Vidaus nuotakynas

Šį savaitgalį išvedžioti vidaus nuotekų vamzdžiai. Aš jokio projekto su nuotakyno išvedžiojimu nedariau, tiesiog parodžiau santechnikui namo plane, kur numatyti visi "taškai". Jis, turėdamas visus atstumus planelyje, paskaičiavo kiek ko reikės ir nupirko medžiagas.

Taškai buvo numatyti tokie:
Vonios kambaryje: vonia, kriauklė ir klozetas
Sandėliuke skalbimo mašina (ir įvadas taip pat sandėliuke numatytas)
Mažam tualete: klozetas ir kriauklė
Virtuvėjė: indaplovė ir kriauklė

Tačiau jau vietoje parekomendavo būtinai padaryti vandeniui nutekėti taška katilinėje. Statant vandens filtrus kaip supratau tai reikalinga, arba sakykim, jeigu boileris kada sugestų, kad būtų kur vandeniui nutekėti.

Įvadas po pamatu išeina į lauką iš sandėliuko 60 cm gylyje. Tai gerai, nors būna ir aukščiau stato, 40 cm, bet giliau su mūsų šaltomis žiemomis ne pro šalį.


Įvadas - sandėliuke

Prijungiami vidui skirti nuotekų vamzdžiai, lauke - rudi, viduje - pilki. 


Juokinga, bet santechnikas niekaip negalėjo pasakyti, kokie konkrečiai tai vamzdžiai, dalis detalių mačiau kad wavin, dauguma vamzdžių - vokiški, o vat kokie... ir čekių neturiu, nes sutarėm kainą iš anksto, kad medžiagos 500 Lt bus. 

Kadangi vonios kambarys yra toli nutolęs nuo įvado - praktiškai kitame namo krašte, tai palei sieną 50 cm atstumu nuo jos iškasamas smėlyje griovys vamzdžiui.

 

Iš pradžių ruošėsi kiek pabetonuoti, kad vamzdis turėtų kietą pagrindą ir nepasislinktų, tačiau kadangi pas mane name storas smėlio sluoksnis, tai tiesiog ant smėlio buvo pilama daug vandes, taip susiguli ir smėlis tampa kietu pagrindu.


Vamzdžių nuolytis turėtų būti apie 2 cm kas metrą


Na ant tuos vamzdžius visaip kaip spaudė prie žemės, pylė vandenį, kad priglustų kaip reikiant.

Na ir būsimoj vonioj ėmė ir visus vamzdeliu - išėjimus patrumpino pagal pamato lygį, galvodami, kad ten kur baigiasi pamatas, ten ir bus išbetonuotos grindys.
 O mes juk kelsim grindis aukščiau, tam reikalui yra pakelti po 12 cm visi slenksčiai langų ir durų. Gerai, kad pastebėjau, kitą dieną perdarė viską kiek aukčiau.

Pačiam tolimiausiam taške numatytas alsuoklis. Niekada nebučiau pagalvojusi, kad tokiam reikalui kaip alsuoklis irgi reikėjo numatyti skylę stoge. O aš jos nenumačiau, stogo gi dabar nepjausiu. Todėl bus taip, kaip nereikėtų daryti - alsuoklį pertvaroje kažkaip paslėpiant išvesti viršuje palei lubas ir iškišiu pro vėdinimo kaminėlį. Šiaip pagal STR negalima alsuoklių jungti su vėdinimo sistemom. Na o ką gi daryti? Kitos išeities nematau. Plius alsuoklie tik "įkvėpia" orą, ir jis toks tik 5 cm skersmes pasirinktas, tilps į tą vėdinimo kaminėlį puikiai ir nesuksiu sau galvos.

Čia kita atšaka, iš jos - į skalbyklę ir į mažą WC su kriauklyte. Skalbyklę architektas buvo numatęs vonije, bet ji pas mane ir taip siaurutė - tik 1,5 m pločio, tai nusprendžiau tokiais griozdais kaip skalbimo mašina jos neužgrūsti ir ištrėmiau į sandėliuką.


Ko neplanavau ir nežinojau, bet santechnikas parekomendavo ir padarė - katilinėje irgi išėjimą vandeniui nutekėti. Jeigu sugestų boileris, kad būtų kur vandeniui nutekėti. Ir dar, jeigu teisingia supratau, statant vandens filtrus, toks dalykas tai pat reikalingas. Taigi atsirado papildomas "taškas" katilinėje:


Kokio siaurumo bus vonios kambarys, galima įsivaizduoti ir smagiai pasijuokti štai čia: metalinis strypas - tai pertvaros kairėje riba, o kyšantys pilki vamzdeliai - palei sieną dešinėje. O po langu aš ketinu įgrūsti nedidukę 1,5 m vonią. Todėl kažkaip mūryjant pertvaras, reikės palikti tarp sienų ne 150 cm, o kokius 154 cm, kad apklijavus sienas plytelėmis, ta vonia visgi tilptų...


Vamzdis pravestas ir iki virtuvės, ten išvestas tik vienas vamzdukas - jis ir indaplovei, ir kriauklei skirtas.  Kadangi virtuvė taip pat nu įvado gana toli gaunasi, tai čia irgi reikia numatyti, kad reikalui esant galima būtų pasiekti pravalyti. Kadangi nuotraukose nepavaizduota nieko suprantamai, viską nufilmavau kaip viduje atrodo ir pabandžiau pakomentuoti: YouTube

Na ir dar pravestas vamzdis - šlangas vandeniui į išorę - laistymui ir pan.  Nuo vandens įvado vietos per visą didyjį kambarį pratęstas, kad būtų su nuolydžiu, jis po to smėlyje bus paslėptas.

 Labai sunkiai sekėsi pragręžti pamatą, galvojom jau kad gal į armatūra kokią pataikyta, bet tiesiog toks štai kietas betonas užpiltas. Teko paprakaituoti tam, kas gręžė...

Vamzdis toks plastikinis, ne minkštas šlangas:

Prie įvado tokia štai alkūnėlė padaryta ir užriestas:


O lauke kyšo toks kraniukas, bus patogu pajungti šlangą ir vandenukas bus patogiai prieinamas visokiems ūkio darbams :)


Biudžetas:
Medžiagos 530
Darbai - 550
Darbas truko dvi dienas
Pamoka: reikia žinoti, kad alsuoklis - rimtas reikalas ir numatyti jam išėjimą stogę prieš dengiant stogą. Plius reikia turėti kur išbėgti vandeniui ten kur boileris ir vandens filtrai (o tai dažniausiai katilinė). Na ir nepamiršti padaryti vandens išėjimą į lauką, bent jau sodyboje tai to prireiks :)

Taigi taigi padarytas pirmas žingsnis link pagrindinio šių metų darbo namo viduje - grindų betonavimui paruošimo. Ir liko dar daugiau: padaryti pamatėlius pertvarom, išvedžioti elektros laidus, kurie bus po grindimis, putplastis, vandentiekis, grindinis šildymas, ir tuomet jau betonavimas. Uch...

Komentarai

  1. Alsuoklį galima statyti ir tame pačiame san mazge. Kaip ir pati rašėt, jis tik siurbia orą. Jeigu ir atsirastų pašalinis kvapas, tai jis būtų tam pačiam san mazge ir būtų sutvarkomas kaip ir bet kokie kiti kvapai - priverstinę ventiliacija.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Beja alsuokliui net nereikia kamino pas mane jis salia tuoleto ir beja yra alsuokliu su atbuliniais voztuvukais jokio kvapo tikria nebus. kaip matau jusu santechnikas senesnio kirpipo. PVZ vandentiekio vamzdziai su alkunemis jungti. Kam tos alkunes reikalingos pilna vamzdziu su aliuminiu viduj kurie vos ne 90 laipsniu kampu patys susilenkia ir nereik daryt jokiu sujungimu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Santechnikas manau senesnio kirpimo, bet apie alsuoklio buvima tik patalpoje jis kalbejo, tik sake, kad jis "siurbs"ora is patalpos ikvepdamas, todl kartu nusprendeme, kad gal geriau siurbtu ir lauko :)

      Panaikinti
  3. Sunkiai grezesi ne betonas, o Haus blokelis. Turejom ir mes tokia patirti :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. viskas siaubingai sunkiai grezesi. Na tetis labai dziaugesi kokie stiprus pamatai :)

      Panaikinti
    2. O laistymo čiaupui nudrenavimas žiemai numatytas? Nes kitaip užžals ir suplėšys vamzdį.

      Panaikinti
    3. būtinai prieš kiekvieną žiemą reikės nuleisti visą vandenį! Таip ir suplanuota :) Svarbu nepamiršti tik...

      Panaikinti
    4. O sakykite kas turi buti numatyta, kad butu galima nudrenuoti kaistymo zarna? Dekui

      Panaikinti
  4. Pas mane kadangi pirmo ir antro aukšto wc yra vienoje linijoje, tai "meistriukas" pajungė alsuoklį į ortakį, kuris ateina iš pirmo aukšto ventiliacijos ir šiuo metu turiu problemą, kad kartais jaučiasi "kvapelis" pirmo aukšto wc. Kita savaitę planuoju šią problemą spręsti iš esmės, tad tikrai nesiūlau alsuoklio jungti į tą patį kanalą.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. na as galvoju, kadangi alsuoklio galiukas bus lauke, vedinimo kaminelyje, tai jokio kvapo neturetu buti. O ten kur virtuve, kaip ir reiketu antro alsuoklio, bet cia gal kitoks sprendimas bus nei kad vonios kambary.

      Panaikinti
  5. Nezinau kokia kanalizacija darysit, bet kai kuriom sistemoms netinka alsuoklis, reikia butinai isvesti vamzdi virs stogo. Gal kol stogas dar neapsildintas tai geriau issivesti kamineli.

    https://www.google.lt/search?q=ventiliacijos+kamin%C4%97lis&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=z_8-U8a6CcvZygOXpoDAAQ&ved=0CC0QsAQ&biw=939&bih=472#imgdii=_

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. vedinimo kamineliai, tokie kaip youtube nuoroda atsiuntete yra isvesti. I toki ir teks isvesti alsuokli, as manau kad alsuokliui papildomai matyt reikejo numatyti kamineli. Bet pajungsime i esama, nes dabar skyles stoge jau niekaip nepadarysi

      Panaikinti
  6. https://www.youtube.com/watch?v=L3QDbwkRAp0

    AtsakytiPanaikinti
  7. skirtingi ne skirtingi bet instrukcijoj parasyta taip

    Ventiliacija
    SA 2000ce, SA 3000ce, SA 4000ce septiktanko v dinimas vyksta per jungiamuosius
    kanalizacijos sistemos vamzdžius gyvenamajame name. D MESIO! Vidin s kanalizacijos
    ventiliacijos sistema turi buti išvesta per pastato stoga. Šioje sistemoje nenaudokite vakuuminiu
    vožtuvu!

    AtsakytiPanaikinti
  8. Labai geras ir naudingas įrašas! Jau kuris laikas naršau e-statytojų blog'us ir pagaliau radau man aktualią informaciją, kuri pateikta aiškiai, vaizdžiai ir suprantamai :) ačiū už tai! :)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai