Karutis

Šiaip jau apie tai turėjau parašyti prieš kokius dvejus metus, kai tik viskas prasidėjo... Karutis - vienas reikalingiusių daiktų statybose. Ir jeigu užsiimant kokia gėlininkyste jums dar gal ir tiktų tokie, kurie parduodami senukuose ir ermitaže, tai statybose tokie atrodo kaip absoliučiai netinkami. Karutis turi būti tvirtas ir piktas, o ne gležnas ir gražus. Karutį sumeistravo tėtis, rado kažkokius ratus, nusibraižė brėžinuką, kažkur susiveikė storos skardos ir paprašė viską suvirinti. Pritvirtino medines rankenėles, nudažė žalia spalva. Stipriai ir nuoširdžiai rekomenduoju šį modelį.


Vienintelis jo trūkumas - jis be kojelių, į kurias galėtų atsiremti. Kojelių iš pat pradžių nepadarė, taigi taip ir liko, gal kažkaip pavyks jas prilipdyti kitąmet.


Labai patogu, kad rankenos sujungtos - tuomet ne tik stumti galima, bet ir "įsikinkius" tempti. O tokią galimybę turėti yra būtina. Ypač jeigu jūsų sklypas - su visokiais kupstukais, kurmiarausiais, duobutėm,  ir kitais kyšančiais dalykais, iki kurių sutvarkymo rankos (ir kišenė) niekaip nesiekia, kol nebaigta su namo statybomis. 


Štai  ratas pritvirtintas:


Čia ir vidinės pusės:

Na o čia karučio "pilvukas" - visa konstrukcija matoma:



Na o čia iš viršaus, jau ne visai žalios spalvos, nes ir - žvyras, ir žemė, ir skalda, statybinės mežiagos... ir kas tik nevežiojama juo. Smarkiai jis naudojamas ir jo tvirtumu negalime atsidžiaugti.


Gal kam pagelbės nuotraukos, nes deja nusipirkti nieko panašaus nebūna, o jeigu kažkas tik iš tolo link tvirtesnio ir ištvermingesnio - tai kaina tokia nepadori labai būna...

Komentarai

  1. Tikra tiesa. Tie kinitiski karuciai niekam tike. nebent soduose juos naudot.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Yra tu normaliu karuciu, tik nereikia pirkti pigiausio, uz 130Lt nusipirkau puiku karuti, kuriuo suvezem visa juosta pamatu betono, apdirbam ivairius ukio darbus ir pan. aisku su situo pavadinciau "nenuzudomu" nesilyginu :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. gaminantis savo karutį reikia teisingai išsverti ratų centrą, gal turite brėžinį?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. brėžiniodeja neturime, tėtis buvo padaręs tik šablonus "dėžei", pagal kuriuos išpjovė ir suvirino skardos lakštus. Dėl svorio centro: jis išdėstytas (labai nedaug nuo ašies patrauktas į rankenų pusę), kad vežant bet kokio svorio krovinį jis netraukia rankų. Vieno rato karutyje visas svoris kabo ant rankų.

      Panaikinti
  4. Taigi teko dirbti ir su panasiu i jusu ir su gamykliniu. Pirkom ne pigiausia gal 160, atlaike 5 sezonus statybu. Isejo is rikiuotes nes prakiuro gelda, o ratukam nieko. Galiu pamineti ,kad toks savadarbis nepamainomas nestabiliems kroviniams, plytoms akmenims ir t.t . Betono su juo nepaveziosi, prie klojiniu privaziuoti nepatogu, o jei dar per kokia lenta reikia ivaziuoti :( tokiems darbams geriausia vienaratis. Taigi vienareiksmiskai kiekvienam darbui savas irankis.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vežti betoną šis karutis tikrai tinka, kadangi priekyje atsikišęs rėmo pratęsimas leidžia patogiai išpilti betoną. O du dideli ratai leidžia važiuoti gana nelygiu paviršiumi, net per smėlį, kas neįmanoma su vieno rato karučiu. Kas dėl važiavimo per lentą - tai pasidėjome dvi ir pravažiavome :)

      Panaikinti
  5. Aš irgi padariau panašų, pirkt tokių nėra arba nemačiau. Pilna kitaisko šūdo. Nors pirkau ir vieno rato gamyklinę, bet tuoj teko pakeist guolius.
    Gaminau iš 2mm lakšto, centrą rast nesunku, tiesiog ratai su ašim uždedami paskutiniai kai visa kita jau privirinta. Koją irgi privirinau, trijuose taškuose. Ratukus naudojau birbinkos, tabletkos kad ir siauresnės, bet vistik sunkokos :) ir, žinoma, karutis pagal paskirtį. Lapam vežt gerai aukštais bortais, o betonui vienu ratu.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Prieš porą metų pirkom karutį su didele nuolaida, mokėjom berods 150 Lt- tarnauja puikiai, vežiojom cementą, akmenis, netgi rąstus užsivertę- tereikėjo tik sykį varžtus persukt, nusiklibinę buvo. Nematau prasmės meistrauti, nes su nuolaida už mažą kainą galima labai neprastą daiktą nusipirkti.

    AtsakytiPanaikinti
  7. na, pas mus sklypas su daugybe kauburėlių-kuspstų, o ir sklypas didelis, atstumai nemaži, reikia kad būtų patogu ir tvirta, o parduotuvėse nelabai ką mačiau, kas galėtų atlaikyti. Bet kokiu atveju kainavo ženkliai pigiau nei minimi su nuolaida :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Dar papildysiu dėl patogumo ir jėgų tausojimo klausimo. Stumiant karutį jėgos veikia horizontaliai ir į apačią. O tempiant / traukiant karutį - horizontaliai ir į viršų. Pritvirtinus skersinį tarp rankenų ir įlipus į vidų daug lengviau traukti pilvu įsirėmus į skersinį, net ir labai didelį svorį.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai