Palangės

Į lauko palanges pažiūrėjau paprastai - skardinės, tamsiai pilkos spalvos. Ir į darbą pažiūrėjom labai paprastai - savo jėgom, taip jau gavosi*.

Palanges įstatyti reikia prieš pradedant darbuotis su angokraščiais, nes šie užeina ant jų, jau nekalbant apie apvadus aplink langus. Taigi prieš užsakant medieną angokraščiams, namo kampams ir langų bei durų apvadams, ėmėm ir įstatėm tas palanges. Pradžiai išmatuoti pločiai ir ilgiai buvo. Įėjimo durys ir vitrininiai langai, pro kuriuos galima bus vaikščioti - ten sprendimo reikia kitokio, tokio, ant kurio užminti galima bus, ir tai manau spręsis net ne šiemet. O palangės įstatytos 8 langams, nuo mažiukų kaip vonios iki didelio vitrininio lango svetainėje. Iškart apie biudžetą - visas reikalas kainavo:
- skardos -  160 Lt
- žirklės ir medvaržčiai - 21
Viso: 181 Lt.

Taigi turime  štai tokią situaciją su langu:


Žinia, kad palangė turi būti su šiokiu tokiu nuolydžiu - su tuo viskas aišku. Vat kur tvirtinti ją - išsiaiškinome, kad šiais laikais prisukama skarda yra prie polanginio profilio, kuris atrodo taip, kai kiek atplėši difuzinę plėvelę - pilkas toks:

Kitas klausimas, kuris iškilo - o kur ta palangė baigiasi? T.y. kur turi būti skardos kraštas - ar baigtis ties angokraščiu, ar užlįsti už jo - matėm visko, visaip kaip montuoja, bet nuspręsta, kad:
  • skarda turi palįsti už angokraščio, nes priešingu atveju vanduo tiesiog už skardos užlindęs gadins medinį angokraštį ten besikaupdamas,
  • skarda išlankstyta turi būti taip, kad apgaubtų angos kraštą ir dar lango apvadas užeitų ant skardos. Vadinasi, palangės išorinis kraštas turi išsikišti tiek, kiek lango apvado plotis bus, gaunasi taip, kad tiek angokraštis, tiek lango apvadas ant skardos užeis, ir vanduo niekur nesikaups - tiesiog nebus palikta jokių nenumatytų vietų tam vandeniui patekti ten, kur nesinori. Nuotraukoje gal iškart ir matosi apie ką aš čia taip bandau išaiškinti:


Lango apvadai ir namo kampai - nusprendžiau, kad turėtų būti 10 cm pločio, t.y. keletu cm siauresni nei kad lauko dailylentės. Ir žinoma, bus tos pačios spalvos kaip ir visas namukas. 

Taigi, palangei sumontuoti prireikė:
- Medinio plaktuko, kurio pagalba švelniai stuksenant per skardą sulankstomi statūs kampai (plaktukas - savadarbis)


- Žirklių skardai pjaustyti. Žirkles pavyko susirasti tikrai geras tokiosj parduotuvėlėj Viršuliškėse, kur anksčiau "Pasidaryk pats" buvo. Ta parduotuvėlė tokia nedidukė atrodo, bet ten ir žirkles normalias galima rasti (nes nuo senuku Kinijos jau net purto), ir medvaržtukų palanges prisukti, o kažkada neįtikėtina, bet lauko dušui galvutę ilgai visur ieškojusi, ten man idealiai tinkamą ir pigią radau. Žodžiu, nebloga parduotuvėlė tokia. Žirklės atrodo taip:


Medvaržtukai mažuliukai tokie:


Skardas tėtis užsakė kažkur berods Zujūnuose, ir labai dar protingai pasielgė paprašydamas parodyti jam kaip sukarpyti ir išlankstyti norimo pavidalo skardą. Štai tokį pavyzdėlį patarė, sukarpė ir išlankstė - oj kaip jis pagelbėjo besidarbuojant! Štai tas pavyzdys - gelbėtojas.


Na ir prasidėjo pamatavimai, pabraižymai:


Iškarpymai ir išlankstymai pastuksenant (svarbu turėti dar ant ko tą kampą formuoti, turėjom tokį metalinį kampą):

Kad nebūtų šalčiui tiltukų, dar uždėjom vatos prie pat lango, kad vata gražiai priglustų, palangė ją prispaudžia, ir gaunasi, kad vata iki pat pat lango gražiai prieina:


Va ir įstatyta palangė (ji kol kas su plėvele dar):


Medvaržtukus keliose vietose pritvirtinam - pradžioje skardoje skylutę pragręžiant, po to jau į popalanginį profilį įsukant:


Kampas:

Negaliu pasakyti, kad viskas labai sklandžiai klostėsi - lyg ir pamatuoji, kad palangės plotis 25 cm, iškarpai, sulankstai - įdedi, 1 cm per daug - reikia pritaikyti, atlankstyti, sulankstyti. Jau dvi paskutines palanges be jokių problemų iškart pataikėm. Bet man rodos viskas gražiai tvarkingai gavosi. Užėme porą dienų neskubant ir ne nuo ryto, bet paskutinę dieną jau taip norėjosi užbaigti viską, kad sutemus  pasišviesdami šiaip ne taip bet užbaigėm šį svarbų etapą :)


*Kodėl patys montavom? Sakyčiau, nepasisekė mums su skardininku visgi. Gerai, kad kaminus, kadangi bituminių čerpių stogas, tai tuo bitumu pats tėtis namo kaminus ir užsandarino, skardininkui tereikėjo skardas išlankstyti ir užmauti. Nereikėjo jam rūpintis nei sandarumu nei kuo kitu. O štai kur pavėsinėje jau reikėjo sandariai padaryti - tai teka tas kaminas jei liūtis smarkesnė :( skambinu aš skardininkui Broniui, sakau, teka ant mano židinio vanduo. Tas atvažiavo apsižiūrėjo, skambina ir sako man: silikono nusipirk ir užsandarink pati. Aš kiek pamenu, jam už tą kaminą sumokėjau 700 Lt, su medžiagom. O kiek derinau, laukiau - nesulaukiau, prašiau, vėlavo, žadėjo - neatvažiavo ir t.t. Na ir ką - sandarinam vis su tuo silikonu. Patys. Taigi, jeigu jums "židiniųmeistrai" rekomenduos "labai gerą" skardininką vardu Bronius, netikėkite. Turėsite pažadų, vėlavimą, ir dar nekokybišką darba bei švelnų pasiuntimą "užsisandarink silikonu pats". Nutarė tėtis, kad palanges išlankstys pats, ir bus ramiau ir matyt sandariau  nei Bronius žada :) Na ir manau pataupėme kelis šimtus už darbą.

Kaip visada, ačiū išradingajam tėčiui :)

Komentarai

  1. Silikonas geras pagalbininkas neigudusiai rankai, teko ji ne vienoje vietoje ir pas save panaudoti :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. pastebeju kad po metu kitu mikro tarpeliai atsiranda tarp silikono ir uztepto pavirsiaus. sandaruma mazeja.

      Panaikinti
    2. na palanges mes istatem be jokiu silikonu su neigudusiom rakutem, silikono prireike taisyti skardininko darba... taip stai su tais brangiai apmokamais samdomais darbais :(

      Panaikinti
  2. Pas mus irgi "patyręs" skardininkas sandarino kaminus ir abu kiauri, reikės patiems tvarkytis, nes prisikalbinti taisyti broko neišeina, po vieno "taisymo" niekas nepasikeitė...
    Plėvelę tai iš kart nulupkit nuo palangių, nes vėliau nebeatplėšit, pridžius.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Sutapimas, kaip tik žinau vieną skardininką Bronių. Ar tik ne tas pats kartais dirba su skarda šalia Burbiškių statybinių medžiagų centro ir pats prekiauja skarda ? Nes teko susidurti, akurat, pažadų kalnas, vėlavimas, nors iš pradžių bendravimas labai malonus, vėliau jau pasikeičia ne į gerą pusę :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. O gal turite patarimų kaip sudėti vidaus palanges? Nes dabar susidūriau su šiuo sunkumu. O jūsų lauko labai gražiai apskardintos.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. vidaus palanges medines, uosines bus. netrukus parasysiu apie tai

      Panaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai