldybėje, o statytojas gauna tik leidimą statyboms, o orginalus popierinis projektas lieka savivaldybėje. Prieš nešant į savivaldybę turi turėti du orginalius projektus su visų parašais ( vandenų, melioracijos, šiukšlių, ryšių, ir jei ribojasi su keliu tai ir kelininkų. Sodybos leidimas galioja be termino, tai siūlau užsibraižyti visus svajojamus pastatus ir pan. kad daugiau nereikėtų vaikščioti savivaldybės koridoriais

      Panaikinti
    3. Vat aš dėl to pirtį ir suprojektvau dabar ir derinu kartu, kad nereikėtų ateity tuos kryžiaus kelius eiti. Juokingiausia, kad nieko ten sudėtingo nėra, tiesiog nėra normaliai aiškiai sudėliotos informacijos niekur - daug interpretacijų. Dėl to sudėtinga tiesiog išsiaiškinti...juolab daug aiškinimosi žodžiu, o ne raštu. Na o kiti tinklaraščiai kažkaip apie popierizmą ne ką teparašo, jau tik apie statybas. O čia oi koks procecas painus ir ilgas...Na, pažiūrėsime, kiek laiko mano derinimas vyks :) Yra juk terminai - 20 darbo dienų. Mano architektas tikrai profesionalas, projektas paruoštas neabejoju - neprisikabinsi, tai pažiūrėsime, kaip su tokiu projekteliu užtruksime... Laukiu - nesulaukiu :)

      Panaikinti
  3. O kodel pirciai ir kitiems maziems pastatukams jums prireike projektu? Mums kaip tik dabar ruosia projekta namuko, ir leidimo gavimas dar pries akis, bet as pasiteiravau del lauko rusio. Klausiu: ar reikia projekto jam? Sako mazesniems nei 50kv/m statiniams projektu nereikia. Tai mes projektuojame tik nama ir garaza. O ukinis, lauko rusys ir pirtis manau tikrai nebus didesni nei 50kv/m. statiniui. Bent mums taip buvo pasakyta, Marijampoleje. Man rods, jie tik privales buti pamineti projekte, o ne nubraizyti. Jau darosi idomu, kiek man truks baderio gauti leidima statyboms :)) Gerai, kad ziema arteja, tikiuosi lakstymas po kabinetus bus idomus ir vaisingas ir ziema greit praleks.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. matot, as ukininke, ir pas mane ukininko sodyba. Tai yra zemes ukio paskirty nekeiciant paskirties statomas namas, ir PRIVALO buti uinis pastatas. Ir jis turi buti pastatytas butent projekte nurodytoj vietoje ir pagal nurodytus ismatavimus ir turetu buti projektelis. Pirciai ir pavesinei - man paciai reikejo projekto, o derinau nes suderinimas tai papildomai nekainavo, ir viskas iskart vienu ypu - tikrai nenoreciau darkart ko nors derinti savivaldybeje - nedekingas tai reikalas... O be projekto nestatyciau net pavesines, man grazu kai suprojektuota architekto. Bet bet kokiu atveju bet kas galit kopijuoti mano pavesines projekta - wellcome :) Gavosi tikrai grazu ir modernu.

      Panaikinti
  4. Maciau as jusu pavesine nuotraukose, tikrai labai originali, butu idomu suzinoti kvadratura ir kaip visos sieneles issideste :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. cia vat aprasyta mazdaug:
    http://statausodyba.blogspot.com/2012/06/pavesines-projektas.html

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai