Grindinio šildymo sistemos užpildymas

Betone esantys vamzdeliai užpildyti ne vandeniu, o neužšąlančiu skysčiu. Nesu tikra ar tikrai verta tai daryti, nes malonumas tai žinokit ne iš pigiųjų, tikrai galvojau, kad tai nekainuos taip brangiai...

Visa tai "dėl viso pikto". Kartą pas pažįstamus gūdžią žiemą elektra dingo. O lauke naktimis buvo -35. Lesto negalėjo atvažiuoti gana ilgai, nes matyt tokiu oru daug visur panašių gedimų buvo. Jų namas nėra gerai izoliuotas, na toks prieš kokius gal 20 metų statyts, medinis. Temperatūra name krito, o sykiu ir vandens temperatūra radiatoriuose... Žodžiu baigėsi viskas laimingai, nes jie privertė Lesto atvažiuoti, elektra atsirado. Bet grėsmė, jog vanduo radiatoriuose užšals, buvo didžiulė, na ir šiaip kainavo tikrai vargšams labai daug nervų.

Tikimybė, kad dingus elektrai per keletą dienų vamzdeliuose vanduo sušals nėra didelė, juolab namo šilumos izoliacija yra gera. Bet aš jau įpratusi net buvau galvoti, kad užpildysim neužšalančiu skysčiu. Santechnikas sakė, kad taip daro vis daugiau žmonių, nes grindinis šildymas vis gi yra didelis betoninis radiatorius per visą namo plotą, dėl to rizika kad ir nedidelė, bet pasekmės būtų dramatiškesnės nei įprastų radiatorių atveju (taisyti tektų ne tik radiatorius...).

Visgi manau kad tam, kad sušaltų vanduo sistemoje - reikėtų labai ilgo ir siaubingai šalto laikotarpio, toks teorinis turbūt dalykas tai. Bet aš viską darau su sąlyga, kad tai sodyba, o jei kada paliksime namuką be priežiūros ilgesniam laikui ir t.t....

Na neužšąlančio skysčio privalumas dar tas, kad jame skirdingai nuo vandens nebūna nuosėdų, ir tai sistemai yra aišku pliusiukas.

Skystis štai tokiuose bakeliuose:


Visas skystis sistemai užpildyti kainavo 413 EUR (taip taip...1426 litų - kai sužinojau tokią sumą, šiek tiek pasigailėjau tokio sprendimo, o sužinojau ją post factum, prieš tai visi kalbėjo apie minimum dukart mažesnę sumą)

Santechniko darbas - 30 EUR.

Komentarai

  1. Antifrizo/gliukolio šiluminė talpa 15-20% mažesnė už vandens. Tai reiškia kad bus mažesnė ir sistemos šiluminė galia. Tokiu atveju ir šildymo galia (SS, tankiau isvedziotas vamzdis grindyse) turi būti didesne. Ar i tai atsizvelgta?

    Saltinis
    http://www.de2.lt/naudinga-informacija/lentel%C4%97s/1673-antifrizo-naudojimas-%C5%A1ildymo-sistemose

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. as labai atsargiai ziuriu i tai kas teorija ir tai kas praktika. Megstu toki pavyzdi: i jura ilasintas lasas rasalo teoriskai jis ten yra, bet praktiskai...jo ten nerasime. Sakykim, sioj jusu nuorodoje kalbama apie cinkuotas detales - bet tokiu sistemoje tiesiog nera. Sutinku, kad silumine talpa antifrizo mazesne, bet juk i cirkuliacini kontura paduodamo - ar tai bus vandens, ar tai bus antifrizo - temperatura bus ta pati. Galbut griztancio skyscio temperatura bus laipsniu kitu zemesne, bet gi cia vel - teorija ar praktika? Siluminio agento temperaturos nekaitaliosi kiekviena diena, isiles betonas bus inerciskas ilga laika. Ir labai sunkiai isivaizduoju tos mazesnes silumines talpos poveiki visam sildymo procesui.

      Panaikinti
    2. ta pačia teorija - glikolis grindyse? Čia kokia turi būti temperatūra namo viduje kad užšaltų vanduo? Net visai nešildomame name ji nenukris žemiau nei 10 laipsnių

      Panaikinti
  2. kas per skystalas supiltas? negi grynas "glikolis"?? gryno tai tikrai nereikia, spėju buvo padarytas kažkokio procento tirpaliukas su vandeniu. kokio procento?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sistema uzpildyta koncentratu. Po pradinio uzpildymo visada sistemoje lieka oro, ir slegis del to kazkiek krinta. Todel keleta kartu papildzius sistema vandeniu, koncentracija mazeja.

      Panaikinti
  3. Spėju tai Propilenglikolis. Užšalimo temperatūra –59 °C.
    Šiek tiek atšalimui ruošiatės? ;)
    Skiesčiau bent 1:4 - užšalimo temperatūra –10 °C.
    Tiek visiškai pakaktų visai lietuviškai žiemai gerai apšiltintame nešildomame name.
    Nors ... Gi pas jus sodyba. Jei kas žiemą išdaužtų langą ir atjungtų elektrą, tai po paros viskas užšaltų...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš manau nuo tokių ekstra atveju gelbėja signalizacija :)

      O kaina už šį skystaliuką išties gana įspūdinga :)

      Panaikinti
  4. pilnai pritariu kad koncentratas nėra būtinas, nes toookios temperatūros tikrai nepasieksime, jog to reikėtų. be to jo fizinės savybės gerokai kitos - daug tirštesnis reikalas, tad cirkuliaciniam siurbliukui bus ką veikti.
    siūlau daugiau šio marmalo nebepilti, o po truputį jį vis skiesti esant poreikiui. gal po sezono kito nuspręsite jo koncentraciją sumažinti iki kokių 30%, tada galėsite papasakoti, ar yra kokie skirtumai lyginant su koncentratu (pvz greičiau sušyla, tolygesnis katilo veikimas ir pan).
    patirtis rodo, kad vandens ir glikolio tirpalas stingsta ne į vieną didelį kristalą, bet į daug mažų kristaliukų, ir ši masė turi tam tikrą poslinkį, tad net esant užšalimo temperatūrai tikėtina, kad tirpalas nesprogdins vamzdžių.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai