Angokraščiai. Ir netikėtas pasiruošimas stogo šiltinimui.

Ogi pagalvojau, kad nesu parodžiusi, kaip gražiai namukas jau atrodo :) Štai, nuotrauka daryta rugsėjo pradžioje:


Apkalus lauko dailylentėm ir sumontavus skardines palanges, kitas darbas - angokraščiai. Tėčiui tai užėmė gerą savaitę. Bedarant angokraščius, reikėjo apšiltinti vata tas vietas virš langų ir durų, kurios buvo likę plikos, ir tik kartu su angokraščiais tai buvo sutvarkyta. Štai, tarp karkaso, laikančio akmens vatą ir lango rėmo - neapšiltinta vieta (nuotrauka iš vasaros):


Be to, tvirtinant iš šonų lentutes, taip pat buvo dedama kiek vatos, kad ji užeitų kiek ant lango rėmo praplėtimo. Apskritai besidarbuojant su šiltinimu, ne kartą pagalvojom, kad tik sau pačiam dirbant taip skrupulingai šiltini viską - visos šios smulkmenos atima tikrai daug laiko...

Angokraščius, tiesą pasakius, tėtis galvojo daryti sudetingiau - imti dvi lentutes, klijuoti, šlifuoti... Bet nusprendėm daryti paprasčiau. Radome lentučių netolimoj lentpjūvėj - 12 cm pločio ir 20 mm storumo, šiek tiek užapvalintais kraštais. Jos buvo prikaltos, prieš tai pakišus vatos šonuose ir fanieros plokšteles. Šiek tiek baimės buvo dėl tų užapvalintų kraštų, nes norėjosi lygių angokraščių, bet rezultatas tikrai labai gražiai atrodo:


Štai čia matosi - lango rėmas gana gražiai matosi, jis nesusiaurinamas dėl apšiltinimo ir angokraščio, kuris medinės apdailos atveju galėjo ir užeiti veik ant viso rėmo, palikus siaurą juostą. Ant rudo rėmo angokraštis užeina kokį pusę centimetro, ir lango rėmas proporcingas ir platus - man patinka, kad platus, nes gi gražus, ąžuolą imituojantis plastikas :)


Va visas langas su angokraščiais - belieka apvadus primontuoti:


O taip langas atrodė be angokraščių, čia matosi, kad angokraščių lentos buvo tvirtinamos prie karkasinių bruselių -


-  bet, kaip ir minėjau, dar pakišome vatos sluoksniuką, kad kuo mažiau ties lango rėmu būtų šalčiui vietos praeiti...

O čia eilė langų, į kuriuos pažiūrėjus iškart matai, kokio storumo šiltinimo sluoksnis :)



Kas toliau? Dėl nėsusipratimo su lantpjūve, tas nesusipratimas - tai jų vėlavimas keliomis savaitėmis supjaustyti ir padžiovinti lentutes pakalimui, nutarėme, kad reikėtų imtis stogo šiltinimui. Apmaudu, nes kaip tik pats tas oras dar lauke darbuotis. 

Pulsiu dabar ieškoti vatos lubų šiltinimui, šiandien išmatavome, kokios kubatūros reikia, o tėtis sau susimeistravo štai tokį važinėjanti pastolį:


Jis ant ratukų, o ratukai - su stabdžiais, užfiksavimui. Jis dviejų lygių, kad ir stogo apačioj, ir pačiam virųuj darbuotis būtų įmanoma:


Komentarai

  1. Kokios spalvos fasadas bus?
    Kiek cm planuoji šildyti lubas?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Cha cha :) Fasasdas jau nudažytas gi čia (tik angokraščiai nedažytit). Spalva - na, sakyčiau šviežios medienos spalva. Apie tai rašiau įrašuose apie fasado medienos dažymą :) Šiaip labai graži ir netikėta šiek tiek ta spalva gavosi, bet išties - va angokraščių lentos nuotraukose mažai kuo skiriasi nuo nudažyto fasado :)

    Vata luboms bus 25 cm storio. Apie tai bus įrašų, kai bus pradėtas darbas.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Įdomu, kaip medis už metų atrodys.
    Pastolis - toks hiper taupus :) Aš gal 2 kart daugiau malkų sunaudoju, apsidrausdamas. Bet ir tai siūbuoja ;) Na, jūsų inžineriškai gal geriau apgalvotas stabilesnis.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. fasadas tik vieną kartą dažytas. Antras sluoksnis - bus nudažytas pavasarį, tiesiog šiemet jau nespėjau... Bet tikiuosi, kad viskas atrodys taip, kaip ir atrodo dabar, nes dažyta neobliuota, o skelta mediena, kuri įgeria labai dažus ir tokiu būdu išlieka ilgesnį laiką graži.

      Pastoliams reikėtų dar turėklų saugumui, o šiaip tėtis pradžioje brėžinius padarė, o tuomet sukonstravo :)

      Panaikinti
    2. Nebūtų geriau dar šiemet antrą sluoksnį padengti? Po žiemos, pavsario esama dažų danga gali pasidengti dulkėmis ir kt. - reiks kruopščiai nuvalyti.

      Panaikinti
    3. Deja, nespesiu, nes kad dazyti, reikia silumos, minimum 10 laipsniu C. Tikiuosi, kad per keleta menesiu smarkiai neuzsiters...

      Panaikinti
  4. 1. 4 nuotraukoj matau kad angokrascio lenta remiasi y palange. Ar nebijote kad patekes vanduo supudys angokrasty ?
    2. Ar aplink langa apkalsite ''lampierkas'' kaip aplink duris buna apkalta ? Jeigu ne, tai palangiu ''ausys'' (hhmmm atsiprasau uz keiksmazodzius.)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. vanduo jeigu pateks, tai nutekes zemyn, nes ten islankstytas kampukas is skardos, ir skarda su nuolydziu, taigi nera kapi ten uzsilaikyti pernelyg ilgai. Aplink langa - zinoma, ir namo kampuose taip pat, ju nera, nes tiesiog pavede lentpjuve,veluoja medziagos :/

      Panaikinti
  5. vandeny siurbs kaip siurbele ta angokrascio lentele.
    pajuoduos, prades puti....
    kad vanduo nebegs ten y kampa man suprantama.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. na, visu pirma, musu stogo uzlaidos yra veik po metra, taigi vanduo papuls tik retsykiais ypatingai arsiom salygom

      visu antra - vazinejau ir ziurejau daug angokrasciu medzio apdailos namuku atveju (Trakuose yra baisiai daug visokiu pavyzdziu) - tai kitaip niekas nedaro. Daro tik blogiau - sakykim, skarda uzlenkia ir ja prislieja prie angokrascio (isoreje) - taip tikrai sudarydami salygas vandeniui uzsilaikyti ir puti lentutei; arba dar kaip nors kitaip issprendzia. Mano manymu butent toks budas medines apdailos atveju yra geriausias. Daug variantu mateme, kaip angokrasciai su palangem susisaukia - sis musu manyciau logiskas ir daug kas apgalvota. Jeigu turite kitokiu minciu - buciau ir as ir kiti blogo skaitytojai tikrai dekingai (as, tiesa, post factum...)

      Panaikinti
    2. Na o paprasčiausias sprendimas ją patrumpinti bent per pusę centimetro, kad būtų truputį pakilusi nuo palangės? Čia ir jums nevėlu tą padaryti būtų, o ilgaamžiškumą bei tvarkingą vaizdą išlaikytumėt ilgiau.

      Panaikinti
    3. nu va Gediminas sako kaip reikia padaryti kad butu viskas kaip pas zmones. Ir as bandau iki jusu prisisaukti, bet surandat visokiu pasiteisinimu, kurie nepades apsaugoti lentutes :))
      As tikiuosi kad jus jas atsuksite ir sutrumpinsite per 1-2cm lygiai su tuo lango apacios krasteliu. Ir tada bus tikrai gerai. O dabar yra TIKRAI BLOGAI. Ir pasitaisyti visai ne post factum.

      Panaikinti
    4. gal ir reikia, jeigu tėčiui bus ūpo perdarinėti viska, tuomet gal ir taip...

      Panaikinti
  6. Berods 2015 m. turėjote dažyti fasadą antrą kartą. Kokie įspūdžiai medinės apdailos, pačių neobliuotų lentų, dažų bei spalvos? Ar keičiasi fasadas merkiant dabartiniam pastoviam lietui? Kaip medvaržčių sukimo vietose - ar neatsiranda kažkokių matomų patamsėjimų? Bet kokios kitos pastabos būtų super!

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai