Reikia ar nereikia tvoros?

Beskaitant dar vieną straipsnį ir nuomonę, jog tvoros neturėjimas padeda megzti kontaką su kaimynais ir apskritai tai yra gera filosofija - neturėti tvoros, kyla noras pasamprotauti šia tema. Nes mano įsivaizdavimas bei norai laikui bėgant keitėsi. Kaip ir visuomet - viskas priklauso nuo situacijos individualiai jūsų.

Kodėl aš užsinorėjau tvoros, t.y. tvoros neturėjimo trūkumai: (arba kodėl ją geriau turėti)

- nes mano sklype auga grybai ir man nepatinka, kad žmonės vaikšto aplink mano namą ir juos renka. Jie vaikšto ir aplink daržą, kai ten dera žirniai, ir man nepatinka, kad kai kurie grybai jų krepšiuose žali ir žirnio dydžio bei formos
- nes vieną tamsų žiemos vakarą grįžau nakvoti į sodybą viena, ir einant link namuko pastebėjeu kokių 15 metrų nuo manęs tamsoje didelį baltą užpakalį. Tai buvo strinino užpakalis. Ir man vaidenosi, kad jis tuoj prieis prie manęs ir bakstels savo ragais - o man reikėjo sunešti daktus iš automobilio, tai spėkite, kokiu greičiu aš juos nešiojau į namą, saugodamasi to bakstelėjimo
- nes yra šernų, kurie žiemos vakarais ieškodami kažkokių šaknų ar velnias žino ko, išaria žemę, ir visai nesinori kad artų mano sklypo žemę (gerai, kad pasirinko kitą keliuko pusę - mano beržyną). O taip pat nesinori, kad tas šerniukas kriukteltų. Staiga. Netikėtai. Iš tamsos. Chriu.
- nes ziukiai chamai be tvoros lenda visur ir apgraužia obelaites ir kriaušes.
- nes didelis pabėgęs šuo iš kaimo gali staiga iššokti iš už medžių. Jis gal ir koks gerietis, ir gal šuniukas nori tiesiog susipažinti, bet jis vilko dydžio. O tu siūbuoji sau hamake terasoje, atsipalaidavęs nuostabų vasaros vakarą ir tau mažiausiai norisi iššokusio vilko iš už pušies.
- nes kaimuose (kaip ir miestuose) yra daug vargšų asocialių žmogiukų. Ir kai nėra tvoros, jei eina pas tave paprašyti pinigų cigaretėms. Pasiskolinti "forever", kaip sakoma. Man ne tai kad gaila cigaretėms, tiesiog išnyręs ant tavo slenksčio toks tipas, arba užėjęs kada nori į tavo kiemą kartais priverčia krūptelėti. Vienas toks tipas vaikšo su dideliu vilkšuniu. Abudu lyg ir taikūs. Na bet smagiau būtų kitoje tvoros pusėje juos matyti.
- tavo šuniukas, vis norintis pasisvečiuoti pas kaimyno vištas, bėgioja tvoros ribose ir nevaikšto pas tas vištas. Ramu tau. Ramu vištoms. Geri santykiai su kaimynu, kurio vištos.
- jeigu augini vištas, tai kaimyno šuo jų nelanko, lapei sunkiau prasiskverbti. Ramu vištoms. Ramu tau. Lapė lieka nevalgius.

Tvoros nebuvimo privalumai:

- graži filosofija: būkime draugiški - mes atviri visiems ir norėtume kad toks būtų visas mūsų kaimas
- galbūt kaimynas pataps draugu
- sutaupai pinigų. Tvora yra brangus malonumas. Kiekvienas jos metras brangus. O dar vartai. O dar jeigu jie automatiškai atsidaro. O dar jeigu į juos kala žaibas ir jie sugenda ir darkart būna brangūs.
- negražu kai kiekvieno kaimyno tvora vis kitokia - būtų smagu kad būtų vienodos arba tvorų nebūtų, tai kaimo vaizdas būtų harmoningas.

Taigi tokia štai mano gyvenimiškai ir absoliučiai individuali patirtis ir ypatingai subjektyvi nuomonė.

Tvoros aš dar neturiu. Bet labai noriu šiemet įsirengi. Jeigu pavyks - parašysiu, kaip tai padaryti pigiai :) Ir ji tikrai nebus tokia:


Komentarai

  1. Na aš manau, kad turi praeiti laiko, kol žmonės be tvorų pradės jausti kitų žmonių privatumą - tada galima bus nugriauti jas ir megzti santykius su bendruomene. Prabangiuose privačių namų kvartaluose nėra tvorų tarp kaimynų, bet visas kvartalas paprastai būna aptvertas. Kitas dalykas - jei turi daržus - tai kitaip ir neapsisaugosi - na nebent tuos daržus ir sodus apsitverti. Lenkijoje mačiau miškininkai jaunuolynų miškus net tveria, nes briedžiai mėgsta iš pušelių gyvatvores formuoti:). Tai nors ir kaip tai ne Hygge ar ne skandinaviškai, ar dar ne kaip nors tos tvoros atrodo - mes irgi apsitvėrėm. Na čia buvo toks pareiškimas iš antrosios pusės, kad nieko nebus be tvoros:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Irgi su ta dilema.
    Dauguma kaimynų atsitvėrė, tai beliko bendrauti su 1 neatsitvėrusiu, stirnomis, lapėmis... :)
    Stirnos daržą apėda, bet gal pakaktų tik daržą aptverti.
    O kurie faktoriai tave skatina tvoruotis? Gi sklypas didelis lyg?

    AtsakytiPanaikinti
  3. 👍Daugiau privalumų nei trūkumų, kaimynė žino kur skambutis ir nebepasirodo rytais prie lango😊, stirnos nepridaro žalos ir šiaip praeiviai netrumpina kelio per tavo sklypą. Augintiniai neišbėga kur nori. Jautiesi saugiau 😉

    AtsakytiPanaikinti
  4. Santykiam su kaimynais tvora tikrai netrukdys, nes nėr ko po svetimus sklypus vaikščiot :) Ypač, jei vieni ar kiti turi mažus vaikus ar šunis, kuriem sklypų ribos nėra tokios aiškios, kaip žmogui. Jei turėčiau didelį sklypą (turiu omeny kai kalba eina ne apie 10-15 arų, o ženkliai daugiau), tai apsitverčiau tam tikrą namo teritoriją, gal tuos pačius 10 arų grynai dėl tvarkos ir šiokio tokio saugumo.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Na... Tvora gal dar sulaikytu skraidancius akmenis i fasada ir langus :D o santykiu su kaimynais tai jau nepablogins :) as siemet irgi pasibaigsiu tvora, nes atsirado keturkojis pas mus, kuris gali isgasdinti vaikus einancius prie upelio

    AtsakytiPanaikinti
  6. Su tais kaimynais, su kuriais bendrai tvėrėmės tvorą - pasidarėme vartelius ir vaikštome per juos. Draugystės tai tikrai nesugadino - mes turime jų namų raktus, nakvojau pas juos per medžiagų saugojimo laikotarpį pamatų įrengimo metu, jų šuo dabar gali laisvai bėgiot.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Mano tėvų sode aptvertas 3 sklypų blokas, tad dvi tėvų sodo kraštinės aptvertos - kitos dvi atviros. Visuomet buvo malonu prie tų atvirų kraštinių, toks kažkoks bendrumo jausmas, o taip pat ir akiai maloniau - nekliūna žvilgsnis už tvoros. Tačiau iš esmės visi kiti sklypai tuose soduose apsidtvėrę. Tad nuvykus į Panevėžį - į uošvių sodus, kur nebuvo nei vienos tvoros - man buvo kultūrinis šokas, nesupratau kaip taip gali būti. Praėjus kuriam laikui tvoros pasiekė ir jų sodus, bet po truputėlį ir su tam tikru tikslu - atsirado vienas kaimynas mėgstantis taurelę gėrimo ir trumpindamas kelią pas kitus taurelės mėgėjus jis pradėjo mindžioti žolę, pakeliui nusiskindavo pomidorą ar žirnį ir t.t. tad kaimynai pasistatė tvorą su konkrečiu tikslu - kad tam vyrukui būtų nepatogu eiti pro jų sklypą ir tektų jį aplenkti. Uošvis šiaurinėje sklypo dalyje praeitais metais taip pat pasistatė tvorą, dėl labai specifinės priežasties - sudaryti vėjui barjerą, nes nuolatos iš ten pučia vėjas ir trukdo vasaroti ir ta medinė neperpučiama tvora padėjo.
    Tad tvora nėra vien blogis - ji gali turėti konkrečią paskirtį, konkrečiai problemai spręsti. Problemas išvardinote ir panašu, kad jų sprendimo būdas - pasistatyti tvorą, tad nematau tame nieko blogo :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Pritariu tiems kurie sako, kad tvora turi daugiau pliusų, negu minusų. Aš irgi sodyboje buvau nusprendęs gyventi atvirai ir stengtis būti draugiškas šalimais gyvenantiems kaimynams. Bet jie labai įnirtingai norėjo bandyti susidraugauti nesuprasdami, kad aš vertinu vienatvę. Tai jau pavargau, kai stoviu virtuvėję ir pro langą pamatau, kaip išnyra žmogaus siluetas... :D Tai dėl distancijos palaikymo ir įsirengiau tvorą, kai kaimynai klausė ar čia nuo jų bandau atsitverti, tai pasakiau, kad nenoriu, kad stirnos ir šernai daržą išknistų, kas irgi yra dalinai tiesa :D Pati tvora medinė ir neaukšta, visas kiemas matosi pro ją, bet svarbu, kad žmonės dabar nebeišdygsta kaip grybai man po langais, o visų pirma pasiskambina į domofoną. Tvorą užsisakinėjau iš čia http://www.tvora.eu
    . Dar kadangi gatvė yra gan judri, tai pastoviai šmirinėja daug vietinių žmonių tai įsirengiau telefonspynę su kamera, tad galiu bet kada matyti kas dedasi lauke. (Patį domofoną užsisakinėjau iš čia https://www.jung.de/lt/829/produktai/technologijos/telefonspynes/
    ). Jeigu gyvenčiau vienkiemyje, be jokių kaimynų aplink, tai manau nereikėtų tvoros, bet dabar kai gyvenu nedideliame miestelyje, norisi kažkaip išlaikyti bent kažkiek privatumo.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai