Apatinis skardos lankstinys

Su skardos lankstiniu buvo du esminiai klausimai, kuriuos teko spręsti: kaip pritvirtinti kad susidarytų oro tarpas ir kaip jį sulenkti per kampus.

Pirmasis liečia ne tik lankstinį, bet kaip apskritai tą fasado apačią pradėti tvirtinti taip, kad susidarytų oro tarpas. Mat pas mus cokolio ir fasado kraštinė praktiškai sutampa (pamato ir sienos plotis vienodas, apšiltinimo sluoksnio karkasas - 20 cm, ir cokolio putpasčio plotis - irgi 20 cm). Jeigu fasadas kabotų virš cokolio, t.y. sparkiai išsikišęs - tuomet automatiškai susidaro oro tarpas virš cokolio. O kai sutampa - tai tiesiog išsprendėme tokiu būdu: fasadinę apdailą pradėjome kalti pora cm aukščiau nei prasideda karkaso apačia. Kadangi labai sunku aprašyti, tai štai kaip tai braižėme:


ir kaip tai atrodo gyvai:


Skardos lankstinio išmatavimai: 4 - 3 -3 cm:


Užsakyta skarda, pilkos spalvos. Ir atėjo laikas ją tvirtinti - tuomet iškio klausimas kaip gi ją sujungti kampuose. Nesinori juk iš vienos pusės atvesti, iš kitos - ir per kampą kad kreivai ar su tarpais sueitų ar nesueitų. Štai atradimas, kaip galima kampą sulankstyti tokio lankstinio.

Imamas trikampiukas, stačiakampis, šablonu tarnauja:


Braižyti reikia toje vietoje kur numatėte sulenkti, bet reikia 3 cm daugiau užgriebti, nes sulenkimas suvalgo tuos 3 cm. Taigi nubrėžiam trikampį:


Tuomet pratęsiam jį toj lankstinio daly, kuri yra viršutinė, štai taip:


Ir tą nubraižytą stačiakampį išpjaunam:


Štai taip, ir špjauname iki trikampio centriuko:


Tuomet reikia šiek tiek vieną pusę (tą, kuri bus ant viršaus) užlenkti, t.y. linktelti vos vos - kad būdama ant viršaus ji būtų teisingai užsilenkusi, kalniukas toks susidarytų. Na ir tą skartos lankstinį per išpjautą vietą labai atsargiai su replėmis prilaikant, kad lenktųsi tik per tą vietą kur reikalintas gražus status sulenkimas (nelaikant replėmis, lenkiasi visas lankstinys, na ir geriau po replytėmis kokį kartoną ar ką pakišti, kad neapdrąskyti skardos). Lenkiam, ir viskas štai taip visai tvarkingai gaunasi:


Ten kur visokie išpjovimai, užtepliojau dažais, tais, kurie naudojami buvo ir padraskytas skardines vėjalentes užtepti, tie dažai identiškos spalvos, kaip lankstinys. Na ir štai gaunasi tvarkingas kampas:



O lankstinių gabaliukus gražiai sujungti štai taip galima: kiek nupjauti kampu galiuką, tą apatinį, kuri užriestas:


Na ir jį tvarkingai įkišti į kitą sveiką:



Na ir o štai iš apačios bandžiau nupaveiksluoti tą susidariusi tarpą, pro kurį oras įeis į vėdinamą fasadą - toks iki 2 cm tarpelis susidaro, apsaugotas tinkleliu:


Tiklelis ant putlasčio užsiarmuos, o aukščiau jis tiesiog visai gražiai prisišliejęs prie skardos lanksinio. Tėtis kažkaip pergyvent buv pradėjęs, kad tinklis užsilenkęs, tai kai kur tokių medinių kaladėlių kišo 


- bet manau tikrai to nereikia, tas metalinis tinkliukas standžiai prie lankstinio prisišliejęs, sunku ir degtuką prakišti, ką jau ten pelei nosį.

Na ir žinokit tik tuomet, kai pritvirtinom tinklelį ir skardos lankstinį (o tam reikėjo pasukti makaules) galėjo pagaliau pradėti tvirtinti medines dailylentes, prieš tai kruopščiai nudažytas:


O štai nufotografavau tą ventiliuojamą tarpą, kuris susidaro tarp apdailos ir priešvėjinės vatos - jis kokių 2 cm pločio. Labai svarbu, kad vata niekad nenusvirtų ir neužkirstų kelio orui, nes būtų pažeistas vėdinamo fasado esminis principas. Vėdinamas tarpelis, susipažinkite:

Komentarai

  1. iskart sakau keiskit tas vietas kur pjovet ss turbinke nurudys iskarto. Siuolaikine skarda tik su zirklem galim karpyt kitaip iskart rudys nes nudega apsauga pjaustant

    AtsakytiPanaikinti
  2. Su "bulgarke" negalima phaustyt skardos!

    AtsakytiPanaikinti
  3. pjaustykit su rankiniu metalo pjukliuku jeigu neturit zirkliu. bent jau... bulgarke nudegina cinko sluoksni, tie patepliojimai nieko neduos. rudys garantuotos.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Arba galima naudoti skardai skirtus pjauti diskelius. :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Turima omeny ploni diskeliai - 1mm. Mažesnis pasipriešinimo plotas ir mažiau kaista. Tiesa skardai vibruojant jie labai greit dyla :) nzn ar labai jau gerai jais pjaustyt.

      Panaikinti
  5. kam isradineti dviraty ? perkat skardai zirkles kairines + desinines ir karpot ----> https://www.varle.lt/rankiniai-irankiai-priedai/erdi-zirkles-skardai-kairines.html .

    AtsakytiPanaikinti
  6. Laba diena, kokias dailylentes pasirinkote? Kaip apdirbote? Kur pirkote?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. cia va esu viska ka klausiate aprasiusi: http://statausodyba.blogspot.com/2014/08/lauko-dailylentes-ir-ju-dazymas.html

      Panaikinti
  7. skarda pjaustoma ne su elektriniais irankiais.apvadai taip pat turi but pakelti nuo skardos kaip ir angokrasciai,tokio tipo dailylentes tokiu principu kaip pas jus sukamos tik vienu varstu apacioje virsuje nereikia varzto nes nekanti dailylente ja prispaudzia,mediena visad vaikscioja tad meginti ja stabdytis ne visada iseitis,siuo atveju po po laiko tikrai bus ne vienas varstelis trukes bet to aisku nepamatysite.Skardos sujungimas naudokite klijus skirtus stogo konstrukcijos dedi dkarda ausisedi kita skarda atsizymi nusimi ir matai kiek uzleidziama skarda ir kur naudot klijus

    AtsakytiPanaikinti
  8. Is kur skarda pirkote tokia ?

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai