Kokią stogo dangą pasirinkti

Va kaip tik naujausias straipsniukas apie tai, kokią stogo dangą pasirinki . Išvada - idealios dangos nėra :)

Dėl brangumo - manau, tie, kurie statosi patys, turėtų skaičiuoti dvi versijas: 1) kiek kainuoja jeigu dengia samdyti stogdengiai 2) kiek kainuoja jeigu pats darai - o pastaruoju atveju vertinčiau dar du kriterijus: a) kiek pats lengvai (be patirties)  gali imtis šio darbo / sudėtingumas; b) vat dar įdomus rodiklis - atraižos / likučiai, nes tai gali kiek pakoreguoti kvadarto kaina, na bet ne itin smarkiai.

Bet kokiu atveju pačiam dengti stogą tikrai nėra lengva - ne tiek pačią dangą, kiek išsiaiškinti įvairiausius niuansus. Pačios stogo dangos dengimas yra jau tiesiog kruopštus ir kantrus darbas.

Kitavertus stogdengiai ne visuomet laikosi griežtai instrukcijų, bet ko jie nepadarė, ir kur pataupė savo laiko - jūs nesužinosite. Sakykim, bituminių čerpelių atveju jie dažnai netepa kraštuose mastikos, o juk reikia. Mūsų stogas pradėtas dengti išgyveno baisų škvalą, bet atlaikė! Nes kai pats sau darai - gal ir pernelyg daug baimindamasis, kad tikrai viskas būtų taip, kaip reikia - tai dengdamas stogą už niolika tūkstančių neateina mintis pataupyti mastikos už keliasdešimt litų, bet žinoma sugaišti šiek tiek daugiau laiko.

Dar radau straipsniuką:
Stogo dangų rikiuotė pagal kainą, išvaizdą, amžių

Komentarai

  1. nu bet jau straipsnis.... maziau tokius skaitykite, visiska nesamone.
    Jei yra pinigu - TIK cerpes. o staripsnis apie cerpes nusisneka. cituoju:

    Trūkumai:
    Reikalinga speciali konstrukcija;
    Brangios stogo komplektavimo detalės;
    Samanoja (reikalingos specialios priemonės nuo samanojimo).

    kokia dar speciali konstrukcija, paprastas stogas. brangios detales - o kokio stogo jos pigios? ir topu topas - cerpes samanoja. ir toliau ziurint straipsni - cerpeles irgi samanoja. o vat skarda ir siferis - nesamanoja. manau aisku kuo prekiauja tas "ekspertas".

    cerpes - klasika, nesenstantis stogas, kondensatas nesikaupia, lietaus nesigirdi, vasara neperkaista.

    mes dejomes cerpes, ir as jau geriau uz "permoketa" suma kazka padarysiu pats, kad samata "issilygintu", negu desiu skarda, kuria po 15 metu reikes keisti nauja

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na straipsnis įdomus pasirodė tuo, kad išvardinta tai, kuo geriau iš anksto pasidomėti. Dėl samanojimo - patyrę žmonės sako, kad visos dangos samanoja :) Dėl čerpių - gražu, brangu, ilgaamžiška, bet kartu kiek suprantu tai yra is sunkiausias iš visų stogų. Taigi tai irgi reikia vertinti. Pačiam sudėti čerpes pirmąkart tai darant irgi manau nelengva tiek iš nepatyrimo, tiek ir fiziškai, sunios.

      Aš skardinio irgi gal nedėčiau, bet gal tiesiog dėl savo specifikos - pas mane stogas kartu ir lubos, o skarda oi kaip pokši nuo temperatūrų svyravimų.

      Beje, girdėjau gandą, kad bituminių čerpių stogui nereikia sniego sulaikymo daryti. Draugai turi skardinį stogą ir nebuvo įrengę to dalyko, tai mokėjo kaimynui už prabangios tvoros sugadinimą ir skubiai įrengė sniegui sulaikyti. Bituminės neslidžios, sniegas laikosi. Vat tik reikia matyt tą sniegą nuvalyti karts nuo karto :)

      Panaikinti
    2. Teisingai Petrai, gerai kad visur įžvelgi klastą, tai “ekspertų„ sąmokslas kad įkištų tau blogą skardą. Eik pasitikrink dėl paranojos.
      Tau patinka čerpės, dėk čerpes, aš dėsiu skardą, pas tėvus 14 metų skarda, spalva visiškai nepakitusi, atrodo puikiai, niekas nebarška, ir tikrai nesamanoja :) Nesuprantu tik kodėl pagal tave sekančiai metais reiktų ją keisti.
      O čerpių „ilgaamžiškumo“ faktorius man mažai aktualus, po 50 metų, kai jau manęs nebus, ir mano vaikai norės gyventi tam pačiam name, ir keis stogo dangą, ar tai bus skarda, ar čerpės, vis tiek viskas keliaus į šiukšlyną.

      Panaikinti
  2. niekada neziurekite kiek sveria stogo danga. konstruktorius projektuodamas stoga ivertina ne tik stogo dangos, bet ir gamtines apkrovas ( lietus, vejas, sniegas ).
    cituoju:

    1 kv. m keraminių čerpių dangos sveria apie 40 kg, o visas sumuštinis – 224 kg/kv. m. Skardos sumuštinis sveria 189 kg/kv. m.

    ir dar ne viena straipsni apie stogo dangu svorius galima rasti. guglis jusu draugas :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Paantrinsiu dėl dangos svorio. Konstruktoriai skaičiuoja, kad stogas turi atlaikyti 200 kg/kv, kas yra ~20cm šlapio sniego. Tad ar danga bus "sunkios čerpės" ar "lenvos bituminės čerpelės", skirtumas nežymus 240kg vs 220kg, stogo konstrukcija bus identiška.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. kažkaip galvojau, kad dangos svoris yra gan svarbus veiksnys. Del konstuktoriaus - pas mane buvo atvirkstinis variantas - as jau architektui formuluodama uzduoti is anksto pasakiau, kad noriu bituminiu cerpiu stogo, taigi ir projektas buvo daromas atsizvelgiant i tai. O priezastis apart estetikos buvo elementari - reikiejo tokios stogo dangos, kuria galima butu uzsidengti savom jegom.

      Panaikinti
    2. Maniškiam konstruktoriui taip pat buvau daves uzduoti, kad mano stogas bus bitumines cerpeles, pagal tai ir buvo padarytas stogo konstruktyvas. Veliau, pasikonsultavus su keliais stogdengiais paaiskejo, kad stogo konstruktyvas suprojektuotas toks, medienos suprojektuota labai daug m3, kad tinka bet kokiai stogo dangai. Taigi pasirinkus betoniniu cerpiu stoga, su stogo konstruktyvu nieko nereikejo daryti.

      Panaikinti
    3. Viskas ok su tom betonimem cerpem - grazu. Taciau Raituzai, jums stoga denge stogdengiai, o pas mus yra esminis skirtumas - stoga dengia tetis, tai daro pirma karta ir daro vienas. Visgi del dangos klojimo uzdengimo SAVO JEGOMIS vienareiksmiskai bitumines cerpes laimi. O jeigu atmesti ta veiksni - tai neturiu jokiu preferenciju - manau prasyciau architekto siulyti, kas graziau ir geriau.

      Panaikinti
  4. Jūsų stogas gražus! Man patiko bituminės čerpelės ir gerokai anksčiau renkantis dangą taip pat buvo mano apsvarstymuose. Tik kaip viską sudėjus (osb+paklotas+čerpelės)paaiškėjo, kad šios čerpelės yra pačios brangiausios iš visų dangų, tai abejonių nebeliko rinktis ilgaamžiškesnę ir tvirtesnę dangą - keramines čerpes. Jums pliusas, kad patys mokat užsidengti jomis stogą.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. taip, tikrai, jeigu ne patiems dengti, tai tikrai brangokas variantas gaunasi. Ziuresim kiek mums gausis patiems dengiant - nes galimybe paciam padaryti buvo svarbiausias katepalo privalumas. Na dar jos man ir pacios graziausios, labai moderniai ir "siltai" atrodo, bet skoniai zinoma skirtingi :)

      Panaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai