Dokumentai ūkininko sodybai


Įsigijau sklypą be jokių komunikacijų. Štai privažiavimas tik tiesiog idealus, vasarą – žiemą. Bet visa kita – nuo apvalaus apskrito tuščiavidurio nulio…

Tam, kad statytumėt žemės ūkio paskirties žemėje, nekeičiant jos paskirties, įmanoma tik tokiu atveju, jeigu statoma ūkininko sodyba.  Šiuo metu reikalingas ne mažesnio kaip 0,5 ha sklypo. Nenustebčiau, jeigu minimalaus sklyo ploto reikalavimai gana greitu laiku keisis.

Ūkininko sodybos statyba galima tampa tik tada, kuomet paruošiamas kaimo plėtros žemėtvarkos projektas. Vykdant kaimo plėtrą atliekamas ūkininko sodybos projektavimas, ūkininko sodybos formavimas ir ūkininko sodybos vietos parinkimas. 

Suderinus projektą su reikalingomis institucijomis jau galimas ūkininko sodybos įkūrimas ir gavus statybos leidimą ūkininko sodybos statymas. Savivaldybės išduotas statybos leidimas galios 10 metų, nepriklausomai kaip keisis Lietuvos Respublikos įstatymai ir normatyviniai aktai.

Taigi pradinis etapas – kaimo plėtros žemėtvarkos  projekto paruošimas.
  1. Na, visų pirma, žinoma, turite būti ūkininkas, t.y. turėti ūkininko pažymėjimą bei užregistuoti “ūkį” savivaldybėje. Tokia registracija kainuoja 20Lt.
  2. Ir iškart įsigijus sklypą bėgte į LESTO pildyti paraiškos, pagal kurią jums išduoda prisijungimo sąlygas. Jeigu jos tenkina – pasirašote sutartį, sumokate visą sumą iš anksto, ir tik tuomet pradedamas rengti projektas. Kodėl bėgte? Nes projektą jums ruoš iki 150 kalendorinių dienų, ir tai - tik projektas. Tuomet berods per 90 dienų jie priveda pačią elektrą iki sklypo. Žodžiu, tai užima laiko, ir elektrą “užsakyti” reikia kuo skubiau.
  3. Tuomet savivaldybėje reikia užpildyti prašymą išduoti planavimo sąlygų sąvadą kaimo plėtros žemėtvarkos projektui rengti
  4. Toliau - reikia turėti tokius dokumentus:
    • žemės sklypo registro pažymėjimą
    • žemės sklypo planą (preliminarių arba geodezinių matavimų)
    • ūkininko ūkio įregistravimo pažymėjimą
    • savivaldybės, kurioje yra sklypas, teritorijų planavimo skyriaus išduotas planavimo sąlygas ir planavimo sąlygų sąvadą kaimo plėtros žemėtvarkos projektui rengti
    • topografinę sklypo nuotrauką (toponuotrauką) atliktą ne seniau nei prieš 1 metus
    • pažymą apie gretimų žemės sklypų savininkus išduotą Registrų centro ne seniau nei prieš 1 mėnesį.
  5. Braižomas sprendinių brėžinys (Kaimo plėtros žemėtvarkos projektas ūkininko sodybos vietai parinkti), kur pagrindins tikslas – nustatyti užstatymo plotą, įvertinus visas apsaugos zonas. Šis projektas derinamas su: savivaldybės administracija, melioracijos skyriumi, kelininkais, savivaldybės architektūros skyriumi, seniūnija ir sklypo kaimynais. Sklypo kaimynams tiesiog išssiunčiami laiškai apie ūkininko sodybos steigimo ketinimus. 
  6. Tiesa, jeigu daromi kokie nors pakitimai, kurie liečia ir kaimynus, tam reikia jau ne tik juos informuoti, bet ir gauti jų raštišką sutikimą. Mano atveju reikėjo tokio iš vienos kaimynės, kurios teritorijoje prasideda melioracijos vamzdžiai. Reikėjo sutikimo, jos ji sutinka, jeigu jie būtų panaikinti. Kadangi aš nustačiau, kur tie vamzdžiai tiksliai eina ir jų naikinti neketinu, bet kaimynės parašas būtinas. Smagu, kad kaimynė pasitikėjo ir viskas baigėsi tiesiog kiek ilgesniu derinimu ir mano nerimu :)
  7. Toliau dokumentas jau keliauja į žemėtvarką, kur pagal tvarką privalo suderinti per 20 darbo dienų. Šiuo metu esu būten šioje stadijoje :)
  8. Tada keliauja į nacionalinę žemėtvarkos tarnybą, kur irgi laukia suderinimo iki 20 darbo dienų.
  9. Visa tai susiję su teritorijos planavimu. Ir štai jau turėtu būti Kaimo vietovės plėtros  projektas su įsakymu, kad gali tvarkytis.
Antras etapas – reikia, kad savivaldybėje išduotų architektūrines sąlygas, na ir statybos leidimą. Tam reikia paruošti:
1.    Namo projektą
2.    Elektros projektą (sklype iki namo)
3.    Vanduo
4.    Kanalizacija
5.    Tuomet savivaldybė “išrašo” nukreipimą, su kuriuo:
6.    Einama derinti į visuomenės sveikatos centrą (atsakymas duodamas per 10 darbo dienų)
7.    O tada keliaujama į priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentą (irgi 10 darbo dienų)

Panašu, kad maždaug tiek reikia sutvarkyti, kad gauti leidimą statyti. Sako, ūkininko sodyba popierizmo atžvigliu - tai supaprastintas variantas :)

Komentarai

  1. Visas šitas briedas dar prieš akis o man jau kantrybės pritrūko skaityt.. :D pas mus ž.ū. paskirties žemė, bet kažkada pradėtas statyt namas, jokių popiergalių nėra, nors yra elektra. Reikės klaust kokio toj srity dirbančio, ar galima archyve kokiam popiergalius rast.
    p.s. kodėl nėra tiesiog url/nick?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Praejau siuos etapus, bet paciam daug vaiksciuoti neteko - sutvarkiau ukininko pazymejima ir uzregistravau uki. Kaimo pletros projekta dare firma kuri uzsiema zemetvarka, su savivaldybe viska derino jie. Darant namo pojekta irgi susitarem su architektu kad jis viska tvarkys savivaldybeje. Labai permoket uz tai nereikejo nes dariau jau per krize. Bet jeigu reiketu paciam visus poperiukus rinkti, turbut daug laiko ir nervu kainuotu.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Taip, aš taip pat pasinaudojau žemėtvartkos projektus darančia įmone. Tačiau kai iškilo klausimai, susiję su melioracijos sistema ir pan. - teko pačiai spręsti, gilintis ir organizuoti (http://statausodyba.blogspot.com/2012/01/melioracija.html).

    Bet kai bandžiau ieškoti, kokus žingsnius reikia atlikti, kad paruošti kaimo plėtros žemėtvarkos projektą, niekur neradau aiškiai ir pažingsniui išdėstyta. Gal šis įrašas padės kam ateity orientuotis, kas tai yra ir kokie etapai. Nes tokiam "žaliam" žmogui kaip man - kuo toliau, tuo labiau suvokiu, kaip aš nieko neišmanau - tikrai praverčia informacija, peteikta punktais :) Nes daug nežinios ir tokioj pradinėj stadijoj tikrai reikia padedančių susigaudyti biurokratiniuose reikaluose.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Pataisysiu, statybos leidimas (dabar jau statyba leidziantis dokumentas) nuo 2011 spalio 1 d. galioja nebe 10 metu, o neribita laika. Beto leidimai isduoti iki 2011 spalio 1 d. automatiskai pratesiami neribotam laikui

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Laba.diena.noreciau.pasikonsultuoti,radom.mociutesdokumentus.leidima.statybai.ir.namo.projekta.padaryta.2000m.12men.mociute.nieko.nestate,nera.net.pamatu,ar.dar.galioja.tas.leidimas.ar.mes.galime.pradeti.statybas?

      Panaikinti
    2. Laba.diena.noreciau.pasikonsultuoti,radom.mociutesdokumentus.leidima.statybai.ir.namo.projekta.padaryta.2000m.12men.mociute.nieko.nestate,nera.net.pamatu,ar.dar.galioja.tas.leidimas.ar.mes.galime.pradeti.statybas?

      Panaikinti
    3. na tikrai nežinau tikskliai, visuomet pastoviai kas nors keičiasi. Aš skambinčiau į savivaldybę ir tiesiai šviesiai paklausčiau, geriausia gal net su sklypo dokumentais ant rankų nueiti, kad galėtų įvertinti. Sako, kad galioja leidimas neribotą laiką, bet reikėtų visgi manau pasitikrinti dėl viso pikto. Jeigu yra net leidimas statybai - logiška būtų matyt kad be trukdžių?

      Panaikinti
  5. Etapai keli.
    1. Sodybos vietos parinkimas sklype su visais suderinimais. kartu darant topo nuotrauką pigiau.
    2. Sodybos pastatų išdėstymas parintame sklype.
    3. Pastatų projektavimas ir leidimo gavimas.
    Čia grubiai surašiau dar kiekvieną galima suskirstyti į etapus :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. 1. Sodybos vietos parinkimas sklype su visais suderinimais. kartu darant topo nuotrauką pigiau. -- Čia užsakant visą "paketą" pas architektą, ar kur? Nes topo nuotraukos dar neturime, tai nežinau ar ieškot ir daryt ją atskirai, ar ne?

      Panaikinti
    2. as pati neuzsakinejau topo nuotraukos. Man viska padare imone, kuri tvarke visa kaimo pletros projeka. Siaip nuosirdziai siulau pasinaudoti panasios imones paslaugomis (kainuoja iki 2 tukst, taciau tai tikrai sunkus biurokratinis procesas)

      Panaikinti
  6. Sveiki,
    Gal kas žinot kaip paprasčiausiu būdu galima būtų gauti ūkininko pažemėjimą? Ir kiek tas kainuotų? Nes kaip suprantu viskas prasideda nuo jo :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. O kiek maždaug visi šitie dokumentai, projektai, jų derinimas ir pan kainuoja? :) Įdomu, kiek dar pinigų išleidžiama šiems dalykams, nusipirkus ž.ū. sklypą

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dokumentu derinimas pasisamdzius tai darancia kompanija kainuoja 1500 - 2000 Litu. Man kainavo 1800 lituku. Dar man papildomai kanavo melioraciniu vamzdziu uzkoordinavimas - 1000 Lt (bet tai mano specifinis atvejis). Na dar susimokejau uz ukio registracija savivaldybeje - 20 Lt.Ir zinau, kad savivaldybeje reikes susimoketi mokesti uz statybos leidima - 250 Lt. Taigi viso apie 2000 Lt. Samdyti kompanija derinti tikrai rekomenduoju, ypac jeigu tai Vilniaus rajono savivalybeje, ten tikrai daug specifikos - sunku surinkti parasus, sunku susigaudyti. Ir vis tiek truksite kokius 7-8 menesius vien zemetvarkos projektui. As dabar jau matau, kad reikia mazdaug metu nuo sklypo isigijimo pradzios, kad i sklypa butu privesa elektra, padarytas zemetvarkos projektas, padarytas namo projektas ir gautas leidimas statybai. Ir visa tai labai operatyviai veikiant - nei vienos dienos neuzdelsiau (vienintelis uzdelsimas buvo architekto priduodant projekta derinimui statybos leidimui - cia praradau menesi visa). Dar prideti 100 litu geodezistui uz tiksliu slypo ribu nustatyma. O tokias smulkmenas kaip toponuotrauka ar pan - tai tai ieina i kaina tu, kurie darys jums zemetvarkos projekta, atskirai jau nieko nereikes.

      Panaikinti
  8. Sveiki noreciau suzinoti kiek konkreciai laiko uzeme visu dokumentu tvarkymas ir kokia bendra suma dokumentu tvarkymo? Ruosiames ir mes toki kelia praeiti.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. kiek pamenu uzeme daugiau nei puse metu, o kainavo iki 2000 litu. Elektra uzeme ilgiau - virs metu - prisivesti

      Panaikinti
  9. siaip paskaitykite komentara mano virsuje, ten tiksliai gi viska atsakiau kokia suma ir kiek laiko... bloge yra viskas smulkiai aprasyta, nenoreciau kartotis

    AtsakytiPanaikinti
  10. Sveiki, gal galit padet, radau tokia info:
    Įregistruodamas ūkį, asmuo savivaldybės administracijai pateikia šiuos dokumentus:

    1.Prašymą įregistruoti ūkį,kuriame nurodomi vardas, pavardė, asmens kodas, gyvenamoji vieta ir telefonas (jei turi),ūkio žemės plotas,ūkio adresas,ūkio veiklos pobūdis (pagrindinė, papildoma veikla).
    Ką reikia nurodyti prie ūkio veiklos pobūdžio? Kokią veiklą jūs nurodėte?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. man sake, kad visiskai nesvarbu, as berods nurodziau naminiu pauksiu veisima ar pan ir augalu veisima. Auginsiu kada putpeles ir geles :) kiek suprantu, ten galima kelias veiklas, ir jas galima kaitalioti?

      Panaikinti
  11. Sveiki, gal galetumet duoti kontaktus imones kuria tvarke projekta? Tai ne reklamai :) galima i emaila, tiesiog su kuria bendravau praso 2800 ir skaitau tai nesamoninga kaina. Aciu

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. as irgi to paties kontakto paprasyciau :) Katik issiuntinejau uzklausas del projektu, tai paziuresim kas kokia kaina siulys :)

      Panaikinti
  12. Sveiki. O kiek elektros atvedimas kainuoja?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jeigu paspaustumete tema "Elektra", ismeta nemazai irasu apie tai kiek ir kaip kainavo, pavyzdziui:
      http://statausodyba.blogspot.com/2013/01/turiu-elektra-paskaiciuokime-uz-kiek.html
      ir
      http://statausodyba.blogspot.com/2012/12/elektros-reikalai-dezute-ir-flirtas-su.html

      Panaikinti
  13. Esu girdėjęs gandų, kad jaunasis ūkininkas tam tikrus pastatus gali statyti be projekto. Ar tame yra kiek nors tiesos ?

    AtsakytiPanaikinti
  14. Šito nežinau. Žinau, kad ūkininko sodybai būtinas ūkinis pastatas, ir tai būtina projekte. Dėl papildomų ūkinių pastatų nesidomėjau kol kas tiesą sakant, bet man atrodo logiška, kad reikėtų. Yra supaprastintos manau sąlygos, galbūt nereikia derinti ar pan. - bet čia vat jau mano žinios, gaila, nesiekia. Siūlyčiau pasidomėti savivaldybėje.

    AtsakytiPanaikinti
  15. O ka daryti neturint ukininkavimo veikla irodanciu dokumentu? Ju reikalauja kursus organizuojancios istaigos..

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. na kazkokia nesamone, pirma karta girdziu. Ukininko pazymejimas reiskia, kad jus turite kaip ir toki "issilavinima". Kursus galima baigti cia: http://www.zmmc.lt/zemdirbiu-mokymai/mokymo-centrai.html?lang=lt

      O kad iregistruoti uki, jums reikia ukininko pazymejimo, o ne atvirksciai. Vat jeigu jus norite iregistruoti uki neturint tokio "issilavinimo", tai tokiu atveju reikia irodyti, kad ukininkavote ne maziau kaip 3 metus ir irodyti zinoma reikia dokumentais.
      Na placiau cia vat: http://www.vic.lt/?mid=210

      Panaikinti
  16. Atsiverskite betkurios mokyklos aprasyma apie kursu organizavima ir butinus dokumentus, kuriuos reikia pristatyti...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. na man nereikejo, as tik zemes sklypa turejau nusipirkusi, tik tiek. Ir nematau logikos - pradzioj ukininkaujji, o tik po to ukininko pazymejima laikais? :)

      Panaikinti
    2. Jo, neblogą kliūtį čia sugalvojo. Dar su egzu irgi problems. Vienu žodžiu nenusipirksi dabar pažymėjimo... :((

      Panaikinti
    3. Oficialiai niekada ūkininko pažymėjimo ir nebuvo galima nusipirkti :)
      2013 metais tvarkiausi dokumentus ūkininko sodybai įkurti su jaunojo ūkinko pažymėjimu.
      Jeigu kam reikia kokios info,parašykit i el.pasta lllinute@delfi.lt pabandysiu padėt.

      Panaikinti
  17. Labas gal kas zinote pirkau pries 8metus sodyba,kartu ir nuomojuos papildomai valdiskos0,45aru zemes salia savo zemes,norejau ja ispirkti ,bet man neleido nes nesu ukininke,todel nuomojausi,visa ta laika trumpalaike nuoma,odabar siulo ilgalaike,bet vel reikia ukininko paz.man jau 52m,ar kas isduos ukininko pazimejima

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki.
      Ūkininko pažymėjimas vyresniems nei 50metų amžiaus,išduodamas savivaldybėje tiesiog pateikus turimos nuosavybės dokumentus.
      Dabar valstybė savo žemės nebeparduoda,o tiesiog nuomoja.

      Panaikinti
    2. Pažymėjimas pažymėjimui nelygu. Jūs čia ne apie tą pažymėjimą kalbate.
      Ūkininko pažymėjimo niekam be atitinkamo išsilavinimo neišduoda, nepriklausomai nuo amžiaus.

      Panaikinti
  18. Sveiki,
    turiu 248 aru sklypa. Ji sudaro 198 arai misku ukio paskirties zeme ir 50 aru zemes ukio (pievos)paskirties zeme. Viskas yra viename sklype, vienu kadastriniu numeriu.
    Ar galiu steigti ukininko uki, ir statytis namuka?
    Busiu labai dekingas uz atsakyma.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. mano supratimu jeigu yra ne maziau nei 50 aru zemes ukio paskirties, tuomet galima. Bet jums geriausiai pasakys jusu savivaldybeje asantis architektas, ten jie kompiureryje turi visus duomenis ir matmenis ir iskart per 10 min turesite tikslu atsakyma. As kazkada klausiau del sklypo, kuris buvo tik keli arai z.u.paskirites o visa kita - misko, tai jokiu budu negalima, nes reikia kad z.u butu 50 aru maziausiai.

      Panaikinti
  19. Sveiki. Kol skaitėm komentarus, viskas buvo aišku, bet kai patys pradėjom varstyti valdininkų duris, kyka naujų klausimų. Gal galite pasakyti, kas braižo sprendinių brėžinį? Architektas ar koks kitas specialistas turintis leidimą? Ačiū.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. ne, ne architektas, man braize imone, kuri man padare visa KPP. Jeigu norite kontaktu, parasykite e-mail (jeigu statot aplink Vilniu)

      Panaikinti
  20. Ačiū už info. Mes statom Klaipėdoje, tad teks ieškotis patiems :)

    AtsakytiPanaikinti
  21. ar neteko girdeti kas per supaprastinimai priimti,? (, cia kai ukinikas statosi)

    AtsakytiPanaikinti
  22. Gal ka nors zinote apie kelio projekto rengima, kokiu reikia dokuemntu, kaip viskas iforminama, gal parekomenduotumete kokia imone, kuri uzsiimtu siuo popierizmu?

    AtsakytiPanaikinti
  23. sveiki, gal galite pasakyti imones pavadinima kuri jums padejo tvarkyti dokumentus? aciu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Laba diena,
      gal galėtumėt ir man parašyti įmonės kontaktus, kurioje rengėte projektą? Ačiū

      Panaikinti
    2. Sveiki, ar galėtumėte ir man atsiųsti įmonės konktaktus.

      Panaikinti
  24. Sveiki gal kas nesenai laiket egzamina ukininko pazymejimui gauti klaipedoje?

    AtsakytiPanaikinti
  25. Greičiausias būdas susirasti mokanti žmogų ar ūkininką ir kurti bendrą ūkį. Su tavo žeme ir jo žiniomis. Kaip sakant partnerystės sutartį reikia pasirašyti. Ūkininku tapsi per savaitę.

    AtsakytiPanaikinti
  26. Mes taip pat domimes ,idomu sitas forumas vyksta jau kelis metus ar kas nors pasikeite ,mes taip pat galvojam pirkti zemes ir statyti nama norisi ir sodo,gal galite patarti kaip lengviau.

    AtsakytiPanaikinti
  27. Laba diena, o ar kas nors susidūrėte, kaip būna, jeigu nusiperkame ūkininko sodybą su parengtu kaimo plėtros žemėstvarko projektu ūkininko sodybai (kaimo turizmui) su statybos leidimu, ar mums galios tas statybos leidimas, ar reikės irgi išsilaikyti ūkininko egzaminus ir registruoti ūkį, ir kokia veiksmų seka laukia?

    AtsakytiPanaikinti
  28. Ir mane labai domina šis atsakymas? Ar tikrai galima drąsiai pirkti ūkininko sodybą su parengtu kaimo plėtros žemėstvarkos projektu ūkininko sodybai (kaimo turizmui) su statybos leidimu? Ar mums galios tas statybos leidimas? Suprantu, kad "ūkininku" tai reikės patapti :)

    AtsakytiPanaikinti
  29. Sveiki,
    O gal kas zinote gera firma Vilniuje, kurie galetu pakonsultuoti ir galbut apsiimti sutvarkyti visus siuos reikalus nuo A iki Z? Buciau labai dekinga uz rekomendacijas.

    AtsakytiPanaikinti
  30. Autorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  31. Oho kiek nemazai ieskanciu konsultaciju tokiu klausimu... Aisku anksciau klaususiems nebepadesiu, bet gal koks naujas skaitytojas su tokiu paciu klausimu uzklys - tai tiems, kuriems reikia konsultacijos ar projekto del namo statybos zemes ukio paskirties zemeje, galetu padet architektas Donatas Duoba. Jis dirba ir su kaimo pletros bei kitais sklypu projektais, tai ismano viska placiau. Kiek zinau, dirba visoj Lietuvoj.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai