Gyvenimas sodyboje ir... kiek kainavo 136 kv.m. namo statybos ir įrengimas

Norėjau sodybos už miesto, kad galėčiau leisti čia vasaras, atvažiuoti ilgesnėms Kalėdų atostogoms. Butas  mieste, kur viskas ranka pasiekiama ir sodyba pusvalandį atstumu - štai kur idilė. Dabar galiu pasakyti, kad gyvenimas nestoja ir...keičiasi idilės vizija. Atiskraustėme į sodybą praeitų metų gegužę vasarai, ir... tebegyvemame čia nuolat jau pusantrų metų. Butas senamiestyje tapo nereikalingu šiame gyvenimo etape. Kai pavasarį nutiko karantinas, teko dirbti iš namų; ir po šimtą kartų per dieną buvau dėkinga, kad turiu galimybę būti terasoje, kurti grilių - nesėdėti visą parą tarp keturių sienų.

Dabar sodyba tapo mano nuolatiniais namais. Renku kieme baravykus, skabau pipirmetes arbatai... Net šuo atsirado, nes kaip gi sodyboje be visagirdinčio šuns. 

Tam, kad susitvarkyti kai kuriuos reikalus, pasiėmiau savaitėlę atostogų - pradėjau namo pridavimo reikalus, ir dar - lauksiu mėnesio bėgyje man priskirto adreso - jau galėsiu pasikabinti ir pašto dėžutę neužilgo. Pažadėjau sau, kad kai susitvarkysiu namo dokumentus, reikės organizuoti šventę - didelio gyvenimo etapo užbaigimo šventę. Negaliu patikėti, kad man pavyko pastatyti sodybą - nuo nulio, be jokių pradinių žinių apie statybas. Statybos vyko nuo 2012 iki 2016 metų, taigi penkerius metus, nuo 2017-ųjų vyko tiesiog smulkūs užbaigimai (fasado užbaigimo darbai, įstatytos vidaus durys ir pan.) - taigi per 5-6 metus susiplanavus etapais pavyko pasistatyti sodybos namuką ir įsirengti be paskolų ir skubėjimo, daug ką savo rankomis. 

Jeigu paklaustumėte, kiek kainavo viskas - kažkuriuo metu viską nustojau detaliai fiksuoti, todėl labai tikslios sumos nepasakysiu. Tačiau bendrai namukas man kainavo tarp 70 - 80 tūkst. eurų (PATIKSLINU - kainavo 80 000 eur. detaliai peržiūrėjus visas išlaidas) Tai su kaina už projektą, su vandens gręžiniu, su nuotekų įrenginiu, su elektos privedimu, su oras - vanduo šildymo įrengimu. Žemės sklypas atskirai kainavo dar 10 tūks. eur. 

Taigi, padalinus sakykim  tuos apie 75 tūks eurų į 6 metus ir dar po 12 mėn., gaunasi kad namui reikėjo skirti apie 1000 eur per mėn. O jeigu prieš tai pačiai pradžiai pasitaupę esate kažkiek, tai ir mažiau. Šeima kur dirba dviese - iš kiekvieno po 400 eur per mėnesį, plius kuras, plius jūsų brangus laikas.

Apart visos pinigų sumos tai pareikalavo ir kokių 7-8 metų nuolatinio dėmėsio ir laiko. Ir laiko šeimos narių - tėtės didžiulė pagalba, brolio pagalba pačiais reikalingiausiais laikotarpiais. Palaikė mano ūpą ir šio blog'o rašymas, visa sužinota informacija išsaugota, nugulė juodu ant balto. Atrodo, visai prasmingai gavosi.

Rugsėjį mane visuomet užplūsta prisiminimai kaip 2011 metais tą patį rugsėjį aš atradau šią vietelę, prisirinkau baravykų, raudonikių ir nusprendžiau, kad tai yra TAI. Ir iki šiol tas jausmas gyvas. Gamtoje jaučiuosi tikriau, nepraeina nepastebėtai gamtos virsmai. Nežinau, kiek šis etapas užsitęs, bet jis labai malonus. Ir galbūt tai yra įrodymas, kad turėdamas svajonę ir tikslą, mažais žingsneliais kantriai gali jį pasiekti. Reikai tik savo svajonės turėjimo ir netingėjimo.



Komentarai

  1. Taip, dabar statomės ir į tokias sumas tilpti net nesame susapnavę. Sveikinam pasilikus sodyboje. :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ne tik kainos pakilo bet ir reikalavimai. Tad net jei kainos būtų išlikę tos pačios, ant medžiagų išeitų daugiau.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Man atrodo, skirtumas tas, kad sodybos šeimininkė daugelį darbų darėsi savo jėgomis :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pritariu Jūsų nuomonei. Mes jau 5us metus statome namą (ne sodybą, o 2jų aukštų gyvenamą) Išlaidų suma labai panaši,gal kiek didesnė, bet turbut 80% darbų atliekame patys. Kai gali neskubėti ir nebijai darbo, tikrai sutaupai)

      Panaikinti
  4. Sveikinimai! Ir laukiame naujienų iš greito ir sėkmingo sodybos pridavimo!

    AtsakytiPanaikinti
  5. Šaunu, aš skaitydamas jūsų ir stačiausi namą. Ne vieną patarimą panaudojau :). Dar pagal 2012 metų jūsų planą liko pirtis. Ar statysite?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dar nenusprendziau, bet tikriausiai ne. Labai brangus ma,onumas pirties statybe, o nemanau kad labai daznai naudotumemes pirtimi - nesame pirtininkai. Man uztenka pora kartu per metus i gera pirti nueiti

      Panaikinti
  6. Elena, ar i ta suma ieina vidaus baldai ir kitas vidaus gerbuvis? as skaiciuoju, kad mum iskaitant vidaus gerbuvi ir iskaitant lauko gerbuvi (trinkeles, tvora, vartai, lauko masinos stogine, veja ir panasus dalykai) bendroi sumoj gavosi 100000-110000eur. Manau, kad jum, jei butu poreikis (trinkelem, vartam, tvorai ir pan,) taip pat kaina priartetu prie 100k. Kai pagalvoji, kad net ir tais 2012-2013m uz 100k eur tik pilnai irengtas, naujos statybos kokiu 2k 40-50m2 butas galejo iseit..

    AtsakytiPanaikinti
  7. Aenamas, siandien visa vakara prasedejau tik del jusu - visas saskaitas ir uzrasus perverciau, susivedziau visus skaiciukus. Esu visiskai praradusi tik pati pirma elektros darbu faze, kai i gariunus vaziavau pirkti pigiau kabelio berods uz 300 litu ir kazka mokejau elektrikams tuo metu. Uz jungiklius ir rozetes irgi praradau atminti, bet kadangi pas mane "Vilma" tai apie 100 eur matyt sunkiai susidarytu... Ir dar uz sviestuvus kurie visi ikea (tik svetaineje ypatingesnis. Taigi gavosi 80 000, cia su lovu remais ir ciuziniais i visus keturis miegamus kampariukus, su tamburo spinta, su sofos restauravimo darbais. Taip pat su virtuves baldais, technika, ir kedemis. As kai ka visdas dasipirkineju - va neseniai ikea spinta nusipirkau papildomai, bet cia gal jau neverta skaiciuoti i samata, nes nuolat kazka patobuliname. Tai is dalies sutinku, kad vis gi namo samata yra 80 000 plius keli tukst. taciau niekaip ji netrauks pas mane link 100. Del tvoros - kaip tik isirengineju, ji pas mane 300 m ilgio su automatiniais vartais kainuos apie 3500 eur. Apie tai parasysiu. Vejos pas mane nera - auga grybai, pienes ir t.t. Trinkeliu as nedesiu, beje :) Reiketu tureti omeny, kad pas mane viskas nuo pradziu -sklype nebuvo nei elektros, tiesiog sklypas pusiau miskelis kaime. Gal man reikes parasyti ar papildyti sraipsni apie namo islaidas tiksliau. Konstatuoju, kad tikrai 80 tuks kainavo. Ne maziau. Jeigu daugiau - tai keliais "pamestais" tukstanciais.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tai as neapeliuoju i samatos dydi! Kaip tik patvirtinu, kad samata yra realistine tiem laikam, tik reik apsibrezt, kas ieina i ta samata. Vien tik paprastas trinkeles su borteliaias susidet (netoli 200m2), kainavo ~7000eur. Betkokiu atveju, akivaizdu, kad sutaupet 30-50%
      Anyway, jusu blogas manau vis dar yra vienas detaliausiu namo statybos blogu LT rinkoje :)

      Panaikinti
  8. Sveikinimai! Pas mus vyko viskas lanabai panašiai - keli metai blogų skaitymui, paairuošimui, taupymui, o paskui driogstelėjimas. Tvora pas mus atsirado pirmiausiai, nes pinigų namui dar nebuvo😁
    Vienas pastebėjimas dėl pirties - čia gal jau jūsų skaitytojams, planiojantiems statytis namą. Aš visiškai nesu pirtininkas. Gal dėl to, kad draugai "pirtininkai" taip užkaitindavo jas, kad man jose niekad nepatiko. Bet va kalnuose buvau tokioje relaksacinėje pirtyje su žema temperatūra - ir supratau, kad bus pas mane nedidelė pirtelė, kur temperatūrą nustatinėsiu aš. Įsirengiau IIa, palėpės šlaite 2x2 m., elektrinę ir esu labai patenkintas - ypač ribotų malonumų laikotarpiu - tai super reikaliukas! Patys viską darėm ir tikrai nieko sudėtingo ir brabgaus.
    Gyvenant gamtoje reikia išnaudoti viską, ką ji duoda - dėl to aš, visiškai ne žvejys, gavau suderintą dovaną - valtį, kurią laikau ežere už 1 km. Pp truputį pradedu suprasti ir ką tie kailiai atranda sėdėdami ant vandens visą dieną ir gryžtantys tuščiomis, nuleidę uodegas pas savo kailienes, bet širdyje labai laimingi.
    Dar pridursiu - kad jūsų blogas - vienas labiausiai įkvepiančių statyti, o mūsų atveju ir rašyti. Ačiū!

    AtsakytiPanaikinti
  9. Norėčiau labai padėkoti „LAPO MICRO FINANCE“, kuri man suteikė paskolą sergančio vaiko gydymui. Labai džiaugiuosi, kad šiandien sutikau LAPO, jei reikia skubios paskolos, susisiekite su jais el. Paštu: lapofunding960@gmail.com
    „Whatsapp“ +447883183014

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai