Gegnės pastorėjo. Pradėtas antras šiltinimo sluoksnis.

Stogo apšiltinimas, kuris 25 cm storio, reikalauja gegnių pastorėjimo. Gegnių standartinis plotis 20 cm, taigi kalami 5 cm bruseliai. Ir tai darbas reikalaujantis daug kantrybės ir laiko. Užtruko šis darbas tėčiui 5 dienas. Krosnelė šiam momentui sušildo patalpas iki 14 C (lauke apvalus nulis) - daug šilumos sugeria ir dar sugers įšalusios sienos, na ir dar užkimšta anga didžiajame kamine, kur jungis katilas - pro tą angą šiltas oras smagiai sau lėktų... ir lėkė su vėjeliu, kol tėtis nepastebėjo :)

Aš tuo tarpu labai džiaugiuosi, kad laiku spėjau krosnelę įsigyti - tėtis sau šiltai gali darbuotis. Negali gi sakyti, kad "komfortiškai" - užvertus galvą ir iškėlus rankas tikrai labai sunku. Bet džiugina į priekį sparčiai judantis darbas.

Štai taip atrodo stogas su ant gegnių pritvirtintais bruseliais:


Bruseliai kalami ne išilgai gegnių, o skersai. Paskutinis vatos sluoksnis uždengia gegnes ir tokiu būdu pagerinama šiluminė varža tose vietose, kur tik gebgnės, o ne vata. Gegnių (kurios 20 cm storio)šiluminė varža apie 1,5 - todėl jas pravartu uždengti bent 5 cm vatos sluoksniu.



Viena gegnė kažkokiu būdu žemiau nei kitos (ji eina susiėjime stogo šlaitų, tai gal todėl...), pasukęs galvą tėtis (lubos juk turi būto lygios) - bruseliuose išpjovė tarpus, kad visi bruseliai būtų vienodame lygyje. Čia štai matosi tie įpjovimai:


Ir pradėtas paskutinis sluoksnis vatos dėti. Šis plonas sluoksniukas dedamas ant prieš tai įdėto 20 cm sluoksnio vatos. Čia nuomonės gali būti dvi: kai kurie sako, kad reikėtų prieš paskutinį 5 cm sluoksnį dėti garo izoliacinę plėvelę, o tuomet jau ant jos dėti vatą. Kitų nuomone, mano kuklia nuomone taip pat, geriau sudėti visą vatą, o tada jau tą apsaugą nuo garų drėgmės. Kodėl - na tiesiog man kažkaip nekyla rankos nuo garų neapsaugoti 5 cm vatos sluoksnio. Argumentas - jog plėvelė tvirtinimi vietose praduriama - tai manau galima tai išspręsti specialiomis juostomis, užklijuonant tas nuodėmingas vietas. Tiesa, pas mane beveik nėra laidų palubėjė - laidai visi po užbetonuotomis grindimis. Skylės garo izoliacijoje atsiras tik ten, kur išlenda priešgaisrinės signalizacijoa laidai, o taip pat kur numatyti vėdinimo kaminėliai (vonia ir virtuvė). Bet tikrai yra dedančių pirma garo izoliaciją, o tuomet paskutinį vatos sluoksnį, ir tai yra kiek aiškinausi - irgi variantas.

Galiu pagirti Knauf vatos 20 cm sluoksnį - jis puikiai laikosi be jokių papildomų tvirtinimų - tarpai tarp gegnių 59, vatos plotis - 61, taigi puikia laikosi, nekrenta, nors Knauf tokia minkštutė - švelnutė. Na o paskutinį 5  cm  sluoknį reika iškarti tvirtinti virvute. Tvirtinama ta virvutė prie vinukų plačia skrybėle - tokių po vasaros darbų liko milijonas, ir labai šiam reikalui tinkami. Štai vaizdelis tokio vinuko, jau dirbančio savo darbą, iš arti:


O štai čia matosi 5 cm vatos sluoksnis ant pradinio sluoksnio:


Drįstu teigti, kad statantiems kaip madinga sakyti "sau" - tokį darbą daryti geriausia patiems...nes tikrai tvarkingai - kruopščiai viską sudėti - reikia atsakingo kruopštumo. O juk sandarumas šiltinimo darbuose yra bene svarbesnis dalykas nei šiltinimo sluoksnio storis...


Ką gi, laukia paskutinio vatos sluoksnio sudėjimo nelengvas darbas. Iš pirmam sluoksniui skirtos vatos liko nesunaudotos 2 pakuotės - kažkaip apsiskaičiavom, nors buvome numatę, jos gegnės irgi užima t.t. stogo ploto dalį. Įdomu, kaip bus su 5 cm vata. Bet kokiu atveju tarsiuos su "Lemora", kad priimtų neišpakuotas nepanaudotas pakuotes atgal. Statybinių medžiagu likučiai - ne itin pigus "malonumas", kol kas - pati patikėti negaliu - tų likučių itin mažai, beveik kad nėra :)

Komentarai

  1. na rimta darbeli tetis nuveike! sakyciau net juvelyriska :) su tai sniurais prasikeikti galima, stogelis pas mane kiek sudetingesnis, tai visus pjaustymus reikejo su sniurais prilaikyti, darbavausi vienas, tai spjaudziausiu, oj spjaudziausi...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Viskas cia normaliai, tik turiu pora klausimu- kaip suprantu, horizontaliu lubu pas jus nebus? Buvo pamineta, kad lubos bus kalamos is mediniu lentuciu, tai kalsit tiesiai prie situ bruseliu?
    Kokia plevele numate garo izoliacijai? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. del pleveles parasysiu kai nupirksiu, nes kol dar neturiu, sprendimai gali keistis:) Taip, lubos visos slaitine s- t.y. stogas ir yra lubos. Galbut keliose vietose bus pakabinamos lubos (pvz itin mazose patalpose, kaip kad mazasis wc). O kalama bus ant papildomu bruseliu, kaip ir minejau - dabar plevele tvirtinsis ant prikaltu bruseliu, o ant pleveles dar papildomai kalsis kiti bruseliai - jau mediniu dailylenciu (lubu) tvirtinimui.

      Panaikinti
  3. Šaunuolis tėtis, viską vienas :) pamenu mūsų komandinį darbą pernai panašiu metu. Vienas pastebėjimas - vata sugeria nemažai šilumos, vat kai užtempėm iš vidaus garo izoliacinę plėvelę pasijautė kaip ta šiluma išsilaiko žymiai ilgiau.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. tiesa pasakius, buvo numatytas padejejas, bet kaimuose tie padejejai arba uzgeria, arba net pasimiria net... zodziu, gavosi taip, kad teciui teko vienam darbuotis. Gelbeja jo sumanumas atrasti budu kaip tai lengviau padaryti, bet zinoma sunku. Jeigu ras koki pagalbininka tai pasiims i pagalba, na bet rasti kaime norinti dirbti zmogu - misija praktiskai neimanoma...

      Panaikinti
    2. Dėl garo izoliacijos. Pasižiūrėkit ar jum vietoj plevelės neparasčiau būtų visas lubas iškloti OSB su špuntu, siules papildomai užsandarinus silikonu. Taip gausit garo izoliacinį barjerą ir nereikės papildomų brūsų, lentutes tvirtinsit tiesiai ant OSB

      Panaikinti
    3. na toks variantas apie 10 kartų brangesnis gaunasi mazdaug :) siaip bruseliai jau nupirkti, tai pleveles variantas kaip ir pasirinktas, belieka pasirinkti konkrecia plevele. OSB - is patirties su stogo sumustiniu zinau - gana brangus malonumas, plius jos tvirtinimas jau butu ypac sudetingas, turint omeny musu ribotus darbo jegos isteklius....?

      Panaikinti
  4. Visu pirma OSB nera garo izoliacine medziaga... plius vaiksto is esmes , nepades joks silikonas. OSB daugiau yra skirta konstrukcijom sutvirtinti...

    AtsakytiPanaikinti
  5. OSB yra garo izoliacija. Jos garu laidumo varza leidzia jai dirbti kaip garo izoliacijai. Be to ji rekomenduojama passiv house instituto kuruotoje pasyvaus namo detaliu kataloge.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai