Kaip atrodo kompensacinės siūlės po kurio laiko

Pagalvojau, gal visai būtų įdomu pamatyti, kaip atrodo kompensacinės siūlės betoninėse grindyse. Pas mane jos dviejų tipų: tos, kurios padarytos tam, kad suskaidyti didelį plotą bei tos, kurios buvo padarytos kai kuriose pamatėlių buvomo vietose (ir čia esminis momentas "kai kur")

Pradžiai priminsiu: vidinės pertvaros bus aukštos, todėl joms padaryti pamatėliai. Nuotrauka, kaip atrodod išbetonuoti pamatėliai, iš archyvo:


Betonas, kuris buvo liejamas ant apšiltinto pagrindo kartu su išvedžiotais grindinio šildymo vamzdeliais, padengė ir pamatėlius. Žinoma, betono sluoksnis virš pamatėlių yra centimetras ar pora, t.y. ženkliai mažesnis nei visas betono 7 cm sluoksnis. Todėl tose vietose, kur pamatėliai, betonas žinoma skilinėja. Taigi - ten, kur buvo padarytos konpensacinės siūlės, ten jis labai lygiai gražiai suskilo:


Ten, kur siūlė matyt buvo ne iki gali padaryta - tai betonas pasirinko skilimui savo trajektoriją, va matosi, nuklydusi linija:


Na o ten, kur betonuotojai nepadarė komensacinių linijų pamatėlių vietose, tai betono masė nusprendė pati sau avangardiškai prasiskinti kelią...


 ...kas suprantama - betono nevienodas sluoksnis ir tose vietose, kur jo vos centimetras, jis suskilinėjo. Manau dabar būčiau paprašiusi ir būtinai prakontroliavusi, kad absoliučiai visose pamatėlių vietose padarytų kompensacines juostas - tiesiog tos siūlės būtų gražios lygios.

Iš pat pradžių, pirmomis dienomis po betonavimo siūlės buvo vos įžiūrimos:


Dabar jos gana ryškios, o vazdas iš labai labai arti maždaug toks:



Visos siūlės susidarė ir išryškėjo poros mėnesių bėgyje. Kadangi statybos lėtos, tai galima stebėti visą progresą :) Štai kaip jos atrodo, tos kompensacinės siūlės. Na o didžiajame kambaryje, kuris 50 kv m pločio ir kuriame nėra jokių pamatėlių pertvaroms, viena graži vos įžvelgiama siūlė.

Komentarai

  1. Čia tik nuotraukoje taip atrodo, ar tikrai lygis skiriasi tarp atskirų "dalių"?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. nuotraukoje labai efektingai tiesiog atrodo :) taip, yra vienoje ar dviejose vietose skirtumas - jis maždaug 0,2 - 0,3 mm dydžio :)

      Panaikinti
    2. Viskas aišku tada - iš foto pasirodė, kad ne 0,2-0,3, o 2-3mm :)

      Panaikinti
  2. kažkaip keistai ir man atrodo tie kelių mm perkritimai tarp grindų betono.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Atsiradusios betono siūlės plečiasi/traukiasi nevienodai, kai visiškai išdžiūna atsiveria didesnės skylės, mus šiek tiek tai neramino, net poroj vietų truputį sujudėdavo betono plokštė einant per tas siūles, sugirgždėdavo. Uždėjom turėtas osb plokštes ties tom siūlėm kad nejudėtų betonas.. Bet kai užsiklijavo grindų danga, ilgos lentos sutvirtino paviršių ir šitas efektas išnyko.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. pas mane vienoj vietoj irgi jautėsi judėjimas, kas mane labai išgąsdinau - meditavau ties ta vieta ir sielvartavau. Na tas judėjimas tai toks mikro-milimetro judesiukas, pasireiškiantis putplasčio inkštelėjimu. Po kurio laiko toj vietoj tiesiog susiformavo siūlė - matyt betonas pats nusprendė pasikoreguoti kaip jam patogiau, ir dabar niekas nejuda, viskas stabilu.

      Panaikinti
  4. Tas skirtumas natūralus, nes skiriasi masės pamatėlių ir išlyginamojo sluoksnio. Jokios geros ar blogos įtakos neturi tie keli mm. Viskas čia yra gerai.

    Kaip manote, (nežinau kaip kreiptis į autorę:), ar nebūtų buvę geriau pamatėlių viršaus aukštį padaryti vistik lygų su išlyginamojo sluoksnio apačia ? Tokiu atveju, virš pamatėlių išlyginamasis sluoksnis būtų tie patys 6-7 cm. Nors dabar galvoju, vistiek ties ta vieta vyktų skilimas, didesnis ar mažesnis...
    Taip pat buvo galima pamatėlių viršaus aukštį parinkti tokį patį kaip išlyginamojo sluoksnio viršaus aukštis. Tik tokiu atveju apie visus pamatėlius būtų reikėję montuoti kompensacinę juostą.

    Na variantai galimi čia keli buvo. Tiesiog man įdomu, jeigu atsukti laiką atgal, darytumėte tokį patį variantą, ar rinktumetės kitą sprendimą ?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. kaip tik kalbėjomės apie tai su tėčiu, kiek anksčiau svarstėm jūsų paminėtus variantus, bet kiekvienas turi minusų ir pliusų. Daryti sakykim viename lygyje pamatėlius - na tokia misija neįmanoma atrodo, nes pataikyti taip lygiai išbetonuoti yra teorinis dalykas pakankamai. Šiandien nuomonė - darytume taip pat kaip esame padarę. Tikiuosi, kad ta nuomonė nepasikeis ir po kurio laiko :)

      Panaikinti
    2. Dėl lygių sugaudymo tai neturėtų būti problemų. Jeigu darėm pamatėlius, vadinasi bus mūrinė siena (ne gipsas ar medis), o visos mūrinės sienos pradedamos mūryti nuo išlyginamojo sluoksnio.

      Kiek ne į temą - bet pasigirsiu :) statyboms esu įsigijęs lazerinį nivelyrą (dar vadinamas lazeriniu gulščiuku) - super naudingas daiktas, bet kokius lygius gali "atsimušti" itin paprastai. Kaina iš skelbimų 300 Lt, po statybų už panašiai parduosiu.

      Panaikinti
  5. O grindys buvo išlietos ant pamatėlių ir suskilo tik ten kur pamatėliai buvo? Gruntą tankinot? Pas mus irgi yra kelios kompensacinės siūlės yra bet nuo rugsėjo kai išbetonavo iki liepos mėn kai uždėjo dangą niekas neįskilo.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai