Lauko dailylentės ir jų dažymas

Medinė apdaila toks įspūdis nėra labai populiari šiuo metu - dažniausias pasirinkimas yra šiltinimas putplasčiu ir tinkas. Na arba kas gali sau leisti prabangiau - klinkeris, brangus dažniausiai klinkeris, na bet čia tie, kurie gali sau leisti. 

Mano kuo toliau, tuo labiau mintys ir idėjos krypsta link šiuolaikiško lietuviško užmiesčio namo. Šiame sakinyje yra du svarbiausi žodžiai: 1) lietuviško 2) šiuolaikiško. Kas yra lietuviška - ilga tema, bet galima ir labai trumpai - natūralu, artima gamtai. Kas yra šiuolaikiška - na, matyt kad lengva, darniai papildant aplinką. Štai todėl medinės namo apdailos variantas man pasirodė tai, ko iš tiesų reikia. Tai, ko reikia toje aplinkoje - tarp pušų ir beržų, šalia grybų ir gausybės čiulbančių paukščių, svirplių ir žiogų.

Ką gi, pradžioje apie viziją, na o dabar apie faktus. Renkantis dailylentes, buvo padaryti tokie sprendimai:

1) lauko dailylentė pasirinkta skelta, a la neobliuotu šiurkščiu paviršiumi. Kodėl - todėl, kad žinia, jog dailylentės - reikalas baisiai veikiamas aplinkos, todėl kad būtų keliskart atsparesnė ir ilgaamžiškesnė, neobliuota jos išorinė pusė padengiama dažais, ir tuos dažus medis dėl savo šiurktšumo ir atvirų porų įsiurba gausiais kiekiais ir giliai. Dažus tikrai tikrąja žodžio prasme geria, o dažai irgi nepigus malonumas. Šati kaip atrodo šiurkštus paviršius iš arti:


2) špuntas. Pusė špunto ar pilnas špuntas - štai klausimas, kamavęs mane visą šaltą žiemą ir man niekas negalėjo paaiškinti kaip gi reikia iš tikrųjų. Pasirinkau pusę špunto, jo privalumai tokie, kad jeigu dėl drėgmės labai deformuotųsi lenta, tai tiesiog atvėps ir tiek. Tam, kad neatvėptų, tai medvaržtukai dažnais intervalais prisukami. Dar vienas teigiamas dalykas - jeigu kokiai lentai kas nutiks ir reikėtų pakeisti - su puse špunto išimi ir pakeiti, su visu špuntu jau reiktų ardyti daug ir sunkiau. Pusės špunto rizika - gali atvėpti kraštai, susidaryti plyšiai, į tuos plyšius sulįs visokios pelės ir vapsvos. Pagyvensim - pamatysim :)

3) mediena. Eglė. Tiesiog dažniausiai iš eglės pjaunama, nes ji kaip ir mažiau drėgmės įsiurba nei pušis. Šiaip apskritai apie medieną kalbant, galima juk rinktis ir ne paprastą džiovintą medianą, bet termiškai apdorotą. Tačiau čia arba labai brangus variantas, arba kitas ne toks brangus variantas, bet užtat antrarūšė kategorja. Aš tos antrarūšės kategorijos išsigandau, nos pamenu per Restą broliai timber siūlė berods po 34 Lt / kv m. Taigi likau prie tradicinės tiesiog išdžiovintos medienos.

 4) dailylentės plotis. Čia jau skonio reikalas kiekvienam, galima imituoti rąstus, galima smulkią, o galima labai plačią rinktis. Architekto rekomendacija buvo tokia: 185 mm, gali būti 160 mm, bet ne mažiau. Ką gi, važiavau į Trakus žiūrėti medinių namų ir matuoti dailylenčių pločio :) Na ir man ten kur plačios labai tai nepatiko...kažkaip grubiai taip, kaimiškai... Todėl pasirinkimas buvo padarytas 145 mm - čia visas plotis, dar 1 cm užsidengia, tai vadinamas "dengiamas plotis" 135 mm. Storis - 21 mm.

5) Profilis. Man gražu, kai tarpeliai yra pastebimi, neypatingai siauri, bet ir ne per platūs. Taigi profilis toks vadinamas UYV, štai toks:

6) Lentų ilgis. Pummerki turėjo tokį pasirinkimą: 4,2m, 4,8m ir 5,4m. Nusprendžiau, kad reikia imti ilgesnes, kad kuo mažiau durti reikėtų, apžiūrėjus, kad tikrai daug kur bus sienų ilgis daugiau nei 5 m. Manau pataikiau, nes visai neblogai sekasi darbuotis be didesnių likučių.

7) Kokį kiekį užsakyti. Na, pamatavom, kad reikia užtengti apie 175 kv. ploto. Maždaug 10 proc. reikia skaičiuoti persidengiamam (t.y. pasislepiančiam po špuntu) plotui, na ir dar pridėjau atsargai tiek pat dėl įvairių atraižų ir užsakiau 200 kv. m. Kol kas negaliu pasakyti, ar užteks, manau, kad jau savaitgalį paaiškėti turėtų, vilčių kad užteks yra.

8) Kur užsakyti - užsakiau Pummerkki (tėtis pakrikštijo juos "Puki-muki", taip paprasčiau įsiminti...) Kaina - 3,57 Lt + PVM / bėginį metrą. Čia gaunasi maždaug 29,8 Lt už kv m. Taigi man mediena kainavo  6018 Litukų. Štai va ši krūvelė:


9) Dažymas. Kaip ir galima buvo tikėtis, dažiau pati. Teptuku. Visus 200 kvadratų. Gerai, kad man dažyti patinka, nes užėmė man tas darbas visą savaitę...

Antra dailylentės pusė atrodė taip:


Vienas jos galas toks, o kitas kitoks (išsikišantis), kad sujungiant dailylentes jos gražiai glaudžiai viena į kitą sueitų. Tas dailylentes, kurios apatinės bus (pirma linija) - nudažiau ir iš išorės, ir iš vidaus, štai po dažymo:


Teptukas - geras, kokybiškas, platus:


Dažymas vyko pavėsinėje, pavėsyje, nes dažymo metu buvo tos karštosios liepos dienos, kai temperatūra svyravo nuo 30 iki 35 pavėsyje.


Pirmą sluoksnį dažiau pieš kalant dailylentes dėl kelių priežasčių:

  • visų pirma tai lengviau, nereikia ropštis ant pastolių
  • antra, pirmą sluoksnį reikia ypatingai kruopščiai nudažyti, kad dažai gerai susigertų, negailėti
  • padengiamas visas paviršius, po to jeigu mediena sakykim susitrauktų ar dar kas - kad nepradėtų matytis nenudažyti plotai
  • nebėga dažų perteklius žemyn
  • dažai pasislėpės nuo lietaus, nereikia pergyventi, kad medis sumirks ir tuomet bus uždažytas

Na ir nudažius viskas dedama į krūvą, pasidarėme tokį "voką" iš plėvelės, jeigu užeina liūtis - op, ir užengi per sekundę, kad viskas išliktų sausa iki prikalant:


Dabar apie dažus. Dažų lauko medienai reikia labai kokybiškų. Jie, velniai, brangūs - 4 L bidonėlis mažneninės kainos amierikietiškųjų RowanBest dažų kainuoja apie 160 Lt. Mano spalvos kodas Navajo white 884.


Spalvos pasirinkimas padarytas praeitais metais, kartu su architektu. Aš buvau nusižiūrėjusi tamsesnę, labiau pilką, rodės - elegentišką spalvą. Tačiau architektas patarė rinktis šviesesnę: lietuviškos žiemos ir apskritai visas laikotarpis nuo lapkričio iki balandžio pilkas, niūrus, o jeigu dar ir namas bus pilkas - bus baisiai liūdnas vaizdelis. Na tiesa, juk noriu atostogom ir atsipalaidavimu kvepiančio namuko. Taigi labai ir nesiginčyjau, pasirinkau šviesią. Atidrius bidonėlį pirmą kartą išsigandau, kad visiškai balta :) Bet ta spalva toks chameleonas, prie skirtingo apšvietimo vis kitokia, kas irgi labai žavu.

Taigi vien pirmam sluoksniui sunaudojau net 12 bidonėlių po 4 litrus, t.y....48 llitrus... Šie dažai - vandens pagrindu, gruntuoti prieš dažant ar pan dalykų daryti nereikia. Tiesiog pirmajam sluoksniui reikėdavo tuos 4 L dažų praskiesti su kiek mažiau nei puslitriu vandens. Antram sluoksniui skiesti reikės 200 g / bidonėliui. Štai kiek tų bidonėlių, liko nenudažytos 6 lentos.



Dėl spalvos - ji štai tokia, nuotraukoj maždaug čia visai gerai matosi - primena ta spalva tiesiog šviežią medieną, atrodo taip labai natūraliai, švelniai, gražiai, labai smagiai kontrastuoja su tamsiai pilku, beveik juodu stogu:


Kaip ir sakiau, spalva tokia besikeičianti nuo apšvietimo, kartais beveik bala, prietemoj pilka, apšvietus saulei - gelsva :)


Prieš pradedant kalti dailylentes, reikėjo pritvirtinti tinklelį nuo pelių, pritvirtinti skardos lankstinį ir nudobti vapsvas - jos susuko po stogu net du lizdus ir tai visa istorija! Apie viska po truputį, tuoj tuoj.

Komentarai

  1. Turbūt visai kitas "natūralumo" lygis, bet ar nesvarstėt cementinių dailylenčių ar medžio-plastiko kompozito?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. tos cementines kiek zinau dramatiskai brangesnes, o plastiko kompozitas - ta naftos produkto dalyvavimas jau visai kitas naturalumo lygmuo...o siaip tai kazkaip taip susikloste, kad medzio gerbeja esu matyt :)

      Panaikinti
  2. Idomu kodel toks kiekis suejo as daziau vokiskais dazais juwel color kaina mazmenine ju dar didesne apie 55 lt litras taciau man 200 kvadratu lentu (siurksciu) dazant tik viena puse dailylentes vienu sluoksniu suejo kazkur 25-30 litru

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. nezinau - o jusu irgi neobliuotos buvo lentos? Plius buvo ziauriai karsta, tikrai labai ir galbut tai irgi itakojo. Nezinau dazu ypatybiu ir skirtumu, tai nelabai galeciau samprotauti ar skirtingi dazai skirtingia isigeria... Siaip galiu pasakyti, kad mediena atvezta tikrai buvo gerokai isdziovinta, sausutele, na ir karsas sausas oras dar bedazant.

      Panaikinti
    2. Buten del to ir suejo toks kiekis, kad lentos neobliuotos, i pastarasias ir dazas zymiai geriau susigeria

      Panaikinti
    3. kiek zinau, i neobliuotas (skeltas) dailylentes sueina mazdaug dvigubai daugiau dazo nei obliuotas. Del to, kad dazai sueina i visas poras ir t.t. mediena ilgaamziskesne turteu buti.

      Panaikinti
  3. na parasiau kad naudojau taip pat siurkscias lentas

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. nemanau, kad priklausytu nuo dazu prekes zenklo (nors uzklausiu prie progos), o siaip persasi logiska mintis, kad gali buti: 1) mediena sausesne 2) oras sausesnis/karstesnis 3) dazytojas gabesnis :) 4) o jus teptuku ar voleliu dazete? - man patare teptuku dazyti, kad geriau isigertu

      Panaikinti
    2. Dažėm teptuku, voleliu palikdavo tokie burbulai ir nesimatė medžio rašto...

      Panaikinti
    3. medžio raštas - kažkas nuostabaus, labai gražiai atrodo. Aš tik galvoju, kad tai matyt bus labai matoma iki pirmo perdažymo - turbūt teks kažkada "nušlifuoti" pasenusius dažus. Bet reikia pasidomėti iš tikrųjų, dar nespėjau šito išsiaiškinti, nors manau tai aktualu bus tik po dešimtpečio kokio :)

      Panaikinti
    4. O jūsų dažai tie, kurie suformuoja tam tikrą plėvelę ir prie t.t. sąlygų ir po tam tikro ilgo laiko gali net atšokinėti? Nes tokius perdažant gali tekti pašalinti, o tie dažai, kurie tik įsigeria ir persimano faktūra - nieko skusti ir lupti nereikia - tiesiog po 7-10 metų skyri porą dienų su kompanija ir perdažai.

      Panaikinti
    5. šie dažai vandens pagrindu, tai man rodos kad jie tokie kurie nesuformuoja plėvelės. Man su šiais dažais dirbantis žmogus ir patarinėjo rinktis neobliuotos medienos fasadą - šiurkštus paviršius labai gerai įgeria dažus. Tikiuosi, kad nuiminėti dažų nereikės- nes tai tikriausiai reikštų nuobliavimą :D Pasidomėsiu dar papildomai, kaip su tais dažais elgtis sakykim po 7 metų, o ir dabar - norėčiau antrąkart nudažyti, tai įdomu, kaip paruošti tai, kas dabar yra - gal kokiu šepečiu pavalyti reikės..

      Panaikinti
    6. Galite atvažiuoti ir pamatyti kapi atrodo šiurkštus neobliuotas fasadas dažytas vieną kartą. Geriau vieną kartą pamatyti, nei kelis kart paskaityti :) Mano nuomone atrodo labai neblogai, bet gal aš tiesiog negaliu objektyviai jau žiūrėti į savo naumuką :D

      Panaikinti
  4. Dažai jūsų gera kaina, mes naudojom pakalimui Ronseal angliškus dažus 50Lt 1 litras. Kur saulėta pusė lentas sukalėm prieš tai nušlifavę ir nudažę, tai dažų šios šlifuotos lentos irgi sugėrė daugiau nei kurios buvo nešlifuotos, bet jau antra vasara - nei pabluko jos nei ką, nors spalva gana ryški bordinė.. Vidinę lentų pusę taip pat impregnavome.
    Ar jūs kuom nors dengėte vidinę lentų pusę?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. tikiuosi gauti dar geresnę kainą, nes turiu "pažinčių", bet bet kokiu atveju dažai - gana brangus reikalas. Dėl vidinės pusės - absoliučiai nieko nedariau, neimregnavau, nedažiau.

      Panaikinti
    2. Reikėjo bent kokiu pigiu pinotexu pereiti vidinę lentų pusę...

      Panaikinti
  5. idomu butu suvesti visa (karkasas, vata, medis, dazai, vinys, medvarciai) islaidas.
    Idomu butu palyginti 1m2 kaina medziagu lyginant su tinkuojamu fasadu(putplastis, vata)

    AtsakytiPanaikinti
  6. suvesiu, kai jau darbai bus baigti, bus galima palyginti ir suzinoti kiek brangiau, manau medinis fasadas siais laikais yra prabanga :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. 270 kvadratu dailylenciu sienos su pakalimais kaina jau baigiau sukti.

    mediena dailylentes ir medinis karkasas joms 7000 lt
    varztai nerudijancio plieno 8000 vnt - 1200 lt
    dazai ir impregnantas (daziau rankomis) 4000 lt
    Kitos islaidos nesieke 1000 lt ]
    sumoj apie 13000 uz 200 kv sienos ir apie 70 kvadratu pakalimu

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. tai gaunasi 48lt/m2. Tinkuojamas fasadas su darbais man kainavo 100lt/m2. Atmetus darba 33lt/m2 gaunasi 67lt/m2. Taip iseina tinkuojamas su plutplasciu brangiau nei vedinamas su vata :) O kieta vata + tinkas dar brangiau :)

      Panaikinti
    2. Kaip suprantu Mantas neįtraukė čia apšiltinimo medžiagos... nu niekaip nesigauna brangiau putplastis+tinkas.

      Panaikinti
  8. taip cia be polistirolo bet jo kaina nesunku itraukti max 40 lt kvadratui 20 cm storio neoporo

    AtsakytiPanaikinti
  9. Mums apie 16 t. kainavo medziagos, sienu 270m2, siltinom baltu 18cm nefrezuotu putplasciu, dekoras akrilas. Aisku dar beveik tiek pat kainavo darbas...

    AtsakytiPanaikinti
  10. O tie makaronai, prie kurių kalamos dailylentės - turi būti impregnuojami? Jūs tai darėte?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. ne, neimpregnavome makaronu, jie tiesiog sausi ir tiek. Pas mus tas fasadas - su tarpeliu, tai ten nuolat oras vaiksto, kas gana sveika visoms sumuštinyje esančioms medžiagoms

      Panaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai