Daržas

Anksčiau buvo taip: pasodinu agurkų ir palieku augti. Ir užaugdavo. Patys. Viskas paprasta. Kad taip jie pas mane smagiai neprižiūrimi augdavo, tai tiesiog pasisekė, na dar proto užteko sodinant žemę su kompostu sumaišyti. O jeigu rimtai, tai daržininkystė yra toli gražu ne fizinių, bet protinių pajėgumų reikalaujantis dalykas. Reikia labai gerai viską susiplanuoti, apgalvoti, numatyti, net nusibraižyti.

Daržo istorija susidėjo iš kelių rimtų dalykų: vandens bačkos, pakeltų lysvių ir žemės.

Galiu tik pasidžiaugti, kad vietos pas mane daug, ir be vargo atsirado saulėta vietelė šiltnamiui ir lysvėms, kurių suplanavau net 15 (dvi iš jų mažutės, po pusę).  Prieš tai teko žemę išlyginti, štai paruošta teritorija:


Vandens bačka

Tiesą sakant jų prireikė dviejų. Viena - užkasta į žemę:

Kita - aukštai iškelta, iš jos ir laistomas daržas, kai lietaus pritrūksta:


Bačka ant rimto karkaso rimtai įbetonuota:


pasislėpusi pušynėlyje, nesimato jos net ten, tai vaizdo negadina.

Principas toks: nuo namo stogo vieno šlaito surenkamas lietaus vanduo keliauja į užkastą žemėje bačką. Vienas lietvamzdis eina į žemėje užkastą vamzdį:



Čia taip lietvamzdis sujungtas paprasčiausiu būdu: 


Ir taip link užkastos žemėje bačkos. Aplink ir po apačios ir aplink smėliukas, kad mažiau judintų gruntas, kai šals:

Bačka kuri žemėje - ji būtinai visą laiką turi būti užpildyta vandeniu. 


ji turi būti pilna vandens, kad jos nesuspaustų šąlantis gruntas. Jeigu bačka užkasta žemėje, žemė šaldama bačką spaudžia iš išorės. O vanduo esantis bačkoje, sušalęs į ledą, priešinasi išorės spaudimui. Tokiu būdu bačka per šalčiausią žiemą išlieka sveikut-sveikutėlė. Tokiu pačiu principu statomi maži lauko baseinai (žiemai užpildomi vandeniu).

Vasarą irgi turi būti visuomet pilna. Jeigu ji tuščia - tuomet geram lietuj nulijus, vanduo sunkiasi iš išorės ir spaudžia bačką. Taip ir įvyko: radome visą deformuotą, gerai kad neįskilo. Tai labai svarbu pirmaisiais metais, kol dar nesusigulėjęs aplink bačką gruntas (jis ten minkštutis, nes užpiltas tiesiog įsodinus bačką į iškastą duobę, nesusitrombavęs)

Į bačką įleistas drenažinis (purvino vandens) siurblys su plūde (Jo mums nereikėjo pirkti, nes jį pirkome kai darėmė pamatus ir reikėjo iš išgręžtų poliams duobių vandenį siurbti). 



Kai bačkoje vandens lygis pakyla (po lietaus), plūdė pasikelia - tuomet automatiškai įsijungia siurblys. Siurblys pumpuoja vandenį į kitą, aukštai pastatytą bačką. Kai vandens lygis bačkoje nukrenta, plūdė nusileidžia ir išjungia siurblį. 

Bačkos, iš kurios laistomas daržas, dugnas maždaug 2,3 m aukštyje. 


Taigi laistymo sistema įrengta. Norėjom laistyti viską šiltu pilnu mineralų lietaus vandeniu, tačiau nutiko baisi sausra. Todėl pildydavome bačkas gręžinio vandeniu, stengdavomės, kad jis įšiltų bent kiek bačkoje. Be šios sistemos derliaus praeitą vasarą neturėtume. Vandens srovė iš tokios sistemos nėra stipri, laistosi viskas pamažu, švelniai, taip kaip augalams ir patinka. Patartina šlango gale įtaisyti kokį ilgesnį vamzdelį, kad patogiai stovint laistyti galima būtų, su kraniuku.

Pakeltos lysvės

Nusprendžiau, kad darže bus pakeltos lysvės. Geltono karučio kursuose pasakojo, kad sąvoka "pakeltos" yra labai plati - nuo šiek tiek pakeltų iki įrengtų beveik 90 cm aukštyje, kad išvis lankstytis nereikėtų :) Mano atveju aukštis 22 cm (sujungtos 10 ir 12 cm pušinės lentos). Ilgis 3 m, plotis 1 m. 



Medis padengiamas saulėgrąžų aliejumi, kad tarnautų ilgiau:


Tarpų tarp lysvių norėjau didelių, jie po metrą: ir patogiau darže sukiotis, ne ankšta, ir karutis kuris gan platus, laisvai pravažiuoja.


Į visas lysves paklotas tinkliukas nuo kurmių. Rizika kad kurmiams nesant - įsiveis kurkliai, bet gi nebūtinai, pagyvensim pamatysim, Kurklių  dar nesu pastebėjusi, o štai kurmiai tai siutina, jų pas mane baisinga daugybė. O štai pavyzdys, kas nutinka, kai kurmis atsiremia į tinkliuką: jis pabaksnoja nosimi jį ir apsisuka atgal nieko nepešęs, belieka tunelio pėdsakas:


Žemė ir derlius

Žemę daržui aš nusipirkau. Iš pradžių buvau sutarusi nusipirkti žemę maišytą su kompostu, bet po ilgos istorijos nepavyko ir teko skubiai ieškoti tiesiog žemės. Žinot, kaip būna kai perki žemę telefonu - NIEKO apie ją nežinai. Tėtis nuvažiavo pasižiūrėti iš kurios vietos ją kasa, bet gi negali būti tikras kad būtent ją tau atveš. Bet kito kelio kaip rizikuoti, nėra, taigi atvežta žemė:


Ir supilta į lysves. Na ir pasėjau - pasodinau savo aš karalystę. Galiu iškart pasidžiaugti - tikrai patogios tos pakeltos lysvės.


Pradžioje atrodo viskas nedrąsiai;



Štai patogus įrengimas žirnių lysvei: pritaisomi iš abiejų galų bruseliai, įtempiamos virvutės - patogus labai dalykas, ir žirniai sėkmingai augdami kopia:


O čia nuo angliškų daržų versijų pamačiau kaip vijoklines šparagines pupeles sodinti, su tokiais strypeliais:

Štai užaugusios kaip jos nuostabai atrodo ir visą daržą puošia:


Puošia ir visokios gėlės: medetkos, serenčiai. Gėlės atbaido nuo daržovių kenkėjus įvairius. 


Apie augalų derinimą ir vienas kitam daroma gerą įtaką (arba atvirkščiai) sužinojau modernaus daržo kursuose. Jau nekartą esu pasigyrusi, kad juos lankiau, bet darkart nepatingėsiu parekomenduoti Geltoną karutį , nes man pradedančiai jie labai padėjo. Teko su tėčiu ties daug kuo to pasekoje pasiginčyti, nes jis kai kurios dalykus praktikavo kitaip.

Padarėm klaidą - nenaudojom visiškai komposto, ir agurkų neuvo. Na buvo... keletas :) Žinau kad apylinkėse niekas agurkų neturėjo, bet agurkams kompostas yra būtinas. Iš tiesų tai buvo savotiškas būdas patikrinti ar apskritai atvežta žemė derlinga, tai galiu pasidžiaugti, kad tikrai taip, nes daug kas sėkmingai užaugo, apart agurkų ir...špinatų hm...

Kažkas augo darže:


O kažkas augo šalia daržo, irgi neblogai :)


Rudenį nuimamas šiltnamio stogas; užsėti lysvių garstyčiomis, kad šios papildytų dirvožemį naudingomis medžiagomis aš...ne nespėjau, aš garstyčių sėklų niekur niekaip neradau Vilniuje :(

Žiemą kai buvo sniego daržas miega labai saldžiai:


Ką aš sėsiu ir ko ne:

Nusprendžiau visgi neauginti braškių kol kas. Nusipirksiu kelis kartus pavalgyti šviežių sezono metu. Tai pat norėjau pasodinti smidrų, bet pagalvojau, kad jų irgi kelis kartus šviežių sezono metu galima nusipirkti.

Na o kas buvo ir bus: ridikėliai, salotas, krapai, petražolės, špinatai, rukola, burokėliai, morkos, agurkai, cukinijos, moliūgai, šparaginės pupelės, žirniai, svogūnai, česnakai. Lysvė su arbatžolėm ir prieskoniais, kas dažniausiai daugiamečiai: šalavijas, raudonėlis, levanda (beje, pati sudaiginau, pasodinau, sėkmingiau auga), mairūnas, čiobreliai, laiškiniai česnakai, mėtos, rozmarinai, melisa, bazilikas, pankoliai.

Ir labai labai pasodinti saulėgrąžų! Dar nė karto jų neauginau, bet jos man toks žavus vasaros simbolis - tikiuosi būtinai šiemet jos bus. Žinoma bus ir pomidorų su paprika. Šiltnamyje. Nors man labai knieti pomidorus pabandyti kelis užsiauginti ir lauke.

Labai trūksta mano daržui komposto dėžių. Ir reikėtų lapų humosui rinkti sutaisyti vietelę. Dar būtu labai pravartu turėti darbastalį, o šis galėtų būti po pergole, kuri apsodinta kokiais vijokliais. Ir vabzdžių viešbučio reikės. Bet ne viskas iš karto, po truputį.

Komentarai

  1. Braskes man vienas lengviausiu darzo augalu, su salyga, kad turi mulciaus. Turiu 4 lysves ir kasmet viena atnaujinu.

    O ka realiai duoda pakeltos lysves? Suprantu, kad jos siltesnes, bet jas ir laistyti daugiau reikia. Jose maziau piktzoliu?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tiesa del tos uzkastos backos ir jos saldymo ziema tai apakes, kad taip galima daryti. Good to know. Dar nezinau, kam toki ciuda gabrio panaudosiu, bet panaudosiu:)

      Panaikinti
    2. gėda prisipažint bet pritrūkau lysvių. Yra ką sodint tame darže :) Tai tiesiog braškėms reikėtų dar minimum dviejų lysvių. Su smidrais tas pat - jiems reikia daug vietos. Tai kol kas šie dalykai palauks. Del pakeltų lysvių laistymo - taip, jas reikia laistyti dažniau. Bet labai nelygu kokia vasara. Šią vasarą buvo didžiulė sausra, tai gerai apskritai kad buvo galimybė laistyti :)

      Panaikinti
  2. Pakeltos lysvės tvarkingiau, šiaip jas teisingai prižiūrint ir papildant maistingomis medžiagomis - nereikia sėjomainos, patogiau tupinėti apie jas, kai ravėti reikia, pasodinti kažkaip viską ir pasėti patogiau. Patogiau pritvirtinti visokius bruselius ir t.t. Šiaip aš daugybę youtube britiškų daržų prisižiūrėjau, tame tarpe ir Jamie Oliverio fazendą, viskas pakeltose lysvėse - tvarkinga, gražu, patogu. Susižavėjau ir užsinorėjau pas save būtent tokio daržo. Be to - nu niekaip man nesigauna tvarkingia padaryti paprastos lysvės, nuolat gėda kaip kreivai gaunasi... Taigi tokie štai vargani mano moteriški argumentai :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Neikalbinesiu, bet jei pritrukai mediniu lysviu ir turi mulco, drasiai ant zemes soding ir mulciuok. Ir piktzoles netaip auga, ir medziagu jokiu netruksta. Ir laistyti nereiks (nuli vandens daviau pas sau), nes mulcas sulaiko dregme.

      Galima ir kita filosofija vadovautis - pas tave miskai, vadinasi or zemuoges. Prisirenki kiek reikia ir viskas. Daug sveikesnes ir uzaugusios naturaliai.

      Panaikinti
  3. Ziauriai neblogai. Ypac su backa ikasta gerai sugalvojot. Pavojinga su tom lysvem, irgi siemet dvi pakeltas pasidare greit pastebejom, kad pavasariop neisvengiamai teks plestis :-)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Aš vis tik dar paklausiu. Ar vasarą ta talpa irgi privalo buti pilna, ar nebutinai? Nes jei ir vasara turi buti pilna, tada nesuprantu, kam ja ikasineti. Nebent tam, kad nesimatytu.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ikasti tam kad vanduo nuo stogo einantis per lietvamzdi - o lietvamzdis graziai i zeme nueina - i backa per vamzdi kuris zemeje su nuolydziu - sekmingai u backa suteketu. Nesinori gi salia namo statyti backa ir i ja ibesti lietvamzdi. Viskas po zeme paslepta. Su nuolydziu, kurio mastas priklauso nuo to kaip toli nuo vandeni surenkancio lietvamzdio (ir namo) yra ta backa

    AtsakytiPanaikinti
  6. Gal čia daug to lietaus ir nebuvo, bet įdomu, o kaip toliau ..... kai abi bačkos prisipildo? kaip atsijungia siurblys? ar ką praleidau?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. šiaip tai dažniausiai tai tenka laistyti daržą ir vanduo senka... Manau kraštutiniu atevju tai reikėtų tiesiog išleisti vandenį iš viršutinės bačkos jeigu jau labai labai per daug lytų...dar su tokiu atveju per visą sezoną nesusidūrėm...

      Panaikinti
    2. Siurbli ijungia ir isjungia VANDENS LYGIS apatineje backoje. Kai virsutine backa prisipildo pilna, vanduo is jos teka ant zemes tiesiog. Jeigu lietus lytu be sustojimo, tai vanduo visa laika ant zemes ir teketu :) bet taip nebuna. I abi backas kartu paemus telpa 2 tonos vandens. Kadangi virsutine backa yra tarp medziu ir nuosaly,tai tas vandens nutekejimas is jos niekam netrukdo.

      Panaikinti
    3. Aš tai suprantu, kad "Siurbli ijungia ir isjungia VANDENS LYGIS" :) Klausimas ar tai efektyvu, jei tarkim lytų 2-3 dienas, talpos prisipildytu manau jau po dienos gero lietaus (tiesa praėjusi vasara nebuvo lietinga), tada likusias dvi dienas siurblys veiktų veltui :( Čia gal reiktų kokio specialisto su automatika, kad padarytų siurblio atjungimą užsipildžius abiem talpom .... Manau šeimininkės tėvukas tikrai ką nors sugalvos :) nagingas matosi vyrukas :)

      Panaikinti
    4. Kokia nors automatika butu gerai,taciau mes nekelem sau tokio tikslo,kad viska davest iki idealumo.Galima butu padaryti ir kapiliarini laistyma irdar ka nors.Juk reikia ka nors ir sodybisko palikt.Jeigu kaip Jus sakot lytu tris dienas,tai paprasciausiai reiketu istraukt laida is rozetes.

      Panaikinti
    5. UPS :) "Mediniai laiptai" ir yra šeimininkės tėtis :) Malonu matyt žmogų pas kurį rankos auga iš teisingos vietos :) Pagarba.

      Panaikinti
  7. Tai tikslas aiskus - paslepti backa. O ar vasara ta backa gali buti ir tuscia? Biski cia tave su techniniais klausimais uzknisim.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. na paslėpti taip, kad vandens įtekėjimo į bačką taškas būtų žemiau nei vamzdžio su lietvamzdžiu (nuo stogo) susidūrimo taškas. Vasara kaip ir rašiau - būtų gerai kad būtų pilna, nes tuščia spaudžiama gruntinių ar lietaus vandenų deformuojasi - panaši tampa į palamdytą skardinę :)

      Panaikinti
  8. o garstyčių sėklų kalvarijų turguje pernai mačiau.

    AtsakytiPanaikinti
  9. kadangi apie bačką dabar rašote, tai suprantu, kad ji po žiemos gyva liko :) O ar nenusidūrėte su bėdomis per atlydį, kai nuo stogo vanduo jau bėga, o bačka dar užšalusi? Beje, siurblį matyt žiemai išėmėt, tad kur tekėjo vanduo nuo stogo?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Problemu su tuo, kad per atlydi nuo stogo bega vanduo,o backa dar uzsalusi nekyla, paprasciausiai pries ziema backa nuo lietaus vandens reikia atjungti

      Panaikinti
  10. Su kuo lyginot žemę? (vaizdelis pirmoj nuotraukoj) :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. lyginta su bobkatu (stai cia aprasyta: http://statausodyba.blogspot.lt/2014/10/siek-tiek-lygiau.html )
      kainavo apie 150 eur, nepigiai bet kito budo nesuradau

      Panaikinti
  11. Sveiki, gal ir as ko nors nesupratau, bet cia kazkas su logika kertasi.... jei apatine backa pastoviai turi buti pilna, tai kokia gi jos tada paskirtis? Tik pradejus lyti lietui, ji jau buna pilna ir isijungia siurblys, kuris tiesiogiai kelia vandeni aukstyn. Islaiscius virsutines backos turini, apatines naudoti nebegalima? (Dar suprasciau jei apatine su siurbliu galima butu pilnai istustinti?). Gal cia tik laikinas sprendimas netustinti apatines, kol zeme susigules, priesingai ir kibiro pakaktu su siurbliu:-)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Apatines backos paskirtis rinkti lietaus vandeni nuo stogo,o pilna ji turi buti todel,kad:vasara jos nesuspaustu i zeme besisunkiantis lietaus vanduo,o ziema salanti zeme.Kaip,kad jus ir sakot,tik pradejus lyti lietui,apatine backa greitai prisipildo lietaus vandens.Toliau siurblys is jos vandeni varo i virsutine backa.Priminsiu kad virsutinej[kaip ir apatinej]backoj telpa viena tona vandens.Su tokiu kiekiu vandens galima daug ka palaistyti.Jeigu lietus nustoja lyti ,tai ir i apatine backa vanduo jau nebebega,reikia laukti naujo lietaus.Jeigu lietaus ilgai nebutu[praita vasara taip buvo]tada reiketu prileisti vandens i apatine backa is grezinio.Dar syki:apatine backa tik tarpine stotele.

    AtsakytiPanaikinti
  13. Kokios tų bačkų kainos ir kur jas pirkot? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. kažkada dvi bačkas pirkom už 200 Lt, tai po 100 gaunasi, dar anksčiau pirkom vieną už 150 lt, taigi kaip pasiseks - jos naudotos, nuo kokiu nors dazu ar pan. dalyku lieka... internete manau irgi galima pasieskoti

      Panaikinti
  14. Sveiki, kaip laikosi Jūsų pakeltos lysvės? Ar dar gyvos?) Įdomu,kiek metų gali išlaikyti medinės lentos...

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai