Grindinio šildymo projektas, kainos ir pasirinkimas

Prieš imdamasi grindinio šildymo reikalų, iš pat pradžių bent susiorientavimui išsiunčiau labai pradinius užklausimus keletui kompanijų, nurodžiusi namo kvadratūrą, iš ko tas namas ir kaip bus šildomas. Siunčiau Ketvertui, Wavin, Onninen, Uponor. Ketvertas ir Onninen, sužinoję, kad savo jėgomis vyniosime vamzdžius, stipriai rekomendavo Tece, o Onninen parekomendavo, į ką kreiptis dėl projekto. Projektas mano 135 kv m. ploto namukui kainuoja 300 Lt.

Kad suprojektuotų tinkamai, prireikė detalesnės info, tokios, kaip iš ko pastatytas namas, kaip ir kiek apšiltintas, kokio aukščio lubos, ar bus rekuperatorius ar ne, ir pan. Pirmiausia nustatomos projektinės temperatūros, tame tarpe ir ten, kur nuspręsta neįreginėti šildomų grindų (tokios patalpos - tai katilinė ir sandėliukas). Štai projektinės temperatūros nurodytos:


Tuomet man pasiūlė pasirinkti - ar rinktis plonesnį vamzdį  16 mm, ar storesnį 20 mm (18 mm kažkaip iškart atkrito, dabar jau tiksliai nepamenu dėl kokių priežasčių). Tarp 16 ir 20 mm variantų buvo 2 esminiai skirtumai: 1) 16 variante reikėtų 2 kolektorių skirtingose namo vietose, o 20 mm - tik vieno 2) 20 atveju - 10 konturu ir mažiau vamzdžio, 16 atveju - 12 kontūrų ir daugiau vamzdžio. Hidrauliškai projektai identiški, tik 20 atveju 1 C laipsnio žemesnės temperatūros reikėtų. Projektuotojas stipriai rekomendavo 16 mm dėl praktiškai vienintelės priežasties - kad dirbti su plonesniu vamzdžiu ženkliai lengviau, o su 20 sunkiau, labai vargina rišimas su dirželiais (skauda) ir t.t. Visgi aš nusprendžiau, kad visiškai nenoriu kolektorių dviejose skirtingose namo vietose, darbo nepalyginamas sudėtingumas manęs neįtikino, su vienu kolektoriumi ir mažesniu vamzdžio kiekio poreikiu taupau. Plius kai vamzdis storesnis, žingsnis yra didesnis - vadinasi pačio vyniojimo kaip ir mažiau gaunasi. O pririšti vamzdį galima prie tinklo ir nebūtinai su dirželiais, bet su specialiomis vielutėmis.

Taigi atėjo laikas pasiūlymų gavimui. Visiems išsiunčiau projektą ir medžiagų specifikaciją. Projektas:


Medžiagų specifikacija (raidės lietuviškos nušokusios :))


Pasiūlymuose vamzdžių ilgis buvo nurodytas skirtingas, matyt skirtingais kiekiais supakuoti, bet bendram palyginimui sudedu bendras pasiūlytas kainas (nurodau sumas su PVM), kaip gavau pagal išsiųstą savo užklausimą:

Dahlgera (pasiūlė Tece sistemą) - 6224 (vamzdžio kaina - 2,70 Lt / m + PVM)
Visas labas (pasiūlė Uponor sistemą) - 6636 Lt (vamzdžio kaina - 3,30 Lt / m + PVM)
Onninen (pasiūlė Tece sistemą) - 7021 (vamzdžio kaina - 3,15 Lt / m + PVM)
Wavin - (keista, bet pasiūlė Wavin sistemą :)) - 8728 Lt (vamzdžio kaina - 3,60 Lt / m + PVM)
Uponor (pasiūlė spėkit ką - Uponor sistemą) - 10045 Lt (vamzdžio kaina - 4,50 Lt / m + PVM, vamzdis Comfort Pipe Plus, matyt tas Comfort labai kažkoks ypatingas, kad toks nepadoriai brangus...)

Aš pradžioje pasirinkau Dahlgeros pasiūlymą, sutariau, kad užsakysiu prieš savaitgalį, išsiaiškinome, kad bus sandėly, bet ketvirtadienį išaiškėjo, jog deja sandėly bus tik po savaitgalio, antradienį. O labai reikėjo savaitgaliui, nes labai norėjome pradėti vynioti. Todėl staigiai skambinau į Visas labas : 1) ar turi sandėly čia ir dabar 2) ar padarys nuolaidą, nes kiti Tece siūlė pigiau. Taigi gavau pasiūlymą su vamzdžio kaina jau ne po 3,30, o po 3 Lt / m.

Taigi štai taip spontaniškai gavosi ne Tece, ką iš pat pradžių galvojau kad rinksiuos, o Uponor... Tiesa, reikia paminėti, kad kalba eina apie PEX tipo vamzdį. Tece tiesa turės naujieną kažkokį super vamzdį, bet bus tik po Joninių (medžiagų specifikacijoje būtent ta naujiena ir buvo nurodyta)

Ką LABAI svarbu dar išsiderėti perkant medžiagas (gal pasipildys dar vėlau, bet šiam momentui negaliu atsidžiaugti šiais sprendimais):
1) Kad būtų galima grąžinti nepanaudotą vamzdžio likutį (jį priima atgal, nes kur gi jūs savo ūkyje jį galėsite panaudoti...)
2) Būtinai paprašykite paskolinti agregatą, kurio pagalba patogu išvynioti tą vamzdį. Jis atrodo štai taip ir yra nuostabus dalykas tiesiog:


Kol kas įsigijau tik vamzdį, tvirtinimo vielutes, vamzdžio fiksavimo kampus, vamzdžio šarvą ir grindų daviklį. Kolektorių ir kitas medžiagas įsigysiu vėliau, dabar tik tai, kas reikalinga išvedžioti ir pritvirtinti prieš grindų betonavimą. Kadangi pirmas kontūras vakar sėkmingai išvyniotas - išraitytas, netrukus parašysiu apie įgytą patirtį. O iki Joninių tikiuosi, kad vakarais ir savaitgalį išvyniosime visus kontūrus. Kas trukdo imti ir per porą dienų viską padaryti? Radikulitas ir panašūs reikalai :) Taigi po truputį, neskubant bus.

Komentarai

  1. Kodėl nusprendėt nešildyti katilinės? Nemanot, kad ji labai šaldys šalimais esančius kambarius ir patiems bus itin nekomfortabilu ten apsilankyti žiemą?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. katilinėje bus kieto kuro katilas, ir kūrenant, nuo jo sklis šiluma. Kiek tariausi, niekas nerekomendavo investuoti i katilinės šildymą. O kambarių šalia katilinės nėra - yra tik tambūras, ir koridorius, ir sandėliukas - ribojasi per kaminą. Todėl nuspręsta katilinę palikti be grindinio šildymo. O sandėliukas taip pat nešildomas - ten galbūt kada nors saugosis uogienės ir panašūs dalykai (ir stovės skalbimo mašina bei šaldiklis).

      Panaikinti
    2. Gali būti ir Jūsų tiesa :) Man visai patiko mūsų projekte sprendimas tokiose patalpose pravesti grįžtamasias kontūrų dalis. Vis kažkiek šilumos su minimaliomis išlaidomis.

      Panaikinti
  2. Sveiki kazkaip pasirode didele kaina uz medziagas. As suvyniojau 16 mm tece vamzdzio panasiai (apie 700 m) gavau ji po 2.5 lt su PVM taip pat sudejau kolektoriu 9 atsaku ir isvedziojau visa vandentiekio sistema (tece) medziagos kainavo 3400 lt. Tiesa neturiu dar termostatiniu galvu kambario temperaturos davikliu ir potinkines dezes. negali buti kad sitie dalykai tiek iskelia kaina

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. na man niekas tokiu kainu nepasiule :) 20-ukas brangiau uz 16-uka, be abejo. Bet gavau pasiulymus is skirtingu kompaniju, kainos ju skiriasi, viska patys matote. As del to ir pasirinkau storesni vamzdi, nes jo maziau reiketu, is nors ir 1 m brangesnis, bet sumoje bus pigiau (pagal mano skaiciavimus). O kokia kvadratura pas jus apsiltinta, kad tik 700 m gaunasi?

      Panaikinti
    2. Kiek čia, Mantai, šildomo ploto gaunasi? ~70kv.m.?

      Panaikinti
    3. na sildomo pas mane apie 105 kvadratai plius 60 m vamzdzio imeciau i garaza (liko likutis ) skaiciuojant grubiai jei vyniosit kas 15 cm tai i kvadrata eis apie 6m vamzdzio plius kazkiek dubliusis prie kolektoriaus.

      Kas liecia tece tai net skelbiu.lt maciau tece 16 vamzdzio po 2.5 lt pardavineje PEX

      Panaikinti
  3. Tai visgi ar sunku lenkti 20 vamzdį? Man santechnikas sakė su 20 labai nemėgsta dirbti, nes jį be proto sunku pajungti į kolektorių, sunku užlaužti..
    Man rekomendavo 18 - tuką.. Todėl būtų labai smagu išgirsti kodėl iškarto atmetėt 18 tuką.
    O vienas pro lygio projektuotojas minėjo, kad būtinai dėti 20-tuką :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. žinokite nėra sunku, dviese su tėčiu kažkaip puikiai su pirmuoju kontūru susitvarkėme. Dėl to pajungimo į kolektorių - yra specialūs kampukai, kurie tai puikiai sutvarko - aprašysiu parodysiu tai kitame įraše. O dėl pasirinkimo variantų, kol dar buvo projektavimo stadijoje preliminarūs skaičiavimai buvo tokie:
      1. Dn20 vamzdis, kiekis 700m, vienas 10ž kolektorius;
      2. Dn18 vamzdis – 800m, 1-as 12ž kolektorius;
      3. Dn16 vamzdis – 1000m vamzdžio, du kol. 6 + 9ž.

      Galiniame variante gavosi pradiniais skaičiavimais 20 vamzdžio apie 850 m, bet pamatysime kas galutiniame variante gausis, nes pirmas kontūras gavosi realybėje 10 m trumpesnis nei paskaičiuota pagal projektą. Gal kiti sutaps, o gal visur bus mažiau.
      Bet kokiu atveju su 20-uku vyniojimo mažiau - žingsnis didesnis, bet reikia atkreipti dėmesį, kad tokį geriau tvirtinti prie tinklo, ne prie polistirolo, nes nesilaikys. Nors paskaitykite AM namas blogą - žmogus jau po betonavimo, dabar rašo, kad būtų tvirtininęs vamzdžius stipriau kaip nors, nes betono žarna besiblaškydama tuos vamzdelius gali išjudinti iš vietos, o labai jau nesinori, kad taip nutiktų.

      Panaikinti
  4. tai daugiasluoksniau sunkiai lankstosi, su PEXais turbūt nėr problemų...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. su pex kuo silciau - tuo geriau, jeigu lauke virs 20 laipsniu - apskritai lengva, jeigu salciau - kiek standesnis, bet tikrai, kai darai pats, neskubedamas, atsargiai, tai liuks kad ir toks storesnis vamzdis. Manau gal santechnikams, kai ant greicio dirba, tai gal storesni ir maziau patinka, nes tvirtinti reiki atsakingiau, daugiau. Bet darant asmeniskai sau tai nesudaro kazkokiu ypatingu nepatogumu

      Panaikinti
  5. Keletas pastebejimu, nedaryti konturu ilgesniu nei 100 m, nes sunku bus siurbliui, su projektu matau persistengta, ar ivertino projektuotojas kokia bus grindu danga? Taip ir nesupratau ar risat prie tinklo ar su smeigemis..geriau risti prie tinklo ir pries betonavima tinkla truputi pakelti, nors betonuotojai spyriojasi ta daryti, buna spec. Plasmasiukai tam..siap man grindu 130 kv/m isejo apie 670 m 18tece pagal santechniku rekomendacijas. Pas pazystama pirkau pries 1,5m vsmzdis kainavo ~2000 lt.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. na, neklaidinkite zmoniu - tikrai galima ilgesnius nei 100 metru konturus - pas mane juk vamzdis 20 mm skersmens ir t.t. - domejausi tuo specialiai, taigi remiates nuogirdomis. Grindu danga ivertino, ivertino ir lubu auksti iki kraigo, ir dar daugeli dalyku. Del pakelimo tinklo - dar nesu apsisprendusi ar tikrai ta darysiu.

      Panaikinti
    2. Vienas projektuotojas minėjo, kad reiktų stengtis tilpti į ~10-12kvadratinių metrų šildomo ploto su vienu kontūru. Efektyviau taip, greičiau šyla. Ir kai mums darė projektą jau kitas projektuotojas, matom, kad laikėsi šitos taisyklės. 15 kv.m. kambaryje du kontūrai atvesti. 30kv.m. svetainėje viso 3 kontūrai. Įdomu ar ši taisyklė kinta nuo skirtingų vamzdžių ir t.t. Bet statybose dažnai taip - daug specialistų, atrodo visi rimti, bet nuomonės kartais kardinaliai skiriasi :)

      Panaikinti
    3. Žmonių neklaidinu, o bandau patarti, kuo ilgesnis kontūras tuo sunkiau siurbliui, galingesnio reikia, automatiškai brangesnis, naudoja daugiau el. energijos. Taip pat jei kontūras ilgas, per vamzdžio gala tekės šaltas vanduo, apie efektyvumą jau nebekalbėsiu..

      Panaikinti
    4. O jus savo galvoje pakeiskit visas senas teorijas kas buvo kai grindinis rengiamas senuose neapsiltintuose namuose kur reikia daug silumos ir didelio debito. Naujuose apsiltintuose namuose grindu temparatura yra 1-2 laipsniais aukstesne nei kambario oro o termofikatas max iki 30 laipsniu paduodamas tai jei jis ir ataus iki 28 gryzdamas poilgesnio konturo tai jus to tikria nepastebesit. ir reikalingas perduodamas silumos kiekis yra nedidelis tia ant tokio metrazo tekejimo greitis vamzdeliuose bus minimalus. tad jokiu cia ypatingu nuostoliu. beto siuolaikiniai siurbliai valgo nuo 2 iki 10 w tai ar jis ims 5 w ar 8 manau nuo to skirtumo nepajusite ir jau geriau biski ilgesnes sakos nei visokie papildomi kolektoriai ir t.t

      Panaikinti
    5. Andrius As, na siuo atveju tikrai klaidinate, nes 20 mm vamzdiams tokio limito tikrai nera, koki nurodete. Yra daug visokiu niuansu, projekta projektavo specialistas, daug metu dirbantis sioje srityje ir ivertines labai daug mano namo parametru ir mano poreikiu. Uz projekta 300 litu moku ne siaip sau kad neturiu kur pinigu deti, o kad butu rastingai padaryta viskas. Zinoma, gyvenimas parodys, ar viskas ok, bet kadangi si bloga skaito daug kas kas savo jegomis statosi, tai negaliu nereaguoti, kai zmones nepagristai gasdinami :)

      Panaikinti
    6. Deje klystate. Uz projekta mokate 300lt. be reikalo. Jus ir pati galite ji pasidaryti nemokamai. Tiesiog paskaiciuoti su spec. programa kuri ivertina visus jusu namo parametrus. Yra TECE programa yra Valtec, ir uponoras turi tokia. Ten nieko sudetingo nera. Ir as ir bet kuris is musu bent kiek investaves laiko ir noro gali pasidaryti ta projekta. Beje UAB ketvertas siulo projekta po 1lt uz kv.m. Nors tai pigiau, bet as vis tiek nuo ju paslaugu atsisakiau ir savo namukui skaiciuosiu pats.

      P.S. Dekui uz issamu aprasyma visu postu susijusiu su statyba. Manau jusu blogas vienas is geresniu. Dekui.

      Panaikinti
    7. Rašiau rašiau atsakymą, bet neišsaugojo berods :(

      Bent jau ketverte projekto kaina yra išskaičiuojama iš medžiagų kainos, jeigu perki pas juos. Tai kokia prasmė pačiam vargt ir darytis, kai tai gali nemokamai padaryti specialistas, žinantis visus niuansus?

      Panaikinti
    8. taip, daug kas siulo suprojektuoti ir po to isskaiciuoti kaina. Bet daug ir tokios informacijos sklando, kad geriau projektuotis atskirai pas specialista, kuris ivertina viska profesionaliai. Nezinau, kur yra geresne tiesa, as pasirinkau, kad suprojektuotu, uzklausiau poroj vietu kiek kainuoja projektas, tai kainos svyruoja apie 300 - 400 Lt 135 kv m namukui mano atveju. Na o paskui pagal konkretu projekta padariau mini konkursa - galejau rinktis ir idomu buvo palyginti ivairius gamintojus. Gal ir verta buvo projekta duoti daryti "nemokamai", tiesa sakant neturiu nuomones, nes nebuvo lengva ir faina bendrauti su projektuotoju, pritruko man is jo puses praktiniu patarimu. Na bet sulaukiau ju is kitu, is aciu jiems :)

      Panaikinti
    9. Nemokamas buna tik suris pelekautose. viskas yra iskaiciuota i kaina prekiu tu kurias pirksite. Del to projektuotojai su pardavejais dirba susitardami. Pardavejai moka projektuotojui, kad jis dirbtu ir projektuotu su jo medziagomis, o sumoka uz visa tai galutinis vartotojas, t.y. mes.

      O del popieriniu projektuotoju as su blogo autore sutinku. Truksta jiems praktikos. ir patikekit manim kiek su projektuotojais ar pardavejais tenka bendrauti, nera vieningos nuomuones. O taip neturetu buti. turetu buti sistema GRINDINID SILDYMAS, su aiskiomis taisyklemis ir aiskiomis nuorodomis. O dar kas kaip galvoja tas taip ir daro.

      Nesaku kad as ismanau visas sildomu grindu suptylybes, bet tai ka daro zmones save vadinantys projektuotojai, galiu pasidaryti ir pats nemokedamas ne lito. Siu ziniu tokiam darbui man uztenka. Del to ir nusprendziau savo namukui projekta pasidaryti pats.

      Panaikinti
  6. Maziau vamzdzio - mazesne kaina, ta norejau akcentuoti, maziau vamzdzio didesnis debitas trumpesni konturai, greiciau isyla, o jus kalbate jau apie isilusias grindis, bet cia galima isvedzioti kaip tik nori..yra daug niuansu kur galima sutaupyti, tai kam permoketi..jei kiekviena namo kampa stysime gerokai permokedami, pasistatysime tikrai brangu nama, bet ar geresni?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Andriau, didesnio skersmens vamzdiz - maziau galingo siurbliuko reikia, ir 1 laispniu maziau isildyti reikia vandeni :) ir taip toliau ir taip toliau. As skaiciavau vamzdio kaina, jo ilgi, kolektroriu kainas ir kiekius, kiek reikia magistraliniu vamzdziu prie kiekvieno kolektoriaus ir darbas juos nutiesti. Viska reikia ivertinti, o ne tik konturo ilgi, norint tikrai nepermoketi veltui. Net perkant vamzdi, reikia ivertinti, ar ji nemokamai jums pristatyts, ar paskolins iranki jam vynioti - nes absoliuciai viskas kainuoja papildomai, jeigu neivertini to. Nesakau kad visur sekasi gudriai sudelioti, bet jeigu pavyksta suzinoti tai, ko nerandu niekur detaliai sudeliota - tikiuosi, kad mano patirtis arba klaidos padel kitiems nepadaryti klaidu. Apie grindinio sildymo etapa manau galutinai galesiu pasakyti sekmingas jis ar ne tik po metu kitu.

      Panaikinti
    2. Paziurekite I Raituzo grindinio sildymo projekta, kazkaip su konturu ilgiais visai kita situacija ir vamzdis berods 16. Nemanau kad pas jus silumos nuostoliai tokie dideli bus?

      Panaikinti
    3. na, principas toks, kad siltas vanduo tekedamas vamzdziais susildo betonines grindis - betono mase. Vienas vamzdis keliais laisniais siltesnis nei griztantis, bet ir sis siltas. Projektuotojas mane patikino, kad 20-uko ir 16-uko mano projekte skirtuma sudaro tik patogumas vyniojant. Kitu kazkokiu minusu nera. Ten, kur pirkau, visas labas, irgi nurode, kad konturai turetu buti iki 120 m. Pati internete savo laiku irgi ieskojau siu konturu ilgio limitu - ir zinokit nieko neradau konkretais, taigi ta 100 m riba man skamba tik kaip kazkus girdetas apytikris gandas. Gal kazkur, kur namas nera naujas ir gerai izoliuotas, kur grindu putpaslcio sluoksnis ne 15, o 5 cm, kur dar kokie nors niuansai - gal ten butent taip. Bet kai projekta skaiciuoja butent tau, pasiima visus skaiciukus, varzas, ivertina medziagas, aukscius, ir t.t. - labai tikiuosi, kad suprojektavo normaliai. Klausima del konturo ilgio buvau iskart uzdavusi, ar ne per ilgi, gavau labai konkretu paaiskinima, kad tikrai ne, viskas pagal taisykles. Teko patiketi :)

      Panaikinti
    4. Galbut yra skirtumas, kai lubu aukstis didesnis, nes projektuotojas tikslintosi tai, ir nusprendziau, kad viska skaiciuotu aukstu lubu variantui - pas mane ties kraigu apie 4 m.

      Panaikinti
    5. Nereklamuoju Uponor, bet pas juos radaui geros technines informacijos. Joje parasyta kad 20mm vamzduko ilgis gali buti 100-160m. Taip pat 20mm vamzduka galima vedzioti ne kas 20cm, o kas 30cm zingsniu. mazas trukumas kuri as pastebejau tarp 16 ir 20 mm vamzduku yra tas, kad bus kiek storesnis betono sluoksnis dengiantis mazdukus. Storis skirsisi apie 10mm.

      Panaikinti
    6. Pamirsau ideti nuoroda kur yra info:

      http://www.uponor.lt/~/media/countryspecific/lithuania/ufh/grindu-sildymas-irengimo-ir-eksploatavimo-instrukcija.pdf?version=1

      Gal kam pravers.

      Panaikinti
  7. ar galit duoti projektuotojo kontaktus?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. brukstelekit man i sodybastatau@gmail.com - nes jis toks keistas tipelis, sake, kad jam nedaryciau reklamos ir t.t, tai nesirysiu tinklarastyje skelbti :)

      Panaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai