Sezonas pradeda įsibėgėti

Po vidinių pertvarų išmūrijimo kitas darbas - elektros laidų išvedžiojimas. Kadangi nusprendžiau jog tinkas bus gipsinis, ir bandysiu išsisukti be glaistymo, prieš tinkavimą reikia rozečių dėžutes įstatyti, kad po to jau ištinkavus negadinti sienų gręžiojant skyles ir besikrapštant. Elektrikai šiandien pradėjo darbuotis ir tikiuosi per savaitę apsisuks - tuomet jau tinkuotuojai laukiami. Taigi štai taip prasidėjo statybų pavasaris :)

Na o greta statybinių rūpesčių - daržo, šiltnamio, tvoros statymo planai. Rudenį rašiau, kad buvau Geltono karučio kursuose - labai rekomenduoju pavasarį būtinai nueiti į modernaus daržo ir sodo kursus - keletas vakarų, ir jūs įgysite supratimą kaip tvarkytis darže. Vat aš nusprendžiau daržą daryti su šiek tiek pakeltomis lysvėmis - dabar vyksta daržo planavimas - taip taip, dideliam lape braižau daržo planą :) Šiaip manau geriausias laikas tokiems kursams pavasaris, kai galima šviežiai įgytas žinias iškart ir pritaikyti.

Na o kadangi investuoju į daržą - darysiu lysves, atsivešiu žemę, viskas kainuos, taigi nusprendžiau sėklas pirkti ne maximoje ir ne senukuose, o kiek brangesnes Schetelig parduotuvėjė. Taigi visoms sėkloms išleidau  52 EUR. Štai mano lobis:



Tiesa, prieš porą savaičių pasėtus bazilikus, čiobrelius ir petražoles teko išmesti, nes...man išvažiavus į kalnus slidinėti, šeimyna pamiršo juos palaistyti :D Dabar man skolingi vieną daržo išravėjimą vasarą už bausmę ;)

Beje, vis dar niekaip negaliu rimčiau planuotis vasaros statybų darbų, nes labai sunku prognozuoti kiek kainuos elektros ir tinkavimo darbai ir ar liks finansų rimtesniems užmojams. Pagyvensim - pamatysim :)

Komentarai

  1. Labas, nėra atskiro posto apie signalizaciją, nors skaičiau, kad kažkur buvo. Mano patarimas, kaip sodybos valdytojo - kiekviename kambaryje, kur bus judesio davikliai, pasistatyk ne po vieną, bet po 2 daviklius. Jie net gali būti ne per toli nutolę. O reikia 2-jų tam, kad jei ant daviklio atsitūps musė ar voras, daviklis pagalvos, kad tai dramblys ir aišku suveiks. Bet jei iš tikro įliptų dramblys, suveiktų abu davikliai ir tu gautum pranešimus į telefoną tarkime Svetainė1 ir Svetainė2.

    Tuo tarpu, tikimybė, kad musė minutės bėgyje nutūps ant vieno, o paskui ant kito daviklio - turbūt lygi kažkur apie Loterijos laimėjimo tikimybę.

    Musių pasitaiko. Buvau pamiršęs apie šį fintą (kad padarytas pas mane), tai atsimenu, kaip su peiliu iš Vilniaus 50 kilų važiavau. Kaimynas nekėlė ragelio. Nu aišku naktį jis ir neprivalo. Papildomai tas daviklis ne dramblį kainuos, o praktiškai tikrai padės. Nes kaip suprantu, reagavimo būrys iki Vilniaus žiedo nedavažiuos o ir vietiniai kaimynai ten kol kas nepilno patikimumo. O vat musės - tai tokie padarai, kurie kažkaip atsiranda, nors tu ir uždarinėji langus, duris ir kaminus.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mano patarimas, nusipirkti padorius judesio daviklius, kurie nereaguoja į muses :) ir nereiks dviejų, beto atrodys kažkaip keistai manau, dar neteko to matyti.

      Panaikinti
    2. Man logiškiau atrodytų susimontuoti gprs modulį ir suveikus pasiskambinti namui :) mano statomi namai su tokia sistema ir esu patenkintas. Nemanau, kad realu vogti/laužtis be garso.

      Panaikinti
  2. Pamiršau pasakyti - kelis kartus realiai suveikė ir po to pirmo karto su peiliais, ramiai nuėjau miegoti arba dirbti. Kai prisiskambindavau kaimynui, sutardavau, kad apeis dėl visa pikta, bet kai neprisiskambindavau, tęstavau, ką pradėjęs.

    Laurynas

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Davikliai matyt kreivi sudeti, yra nereaguojanciu iki 25kg, gali net suni namie palikti ir jie nesuveiks, kam apsikarstyti visus kambarius tais laidais...

      Panaikinti
  3. Pakomentuosiu biški. Taip, nereaguoja į katę, kurią galime palikti ir yra tie kilogramai, į kuriuos nereaguoja. Bet paklauskite pas savo statytojus signalizacijos - kas atsitiktų, jei ant jų super daviklių užliptų musė. Gal kas nors pasikeitė po 3 metų, bet prieš tris metus pirkau daviklius su giminaičio pagalba, kuris būtent ir stato signalizacijas - tai čia jo buvo patarimas, kuris man pasiteisino.

    Jei turite pavadinimus daviklių, kurie nesureaguotų į nutupusę musę - duokite juos, statysiuosi naują sodybos namą, tai labai pravers.

    Be to, kas gyvena mieste - tų musių problema labai maža. Bet kaime tai absoliučiai kita situacija. Pvz. Vilniuje bute, kur gyvenu nemačiau tų didžiųjų rudeninių musių, kurių rudenį kaimę tikrai nemažai - tai sakykime pilnai tikiu, kad mieste tokie false suveikima labai reti, o kaime aš turėjau kokius 6 per 3 metus.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na idomiai, pats susidejau va tokius: http://www.fimasales.lt/Apsaugos-sistemos/Judesio-jutikliai/DSC/Judesio-daviklis-LC-100PI.html , kazkaip iki siol nekilo minetos problemos, dar dabar namas valosi nuo visokiu vabzdziu.

      Aisku, viena kai namas gyvenamas ir signalizacija naudojama reciau, kita sodybos atveju, kai nesezono metu ji ijungta pastoviai, galbut ir atsiranda panasiu dalyku...

      Panaikinti
  4. Kai gyveni pastoviai, tai stengiesi tas muses ir išsigaudyt, nes tų rudeninių garsas tai tikrai erzinantis. Bet kai išvažiuoji savaitei, dviem - jos kažkaip lenda pro kažkur ar išsirita iš pritrėkštųjų kiaušinių.

    AtsakytiPanaikinti
  5. na kur gi nera posto apie signalizacija - stai jis, iskart isistaciusi langus ir duris istaciau signalizacija, stai irasas: http://statausodyba.blogspot.com/2014/04/signalizacija.html

    Del davikliu jautrumo - tikrai i muse nereaguoja, signalizacija veik metus stovi, galiu is patirties sakyti. Todel didinti investicijas i antrus jutiklius (plius papildomi laidai, plius papildomi darbai) - tikrai nematau jokio racionalumo tame. I ka reaguoja ir nereaguoja: reaguoja i plazdanti pauksti pries pat jutikli - buvo pauksciukas iskrides ir gyveno savaitele, tai suplazdedavo pries jutikli - signalizacija isijungdavo, mat nuo sparnu gana smarkus oro gusiai tiesiai i jutikli eina. O siaip signalizacija tokia, kad nereaguoja i katina vaiksciojanti namuose (cia kol kas teorija, praktikoje neisbandyta). Taigi tikrai uztenka po jutikli patalpoje, tikrai neverta dvigubai islaidauti :)

    Beje, mano tiklarastyje desineje yra toks laukelis "Paieška" - įveskite ten norimą žodį, pvz "signalizacija" - ir jums ismes irasus su tuo zodziu :) suprantu, kad irasu tikrai daug, ir gana detaliu, tai paieska kiek padeda susirasti. Kas del signalizacijo s- ja statytis reikia iskart isistacius duris ir langus, nes ir siuos gali isvogti, ir siaip medziagas statybines, ir kabelius netgi gali nukapoti, signalizacija reikalas butinas, atbaido visokius smulkaus plauko vagisius.

    AtsakytiPanaikinti
  6. pirkau tik vieną kart juodžemį (mašiną) ir nusvilau. ten buvo taip vadinamas miręs juodžemis, kažkoks tipo gilesnis sluoksnis, o ne pats viršutinis. ir atrodo jis juodas ir gražus, bet pasirodo visai be naudingų medžiagų... neaugo mano šiltnamy niekas:( paskui vežiau karučiu iš miško paklotę jau pats... bet jei kalsit lysves, tai jums berods šiaudai dabar įdomiausia yra. o lašelinę laistymo sistemą iškart reik galvot, nebent laistymas – jūsų laisvalaikis:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. dėl žemių - tai reikės labai pasistengti surasti normalią žemę, o ne kokį giluminį sluoksnį... manau nebus lengva...Kol kas laistymo "sistema" - numatyta tik bačka, surenkanti lietaus vandenį :)

      Panaikinti
  7. Ar patys statysit elektros dezutes? Turbut tinkuotojai paaiskino kiek cm isnesti jas reiketu kad susilygintu su nutinkuota siena, reiketu apie 1cm gipsiniam tinkui.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. sutariau su elektrikais, kad istatytu tinkamai - t.y. kad dezutes butu islindusios ne daugiau nei laidai, isvedzioti ant sienu...tai tikiuosi, kad taip ir padarys :) kol kas yra dabar isgreziota daug skyluciu ir daug laidu privedziota, liko dar tas dezutes sustatyti kaip reikiant. Butinai aprasysiu su paveiksliukais

      Panaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai