Kokią vatą rinktis?

Šįkart apie fasado, t.y. sienų šiltinimą. Istorija apie namelio fasadą ilga, ir ją jau berods pasakojau, seniai. Medžio dailylentėmis apkaltą namuką šiltinti nusprendėm vata. Apie putplastį ir ekovatą nekalbu, apie tai jau buvo diskusijų, putplastis nėra tinkamas esant medžio apdailai, ekovata - reikia samdytis atlikti darbus ir gaunasi labai brangu, lyginant su galimybe pačiam sudėti tą mineralinę vatą. Taigi bus vėdinamas fasadas - t.y. tarp vatos ir medinių dailylenčių palikta kelių cm tarpas vėdinimuisi.

Vatai sudėti bus daromas karkasas ir medinių bruselių, sumuštininis - vatos storis 10+5+3. Tas 3 - tai priešvėjinė vata - tuomet nereikia jokių priešvėjinių plevėlių, tiesa ta priešvėjinė vata - brangokas malonumas.


Taigi susiaurinus pasirinkimą iki mineralinės vatos, dabar suku galvą, ką pasirinkti: akmens vatą Paroc, akmens vatą Rockwool ar stiklo vatą Knauf.

Visokių gandų daug, bet kai pradedi gilintis, tai rodos, kad gandai ir lieka tik gandais. Pavyzdžiui, ar vata sukrenta, ar  vatoje veisiasi pelės, ar sugeria drėgmę, ar stiklo vata badosi ir dėl to nemalonu su ja dirbti - na ir taip toliau.

Dėl sukritimo - man paaiškino Paroc, kai domėjausi Restos parodoje: sukrenta bet kuri vata, jeigu neteisingai sudėta. Vatą reikia kiek įsprausti, kad ji visu svoriu neužgultų po apačia esančio kito vatos gabalo. Tuomet viskas su ja turėtų būti gerai.

Buvau pasidomėjusi ir dėl pelių - jos labai panorėjusios, kiek man teko domėtis, veisiasi visur, ir nesvarbu, kad kokia nors stiklo vata "bado joms nosytes". Rockwool atstovas su manim baisiai ginčijosi, kad pelės tikrai negyvena akmens vatoje - pasiūliau jam dažniau pagooglinti. Paroc paaiškino, kad reikia dėti apačioje prie cokolio ir viršuje prie stogo tinklelius, kurie užkirstų kelią pelytėms. Nors tos pelės gali žinoma patekti ir pro kitokius plyšius į tą vatą - čia jau manau reikia susitaikyti. Na užteks apie tas pilkasias.

Žiūrint į kainas. Mano kiekiai (dengiamas plotas - 170 m2)
26 m3 vatos (10 + 5 cm storio)
5,2 m3 priesvejines vatos

Kainos maždaug tokios (čia apytikriai, ką aš galėčiau manau gauti):

Paroc extra - apie 101 Lt/m3
Priešvėjinė Paroc was35 3cm - 6,9 Lt/m2


Knauf Tp115  - 86  Lt/m3
Priešvėjinė Knauf Naturboard 033  3cm - 6,3 Lt/m2

Rockmin Plius - 88 Lt /m3
Priešvėjinė Venti Max - 7,85 Lt/m2



Stiklo vata Knauf atrodo labai neblogai šioje draugijoje, jeigu žiūrėti kainą. Tiesą sakant taupymas sumoje pasirinkus tarp brangiausio varianto ir pirgiausio sudaro iki 500 Lt - daug tai art mažai? Turbūt kad daug. Daug gero apie Paroc parašyta, daug gerų gandų. Dėl Knauf - rodos vakaruose mėgsta su ja darbuotis, sakykim, skaninavai dėl ekologiškumo. Bet kalbama apie fasado šiltinimą iš išorės, taigi tas ekologiškumas kaip suprantu tik filosofiniais sumetimais būtų.

Šilumos varža sumuštinio - Paroc atveju gaunasi 5,07, Knauf - 4,96 - taigi na beveik vienodai.

Akmens vatos tankis - didesnis, tik vat galvoju, ar tai aktualu man, nes vėdinamo fasado atveju - tos vatos neveiks jokios apkrovos.

Taigi mąstau :) Pagrindinė baimė mąstant apie Knauf - ar nebus nemalonu dirbti - t.y. ar tikrai ta stiklo vata nesibadytų, nes nesinorėtų atkentėti - norisi smagaus malonaus darbo. Parocas - būtų super, bet jis tikrai brangesnis lyginant su kitais, ir sunku surasti realius argumentus ir tikrus skirtumus... Nejaugi permokama tiesiog už populiarumą?

Komentarai

  1. Tam, kad nesibadytų yra pirštinės. Čia ne stogą šiltint, kur pats esi po lakštu ir tos bjaurios dulkės ant tavęs eina.

    AtsakytiPanaikinti
  2. rock min plus neimkit ji greit krentanti praranda forma jei is rockwool tada atitikmeni ekstrai lyginkit superrock. as rock min del pabandymo virs garazo klojau tai greit perejau ar super rock

    AtsakytiPanaikinti
  3. nemanau, kad bus didelis malonumas dirbti su stiklo ar akmens vata. Badysis ir ciaudesit :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Na klausimas siuo atveju ka pasirinkti: stiklo ar akmens? :) su salyga kad dirbsim patys. Kalbejom su statybininkais - jie labiau megsta svelnesne, t.y. stiklo vata, jiems pasirodo paroc labai badosi ir nera faina dirbti su ja.

    AtsakytiPanaikinti
  5. ejau rock woll super rock i perdanga tarp mediniu brusu. dejau is virsaus i apacia. dulkejimo nebuvo praktiskai jokio na kartais uzsidedavau paprasta medicinine kauke kad maziau ikvepti vatos bet ir tai ne visada buvo poreikis. dedant atviram lauke su akmens vata nebutu jokios problemos

    AtsakytiPanaikinti
  6. Knauf TP115 skirta vidinėms sienoms. Išorei - TP116.
    Su akmens vata tikrai paprasčiau dirbti, ji daug stabilesnė nei stiklo vata. Su knaufu paprasčiau vidinėse sienose, kur yra komunikacijos, ji lengvai apgaubia vamzdžius, laidus ar pan.
    Kainos ir varžos santykiu geriausia rockwool superrock.

    AtsakytiPanaikinti
  7. O as is viso vatos nedeciau niekur. As manau tai ne ta medziaga kuri turetu buti naudojama siltinimui. Kad ir is isores. As matau viena vatos privauma - atsparumas ugniai. Na o trukumai tai ne vienas: Igeria vandens garus, del to praranda savo silumos izoliacines savybes, pries 8 metus teko ardyti stoga danijoje ir maciau kas lieka is vatos po 12 metu - ji tiesiog sudula, nebelieka risamosios medziagos formaldehido dervu ir tie plauseliai pradeda byreti, nebesilaiko vienas sukitu. Kita puse ekologine nors cia kalbejo jog nesvarbu ka desi isoreje juk vis tiek vejas nunes... butent vejas ir nesios super smulkes vatos daleles ir jus jas ikvepsite, ju atnes i namu vidu. As jos nenaudociau.

    Del darbo tai maloniau su stiklo vata dirbti, nes plauseliai ilgesni ir ne taip duria. Bet siap ar taip duria visos vatos, tad reikia pasirupinti tinkama apsauga.

    tai tiek apie vatas.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Fasadinė neturi sukrist. Ta vyniojama kitas reikalas.

      Panaikinti
    2. Negaliu patikėti ! Yra daug žmonių, kurie taip tvirtina, kad kažkas kažkur kažką darė ir rado sukritusią vatą. Bet yra daug daugiau žmonių kurie tvirtina priešingai. Aš savo akimis mačiau stiklo vatą Norvegijoje, kuri buvo sudėta prieš 20 metų. Išardžius sieną (vyko rekonstrukcija) nepastebėjau net menkiausių pakitimų nei vatoje, nei medienoje visiškai. Viskas buvo lyg nauja.
      Pas mane patį sodyboje yra karkasinis priestatas kuris stovi jau 8 metai. Sudėta vata į lubas ir sienas. Kadangi tas priestatėlis atlieka sandėliuko funkciją, nelabai kam rūpi jį užbaigti. Įdomumo dėlei atitraukiu vatą žiemą kai lauke šalta (-15 -20) aišku randu kondensato ant išorinės medžio plaušo plokštės sienoje ir difuzinės plėvelės stoge, nes sandėliuke visada būna teigiama temperatūra ir nėra garo plėvelės. Vasarą sausa ir nesimato jokių blogybių (pelėsio žymių ar pan.). Prisiskaitęs įvairių baubų apie sukertančią vatą su kreidiniu žymekliu prieš 7 metus užžymėjau spalvotą liniją einančią per balkius ir vatą. Šiandien nematau jokių pakitimų, kad vata būtų sukritusi, nors kaip minėjau šaltuoju periodu vyksta kondensacija. Tikiu, kad panaudojus ruloninę stiklo vatą (0,044 ir pan.) galėtų ji sukristi arba maltą makulatūrą (ekovatą). Latviai atlieka bandymus su įvairių tipų namais, tai ekovata per keletą mėn. sukrito 5 cm. iš 25 cm. (jei gerai pamenu).
      Man pačiam labai smalsu kaip viskas veikia realybėje, o ne "ant popieriaus", to smalsumo vedamas pastačiau namą prikišęs daviklių matuojančių temperatūrą ir drėgmę į sienas, stogą, pamatus, kad įsitikinčiau praktikoje kaip viskas veikia ilguoju periodu.

      Panaikinti
    3. Kol kas man mintys deliojasi taip: mineralinės vatos šiluminės izoliacijos savybes neigiamai veikia vandens garo kondensatas. O pas mane bus vedinamas fasadas - t.y. su oro tarpu, kur ventiliuosis. Nesu tikra, ar tai gelbeja visa situacija, bet juk siltina namus ta vata, ir siltina siaures salyse, skandinavijoje, kur orai dar labiau kandziojasi nei pas mus - ir kazkaip lyg ir gyvena...

      Panaikinti
  8. gi rodė katik, kad ir su popierium (a la kartono dėžės) apsišiltino studentas Panevėžio raj, ir viskas ok. aišku spėju ten pas jį nelabai vėdinas, tai ilgai netrauks, bet ir tas tinka šiltinimui. taip kad šilumai palaikyt tinka bet kas - vilna, šiaudas, spaliai, celiuliozė, uždujintas (gal teisingiau pridujintas) silikatas, uždujinta keramika (a la keramzitas), uždujintas polistirolas (eps, xps), stiklo ir akmens vatos bei dar begalė minkštų ir kietų medžiagų kurios turi >>90% oro, kuris yra mažose porose uždarytas.
    manau viskas tiks, jei tik bus ventiliacija, medžiaga atspari pelėsiui ir karščiui, šalčiui. svarbiausia bus ar tinkamai atlikti darbai, ar nepažeistos technologijos.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Žiūriu kiti nėra daug susidūrę, bet šneka daug, nelabai ir žinodami, remdamiesi mitais ir kažkokiais gandais.. :) Knauf TP115 ir TP 116 yra su ECOSE, reiškia ji mažai dulka ir nėra formaldehidų. Reiškiai ir ekologiška, ir dirbti patodu. Pats dirbau, būtent su TP115, todėl žinau ką sakau. Mažiau dulka, nereiškia, kad išvis nedulka, bet mažiau.

    Knaufo kaina tikrai geresnė, o šiluminė varža aplamai čia nieko negroja, kažkelintas skaičius po kablelio tikrai praktikoje nieko nepakeis..

    Tik va dėl vėjo izoliacinės vatos, patarčiau jos nenaudoti. Nenoriu pasirodyti konservatyvus, tačiau kai pats su ja dirbau - vienareikšmiškai nepatiko. Vien žinant tai, kad bus kalama dailylentė iš lauko, nebus patogu montuoti tašų, nes tiesiai ant vatos tašų kalti negalima, teks galvoti kaip vietom prapjauti vatą, statyti medines kaladėles, arba ieškoti plastamasinių tarpinių.. Galvojau pats sutaupysiu naudodamas priešvėjinę vatą, bet tik daug vargo apturėjau ir viskas. Geriau 10 cm vatos, perdengti 7,5 cm vatos, ant viršaus priešvėjinę, tada tašus ir dalylentę.. Ir patikima ir tvarkinga. Galima priešvėjinę irgi kalti tarp tašų, tačiau tada ne tokia gera apsauga nuo vėjo bus ir tolko nulis.

    Raimi, vardindamas vatos trūkumus paminėjai kad įgeria vandens garus. Nulinis argumentas, žinant, kad tų garų nebus, gi sienos tai ne kiauros... Dažnas putų polistirolo pardavėjo bandymas įtikinti kodėl vata blogai :))

    Aplamai kam išskirti stiklo ir akmens vatą ? Senais laikais stiklo vata badėsi, tada atsiradusi akmens vata buvo kaip išsigelbėjimas. Tačiau dabar dažnu atveju pasitaiko mineralinė vata, kuri gali būti tiek stiklo tiek akmens vata.

    Nereklamuoju KNAUFO, tiesiog teko daug dirbt su juo ir dalinuosi patirtimi. Jeigu viskas teisingai įrengiama, stovi ilgai be jokių sukritimų. O jei Raimi tau teko matyti sukritusią vatą, tai gal kokiam karkasiniame name su blogai įrengta garo izoliacija namo viduje. Tada nieko nuostabaus.

    Trumpai tariant, mano patarimas nekreipti dėmesio, stiklo vata ar akmens vata. Vertinti atskirą vatą ir jos savybes bei kainą, o ne iš ko ji padaryta.. Taip pat nenaudoti vėjo izoliacinės vatos, tikrai bus paprasčiau naudoti laiko patikrintą sumuštinį.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Ir dar. Nemanau, kad reiktų kreipti dėmesį į vatą ar bus su ja gerai dirbti, ar nesibadys ir t.t. Čia gi statybinė medžiaga, o ne vatos pantaloniukai makiažui nuo veido valyti. Išsirenki vatą pagal paskirtį, kainą bei technines specifikacijas, o tada tik svarbu tinkamai apsirengti ir viską sumontuoti kaip priklauso :)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai