Gera pradžia - pusė darbo. Kontūrų vyniojimas

Išvedžiojus vandentiekio ir magistralinius vamzdžius, užklotas viršutinis 5 cm storio putplastis. Ant viršaus nusprendžiau dėti plėvelę - nors kiek abejojau, ar tikrai reikia. Galbūt galima būtų ir nedėti - pagrindinė plėvelės paskirtis yra kad skiedinys tarp izoliacijos lapų jeigu ji sidėta vienu sluoksiu ir jeigu izoliacija tarkim ne polisterolas. O pas mane polisterolas ir dviem sluoksniais, kurie sudėti taip, kad siūlės persikeistų. Tačiau betonuotojai sako, kad reikia ir dėl to, jog betonas šiek tiek graužia putplastį. Na, ir nusprenžiau dėti.

Tiesa, po krosnele svetainėje, po katilu katilinėje ir po vonia sudėjome ekstrudinį putpastį, jo buvo likę šiek tiek po pamatų darbų:

Ant plėvelės dėjome tinklą, kuris yra 20 x 20 cm. Tiklą kur ne kur sutvirtinome, kad netyčia paspyrus neišsiklaipytų viskas, ir tinklą papjaustyti reikėjo, kad tinkamai sugultų patalpose:



Reikia prisipažinti - žiauriai stresavo tėtis, kai aš tariau kažkada, jau seniai, jog grindinio šildymo vamzdžius vyniosime savo jėgomis. Visgi įkvėpė Raituzo ir Namuko pavyzdžiai, po to dar keli žinovai padrąsino. Įsidrąsinę pradėjome.

Šiam darbui reikia vamzdžio, "agregato", kurio pagalba patogiai tas pusės kilomentro rulonas išsivynioja, vielutės tvirtinimui, įrankio tų vielučių užsukimui ir įrankio vamzdžio nukirpimui.

Kampukai užlenkimui prie kolektoriaus:


Įrankis vamzdžio karpymui:


 Vielutės:

O vamzdis sužymėtas kas metrą, taigi išvynioję kontūrą, jūs iš galo atėmę priekį, gaunate tikslų kontūro ilgį, ir tą metražą verta užrašyti, nes po to bus lengviau subalansuoti, žinant visų kontūrų tikslius skirtingus ilgius.

Pasistatė vamzdžio ritę vienam namo gale, patogiai sau galėjau traukti iki kito galo, vynioti ir grįžti, štai tolumoje matosi:


Bet visų pirma pagal projektą labai patogu nusibraižyti tiksliai visą vamzžio kelią - man tai labai padėjo susiorientuoti ir užtikrintai vynioti vamzdį su visais patankinimais kas 10 cm pria lango:


Vamzdis 20 mm, taigi gan storas palyginus, ir jį reikia tvirtai pritvirtinti, kad po to jokie betonuotojai su besiplaikstančiom žarnos neišmuštų viso jūsų triūsio:



Vielutę užrišus ją užlenkiam, kad ji nepažeistų vamzdžio vėliau ir šiaip nestyrotų be reikalo :)



Taigi štai išvedžiota iki grįžtamojo etapo:


O čia jau sugrįžus, gaunasi žingsnis 20 cm:


Šalia lango vamzdis eina tankiau - kas 10 cm:


Pamatėliai tose vietose, kur vamzdžiai eina, prakertami, ir tose vietose po to uždėsime dar "šarvus", nes tai tarpduris:


Na ir grįžta vamzdis ten, kur ir prasidėjo - prie būsimo kolektoriaus. O čia būtinai reikia turėti tokius kampukus, kurie užsimauna ant vamzdžio ir priverčia jį patogiu kampu išsilenkti. Už 20 tokių kampų fiksatorių sumokėjau 55 litukus, bet tikrai verta:



Taigi pirmas kontūras 102 m gavosi, užtrukom dviese porą valandų. Lankstyti vamzdį reikia atsargiai, bet tikrai nėra didelio kažkokio vargo. Ar verta patiems - tikrai taip, nes santechnikams už darbą mokėtumėte po 10 Lt / m2 (ir čia vien vyniojimas, be paruošiamųjų darbų). Laukia kiti kontūrai, bet gera pradžia - pusė darbo :)







Komentarai

  1. Grazu ziureti :) pradedu gailetis, kad visgi patikejau si darba santechnikui, va butent pasidaviau tevuko abejonems, kad geriau patiketi si darba specialistams ir nusprendziau, kad patys nedarysim...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kam su tom vielutėm vargstas, naudokit plasmasinius dirželius, viskas bus daug papraščiau ir greičiau. http://www.e-senukai.lt/statyba-remontas/statybos-ir-remonto-prekes/tvirtinimo-detales/elektros-instaliavimo-detales/dirzeliai/laidu-tvirtinimo-dirzelis-22x75-mm_2.html

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. kad nevargstam su tom vielutem - viskas labai paprasta ir sauniai. Su dirzeliais kiek skaudziau pirstams :)

      Panaikinti
  3. man vielutės irgi kažkaip keistai atrodo, su dirželiais ženkliai greičiau, tik pasirinkit tinkamus, nes pigūs ir ploti lengvai trūksta, beje ar tinkla surišote tarpusavyje?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. butent del to, kad kartais ploni ir truksta, pasitikejau butent vielutemis, nes vamzdi tikrai uztikrintintai reikia pritvirtinti taip, kad tai kas ji laiko, laikytu labai tvirtai. Tinkla kai kur surisome tarpusavy, o po ti tar kai vamzdi su vielutemis prie tinklo risome, tai stengemes risti tokiose vietose, kad dar ir tinkla tarpusavy suristu. Nesinori tiesiog kad ta tinkla betonuotojai isspardytu kartu su isvedziotu vamzdziu :)

      Panaikinti
  4. Tai, kad su vielutėmis kai ptik viskas paprasčiau nei dirželiais, o jei dar el. surišimo įrangį turi tai išvis nėra ką lygint..

    AtsakytiPanaikinti
  5. Neperspausit su tom vielutėm pačio vamzdelio netyčia? O dėl ko pirštus skauda niekaip nesuprantu, taigi praveri užtrauki ir nukerpi su žirklutėmis, nieko lengviau nėra..

    AtsakytiPanaikinti
  6. Labai ilgas konturas 102m. Mums kiek pamenu ilgesniu kaip 70 neprojektavo, vamzdis 16mm. Reikes daugiau prikurent ar galingesnio katilo matyt? Ar jau paskaiciavo kokio galingumo jo reikes?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Autorius pašalino šį komentarą.

      Panaikinti
    2. projektuotojas skaiciavo du variantus - 16 ir 20. Hidrauliskai tai identiski projektasi – 20 diamtero turi 1c zemesne temperatutas. Del siurblio -
      hidraulikai viskam uztenka 1o 25/40 siurblio. Del konturu ilgio kiek aiskinausi, tai jie gali buti tikrai ilgesni, nezinau kaip su 16 diametro vamzdziu, bet su 20 tai tikrai iki 120 m yra viskas OK. Pas mane pagal projekta ilgiausias konturas numatytas 118 m, kol kas isvedziojome du konturus, tai jie abu po 10 metru trumpesni nei projekte. Ziuresime, kaip bus toliau.

      O del katilo - neklausiau, bet nieko apie tai neminejo projektuotojas, ir apie katilo galingumo planus nieko nesiklausinejo, zinojo tik kad bus granulinis.

      Panaikinti
    3. Pas save matau vieną 92m kontūrą (nes eina per porą nereiklių šilumai patalpų), kiti 60-70 metrų. Taip pat vamzdis 16mm. Realiai aš taip suprantu, kad kuo trumpesni kontūrai, tuo efektyviau jie veikia. Greičiau įšyla, greičiau galima reguliuoti temperatūrą? Žinoma už tai moki, pirkdamas didesnius kolektorius. Vat čia ginčyjamės, bandom kažką įrodyt iš to, kas ką girdėjo ar skaitė, bet įdomu praktikoj ar tas turi reikšmės :D

      Tiesa, praeitam įraše kažkas minėjo, kad vanduo atšala tik vienu, dviem laipsniais. Bent pas mane, tai skirtumas yra ~6-7 laipsnių paduodamo ir grįžtančio (38,8-32,9). Kai pas jus?

      Panaikinti
  7. O kiek buvo panaudota tinklo ir pleveles ?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. pleveles panaudota kiek daugiau kaip 150 kv m (rasiau stai cia: http://statausodyba.blogspot.com/2014/06/grindu-siltinimas-ir-vandentiekis.html)
      siaip pas mane yra tokia tema kaip "lašas po lašo", ten fiksuojamos visos išlaidos, dažniausiai įvardinami ir kiekiai, tai tokie tie kiekiai:
      Putplastis (19,8 m3) - 3604 (po 182 lt / m3)
      Vielos tinklas - 356 (2,6/m2)
      Plevele - 117 (6m x 25m)
      Plevele (apatine) papildomai - 25
      Putos ir smulkme - 50
      Putplastis (papildomai) - 252
      Putplastis (kompensacine juosta) 2cm - 36
      Plevele ant putplascio - 169

      Lašas po lašo (biudžeto tema) štai čia: http://statausodyba.blogspot.com/2012/08/lasas-po-laso.html

      Panaikinti
  8. aciu uz info
    p.s. atsimenu kad skaiciau kazkur tik neradau kur.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. tikrai sunku atsiminti visus skaicius - tam momentui kai isigilini - viska puikiai pameni ir zinai, praeina keli menesiai - jau del kitko skauda galva ir visus tuos skaicius pamirstu. Taigi, vestis kiekviena isleista lita yra tikrai labai geras sprendimas, nes taip neapsigauni del realiu namo biudzetu :)

      Panaikinti
  9. Sveiki. Kaip tik ruošiamės įrenginėti grindinį šildymą, Kaip ir jūs pasirinkome 20 mm diametro vamzdelį ir dažniausiai projekte nurodomi atstumai tarp grindinio šildymo vamzdelio vijų yra 20 cm. Betgi pardavėjai kaip susitarę tvirtina, kad jei taip padarysim, šildant jausis šiltos ir šaltos zonos grindyse (ir siūlo geriau naudoti 16 mm vamzdelį ir vynioti jį tankiau). Noriu paklausti kaip jūsų šildymo sistemos patirtis. Ar tikrai jaučiasi temperatūrų skirtumai grindų paviršiuje?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. labai keistai atrodo tas teiginys kad jausis siltos - saltos zonos... visu pirma tai siltos zonos nesijaucia apskritai - grindys zmogaus kuno (rankos, kojos) prisilietimui vesios - ju temperatura apie 26 laipsnius, del to grindys atrodo vesios (bet patalpoje vis tiek silta). Tai nera taip kaip kad elektrinio sildymo budu: pas mane toks bute, tai vienoj vietoj siltos labai o kitur kur tinklelio jau nera - saltos. Cia kai vandeniu ir betonas sildomas, tai betonas tas isyla pakankamai tolygiai... Na man projektavo projektuotojas, jis suprojektavo 20 mm, nieko apie skirtingos temperaturos ruozus jis nepasakojo...

      Panaikinti
  10. Sveiki, gal galite parasyt savo kontakta, noreciau pasikonsultuoti del Daikin SS, Aciu

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai