Lietuviško interjero nėra

Lietuviškos interjero krypties nėra. Man rodos, jog lietuvišką interjerą siejame mes arba su minimalizmu   arba su etno dalykais. Pirmu atveju dažnai pritrūksta vientisumo, įdomių detalių interjere ir užbaigtumo, o antru atveju viskas tiesiog kaimietiška ir gana grubu. Abiem atvejais įžengęs į namus nedažnai ką gali suprasti apie žmones, kurie gyvena tuose namuose.

Mastant apie mus, tokios kontraversiškos asociacijos kyla... Pavyzdžiui, esame katalikai, ir iš kartos į kartą po truputį nusėdo mumyse konservatyvumas ir susitaikymas, kitavertus visi didžiuojamės jog esame paskutiniai pagonys ir tas karingumas, pasipriešinimas, avantiūrizmas - savybės, kurių neatimsi. Minimalistinis interjeras, pragmatiški sprendimai - labai dažnai vyrauja, bet mūsų bažnyčios - ne kuklios protestantiškos... katalikų bažnyčios prabangios, ką čia spėlti - prabanga mums patinka. Mūsų būdas - esame labai emocingi, bet tai yra taip giliai užslėpta - mūsų išorė rami. Esame patriotai, būdami savo kilme itin maišyti: lietuvių, lenkų, ukrainiečių, rusų, vokiečių, o dažnai ir prancūzų ar vengrų prosenelių turime. Tikėtis vienalyčio skonio iš tokios genetikos žmonių gal ir nebūtų visiškai teisinga.

Galbūt sakau mastant apie lietuvišką interjerą jis ir turėtų atspindėti tokį kontraversiškumą, tik iššūkis yra apjungti tai į visumą - suderinti.

Viena, kas man atrodo labai būdinga dauguma mūsų - mes esame gamtos vaikai. Mes vis dar važiuojame grybauti, mums patinka žygiai baidarėmis, kaimiška pirtis, laužo kvapas, žvejyba. Mums ne tas pats ant kokios rūšies medžio malkų kepsnį spirgiti :)

Todėl galvoju, kad kalbant apie namų įrengimą, natūralių medžiagų poreikis emociškai yra gana stiprus: medis, linas, kailiai, ragai jeigu norit. Spalvos? Stiprūs akcentai būtinai. Klausimas kokia forma - nebūtina sienas raudonai išdažyti, gal tai paveikslai, gal dar kas nors.

Man kažkokiu būdu ieškant skurdžios informacijos apie lietuvišką interjerą įstrigo durų tema. Sako, durims per mažai dėmėsio skiriame. Prisiminiau save kažkada remontą dariusią - durys paskutinis dalykas kurį stataisi ir joms tiesiog pinigų nelieka cha cha :) Berods būtent durims anksčiau ypatingą dėmesį skirdavo - ir iš tiesų senuosiuose pastatuose kartais negali atsižiūrėti į duris...

Taigi, lietuviai, kokie jūsų lietuviški namai? Kas yra būtina, kas atspindi tapatybę? Kas atvykus svečiui iš už jūsų marių pas jus į namus būtų malonus atradimas?

Komentarai

  1. Man lietuviška koklinis pečius, bet tau tai neaktualu:) Medį tu jau paminėjei.

    Man dar lietuviska labai suolai su keturiom kojom arba tokie mazi suoliukai, ant kuriu sededavo mociute ir skusdavo bulves. Galima labai grazius suolus pasigaminti ir pritaikyti. Man kaimynas pagamino is pelkiu (juodinto) azuolo toki suoliuka - negaliu atsigrozeti, bus toks ir naujoj sodyboj.

    Na man labai lietuviska yra dangaus sodas, kuparai (skrynios).

    Manau nemazai minciu gausi, bet cia reikia atsirinkti, kad nepasidaryt per daug sunkaus interjero. Tuo labiau, kad kaip suprantu pati labiau i skandinaviska taikai.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Man pačiam patinka kontrastai, bet su jais yra gan pavojinga. Galima prisižaisti. Pas save viduje netrukus klijuosiu kai kurias sienas klinkerinėm plytelėm, kas kaip suprantu nėra itin populiaru. Tuo labiau lietuviškumo tame nelabai matau.

    Gal aš ir neteisus, bet man atrodo, kad mes kaip tauta pamiršom eiti koja kojon su laiku ir tiesiog nesukūrėm modernios versijos daugelio papročių ar tradicijų. Dėl to mano galvoje nėr jokio vaizdinio, kaip turėtų atrodyti modernus lietuviškas interjeras. Kaimiškas taip, o modernus ne. Na, bet jei nuo kažko reiktų pradėti, tai, manau, būtų rąstinis namas visų pirma.

    AtsakytiPanaikinti
  3. is kur mumi galim tureti palikima, kai is pradziu buvo zydai, veliau rusai. dabar turim nauju medziagu, spalvu... bet mazai tepazengem su baltai/zaliai dazytom sienom :) ypac kai ieskai kokio busto pirkt ar nuomotis ir pavartai skelbimus :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Kaip mano senelis sakydavo: lietuvių inteligentija - tai antra karta nuo žagrės ...
    (Pats beje nuo žagrės, bet mokslus Paryžiuje baigė).
    Taigi, žemdirbio interjetas mūsų lyg nedomina, o savo miesto kultūros neišvystėm.
    Gal net lengviau apie eksterjerą kalbėti. Štai estai gana skiriasi:
    https://www.google.com/maps/@59.436266,24.5633883,3a,75y,18.05h,90.11t/data=!3m6!1e1!3m4!1sj7vWOU6pJHK7pE_AD537pg!2e0!7i13312!8i6656?hl=lt

    AtsakytiPanaikinti
  5. Iki kolektvyzacijos ir melioracijos darbų mes turėjome tikrai gana savitą tiek namų eksterjerą tiek interjerą. Tačiau didžiausią blogybę padarė kaimynas iš rytų, sunaikinęs visą tai ir suvaręs žmones į vienodus silikatinius namus gyvenvietėse ir blokines dėžutės miestuose. Kelių kartų prireiks, kol vei susiformuos tam tikras Lietuviškas namas. Tačiau man pirmiausiai jis asocijuose kaip ir kitiems su kokilinium pečiu, langinėmis, didelėmis pastogėmis, viduje pirmiausiai masyvo lentų grindys.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ne, jau nebus kažko tikro unikalaus.
      Toks laisvas žmonių ir informacijos judėjimas naikina bet kokią tapatybę.
      Tiesiog teks susitaikyti.
      Bet, kažkokį originalumą gali kurti gamta - jei statytojai derinsis prie LT gamtos. Bet tam subtilaus skonio reikia.

      Panaikinti
  6. Kaip sodybai:
    https://www.facebook.com/latezeris/
    nors virtuvę ir vonios kambariai kiek kukloki ir fantazijos galėtų būti daugiau.
    Kaip namams tai daugiau norėtūsi modernumo.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gražiai. Bet langai...
      Kaip ir to tikro anekdoto: gavo langus dovanų o pagal juos namą suprojektavo :)

      Panaikinti
    2. Kalbant apie langus moderniame lietuviskame variante - manau kad langai, turint omeny sviesos trukuma didziaja metu dali, turetu buti dideli. Nes kitaip tamsu ir nelinksma

      Panaikinti
  7. O kas pačiai autorei yra lietuviški namai?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Po truputi zingsnis po zingsnio atrasiu :) turiu daug ideju ;)

      Panaikinti
  8. Na tai bent porą saldainių išvyniok:)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Sveiki visi. Mačiau komentarus iš žmonių, kurie jau gavo savo paskolą iš ANGGA DIMAN, ir tada nusprendžiau kreiptis pagal jų rekomendacijas ir prieš kelias valandas patvirtinau savo asmeninėje banko sąskaitoje bendrą 30 000 eurų sumą, kurią prašiau. Tai tikrai puiki naujiena, ir aš patariu visiems, kuriems reikia realios paskolos, kreiptis per savo elektroninį paštą (anggadiman1@gmail.com). Džiaugiuosi dabar, kad gavau paskolą, kurią paprašiau

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai