Žiemiški sodo ir daržo rūpesčiai

Toks gražus baltas žiemiškas savaitgalis... o štai sumąsčiau, kad reikia pradėti rūpintis daržu ir sodu. Tėtis nusprendė, kad žiemą pats laikas sutvarkyti prieš beveik porą metų paskiepytas laukines obelis. Buvo paskiepytos dvi obelys, o dabar štai "apipjaustėm"jas gana negailestingai. Štai obelų stilistas :)


Na o aš pagalvojau, kad pats laikas būtų pasisėti bazilikų, petražolių ir čiobrelių. Praeitais metais pasėjau juos tik vėliau pavasarį, tai nieko dorai ir neužaugo - nespėjo, labai jau lėtai dygsta. Sėjau taip, kaip pamokė per geltono karyčio kursus: kietai pakloti - minštai užkloti. Vazonėlyje žemę kiek patrombavau, kad būtų kietesnė, ir ant jos pabarsčiau sėlyčių:


O ant viršaus užbėriau apie centimetrą žemių, ir nepriplojau, o tik palaisčiau. Gaunasi, kad apačioje kieta, o viršuje puru - sėklytėms ženkliai lengviau prasimušti į viršų:


Na ir dar geras patarimas buvo - pasėjus užtengti plėvele, kad drėgmė negaruotų - taip drėgmė išsilaiko, nereikia kasdien laistyti, kartais gal reikėtų plėvelę pakelti - pravėdinti. Štai ant palangės, kuri žiūri į pietus, tupi vazonėliai. Lauksime dabar kol sudygs :)


Manęs laukia pora rimtų projektų artimiausiu metu - daržo projektas ir šiltnamio projektas. Reikės prisiminti ką mokiausi  rugsėjį, na ir ne pro šalį pasidomėti - pasiskaityti įvairių patarimų :) Labiausiai neramina - ar ne per anksti pradedu tokiais dalykais kaip daržas rūpintis, nes tikrai bus daug rūpesčių su statybomis... Pagyvensim - pamatysim :)

Komentarai

  1. Kaip suprantu siltanami darysi pats? Medinis karkasas apdengtas plevele?
    Mes galvojame apie ismanuju, pats vedinasi, pats pasilaisto.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. taip, patys :) pamata isbetonuosime, karkasas - medinis, forma - slaitinis. Principas - sonai is geros ilgaamzes pleveles, stogas - kasmet keiciamas is pigiausios pleveles varianto. Kiekviena rudeni stoga siltnamio reikia nuimti, kad siltnamio zeme per ziema butu uzsnigta ir visaip kaip atsigautu. Negrinejau tuos ismaniuosius...na, man per sudetinga tai atrodo kol kas, ypac apie auto vedinimasi - pigiai nesigauna :)

      Panaikinti
  2. Yra tokia specialūs mechaniniai mechanizmai kurie kai karšta automatiškai atidaro langą o naktį uždaro, nėra jokios automatikos. Tik nežinau kaip vadinasi, bet sodyboje toks dalykas nepakeičiamas jeigu niekas nenufyrintu tai užtektų priežiūros šiltnamiui tik savaitgaliais.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. tokius butent ir esu kazkada maciusi, bet kiek pamenu, kainuotu ne maziau nei visa mano planuojama siltnamio kaina... :)

      Panaikinti
  3. cia va idomia ideja pletoja pilietis: http://petrasdargis.lt/rasiniai/siltnamio-gruntas-iveikia-itin-stiprias-salnas ; siltnamis nebijo nei karsciu, nei salnu...kai pribresiu iki siltnamio statybu, galvoju pabandyt kazka panasaus pasidaryt

    AtsakytiPanaikinti
  4. Tėvai nuo seno turėjo didelį medinį šiltnamį. Buv padarytas iš buvusių langų, su stiklais. Ilgai tarnavo, tik labai vargindavo žemės keitimas pavasarį. Sniego prinešti tai nesunku, bet va žemes išvežti ir atvežti, tai vargas buvo.
    Tada nusipirko aliumininį su polikarbonado danga ir orlaidėm. Taip kainavo, bet, dabar pavasarį tiesiog perneši šilnamį į naują vietą darže ir jokių rūpesčių su žemės keitimu ar sniego tampymu.
    Be to orlaides rekomenduoju įsistatyti kad ir mediniame šiltnamyje, taip neturėsit galvos skausmo dėl perkaitimo ar rūko pavojų, nes kai pasidaro per karšta, orlaidės atsidaro, kai atvėsta - užsidaro ir nereikia važiuoti specialiai dėl to.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai