Kabanti sofa terasoje (arba "Kėkaukos")

Didelė terasa turi daug privalumų - slepia nuo saulės, nuo lietaus, vėjo. Žinoma, jeigu terasa po stogu. Jeigu norite įsirengti terasoje kabančią sofą - nepamirškite statant namą įsirengti balkius. Pakabinę sofą (mes ją vadiname Kėkaukos) jūs galėsite mėgautis visiškai kitaip kavos gėrimu, knygos skaitymu, snūduriavimu savatgalio popietę, užmigimu nakčiai (kartais nutinka ir taip...).

Tai visiškai amerikietiškas dalykas, jų terasose tai įprastas dalykas, mūsuose gi aš nesusidūriau su šiuo reiškiniu, todėl mąstau, kad instrukcija, kaip tai padaryti, praverstų vienam - kitam.

Mano įkvėpimai, atrasti prieš keletą metų aprašyti jau senokai štai ČIA, įraše "Kėkaukos"

Tiems, kas moka sumeistrauti bet ką tik žvigtelėję į nuotrauką, užteks ir čio paveiksliuko, taip atrodo galutinis malonus finišas:


Na o toliau išsamus (ir tikiuosi suprantamas) aprašymas su dėmesiu įvairiom naudingoms ir kartais mielom detalėm. Kaip padaryti pagrindą aš detaliai neatvaizduosiu - tiesiog ant išilginių dvienų siaurų lentučių pritvirtinta 14 lentų, būtinai su tarpeliais, kad viskas vėdintusi, tai juk lauko baldas. Tokios "dėžutės" išmatavimai -  maždaug 190 X 100. Iš visų šonų - po šoninę lentutę, tik priekyje tokia kiek išpjauta forma - tiesigog dėl grožio. Gylis - priklausomai nuo to, kokį čiužinį dėsite. Mano čiužinio aukštis 16 cm, lentutės turi būti žemiau kelis cm, kad tiesiog nesidaužytumėte į jas - čiužinio viršutinė dalis turi kyšoti (vėliau nuotraukose matysis)


Tuomet tvirtinami turėklai, lentutės siaurėjančios į apažią. Iš šonių po tris, nugaroje - 6. Turėklų aukštis  48 cm: 


Tarpai tarp turėklų 35 cm:


Po to šie turėklai bus "apjungti" virvutėmis, jų funkcija - grožis, ir kad pagalvėlėms būtų į ką atsiremti vėliau :) 
Iš viso panaudotos dviejų storių virvės, jas pirkome tiesiog Ermitaže, viena storesnė - pakabinimui, kita plonesnė - sujungti nugarėlė lentutes.

Stora virvė:

Plonesnė virvė:


Kaip gi tvirtinome virves, ant kurių kybo sofa. Iš abiejų pusių kampuose pragręžiame gražiai didelę skylę. 


Apatinės lentutės - jos iš nugaros pusės padaryto išsikišusios ir užapvalintos. Taigi virvė, kuri perveriama pro viršutinį turėklą toliau eina žemyn ir perveriama per apatinė lentutę.




Ir tada užlenkiamapo apačia, ir ten jau pristpaudžiama štai tokiu būdu:






Taigi po virvę iš kiekvieno šono. Ilgis - priklauso nuo to, kokiame aukštyje balkis. 


Na o plonoji virvutė, kuri yra kaip atramėlė pagalvėms, eina dviejomis eilėmis, ir iš priekio dėl gražumo štai taip pravedama:


Na ir eina aplink visą nugarėlę per skylutes, perverdama visas vertikalias lentutes:


Medį nulakavau balinančiu laku, tačiau neseniai perdažiau dažais - tokiais mat kokia namo spalva. Lakas ne taip gerai apsaugo nuo drėkmės, pradeda juoduoti, Taigi rekomenduočiau ne lakuoti, o dažyti.


Kaip kaminom prie balkių. Prireikė štai tokių keistų detalių:


Pragęžiame balkius ir kilpomis iš apačios prakišame pro balki, viršuje užveržiame.

Tada dar reikia štai tokių kabliukų:


Virvė kabinama ant kabliuko, kabliukas užkabinamas už kilpos. Virvė dėl viso pikto užvyniojama vielute, matosi nuotraukoje:


Taigi už abiejų šonų pakabiname:


Patvirtinkime, ar gerai išlaiko svorį :) Tiesą sakant ant tos sofos gali susėsti keletas žmonių, balkiai tvirtai yra pritvirtinti statant namą.


Tuomet pirkau gabala paralono, ir jį apvilkau kokybišku gobelenu, pilkos spalvos:


Su užtrauktuku, kad galima būtų nuvilkti, išskalbti, ar prireikus išdžiovinti. Čiužinys žiemai įnešamas ir saugomas sandėliuke, nes kai stiprūs rudens vėjai tai sušlampa.



Labai norėjau cilindro formos pagalvėlių abiejuose galuose, tai štai, jos irgi iš paralono viduje:



Detalė dėl grožio - tokie du kvadratukai. Gal ir atrodo, kad tai tvirtinimo detalė, tačiau tai tik imitacija :) Man labai gražu, nusižiūrėjau iš pirmo paveiksliuko šiame jau minėtame įraše, manau gavosi nebloga kopija ;)


Ta kabanti sofa mums tapo terasos centru - tikrai nuostabus dalykas. Tėtis dar pritvirtino virvutė - pririšo vieną galą po lentomis terasos grindų, o prie kito galo šampano kamštį. Virvės ilis pora metrų. Kam to reikia? Sėdi sofoje, ir patempus tą virvutę gali save pats įsiūbuoti. Juokinga? Visa ne. N E R E A L U! 

Taigi štai koks puikus dalykas ta kabanti sofa. Žinoma, turėti nemažą terasą po stogu yra nepigus malonumas (manau, namo sąmata koreguotusi kokiais 5 proc jeigu jos tokios nebūtų. Tačiau jeigu tik galite tai sau leisti - tikrai nuostabus reikalas.

Na o kabančiai sofai - daugiausia kainavo pasiūti užvalkalą čiužiniui. Visa kita yra tikrai tiesigo medienam virvės ir varžtai. Jeigu pasigaminsite - tikrai nesigailėsite. 

Poilsis terasoje

Kabanti sofa



























Komentarai

  1. Sveiki,

    Kaip su Jumis būtų galima susisiekti? Turiu keletą klausimų. Galbūt el.paštu? :)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai