Lietaus vandens nuvedimas taupiai

Šiandien pirmas griaustinis griaudėjo, tai ta proga apie lietaus reikalus. Kadangi peržiemojo ir viskas veikia, tai pats laikas jau. Kurį laiką lietvamzdžiais vanduo nutekėdavo į laikinus lovelius kurie vandenį nukreipdavo kiek toliau nuo namo. Atėjo laikas paslėpti viską po žeme. Pirkti lietaus vandens šulinėlius pasirodė pernelyg brangus malonumas, ir surizikavome tiesiog viską padaryti itin paprastu būdu - vamzdžiai į žemę.

Turiu pasakyti, kad sprendimai priklauso nuo labai daug faktorių. Jeigu sakykim gruntas toks, kad kiek giliau yra smėlis - tai užkasa žmonės didelę bačką be dugno, ir surenka lietaus vandenį į ta bačką, o iš jos vanduo sunkiasi į smėlį. Pas mane smėlis prasideda tik 4 m gylyje, deja. Tačiau pas mane sodyba ir šalia mano sklypo visai netoli namo - tiesiog ariamas laukas. Taigi stogo lietaus vandenį nusprendėme tiesiog nuvesti prie sklypo ribos, o ten vanduo išsilieja ir susigeria į dirvožemį. Tokia galimybė yra, nes tai niekam nekliudo, kaimynui tas sprendimas gyvenimo nė kiek negadina.

Iš viso lietvamzdžių yra penki. Vienas jų surenka lietaus vandenį daržui. Dar vienam sprendimo nepritaikėme, tai bus vėliau. O štai likusiems trims štai toks sprendimas.

Tolimiausias vamzdis eina beveik nuo terasos.
 


Jis pasisliapia gėlyne, o betonuojant gėlyną savo laiku nepamiršome užkasti tinkamai vamzdį. Kyšojo sau toks tiesiog vamzdukas:


 
Sujungus su lietvamzdžiu tiesiog, paprastai, atrodo tvarkingai:
 
 
 
Nuo gėlyno kasame griovį ir tiesiame vamzdį link kito namo kampo:
 

 
Vamzdžiai, kurių diametras 75 mm, perėjimų, trišakių, lenktų alkūnių pagalba jungiami su latesnio diametro - 110 mm magistraliniu vamzdžiu:
 
 
Einam toliau prie trečiojo kampo / lietvamzdžio ir tokiu pat principu pajungiama į pagrindinį vamzdį:
  
 
Nuolydis maždaug po 1 - 2 cm vienam metrui. Po vamzdžiu būtinai reikia smėlio, patrombuoti ir nemažai - kad žiemos metu žemė labai neiškilnotų to vamzdžio:



Nuvingiuoja vamzdis su nuolydžio aplenkdamas gudobelę link slypo krašto, viso keliolika metrų:


Gale paruošiame gražiai duobę, išklojame akmenimis:


O štai ir vamzdis:
 
Tikriname ar veikia - toli iš kito krašto pilam vandenį, atiteka puikiai:
 


Viską užkasame ir paslepiame. Ši duobė su akmenukais yra mano sklypo ribose. Jeigu išsilieja, tai nureka į žemiau esantį ariamą ir nelabai jau prižiūrimą lauką, susigeria labai greitai, balos netelkšo:
 
 
Na o lietvamzdžiai štai taip namo kampuose atrodo:



 
 
Užkasama viskas, o šiemet gal pavyks cokolį sutvarkyti - ketinu tamsiai pilku klinkeriu apklijuoti, na ir nuogrindas padaryti.
 

 
Biudžetas nesiekė nė 50 eur, vamzdžius visokius supirkome su nuolaidom. Taigi gavosi nepadoriai pigiai viskas. Po žiemos veikia, tikiuosi ir veiks. Ačiū tėčiui už išradingumą!
 
P.S. Aš niekur nedingau. Tiklaraščio neužleidau, tiesiog trečias mėnuo kantriai dažau sienas, kurių plotas kokie 500 m2... na bet tuoj tuoj pasibaigs ir šis darbelis.
 

Komentarai

  1. liuks. as pas save viena kampa panasiai turiu pasidares. tik biski giliau kasiau, nes dejau drenazini vamzdi ir viskas apskritai uzkasta, be jokios duobes. lygtais irgi veikia :-)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. mes nelabai giliau galejome, nes reiketjo kad vamzdzio galas iseitu lauke, nuolydis nera sklypo didelis, beveik kad lygu, del to is sprendimas toks

      Panaikinti
  2. Paantrinsiu dėl diametro. Liūties metu 75mm gali tapti per siauras.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Andriau, galima plačiau sužinoti kodėl teko keisti?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Pas mus 110mm vamzdžiai pravesti aplink visą namą, puikiai susitvarko su visais 5 taškais kurie sueina į vieną taip pat 110-uką ir analogiškai vanduo nuvestas išbėga į laukus. Visur naudojom tinkamą laukui oranžinį vamzdį, kurie užkasti gan giliai, nuo 50cm ir gylyn virš 1m. Tokiam gylyje vamzdis yra saugus, kai klos trinkeles ir trombuos žemę aplink namą ar užvažiuotų sunki technika tikrai nesutraiškys vamzdžio.
    Pas statausodyba vamzdis matosi paklotas gan negiliai, beveik pačiam žemės paviršiuje, kas vėliau gali tapti problematiška atliekant kitus gerbūvio darbus, tad būkite dėmesingi tam, kad nepažeisti vamzdžių.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. pas mus iseina vamzdzio galas "i lauka", nuolydzio kitokio negalejome daryti del to. Del vamzdziu pazeidziamumo zinome rizika, del to reikes buti atsargiems ir tureti tai omeny. Sistema paprastute ir pigi, bet veikianti, per ziema nieko nenutiko vamzdziams, per vamzdiu buvimo vieta vazinejam lengvaisiais auto, viskas kaip ir tvarkoje.

      Panaikinti
    2. Lietvamzdžio gale galima įkasti kad ir vieną šulinuko žiedą ar papilt smėlio ant dugno smėlio o kraštus akmenim išklot, vandens perteklius išbėgtų į viršų. Neatmestina, kad kada nors mums teks įkasinėti šulinio žiedus sklypo kampe, bet kol kas niekas už sklypo ribų aplinkui nevyksta tad ramu. O dabar kaip ir jums svarbu sutvarkyta ir kiemas nešlampa :)

      Panaikinti
  5. Man rodos logiška, jog naminių neleidžia naudoti lauke. Juk plastmasė į šaltį reaguoja blogai.
    Oranžiniai, primenu, ne visi vienodi, yra SN4 ir SN8 - tvirtesnis. Šių galima rasti už SN4 kainą

    AtsakytiPanaikinti
  6. magistralinis yra platesnis, o kiekvieno atskiro tai toks koks ir lietvamzdziu

    AtsakytiPanaikinti
  7. Dar pagalvojau, kaip daryčiau:
    Gal būtina pravalymo skylė prieš leidžiant į žemę?
    Kad bent aukštu spaudimu pravalyt kartais
    Gal būt pats darysiu šulinėlį su grotomis, šlamštui surinkti. O perteklius, jei superliūtys, tegu liejasi per šalis apačioje o ne ant stogo

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. yra filtrai lietvamzdžio pradžioje, jie surenka lapus visokius ir pan. kad jau į lietvamzdį be šiukšlių vanduo patektų

      Panaikinti
    2. O pas mane namas prie miško. Rudenį tingėsiu kasdien lipti lapus valyt...

      Panaikinti
    3. Na pas mane namukas stovi tarp medziu, filtrus prabalyti reikia tik retsykiais, keliskart. Na bet aisku pas mane namas vieno auksto ir stogas neslidus ir patogus vaikscioti :)

      Panaikinti
  8. beje, ką aš, dabar matau gudraus, padariau, tai nupurškiau turimais dažais (spalva pagal stogo RAL) tuos kyšančius galus. vaizdas tikrai akį džiuginantis:) ar jie ten nutrupa ir pan, dar negaliu pasakyti, kol kas viskas vietoj.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Taip, komentatoriai ir šį kartą teisūs. Lauke turi būti klojami oranžiniai vamzdžiai. Tiesiog jie tam yra skirti: kitoks plastikas, storesnė sienelė. Pilki vamzdžiai ir svorio nelaikys ir šalčio. Gali sutrupėti. Ir kasimo gylis aiškiai per mažas. Kai trombuosite pagrindą nuogrindai ar aikštelei, galite sutrupinti. Ir diametras vamzdžių per mažas. Teko ne kartą matyti kaip per liūtį kemšasi net 110 mm vanzdžiai ir vanduo nuo stogo kliokia kriokliu. O pas jus namas su medine apkala ir ventiliuojamu tarpu po kuriuo vata. Ir medžiui, ir vatai tokie dalykai oi kaip nepatinka. Nejaugi trūksta laiko ar noro pasikonsultuoti su specialistais arba paskaityti internete ir viską padaryti taip, kaip priklauso. Gal būt prarasite kelias valandas, nupirksite šiek tiek brangesnes medžiagas, bet paskui nebus galvos skausmo.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš rašau tinklaraštį kuriame aprašau kaip statau užmiesčio namuką savo daugiausia jėgom. Savo - tai reiškia, su visom iš to išplaukiančiom rizikom: kažką neteisingai padaryti, kažką pražiopsoti gal. Bet pasvėrus šių rizikų pasekmes ir su tuo susijusius galimus kaštus (pataisyti, perdaryti) tai visgi ženkliai taupiau nei statant ne savo jėgom. Ir aš viską aprašinėju - ir kai pasiseka, ir kai nepasiseka, ir kai padarau bet nežinau ar iš tiesų gerai nusprendžiau, ir specialiai ką nors kitaip padarau nei rašo kokie konsultantai gąsdindami kad oj namas griųs jei pakalimo lentutę pats prisuksi. Klystkelius aprašau, nes mano tinklaraščio idėja yra (apart malonumo tai daryti) - tiesiog kitiems "vadovėlis" kaip reikėtų, arba kaip nereikėtų daryti. Svarbiausia yra - paaikškitni KODĖL reikėtų ar nereikėtų. Ir aš nesuprantu vieno - nu pakomentuokite jūs, patarkite, pajuokaukite (kviečiu tai būtinai daryti). Nu BET kam gi kaskart murkdyti su frazėm "nejau trūksta laiko pasikonsultuoti", "nejau negalite padaryti kaip priklauso", "gi taip paprasta susirasti viską internete - viens du ir viskas aišku". Aš suprantu, kad jūs norite kad aš pasijausčiau visiška debile. Bet aš nesijačiu. Na tiesiog statau kaip įmanoma paprasčiau - yra daugybė gąsdinimų ir fobijų statybų reikaluose - taip žmonės būna ir 60 cm apšiltinimo sluoksnio sudeda nesandariai. Nes parašyta apie tą sluoksnio storį (padvigubina dar dėl šventos ramybės) o ne parašyta KAIP jį svarbu sudėti. Na ir panašiai. Tai šįkart taupią lietaus sistemėlę patikėjau padaryti tėčiui. Žmogui jau tuoj septynesdešimt ne už kalnų. Padarė jis tai savo supratimu, o supranta jis nemažai, mat inžinierius yra ir šiaip oj kaip fiziką puikiai išmano. Na jeigu sutrupės tie vamzžiai ar ką - na pataisysiu. Atkasiu, iškasiu, sudėsiu naujus. Niekas ten nieko trombuoti (kaip jūs parašėte) - nesiruošia, prie ko čia vatos sluoksnis ir vėdinamas fasadas - išvis nesuprantu. Sumalat visas baisybes į vieną vietą... Daug tokių "patarėjų" - po šimtą kiekvienai sričiai. Kai statai namą, tai tų sričių šimtai, ir kiekvienąkart dešimtukui nepadarysi. Aš neknisiu proto tėčiui kad kažką jis čia blogai padarė, ne tos spalvos vamzdžius sudėjo - jis pergyvens, nervuosis. Jau išgyvens vien jūsų komentarą perskaitęs, nes jūsų tonas nukreiptas į idiotus "nejaugi trūksta laiko ar noro..." Ne, netrūksta. Daug buvo svarstyta, vertinama už ir prieš. Priimtas sprendimas, kad tai lietaus vandeniui vamzdžiai, ne kanalizacijos, todėl mūsų vertinimu gana ir tokių. Dėl diametro - na, pagyvensim, pažiūrėsim. Kol kas liūčių buvo - problemų ne. Gal bus. Tuomet parašysiu. Ir kiti ieškodami informacijos internete aptiks apie tai konkrečią info su nuotraukomis ir argumentais. Ne nepagarbiais pašaipiais "nejau noro nebuvo". O gal jūs galvojate, kad aš kokia statybų konsultantė ir rašau pagiriamąjį tinklaraštį "pažiūrėkit visi, kaip reikia daryti"? Na tai tikrai ne. Galit būti ramus.

      Panaikinti
    2. Atleiskite, kad taip supykdžiau. Tiesiog galvojau ir galvoju, kad geriau žmonėms tiesiai šviesiai pasakyti, kur jie daro klaidas, o ne suokti: „kaip jūs šauniai dirbate“, „kaip čia jūs gerai sugalvojote“, „kaip gražiai atrodo“... Tokių suokiančių pilni statybų blogai, nes pasakyti teisybę yra nepatogu. Taip pat, beje, ir girdėti...
      P.S. Pats irgi jau treti metai statausi namą. Savom jėgom. Klaidų irgi padariau.
      P.S. Nr. 2 Kai lietaus vandens daug ir jis netelpa į siaurą nutekėjimo sistemos vamzdį, susidaro patvanka. Vanduo persilieja per latakus ir nuo stogo bėga kriokliu, veržiasi pro lietvamzdžių sujungimus, aptaško sienas.

      Panaikinti
    3. Beje yra ir dar viena problema. Negiliai paklotas lietaus kanalizacijos vamzdis gali užšalti. Žiemą per atlydį arba pašildžius saulutei sniego tirpsmo vanduo nuo stogo varva lietvamzdžiais žemyn, o ten pašalas, minusas. Po truputį šąla, bąla ir sudaro ledo kamštį. Tada jau užšąla visas vamzdis, net ir lietvamzdis. O ledas, kaip žinia, turi daug jėgos... O vamzdis tai pilkas...
      Nepykite, prašau. Tiesiog imkite domėn. Ir ką nors planuodama šiek tiek giliau pasiaiškinkite. Įjunkite galų gale „durnių“, panaudokite savo moterišką žavesį ir vyrai vadybininkai jums viską išsamiai papasakos. Tada tik liks realizuoti. Sėkmės!

      Panaikinti
    4. na už komentarus ir pastabas visada ačiū. Grįžtant prie temos - parašiau apie tai tik praėjus žiemai, kai viskas pasiteisino. Man pačiai buvo neramu ar tikrai viskas veiks - įsitikinom kad veikia. Dėl žiemos - žiemą vamzdyje vandens nebuna, jeigu ir butu kazkiek - tai ne pilnas vamzdis, ir tokios rizikos praktikoje nebelieka tiesiog. O del p.s. nr 2 - per didziule liuti netelpa vanduo labiau ne i vamzdi po zeme, bet tiesiog i latakus. Latakai standartinio dydzio, ir cia problemele atsiranda jau truputi is kitu fizikos desniu - cia sios problemos didesnio diametro vamzdziu po zeme neisspresi. Cia butina normaliai visus latakus ir lietvamzdiuz apskaiciuoti pagal projekta teisingai - tai ta man padare tie is kuriu pirkau latakus ir lietvamzdzius. Jeigu kas bus ne taip - butinai pasidalinsiu. Labai tikiuos, kad viskas taip, ir kad eilini karta issisukom neperinvestave.

      Panaikinti
  10. Na taip, statytis pačiam ženkliai pigiau, bet laiko ir jėgų ir nervų tai daug kainuoja... O pas jus tikrai įdomiai ir taupiai padarytas lietaus nuvedimas. Tikrai gera idėja.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gerbiama Aura, sąžiningesnis būdas būtų sumokėti už reklamą man, o ne talpinti nuorodas ir mano laiko ir jėgų sąskaita, kurias sunaudoju rašydama savo blogą, nemokamai sau daryti reklamą. Galvojant kad kiti yra buki ir nesupranta kas čia darosi.

      Panaikinti
  11. Ar reikia nuvedinėti vandenį po žeme, gali jis nubėgti ir viršumi trinkelių ar plytelių? Kokie argumentai už ir prieš?
    Aš galvoju lietaus vandeniui nutekėti viršmi trinkelių. Ar čia klaida?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Autorius pašalino šį komentarą.

      Panaikinti
    2. Viršum trinkeliu? Bet tai sroves bus ir plauks gi viskas per normalesni lietu...

      Panaikinti
  12. Sveiki, pilki netinka lauke nes jie po ziemos tau subliuks nes neturi priedu tai viska turesi persidaryt ir pinigus ismetei i bala :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Žiūrėkit ne spalvą o sienelės storį - spalva nesvarbu, plastikas tas pats tik dažai kiti. Pilki paprastai būna 3,2 mm storio, tai atitinka SN4 stiprumą. Rudi dar būna ir 3,4 mm storio. Jų stiprumas SN8. Dažniausiai užteks SN4 :-). Ex vamzdžių gamintojas.

      Panaikinti
  13. Salta ziema praejo ir niekas nesubliusko :)

    AtsakytiPanaikinti
  14. Autorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  15. Sveiki, norėjau pasiteirauti dėl lietaus vandens nuvedimo. Namo plotis apie 7m, vienam šone ir kitam bus po lietvamzdi, stogo plotas apie140m2. Ar užteks ir ar galima statyti plastikinę bačką 200l po žeme išpjovus dugną ir nuo abiejų lietvamzdžių atvesti vamzdžius po 3,5m ilgio?Beje kokiame gylyje visa tai reiktų daryti?

    AtsakytiPanaikinti
  16. Panašiam stogo plotui pas mus viso 6 lietvamzdžiai.Į 2 jokiu būdu netilps vanduo.O 200 ltr.bačka per gerą liūtį gali prisipildyti per val.,ar net per pusvalandį.O jei liūtis tęsis keletą val.Kas tada?

    AtsakytiPanaikinti
  17. pasmane namo stogas 400 m2 vienoje namo puseje yra 2 latakai ir kaskur virs 100 m2 y zeme ykasiau 10 m drenazini vamzdi su akle sugere puikiai nera bedu . kito stogo dalis virs 200 m2 yra 2 latakai ydejau sulinuka maza po zeme ir pratesiau 12 m drenazini vamzdi su akle , ir iskar beda nebespejo sugert , bet beda radau kai dejau sulinuka jeme atciranda oro kamstis per liutis todel ir nesubego . nes atkases drenazo gala padariau kaip alsuokli ir beda pasibaige, bet dabar dar del visoko dadursiu 10m gale paliksiu alsuokli ir manau bus viskas 100% gerai . vamzdius dejau oranzinius po trinkeles o drenazines is ermitazo melini su balta kojne mauta dirba puikiai.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai