Fasado darbai. Tai, kas jau gražu

Prikalti lauko dailylentes yra vienas malonumas - tai pats maloniausias darbas iš viso fasado apšiltinimo ir apkalimo "projekto" etapų, dėl dviejų priežasčių. Visų pirma, jis einasi tikrai greitai - daugiausa laiko užima karkasų įrengimas, po to visokios smulkmenos, tokios kaip tinklelis nuo pelių ir skardos lankstinys. Na ir antra - prikali vieną, prikali kitą - ir matosi rezultatas. Tai yra pradedi matyti pagaliau kaip gi iš tiesų atrodys tavo namukas, nes iki tol matei tik brėžinius, tik dažų spalvą, tik abstrakčius ir fragmentinius dalykus. Ir tai tikrai džiugi akimirka - kai pamatai sienos plotelį, nors ir mažytį, bet leidžiantį įsivaizduoti kaip maždaug atrodys tai, ką....jau bandai sukurti žingsniukas po žingsniuko 3 metus.

Turiu perspėti - kol kas nėra baigti visi darbai, bet jau jau jau liko tik keli ploteliai, kuriuos bandome savaitgaliais užbaigti. O visas darbas nuo karkaso įrengimo - apšiltinimo - apkalimo užėmė gerą mėnesį.  Dirbome keliese - trise, kartais aš padėdavau tėčiui, kartais brolis, o kai visiems atostogos baigėsi, teko prašyti kaimo žmogelio pagelbėti keletą dienų. Darbai jeigu nebūtų tokių liepos karščių manau vyktų greičiau, nes tikrai prie +35 ir daugiau dirbti sunku, gelbėjo dažni vizitai i lauko dušą. Iš kitos pusės su orais kaip ir pasisekė, nes nelijo smarkiai ir dažnai.

Apatinės dailylentės (pirmoji eilė) nudažomos iš abiejų pusių. Apskritai cokolio aukštis bus 30 cm - toks jis, ne žemesnis, rekomenduojamas Lietuvos sąlygomis. Nežinau, ar tikrai reikia to laikytis, nes galbūt reikėtų atsižvelgti ir į tai, kokio platumo stogo užlaidos - pas mane plačios, taigi nemanau kad labai čia kažkas taškysis. Betkokiu atveju gal kažkaip morališkai saugiau jautiesi su kelesdešimties cm cokoliu, turint omeny, kad vietos pas mus šlapios ankstyvo pavasario metu. Taigi nusprendėm, kad apatinė dailylentė turėtų būti nudažyta iš dviejų pusių, "atsparesnė" tokia, nes arčiausiai žemės, o jau kitos - tik iš vienos, lauko, iš vidinės pusės jų niekuo nedengėme.

Dailylentės 5,4 m ilgio, ir jų galiukai - tokie, kad vieną į kitą galima gražiai sukišti (girdėjau, kad tai "papka mamka" vadinama? :) - tai yra vienas galas įlaida, kitas galas - griovelis. Čia buvo labai gelbėjantis dalykas, nes nuspendėme, kad tokiu būdu sujungiam dailylentes tiesiog gražiai ten, kur baigiasi vienos galas - t.y. nereikia, kad galas ir pradžia susieitų tik ant karkaso bruselio ir būtų ten prikalti. Ir dar: prikali dailylentę, toliau sujungi su kita, ir ši nupjaunama psibaigus sienai - toliau šiosios galas yra antros eilės pradžia. Ir taip toliau - gaunasi taip, kad labai taupiai naudojasi dailylentės, sujungimai kažkaip nepastebimi, nekrenta į akis.


Prisukama kiekviena dailylentė dviem medvaržtukais, ir prisukama tokiu žingsniu, kokiu išsidėstęs vertikalus medinis karkasas, t.y. kas 60 cm.


Labai svarbu prisukti normalius, tam tinkamus varžtukus, o jie štai tokie žali:


Kadangi jų reikia daug, tai reikia pasistengti gauti jų kaip įmanoma pigiau (tik jokiu būdu ne kinietiškų), nes: jeigu viena dailylentė 5,4 m, o tvirtinamas kas 60 cm, tai vienai dailylentei prireikia 18 varžtelių. Tų dailylenčių mano atveju apie 250 vnt, taigi varžtukų reikia 4-5 tūkst. Tai, kad dailylentės pritvirtinamos gan dažnu intervalu, kaip suprantu yra gerai, nes visgi fasadas yra medinis, "gyvas", ir tvirtas jo pririšimas neleis toms dailylentės sukinėtis ar kaip kitaip smarkiai raitytis.

Čia pagrindinis meistras grožisi pirmuoju apkaltu ploteliu :)


Čia iš arti, matosi, kad kampuose nejungiame 45 laipsniu kampu, bus čia tiesiog kampuose prikaltos vertikalios lentutės, nes kampu daryti tai labai reikia preciziškumo, daugiau laiko, ir apskritai manau - daugiau darbo rankų taip pat.


Labai tiksliai pataikyti vienodame aukštyje pradėti tvirtinti lentutes yra sudėtinga - jeigu įsižiūrėti, tai keliais milimetrais dailylenčių linijos skiriasi, kai bus prikalti kampai manau kad tai pastebėti bus neįmanoma :)


Apkalus medžiu namuką, akis pradeda badyti balto silikato kolonos, nes dabar šaukiasi visas eksterjeras raudonai-rudos klinkerio plytelių spalvos :) Tos spalvos  šauliasi ir kolona prie įėjimo (vertikalus rąstas), bet mes vis dar ją "džiovinam":


Kadangi langų nestatėme apšiltinimo sluoksnyje, tai dabar langai gavosi tokie "įgilinti.



Apie langus (tiksliau - aplink langus) reikės atskiro įrašo, o jų dar laukia angokraščiai, apvadai ir palangės.



Liko apkalti kelis užsilikusius plotelius, labai norėtųsi, kad dailylenčių užtektų; vatos berods užteko, reikia nusipirkti vieną papildomą pakuotę tik, visokiems galams - kas mane labai džiugina, nes nesinori turėti visokių likučių sandėlio - ir pinigai veltui, ir dar sukti galvą kur sandėliuoti.

Na ir ką... nuo žolinių jau kaip ir ruduo prasidėjo, užlijo, štai kokios balos:


Gerai, kad apkalti liko tokiose vietose, kur viskas po stogu, saugu, bet galiu pasakyti, kad viską darėme taip, kad neužlytų, nesumirktų, kabinome plėvelę nakčiai, jeigu likdavo vata apšiltintas plotas ir neuždengtas apdaila, ir t.t.

Dar liko kampai, angokrašiai, sukam galvą kaip apšiltinti cokolį po durimis ir po vitrininiais langais, ten kur vaikštoma bus - turi būtų ne tik apšiltinta, bet ir po to tinkama kažkokius prieangius padaryti, daug ką sprendi tiesiog vietoje, nes tokių detalių niekur aprašyta nerandu, o teoriškai ką čia bepriplanuosi. Dar vienas galvosūkis laukia - kaip pritvirtinti po stogu tinklelį nuo pelių-vapsvų.

Išlaidas suskaičiuosiu tik kai viską užbaigsiu. Matau iš komentarų senesniuose įrašuose, kad tai viena įdomesnių temų :) Na galiu pasakyti, kad skaičiuojant medžiagas medžio apdaila yra brangesnė už tinką, nes, įrengiant vatos apšiltinimą reikalingas karkasas, kurio kaina ir sudaro iš esmės tą skirtumą tarp vatos ir putplasčio šiltinimo. Tas skirtumas - apie 1,5 tūkst., nelygu koks plotas, žinoma. Bet esmė ta, kad medžiu galima apkalti savo jėgom, o štai tinkuoti jau turbūt mažai kas ryžtųsi. O darbas šiais laikas kainuoja apie 40 Lt / kv. Tiek kainuoja tiek putplasčio-tinko, tiek vatos-medžio atveju. Skaičiuoja dažniausiai visą plotą su langais (nes angokraščiai reikalauja taip pat laiko). Taigi, jeigu sakykim fasado plotas 200 kv.m, tai darbas kainuotų mažiausiai 8 tūkts. Ir jeigu pas jus yra galimybė šeimos ir draugų pastangomis skirti vieną vasaros mėnesį savo brangaus laiko, tai jūs galite sutaupyti kokius 5 - 7 tūks. Lt įrengdami medinį fasadą patys. Na, tai labai grubūs mano skaičiavimai, bet manau, kad netoli tiesos. Žinoma, gerai turėti tėtį, kuris galėjo skirti tiek laiko, ir tiek kantrybės...

Komentarai

  1. sunkiausias darba yra uzbaigti, prakttiskai atima tiek pat laiko kiek ir pagrindines dalies darymas :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Labai gražus bus toks ale skandinaviškas šviesus namukas kaip iš katalogo :)
    Fasadas atima labai daug laiko, dar dažyti reikės antru sluoksniu gi, palangės, pakalimai. O cokolį užtinkuosit ar irgi plytelėm klijuosit? Prie įėjimo terasą betonuosit ar bus medinė?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. cokoli galvoju apklijuoti tamsiai pilkom klinkerio plytelem. Fasadinis iejimas, nesu apsisprendusi, noretusi is trinkeliu, tai reiketu betonuoti. O Ten kur didzioji terasa - tai medine

      Panaikinti
  3. bet ir šlapoka pas jus, teks apie drenažą galvoti :)

    gražus namukas gavosi, darbelio dažant dar kartą oj kiek daug nusimato :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. ta bala susidaro, nes lietvamzdi esame nuvede ir tiesiog vanduo ant sutrombuotos zemes pila, ten tokia vieta idubusi be to ((susitrombavo nuo sunkiasvores technikos). Kol kas nesuformuotas gruntas ir nenuvesta nuo lietvamzdzio tiesiog

      Panaikinti
  4. Sveiki, kuom ypatingi tie varztukai, nes irgi zadu kalti dailylentes medines, tai dabar kazkaip suintrigavote mane... :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. tai yra svediski fasadiniai medvarsciai. jie kazkuom padengti, ir nerudija. Nenutrukineja, kas kartais nutinka pigiems blizgiems kinietiskiems.

      Panaikinti
    2. Autorius pašalino šį komentarą.

      Panaikinti
    3. pasiziurekit spax medvarscius pasiderejus kaina gaunasi apie 18 cnt/vnt 4*45 nerudijancio plieno. Kiti lietuvoj lauko darbams esve labiausiai paplite

      Panaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai