Minčių posūkiai šildymo tema

Žinot, buvau kelis metus tvirtai įsitikinusi, kad šildymas namo bus granulinio katilo pagalba. Apskritai jau prieš projektuojant buvau pasidariusi šiokį tokį tyrimą, kokie tie šildymo būdai būna, dar 2012-ųjų pradžioje.


Tiesą sakant neatsisakau granulinio katilo minties ir dabar, bet besiaiškinant kaip gi su tuo granuliniu katilu elgtis kai žiemos ne itin šaltos, ir kai lauke temperatūra dažnai būna ne didelis minusas bet apie nulį žiemą ar dar geriau - daugiausia pliusinė... Užėjome kažkaip į Vilprą, o ten sako - pagalvokit dar apie šildymą "oras - vanduo".

Na ir užkabino... ir aiškinuos dabar po truputį, ir vis labiau jis man patinka. Jo minusai yra dižiausi du: gali išorinę dalį atsiprašant pavogti tiesiog, na ir jis kai jau -15 tai nelabai veikia, o prie -20 tai jau ir visai neveikia - pereinama ant elektros. Bet - pastaraisiais metais jau nepamenu, kad būtų ilgiau nei savaitė kad būtų baisiai šalta, o visumoje tai turbūt maksimum mėnuo, kai vidutinė temperatūra žemesnė nei -15. Todėl žvelgiant į metus ir skaičiuojant mėnesio vidurkį - gaunasi labai nebrangus malonumas.

Jo pliusas didžiausias lyginant su granuliniu - patogumas, nes ką tereikia padaryti - tai paspausti mygtuką, jokio valymo ar pakurenimo kas kelias dienas. Pliusas lyginant su geoterminiu - gerokai pigesnis, kokių 15 tūkst. litų.

Užklausiau poros pasiūlymų - vienas už 26 000, kitas - už 20 000 (pigesnis - tai Samsungas). Ta suma - tai čia jau visa katilinė, su darbais. Granulinio katilo atveju ketinau su darbais, boileriais visokiais apsisukti už 15 000 litų, pasirenkant ne patį prašmatniausią katilą. Dabar apmastymuose - galbūt verta primokėti 5 tūkst. ir turėti oras - vanduo? Labai jau viliojančiai jis man atrodo...

Gal kas turi kokių atsiliepimų ar patirčių, savo ar draugų...su tais oras - vanduo siurbliais, hm?

Komentarai

  1. taip, skirtumas nėra didelis. įrangos - gal 1 tūkstantis eurų.
    plius: siurblį gal sunkiau įrengti, o granuliniam reikia gerokai papildomos namu erdvės. tai gal net granulinis brangiau?

    Oras-Vanduo plačiau. yra tik keli tinkami siurbliai Lietuvos sąlygoms. Mano radiniai:
    Samsung RD060PHXEA su vidiniu bloku AEN080YDEHA – 6kw – be talpos – 3000E
    -20C – COP 2,2, 4,4 KW
    Samsung RC090MHXEA – interuotas išorinis – 2600 Eur
    Nuo -20C. 7Kw kaip -15C
    Mitsubishi PUHZ-SW50VHA – kai -15C: 3,5KW, Cop2.3
    PUHZ-SW75VHA – kai -20C: 6KW
    Būtina atkreipti dėmesį į Max galią prie mini temperatūros. kartais ji smarkiai krenta. čia nurodžiau ir ją.
    Ir visgi tai gana nauja technologija ekstremaliomis sąlygomis. man truputį nedrasu, tad su ŠS dar pasistatysiu granulinę krosnelę (+3 tūkstančių eurų) apsidraudimui ir jaukumui.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Man dar pasiūlė Rotex HPSUCompact su 6kW lauko bloku. Rašot, kad tinkami Lietuvos sąlygomis - ar yra kokie išskirtiniai reikalavimai būtent Lietuvos sąlygoms?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. tai Daikin, italų produktas. jie nenurodo temperatūrų žemesnių už -7. šalčiau pas juos ir nebūna matyt.
      LT sąlygų nėra ypatingų. kad tik dirbtų kuo žemesnėje temperatūroje.

      Panaikinti
  3. Na tei kur pardavinėja, nepamiršta pasigirti,kad įrenginys sėkmingai dirba Skandinavijoje, kur būna šalčiau nei Lietuvoje.
    Pora minusų iš oras-vanduo
    Rėikės papildomo šilumos šaltinio, kai lauke bus labai šaltą (-15 ir daugiau)
    Išorinis blokas skleidžia šioki tokį triukšmą ir atitirpinėjant būna daug vandens, reikia pasirūpinti drenažu.
    Iš man pasiūlytų buvo dar Panasonic Tcap, sako ilgai išlaiko pastovią galią,Nibe neblogą kainą pasiūlė, pas Vilpra yra Atlantic siurbliai,panasi kaina.
    Aš taip pate abejoju ir neišsirenku tarp oras-vanduo, gruntas -vanduo.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. o tai jeigu lauke labai salta, tai kaip suprantu naudomama elektra tiesiog. Krosnele as turiu, bet tai tik simboliskai - vienai patalpai kur ji ir stovi, o kitoms patalpoms tik grindinis sildymas tera. Bet kaip suprantu, kai -15, tai tiesiog sildymo kastai kiek didesni, bet kazko papildomai tai irengineti nereikia?

      Panaikinti
  4. man idomu kokios realios islaidos sildymui su oras-vanduo?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. su AEX100EDEHA/AEN080YDEHA Max už visą elektrą mokejom 50€, buvo ir -20 šią žiemą jokiu nepatogumų neturėjau. 200L boileri palaikoma 40-45C, Sekmadieniais 70C, namuose 20C, sildomo ploto 110m2. Jis nerodo keik sunaudoji el. ar kiek laiko veikė. Grubiais skaičiavimais tik šildymas šalčiausią mėn kainavo ~80Lt.

      Aš rinkausi tarp Remko, Panasonic (jie atkito dėl didelės kainaos) Energysave ir Samsung. Pasitarus su montuotojais paiškėjo kad Samsungo servisas LT superinis, labai gerai dirba, detales pigios, jokių problemų dėl to, taip pat buvau pas žmogu kuris jau du metus patenkintas naudojasi, o pats įrenginys yra Daikino kopija :) Pajungimas labai paprastas. Didžiausias minusas yra tai kad jis pakankamai garsiai burzgia kai lauke šalta ir kai ruošia karštą vandenį.

      Jei pirksit, tai pirkit per montuotoją aš taip 1000Lt pigiau gavau, nuo pradinio pasiūlymo, nors man davė tik pora šimtų nuolaidą pasiderėjus.

      Panaikinti
    2. superines islaidos. Matosi, kad jusu namas gerai laiko siluma. Kiek siltalo dejote sienos, lubos?

      Panaikinti
    3. Sienos ICF R~9, perdanga 45cm vatos, grindys 30cm. Labaiusiai atšaldo namą ventiliacija, dėl to rekupe naudoju žiemos režimą, kad pūstų bent 19C kitaip tai labai greitai išpučia šilimą, nes grindys praktiškai nesijaučia kad šiltos, prie -10 paduoda ~30C šiemet planuoju statyti ŽŠ po garažu, kad rekupui darbą palengvinti.

      Panaikinti
    4. va cia ir tupi esminiai momentai, sienu varza R~9, stogo siltalo irgi ~45cm. To tarpu pas sio blogo seimininke Sienos tik ~5, stogas siltintas irgi gerokai maziau 25cm vatos, tuos skirtumus reikes prisildyti elektra!

      Panaikinti
    5. labai nedideles islaidas sildymui su tokiu sildymu turi ir kiti, neprikimse i stoga 45 cm vatos :) dar vat galvoju - reiketu paskaiciuoti skirtuma papildomu investiciju i ta varza 9R ir skirtuma tarp elektros sanaudu salta ziema - ir isivertintinti, po kiek desimtmeciu atsipirktu. Apie siltalo stori ir jo sandaruma ne karta esu rasiusi nuomone, ir as tiesa sakant nematau didelio reikalo virstyti ir taip aukstus STR reikalavimus :)

      Panaikinti
    6. Pasakykit man koks yra planuojamas energijos poreikis jūsų namo šildymui ir aš jums preliminatriai galiu paskaičiuoti kiek reikės elektros, čia nieko stebuklingo tik fizika ir truputis matematikos:)

      O dėl investicijų į apšiltinima tai privalumas ne vien pigus šildymas, bet ir tos šilumos išlaikymas, vasaros metu ne taip prikaista, taupomi energetiniai ištekliai, mažiau išmetama CO2 ir t.t.. O dabartinį STRo 5R po 5 metų galima bus susilankstyti ir įsikišti ten kur kojos nesueina, nes pagal ES direktyvą nuo 2020m nulinio (A ir A+) klasės pastatai šalyje bus privalomi visiems! Nebent koks idiotas užvetuotų :) Ir aš galvoju, kad gyvenantys A ir A+ pastatuose gaus kokių lengvatų, pvz elektros tarifą geresnį o tiems kas statėsi pagal dabartinį STRą teks galvoti apie renovaciją arba mokėti kokius papildomus mokesčius.

      Panaikinti
  5. Nepaisant, kad pastaruosius kelis metus ziemuzes lepino, nepamisrskim, kad yra buve ziemu, kai ir po gera menesi saltukas virs -20C pleskines...kiek pamenu cia labiau sodybos tipo Jusu namukas ir nuolat gyventi jame nesiruosiate, ar neteks pati vidurziemi, esant dideliems salciams, apsigyventi ir kurenti krosnele? Surentete silta ir sandaria trobele, jei jau svarstot tokius variantus, ar nevertetu tada geotermini su vertikaliu konturu geriau pasirinkti. Islaidu papildomu prisidetu, bet salciu problema issisprestu...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. geoterminis akivaizdizia per brangus - jis tikrai brangesnis uz oras-vanduo kokiu 15 tuks. Lt. Del nuolatinio - nenuolatinio gyvenimo - gali buti, kad kas nors nores ten ir nuolat gyventi, bet net tuo atveju kai negyventi - palaikyti bent +12 laipsniu reikia, nes antraip susals viskas ir kiti blogumai...

      Panaikinti
  6. Jei į sodybą atvykstate tik savaitgaliais, jokių šilumos siurblių nesirinkite. Geriau KK ar granulinis katilas.

    AtsakytiPanaikinti
  7. rašantiens ir galvojantiems kad tai tik vasarnamis ar savaitgalinisnamas - tai nėra tai, tai vieta, kur bus gyvenama ir žiemą

    AtsakytiPanaikinti
  8. mano nuomone sodybai SS kaip tik. Ijungei, ir veikia, ir nereiks vazinet, kad pakurt.
    Net ir granulinis buna, kad neuzsikuria pats.
    O su SS tai turetu buti galima ir programuot, kad isvaziavus palaikytu zemesne temp.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Jeigu ten atvykstate po darbų kasdien, tada investiciją į šilumos siurblį manau tesinga, bet reikia įvertinti ir tokius niuansus, kaip namo energijos poreikis (arba bent jau energetinio efektyvumo klasė), elektros tiekimo stabilumas ir kaip Jūs pati pastebėjote - saugumas.

    AtsakytiPanaikinti
  10. man įdomiausia yra veikiamo garsas, koks jis yra realus, ar reikia baimintis, kad įrenginys gana triūkšmingas?

    AtsakytiPanaikinti
  11. Kiek supratau garsas turetu but kaip kondicionieriaus. Galite paziureti kaip triuksmauja panasonic Tcap youtube iveskite i paiešką, nufilmuotas atitirpimo procesas

    AtsakytiPanaikinti
  12. https://www.youtube.com/watch?v=xsyGzEjEA1Q va sis video

    garsas nekoks

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. na svelniai pasakius nekoks. kazkur skaiciau nakti zmonems miegot net neleidzia atsirandanti vibracija...

      amnamas.com kaip pas tave su triuksmu? Gal kiti gamintojai kazkaip issprendzia sita beda?

      Panaikinti
    2. del vibracijos - ji, kiek man pasakojo, yra, ir jeigu kabinciau toki, tai ne ant namo sienos, o betonuociau pamatelius ir ant ju salia namo. Del uzesio - na, manau butu pravartu gyvai nuvaziuoti kur paklaustyi, klausimas kur :) sake, kad kaip kondicionierius - jeigu jis stovetu ne ties langais miegamuju, tai tas uzesys butu ne problema gal..

      Panaikinti
    3. Del klausimo manau, kad ta reiktu daryti kai lauke didelis minusas t.y. kai siurblys dirba prie ribiniu salygu.

      Panaikinti
    4. Vakar buvau nuvaziavusi pasiklausyti gyvai kaip jis triuksmauja, na tai garsas kaip kokio ventiliatoriaus, ne daugiau. Ikelsiu maziuka video siom dienom, del garso nuogastauti beveik kad baigiau - juokas.

      Panaikinti
  13. Nuo siandien kaip ir kiekvienais metais startuoja klimato kaitos programa iki 30% islaidu kompensavimui patirtu geo isirengimui, zemes kolektoriu irengimui, boilerio pirkimui ir kt.

    Placiau http://www.laaif.lt/index.php?227891011

    Dabar as daryciau taip:
    1. uzregistruoju nauja nama registru centre
    2. net ir kita diena jau galima butu pirkti geo, darytis grezinius ir t.t.
    3. Laukiu kai startuos vel klimato kaitos programa, uzpildau prasyma, pateikiu visus cekius.
    4. susigrazinu 30% nuo apvalios sumos :)

    Jie pinigus grazina tik jau iregistruotems namams, t.y. statyba 100% baigta ir iregistruota RC.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O registruojant namo nereikia turėti šildymo sistemos?

      Panaikinti
    2. o kas uzdraus sildytis krosnele ar elektra (elektrinis radiatorius)? jei rimtai tai tavo namas niekam nerupi tik tau paciam. Energetiniam naudingumo sertifikatui nurodysi visus siltalus, statybos inspektoriui kaip ir RC pateiksi tik popierius. niekas nevaziuos ir netikrins.

      Panaikinti
    3. O su namo inventorizacija tai niekaip nesusiję?

      Panaikinti
    4. Idomu, o ukininko sodybai galioja si tvarka?

      Panaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai